Дизелов отоплителен котел

Към днешна дата има много опции за отопление на собствения ви дом. И собствениците на къщи и вили откриват много възможности. И по-често можете да видите, че мнозина предпочитат устройството си с дизелов отоплителен котел. Ако се гледа от техническа гледна точка, такива котли са течно гориво. Но сред народите, те са получили името си само въз основа на това, на което работят.
дизелов отоплителен котел
Дизелов отоплителен котел

Предимства и недостатъци на дизеловия котел

Дизеловите котли имат редица значителни предимства, поради които много от тях са склонни да инсталират такава система:

  • Доста високо енергийно оборудване, с което можете да отоплявате големи помещения. Всичко това се подкрепя от висок коефициент на ефективност.
  • Горивото за такива котли е достъпно и относително евтино в сравнение с електроенергията.
  • Когато се сравнява с отоплението с газ, трябва да се отбележи, че в този случай няма да е необходимо да събирате много документи, които да позволят подреждането на системата.
  • Друго предимство безспорно е лекотата на поддръжка и работа. В модерните дизелови котли има автоматична система, която напълно ще следи зададените параметри на отоплителния процес.
  • Също така важен аспект е, че е възможно да се регулира температурата на топлоносителя, следователно - и температурния режим в стаите.
  • Също така, автоматизацията е в състояние да осигури съответствие с всички норми и изисквания за правила за противопожарна безопасност, които се извършват на 100.

Недостатъците на дизеловите котли също имат място да бъдат:

  • На първо място ще ви трябва специален контейнер, в който ще съхранявате дизелово гориво. Този капацитет обикновено се поставя в отделна стая, която задължително трябва да бъде оборудвана според стандартите за пожарна безопасност. Той трябва да бъде свързан към котела чрез отделни тръби.
дизелови отоплителни котли
Резервоари за дизелово гориво
  • Дизеловите котли изискват изграждането на отделна сграда, т.е. котелна централа. По правило се използва котел с течно гориво в подовата версия. В котелното помещение това устройство ще бъде най-добро - и специално оборудваната вентилация и отработените газове ще осигурят необходимите изисквания.
  • Когато котелът работи, горелката е шумна. Всъщност тази особеност е още една причина да поставите котела в отделна сграда.
  • Отоплителните котли на дизелово гориво са донякъде зависими от наличието на електроенергия. Ето защо, ако има малък провал в подаването на електрическа енергия, котелът ще спре и няма да работи.
  • Друг недостатък се отнася до горивото. Ако температурата на околната среда достигне ниво под +5 градуса, дизелът започва да се сгъстява, така че напредването му през тръбите ще бъде по-бавно. В допълнение, този вид консистенция може да запуши филтрите и почти да не гори в горелката. Как да се справим с този недостатък? Необходимо е да изолирате тръбопровода и филтъра и най-добре да ги затоплите. Освен това е по-добре да се отоплява в помещение, където ще се съхранява вашето гориво.

Принципът на котела на дизелов двигател

Ако изследваме отоплителния котел на дизелово гориво отвътре, може да се отбележи, че принципът на работа е подобен на конвенционалния газов подов котел. В допълнение, дори на външен вид те са доста сходни. Но основната разлика е горелката.

Горелката, която е монтирана в дизелов бойлер, има вентилатори или надуваема горелка. Въздухът, който се впръсква през такава горелка, образува необходимия кислород вътре в конструкцията, което спомага за пълно изгаряне на горивото.

консумация на гориво за отопление на котела
Принцип на работа на дизеловия котел

Струва си да се отбележи, че това е не само добродетел, но и недостатък. В края на краищата ревютата за дизеловите отоплителни котли казват, че с такава горелка те стават шумни. Разбира се, производителите решават да предотвратят това, някои задачи - използвайки най-новите разработки и материали. Все пак все още не можете да премахнете шума.

Ето защо всички експерти единодушно казват, че най-добре е да се направи звукова изолация в котелното помещение.

Сега нека директно говорим за самата горелка. Горелката включва много важна конструктивна характеристика - дълбочината на всмукване. Например, ако резервоарите за гориво са погребани в земята, тогава трябва да изберете горелка, която има този индикатор на високо ниво. Ако контейнерите, в които се съхранява дизеловото гориво, са спрени, този индикатор може да бъде намален.

ревизии за отопление на дизелови бойлери
Структурата на дизеловата горелка

Друг важен компонент на дизеловия котел е топлообменник. Вътре има носител на топлина, който се извива от стените на топлообменника. Сега има няколко варианта за тази част и те зависят от материала, от който е направена. Това може да бъде чугун и стомана.

Както показват ревютата, чугунният топлообменник има по-дебела стена, по-малко е корозия, където се образува кондензат.

Животът на такива елементи е до 50 години и това е само отличен показател. Но имайте предвид, че чугунният елемент има много голямо тегло. Тя също е по-чувствителна към местното прегряване. И по-често топлообменниците от чугунени топлообменници се разрушават поради некачествен топлоносител, който изисква ремонт на дизелови отоплителни котли.

отоплителни котли за дизелово гориво
Котел с чугунен топлообменник

Ако говорим за компоненти от материал като стомана, техният недостатък е, че температурата на топлоносителя, когато падне под точката на оросяване, образува ефект на киселинния дъжд в пещта. Ето защо стените на котела са подложени на негативно влияние.

Така че, 1-2 години - и котелът може да бъде изхвърлен. Освен това кондензатът, който се получава, увеличава потреблението на дизелов отоплителен котел и поради локалното прегряване, самият топлообменник се разпада. Струва си да се отбележи, че подобни системи обикновено се използват в индустриални сгради, а за селски къщи, които не се побират.

И накрая

Струва си да се отбележат няколко аспекти на използването на дизелови котли, които всички, които ще използват такава система, трябва да знаят. Трябва да се отбележи, че котел за дизелово гориво означава, че като гориво се използва само дизелово гориво. Но през последните години такива модели постепенно се отдалечават и много от тях вече са дали предпочитание към комбинираните котли.



Обикновено комплектът от котли включва две горелки - единият от тях е предназначен за дизелово гориво, а вторият - за газ.

При такъв котел газът е основният газ, а дизеловото гориво е спомагателен вариант. Ако газът е изключен или налягането му е толкова незначително, че не е достатъчно да работи котелът, горелката трябва да се смени и отоплението да се включи към отоплението.

отоплителни котли за дизелово гориво
Комбиниран котел - може да работи на газ или дизелово гориво

За да смените горелката, няма да е необходимо да набирате специалисти. Тази работа може да бъде направена от всеки, който е най-малко запознат с ВиК.

Последното: въпросът за разхода на гориво

Ако все пак решите да инсталирате дизелов отоплителен котел, консумацията на гориво е нещо, което ще ви притеснява почти на първо място. За да се изчисли консумацията на гориво, е необходимо да се премине от това съотношение: топлинната мощност на котела от 10 kW може да се постигне при консумация на дизелово гориво от 1 кг на час.

Така че, можем да изчислим потреблението на слънчево масло по следния начин: умножете мощността на горелката с коефициент 0,1. Стойността, която получавате, ще покаже количеството дизел в килограми, което ще се консумира за 1 час.

дизелов отоплителен котел
График на потреблението на дизелово гориво в зависимост от работното време на котела

Например: вземаме дизелов отоплителен котел, консумацията на гориво за отопление на къщата, която е с площ от 150 квадратни метра. Мощността на котела, която ще бъде необходима, е 15 кВт. Тогава извършваме прости изчисления:

15 * 0.1 = 1.5 kg / час.

Оказва се, че при пълен капацитет на горелката за 1 час котелът ще изгори 1,5 кг соларно масло, а ако броите това число на ден - това ще бъде 24 * 1,5 = 36 кг.

По-нататък ще разгледаме изчисленията: за целия отоплителен сезон котелът ще работи приблизително 100 дни в пълна сила, още 100 дни - на половин мощност. Така че получаваме: (100 * 36) + (100 * 18) = 5200 кг. Това е малко повече от пет тона дизелово гориво.

Разбира се, всички изчисления са примерни. Не отречете обаче, че цифрата може да изплаши много. Следователно може да възникне въпросът дали е възможно да се спестят пари за отопление с дизелово гориво? Разбира се, че можете. Производителите отдавна считат това явно желание на потребителите. В края на краищата, ако е много скъпо, никой няма да използва такова оборудване. В резултат на това можем да отбележим, че е по-добре да си купите котел от най-новите производствени модели. В края на краищата, всяка година разработчиците и производителите намаляват консумацията на слънчево масло, но в същото време успяват да увеличат нивото на топлопренос.

Автоматизирането на котела на дизелово гориво е важно. Най-новите модели, разбира се, включват автоматизация в техните проекти - ще има няколко програми и режими на работа, които ще спестят гориво и ще намалят разходите за отопление.

Винаги си струва да си припомним, че спестяването на енергия за отопление е въпрос, който може да бъде постигнат чрез интегрирано решение. Във вашия дом трябва да има обмислена топлоизолация, след това котелът ще бъде отлична възможност за устройството за индивидуално отопление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Избор на отоплителен котел за вашия домИзбор на отоплителен котел за вашия дом
Разход на гориво на дизелови отоплителни котлиРазход на гориво на дизелови отоплителни котли
Дизелови котли за отоплениеДизелови котли за отопление
Външни котлиВъншни котли
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Дизелови котли за отоплениеДизелови котли за отопление
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Дизелови котли за отопление на домаДизелови котли за отопление на дома
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
» » Дизелов отоплителен котел
© 2021 BggeHat.com