Тръбни котли за отопление

Няма съмнение, че всеки от нас е в състояние да разбере и осъзнае важността на отоплителните котли. Котелът генерира топлина, която доставя отоплителната среда на отоплителните уреди. Въпреки това, за да могат устройствата за отопление да изпълняват ефективно функциите си, трябва да има правилно завършен тръбопровод за отоплителни котли. Така че това е набор от всички допълнителни свързващи устройства, които служат за свързване на котела и разпределителната мрежа.
отоплителни тръбни котли
Отопление на котела

Защо се нуждая от колана?

Задачата за свързване на отоплителния котел е да предпази устройствата от такъв неприятен феномен като прегряване. По този начин се осигуряват основните качествени характеристики на отоплителния котел - неговата простота и надеждност на работа. Ако лентата е направена правилно и правилно, тя ще ви позволи да спестите пари, а не само, че топлината ще бъде ефикасно разпределена в помещенията, но и при инсталирането на скъпа автоматика.

Но дори повече ползи ще бъдат осигурени от тръбопроводите на самия котел. Струва си да се отбележи, че това е особено важен нюанс за котела за твърдо гориво - за такива котли изобщо няма автоматизация.

Ето защо връзките трябва да се извършват правилно, така че да допринесат за максималната ефективност на котела, дори повече, отколкото да се използва скъпо оборудване за газ.

тръбопровод бойлер снимка
Свързване на котела за твърдо гориво

Класика на жанра

Правилно направените тръбни нагревателни котли са гаранция за ефективно използване на отоплителната система. И тук е важно да обърнем специално внимание на такъв момент като регулирането на температурата на входа и на изхода - така че да няма големи разлики.

Първо, докато се достигне необходимата температура, циркулацията на топлоносителя ще премине през малка верига. След това той ще отиде на голяма верига - той е този, който отговаря за отоплението на сградата. За да се регулира температурният режим е качествен, в отоплителната система трябва да се създадат няколко вериги.

Какво е включено в схемата на връзване?

По принцип схемата за свързване на отоплителния котел включва следните структурни компоненти:

  • Циркулационна помпа.
  • Топлинна глава (разпределителна клапа).
  • Разширителен резервоар.
  • Кранови балансиране.
  • Канализационни и сферични кранове.
  • Манометърът.
  • Право през филтъра.
  • Обратни, предпазни, въздушни, затварящи клапани.
  • Скоби.
  • Ъгли.
  • Съединители.
  • Тийс.
  • Крепежни елементи.
тръбопроводи на отоплителни котли
Основни елементи на отоплителната система

И ако котелът е монтиран на стената?

Всички компоненти, които са свързани към стенен котел, трябва да бъдат интегрирани в схемата на свързване. Има няколко начина, по които тръбопроводите на отоплителните котли са ръчно изработени:

  • Топла вода.
  • Подът е топъл.
  • Отопление.


Ако имате система с една верига, тогава ще бъде лесно да се разбере такава схема - по време на монтажа е необходимо да се спазва стриктно схемата, която е изложена в ръководството за монтаж и експлоатация на отоплителния котел.

Тук в двукорпусни системи всичко не е точно така. Схемата за свързване на този тип котел ще бъде директна или смесваща. В първия случай температурата ще се регулира само от горелката, а във втория - не само от горелката, но и от миксера със серво задвижването.

тръбен бойлер
Тръбопроводи на стенен котел

Какви са аварийните схеми?

Каквото и да е проектирането на вашата отоплителна система, схемата за свързване на двуконтурния котел трябва да има аварийна схема. Това е такава схема, която ще може да осигури пълноценна отоплителна операция в случай на необичайни ситуации. Тези ситуации обикновено се наричат ​​прекъсване на електрическата енергия.

Има няколко варианта за спешни схеми:

  • Вода от акведукта. Струва си да се отбележи, че тази възможност се използва много рядко в действителност, тъй като тя не е много ефективна. В края на краищата, ако електричеството е изключено, системата за водоснабдяване също спира да функционира. Разбира се, водата ще остане поради акумулатора, но това ще бъде много малко, за да се предпази от прегряване. Но ако използвате антифриз като топлоносител, около 150 литра от този скъп продукт ще отидете в канализацията!
  • Работа с циркулационна помпа от непрекъсваемо захранване. В този случай ефективно решение за прекъсване на връзката с електрическата енергия ще бъде използването на защитен от неизправности. Но тук можете да очаквате няколко недостатъка. Сам по себе си, непрекъснато устройство може просто да не работи. Тръбоването на котела с полипропилен ще изисква постоянен мониторинг и поддръжка. Акумулаторите винаги трябва да бъдат поддържани в работно състояние - т.е. редовно зареждани и наблюдавани, така че да са ефективни.
тръбопровод на отоплителния котел с полипропилен
Приложение на БИП в отоплителната система
  • Гравитационно движение. Тук имаме предвид специален контур, който се отличава с малкия си размер. Тази верига изпълнява функцията за отвеждане на топлината от излишната топлина в отоплителната система. Тази схема се активира веднага след изключване на помпата. Но в този случай цялата сграда няма да се нагрее.
  • Наличие на специална аварийна верига. Тази опция, като правило, най-оптимална. Аварийната верига е част от добра стандартна отоплителна система. Така че тази схема прави гравитационните и принудителните кръгове да работят в различни части на вашата отоплителна система със стандартен режим. Въпреки това, когато помпата е изключена, ще функционира само веригата на гравитацията.

Още опции

Също така си струва да се отбележи ситуацията, като наличието на повече от един отоплителен котел в отоплителната система. Ако са инсталирани два отоплителни котела, това ще разреши няколко сложни задачи наведнъж. Първо, инсталирането на голям капацитет - това е доста тежко оборудване, което ще бъде трудоемко, инсталирано и поддържано в бъдеще. Това е поетът, който някои поставиха няколко малки котли.

котелната верига
Свързване на два котела към отоплителната система

Също така, ако един от котлите не успее, той може да бъде изваден от системата, а междувременно е лесно да се извършват ремонтни работи, без да се губи ефективността на отоплителната система. По този начин схемата за свързване на двата отоплителни котела е реална възможност, която се осъществява в различни отоплителни системи.

Въз основа на горепосочения материал може да се отбележи, че тръбопроводите на отоплителния котел са важна и сериозна стъпка. И за правилното внедряване на колана, трябва обективно да оцените силата си. Можете да поканите експерти - понастоящем цената на обвързването на котелното отопление не е толкова голяма. И за феновете да направят всичко сам, ще намерите подробни снимки и видео материали за тръбите на отоплителните котли.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на отоплителни котлиПолагане на отоплителни котли
Избор на отоплителен котел за вашия домИзбор на отоплителен котел за вашия дом
Свържете самия котел с отоплениеСвържете самия котел с отопление
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Кондензиращи котлиКондензиращи котли
Филтри за отопление на котли и ремонтФилтри за отопление на котли и ремонт
Диаграма на котелаДиаграма на котела
Видове отоплителни котлиВидове отоплителни котли
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
» » Тръбни котли за отопление
© 2021 BggeHat.com