Монтаж на газови котли

Газовото отопление се счита за най-евтино за днес и е най-ефикасното. Това може да обясни факта, че производителите на газови котли предлагат на своите клиенти най-широката гама от своите продукти. Газовият бойлер може да бъде избран за различни мощности въз основа на общата площ на къщата, както и на различни размери, за да бъде поставен в специално обособено помещение за него. Колко правилно ще бъде инсталирането на газовите котли зависи от това колко ефективно ще работи отоплителната система и колко икономичен ще бъде котелът.
монтаж на газови котли
Монтаж на газов котел

Изисквания за инсталиране на газов котел

Първият нюанс, на който си струва да се обърне внимание, е, че инсталирането на газови котли трябва да се извършва в нежилищна стая. Някои се чудят дали е възможно да се инсталира котел в банята или кухнята. Отговорът на този въпрос зависи от това дали е възможно да се организира изтеглянето на продукти от горенето от такова помещение. Коминът трябва да бъде монтиран по такъв начин, че да не пречи на преминаването и да отговаря на всички правила за пожарна безопасност. В котелното помещение е необходимо да се оборудва системата за вентилация с подаване на въздух. Въздухът трябва да излиза през отворите, разположени под тавана, и да минава през дупките, които се намират над пода, но не по-високи от нивото от 30 см.

тръбопровод на газов котел
Изисквания за стаята, в която ще бъде инсталиран газовият котел

За частна или селска къща с малка площ е идеална за котел с капацитет от 20-30 kW. За да инсталирате такъв котел, след това свържете отоплението с газов котел, се нуждаете от стая с обем не повече от 7,5 кубични метра. Ако инсталирането на котела е планирано в кухнята, тази стая трябва да е с площ най-малко 12 квадратни метра. м.

Как да инсталирате газов котел в банята

За да се инсталира газов котел в помещение от този тип, е необходимо да бъде изпълнено едно от следните условия:

  • Наличието на прозорец в банята;
  • Инсталирайте котела с отворен или затворен тип горивна камера.

За котел с затворена горивна камера можете да изберете стая без прозорец. Обикновено тези котли са оборудвани с комин, който служи като канал за проникване на кислород.

В случай на инсталиране на котел с горивна камера от отворен тип, прозорец ще бъде просто необходимо. Ако има котел с отворена горивна камера и няма прозорец, но все пак искате да го поставите в банята, няма да има нищо друго, освен да прокарате прозореца. Ако това не стане, комуналните и жилищните услуги просто няма да ви дадат разрешение да инсталирате и свържете газови котли.

електрическа схема на газовия котел
Монтаж на газов котел в банята

Особено внимание трябва да се обърне на окабеляването на газовия агрегат. Съвременните устройства са оборудвани с различни компоненти на автоматиката и електрониката. Осигурете добро и надеждно задвижване. Проводниците трябва да бъдат много добре изолирани, тъй като в банята винаги има висока влажност.

Ако не сте сигурни, че можете да изпълнявате тези процедури самостоятелно, е по-добре да не поемате рискове и да се обърнете към специалист в тази област.

Как да инсталирате котел в кухнята

Кухнята е една от най-оптималните стаи за монтаж на газов котел и има няколко причини за това:

  • Първата причина е, че кухнята отговаря на всички изисквания и стандарти за безопасност.
  • На второ място, във всяка кухня има прозорец, а понякога и няколко. Също така прозорецът обикновено има прозорец и това е важен детайл за излъчването на стаята.
  • Друга причина е, че кухнята има вентилация.
  • Обикновено стените на кухнята са изградени от материали, които нямат способността да се запалят. Дори ако стените са направени от различен тип материал, ще бъде достатъчно да се инсталира газов котел на базата на правила за пожарна безопасност.
разпределение на отоплението от газовия котел
Газов котел в кухнята

Монтаж на подовия бойлер

Газовите котли са разделени на няколко сорта, а основният критерий за разделяне е методът на монтаж. Производителите на съвременни котли предлагат на своите клиенти котли тип стени и подове.

Подовия бойлер се разпределя с по-лесна инсталация. За да инсталирате такъв котел, трябва да организирате подиум от метален лист или бетонна каша. Най-важното условие е да се създаде солидна основа и да се използва невъзпламеним материал за това.



Единственият недостатък на такива котли е, че те изискват повече свободно пространство, отколкото за устройствата тип стена.

Производителите на газови котли препоръчват да се използва отделна стая в дома за подови устройства. Това не само отговаря на правилата за безопасност, но и котелът няма да пречи на преминаването. От отделна стая е възможно да се организира котелно помещение. Тук можете да монтирате и другите компоненти и компоненти на отоплителната система.

свързване на газови котли
Етажен газов котел

Монтажът на такава система започва с най-важния елемент - котелът. След това е необходимо да му поставите комин. След инсталирането на комина, котелът за отопление на газ трябва да бъде завързан. За правилното изпълнение на това има схема за свързване на газовия котел. Последната стъпка е да свържете устройството към газовата и водната тръба.

Монтиране на стена на котела

Монтажът на газови отоплителни котли от този тип изисква внимателно монтиране на крепежни елементи, които са фиксирани на една от стените на помещението. Този котел е много популярен сред собствениците на частни или селски къщи, тъй като има малко тегло и компактен размер.

По време на монтажа на такъв бойлер е необходимо да се следват определени правила и мерки за безопасност.

Ако къщата е изградена от такъв материал като дърво, тогава стената, на която ще бъде инсталирана котела, трябва да бъде покрита с лист от незапалим материал, например метал. Често в частните домове в кухнята се монтира газов бойлер тип стена. Съвременните устройства имат привлекателен външен вид, така че те се вписват във всеки интериор и ще бъдат комбинирани с кухненски мебели.

 

Газ тип котел стена не изисква отделен бойлер, тъй като тя включва всички възли и компоненти, като циркулационна помпа, клапани и машини, оборудване и др. Ще трябва да изработите такъв етап като разпределението на отоплението от газовия котел.

Монтаж на газов котел, стенен или подов тип, свързване и закрепване на елементи като газови котли, ремонт - всичко това е най-добре възложено на специалист.

Това ще ви помогне да избегнете грешки, които биха могли да повлияят на ефективността на отоплителната система. Ако направите инсталацията си сам, трябва да имате определени умения и знания и също така да приемете като основа всички изисквания, които са посочени в SNiP. В противен случай системата просто няма да бъде одобрена от държавната администрация и ще изисква ремонт на газови котли.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Газови котлиГазови котли
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Двуциклични газови котлиДвуциклични газови котли
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Газови двуконтурни котли предимства, недостатъци и характеристикиГазови двуконтурни котли предимства, недостатъци и характеристики
Принцип на работа на газов котелПринцип на работа на газов котел
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Газови котли без димГазови котли без дим
Настенни, енергонезависими газови котлиНастенни, енергонезависими газови котли
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
» » Монтаж на газови котли
© 2021 BggeHat.com