Кондензиращи котли

Газовият котел може правилно да се разглежда като сърце на цялата отоплителна система. Кондензиращите котли се отличават с по-нов и по-сложен дизайн, благодарение на който отоплението стана още по-ефективно и икономично.

За да се разбере колко по-изгодно е да се закупи кондензиращ бойлер, е необходимо да се сравнят характеристиките и параметрите му с газов котел. Продуктите от изгарянето в обикновен газов котел преминават през топлообменника на устройството, така че част от топлината ще бъде загубена. Това може да се обясни с факта, че заедно с изтощените газове някои от горещите пари също ще излязат в атмосферата. Кондензиращият котел поддържа тази топлинна енергия под формата на пара, затова се счита за по-ефективна от обикновения газов котел.

кондензни котли
Кондензационен котел

Принцип на работа на кондензационния котел

След като парата се охлади, тя се превръща в течност. Благодарение на този процес на кондензация ще се освободи известно количество топлина. В конвенционален котел по време на експлоатацията му се води борба с такъв феномен като кондензация, а при кондензиращ бойлер кондензирането е полезно явление. Процесът на кондензация се осъществява в топлообменника, който в сравнение с газовия котел е малко по-голям. Този компонент на кондензационния котел избира топлинната енергия за отоплителната система.

Топлината, която се генерира при пълното изгаряне на горивото, отчитайки парата, която се отделя по време на процеса на кондензация, се нарича "по-висока" топлина на изгаряне на горивото.

"По-ниска" топлина на изгаряне ще бъде наречена количеството топлина без да се вземе предвид кондензационната топлина.

ниска температура отоплителна система
Принцип на работа на кондензационния котел

Кондензиращите котли за отопление започнаха да бъдат популярни относително напоследък, въпреки че принципът на тяхната работа е бил известен на човека преди повече от 100 години. Към днешна дата, благодарение на технологичния напредък в производството на котли, започват да се използват сплави, които имат добра устойчивост срещу корозия и други разрушителни процеси.

Характеристики на кондензационните котли

Изхождайки от законите на физиката, е необходимо да се разбере, че поне незначителните топлинни загуби са неизбежни във всеки случай и ефективността няма да достигне 100. В сравнение с газовите котли, кондензиращите котли се характеризират с по-висока ефективност. Този индикатор за кондензиращите котли е по-висок с около 15-20.

кондензни котли за отопление
Кондензиране на ефективността на котела

Кондензационните котли са оборудвани с по-модерни горелки, което намалява до минимум вероятността от непълно изгаряне на горивото. Заедно с отработените газове се отделят много по-малко вредни вещества, а температурата на изгорелите газове, която рядко надвишава 40-градусовата маркировка, също намалява. За такива котли също е възможно да се използват пластмасови комини, които спестяват този компонент на отоплителната система. Също така намаляват разходите за инсталиране на комини.

Що се отнася до изпълнението, котелните кондензационни котли са почти същите като традиционните газови котли.

Най-често кондензационните котли са стенни, но има и мощни подови настилки. Такива бойлери рядко се използват за жилищни помещения. По принцип те могат да бъдат намерени в офис помещения или в производството.

кондензни котли, монтирани на стена
Кондензиращ котел на стена

Основната разлика от конвенционалните котли е, че в кондензиращите котли топлообменникът е направен от материали, които имат добра устойчивост към различни киселини. Обикновено такива материали са от неръждаема стомана или силуминий. Поради високата киселинност, кондензационните форми причиняват корозия, ако се използват такива сплави, които се използват за производството на некондензационни котли.

Основните компоненти на кондензационния котел



Топлообменникът за кондензационни котли може да бъде направен под формата на тръби със сложно напречно сечение. Това е необходимо, за да се увеличи обемът на топлообменника, като по този начин се подобри ефективността на кондензационния котел. При котли от този тип вентилаторът е монтиран пред горелката, която извлича газ от газопровода и го смесва с въздуха. Тогава такава работна смес се изпраща към горелката.

От системата излизат димни газове през коминните комини.

За производството на такива комини производителите използват предимно пластмаси, които имат добра топлоустойчивост. Помпата, интегрирана в газовите кондензационни отоплителни котли, се контролира по електронен път и оптимизира изхода на котела, като по този начин спестява електроенергия.

газови кондензни котли за отопление
Коаксиален комин

Ефективността на котела зависи до голяма степен от параметрите на отоплителната система като цяло. Ако температурата на водата е ниска, кондензацията на водните пари ще се получи по-пълно. По този начин значителна част от латентната топлина ще се върне към отоплителната система. Това ще повлияе и на факта, че коефициентът на ефективност на кондензационния котел ще бъде малко по-висок.

Не всяка отоплителна система е подходяща за кондензационния котел. Отоплителната система трябва да е проектирана за не толкова висока температура на охлаждащата течност.

Тоест, тя трябва да бъде сравнително ниска температура отоплителна система. В обратната верига охладителят трябва да има температура не по-висока от 60 градуса. Външните условия нямат значение. Ако на улицата има слабо замръзване, температурата на охлаждащата течност в обратната верига няма да бъде по-ниска от 45-50 градуса. По този начин котелът ще функционира в режим на кондензация.

нискотемпературно отопление
Подов кондензационен котел

Нискотемпературните отоплителни котли могат да бъдат с една или две вериги. Те могат да се използват за организиране на отоплителна система или за захранване с топла вода. Такива котли могат да се различават по параметрите на мощността. Техният обхват на мощността е доста голям и варира от 20 до 100 kW. Тази мощност, която осигурява нискотемпературно отопление у дома, достатъчно за всякакви условия на живот.

За индустриалната зона ще трябва да закупите по-мощен подов котел.

Можете също да закупите различни комплекти за свързване на кондензационни котли. Списъкът на тези компоненти включва: неутрализатори на кондензат, резервоари за разширение, различни предпазни устройства, комплекти за изпускателната система, тръбни комплекти и много други.

 

В много европейски страни е забранено използването на други котли, с изключение на кондензационните котли. Това е така, защото те имат по-висока ефективност и хвърлят много по-малко вредни частици в атмосферата. В тези страни държавата се грижи за своя народ, защото забранява използването на оборудване, което няма добра икономика и ниска степен на безопасност от екологична гледна точка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монтаж на газови котлиМонтаж на газови котли
Всичко, което трябва да знаете за отоплението на газовите котлиВсичко, което трябва да знаете за отоплението на газовите котли
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Къде използват петролни котли?Къде използват петролни котли?
Парен котел със собствени ръцеПарен котел със собствени ръце
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Важни въпроси при избора на котел за отопление на къщатаВажни въпроси при избора на котел за отопление на къщата
» » Кондензиращи котли
© 2021 BggeHat.com