Парен котел със собствени ръце

Парен котел е специално устройство, предназначено да произвежда гореща пара, която има налягане над атмосферното налягане. Парата в котлите се оформя с помощта на топлинната енергия, отделена при изгарянето на горивото, изгорено в пещта. Топлината на отделените димни газове се прехвърля към нагревателните повърхности, които са в контакт с топлинните носители.


Принципи на инсталирането на парни котли


По принцип структурата на парния котел може да бъде представена както следва. В горната част има барабан, в който водата се подава от помпи. В долната част на устройството отидете надолу тръби, които не са подложени на нагряване. Чрез тази тръбопроводна система водата от барабана влиза в колекторите, разположени в долната част на котела. От колектора до барабана е повдигащ тръбопровод, който създава нагревателни повърхности, които се намират в горещата зона на изгаряне на горивото. (Виж също: Едноканален газов котел Baxi)

парен котел

Тръбопроводната система на парния котел работи на принципа на съобщаване на съдове. В горещите тръби има смес от пара и вода, чиято плътност е по-ниска от плътността на водата. В резултат на това парата-водата смес тече и влиза в сепараторната система. В сепаратора се разделят пара и вода, след което водата се намира в барабана на котела и парата се насочва към парната тръба и след това към претоплячите, където се нагрява до необходимите стойности. И тук се засилва натискът му. След това парата влиза в парната турбина.


Приложение на парни котли за битови нужди


В допълнение към индустриалните приложения, парните котли се използват широко в домакинствата, където се използват главно за отоплителни системи. Най-популярните домакински парни и топла вода котли, които използват газ като гориво. Това значително подобрява представянето. Парни котли на газ могат да бъдат използвани за създаване на отоплителна система в градски малък апартамент, те не изискват постоянно наблюдение на нивото на консумираното гориво, те не генерират сажди и шум по време на тяхната работа.

В допълнение към газовите котли има и течно гориво, твърдо гориво, комбинирани и електрически модели. Всеки сорт има свои собствени конструктивни характеристики и технически характеристики, но принципът на тяхното функциониране е подобен на принципа, на който работи котелът за парни газове. (Виж също: Котли за отопление на отработени масла)

парни котли



Парни котли за твърдо гориво за битови нужди използват дърва, въглища, кокс като гориво. Котлите за течно гориво работят главно с дизелово гориво. Някои модели котли за течно гориво могат да използват използваното гориво като гориво за двигателя, отоплително масло, мазут. Комбинираните парни котли могат да използват различни видове гориво. В повечето случаи такъв агрегат е предназначен за използване на газ и дизелово гориво.

Относителната цена на котелното оборудване може да предизвика желание за изграждане на парна котлон със собствени ръце. Все пак трябва да се има предвид, че независимо производство на котела изисква много точни изчисления и наличието на високо топлоустойчиви материали, инструменти и оборудване. Освен това, всички парни котли, особено газовите котли, трябва да отговарят на изискванията и стандартите за безопасност и да бъдат оборудвани с автоматични системи за управление. Ясно е, че едва ли е възможно да се създаде парна котел, който да отговаря на всички изисквания. Но, за да се научите напълно устройството бойлер и да разберат своя принцип на действие, то е възможно да се изгради свой собствен малък котел за модел на парен локомотив или кораб.


Производствена технология на котела


За производството на парни котли ще ви трябва: лист от неръждаема стомана, тръби от различни диаметри от неръждаема стомана, ламарина от азбест, предпазен клапан, комплект инструменти за обработка на метал, измервателни уреди, контактна заваръчна машина. (Виж също: Отоплителни системи)

Първо трябва да определите размера и предназначението на котела. Преди да започнете работа, трябва да намерите и да се запознаете подробно с подробните чертежи на такива единици. След това трябва да подготвите необходимия материал. Тази неръждаема стомана е с дебелина 1 мм, тръби от неръждаема стомана с диаметър от 100 до 120 мм, тръби с диаметър 10 и 30 мм.

парен котел

Като основа на котела може да се използва дължина от около 110 мм. Дебелината на стените на тръбите трябва да бъде 2,5 мм. Необходимо е да се направят дванадесет димни тръби от тръба с диаметър 100 mm. Тръбата е направена от тръба с по-голям диаметър. Дължините на тръбите се избират в зависимост от общите размери на парния котел. Стените и вертикалните прегради на котела са изработени от лист от неръждаема стомана. В стените е необходимо да се направят дупки за монтажа на димни и пламъчни тръби. Разширените тръби за дим се свързват към основата на котела, като се използва заваряване с аргон.

Сега, към тялото на котела, трябва да заварите паровия колектор и предпазния клапан, през който, ако е необходимо, излишната пара падне. Топлоизолацията на котела трябва да бъде направена от лист азбест. Готовият парен агрегат може да бъде фиксиран към модела с помощта на скоби. Средно такива котли осигуряват работно налягане на гореща пара в диапазона от 4 до 6 кг / кв. М. см.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Парно отоплениеПарно отопление
Отоплителни котли на дърваОтоплителни котли на дърва
Кой котел да избере?Кой котел да избере?
Всичко, което трябва да знаете за отоплението на газовите котлиВсичко, което трябва да знаете за отоплението на газовите котли
Кондензиращи котлиКондензиращи котли
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Къде използват петролни котли?Къде използват петролни котли?
Видове отоплителни котлиВидове отоплителни котли
» » Парен котел със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com