Отопление на къщата Препоръки за устройството

При организирането на отоплителна система е необходимо да се има предвид, че намаляването на разходите за нейната инсталация може да бъде повлияно от повишаване на цената на топлоносителя. Първоначалните разходи за отопление на къщата могат да бъдат на пръв поглед страхотни, но това може да увеличи комфорта и да намали разходите по време на работа на системата. Отоплението в дома е най-важният проблем, който изисква много внимание.
отопление на дома
Отопление частна къща

Оборудване за тръби, тръбна система

Най-важният компонент в системата за отопление на къщата е тръбопроводът. Това окабеляване обикновено се монтира в бетонна подова замазка. Пълнежът му е предназначен за целия период на експлоатация на сградата. Тръбната замазка трябва да е възможно най-надеждна. По-популярни днес са тръбите, изработени от материал като кръстосано свързан полиетилен. Такива тръби са оборудвани с фитинги под опънатия пръстен. Такива отоплителни елементи в къщата позволяват да се осигури тежест без използване на гумени части.

отопление в къщата
Нагревателна тръба от омрежен полиетилен

Металопластичните или пропиленовите тръби практически не се използват за организиране на професионална отоплителна система със скрито окабеляване, тъй като те нямат висока надеждност.

Към днешна дата доста производители са готови да предложат своите продукти за професионалната организация на такава система като отопление в селска къща. Омрежен полиетилен, снабден с приспособление за опъване, не е изключение.

Автоматизация на котелни, фитинги и котли

котли

Котелът е основният компонент на отоплителната система на къщата. За да не се заблуждавате с избора на котела, трябва да изучите параметрите му като мощност, тип, производител, конфигурация. Само един добър бойлер може да осигури надеждна и удобна работа на цялата отоплителна система. Бойлерите могат да бъдат от различни видове. Най-популярните видове котли са:

  • Газови котли с подов тип;
  • газови котли тип стени;
  • електрически бойлери;
  • конвенционални котли на твърдо гориво;
  • кондензационни котли;
  • пиролизни твърдогоривни котли;

система за отопление на дома
Газов стенен котел

отопление на дома
Електрически бойлер

отопление на къщи
Кондензиращ газов котел

отопление на жилищна сграда
Пиролизен твърд горивен котел

Тъй като отоплението в къщата е важен въпрос, е необходимо да се използват само котли, които ще осигурят най-удобната и ефективна работа на системата и затова те трябва да отговарят на определени изисквания:

  • Доказан производител;
  • Наличие на професионално обслужване;
  • Най-висока енергийна ефективност на термо генератор.

Типът котел трябва да бъде избран въз основа на такъв критерий като наличието на определен енергиен носител. Към днешна дата най-икономичните могат да бъдат наречени газови кондензационни котли, оборудвани с автоматично оборудване, което зависи от климатичните условия.

По-подробно в материала - автоматизация на газови котли.

Дублиране на котела

Дублирането на бойлери по правило се използва при проектирането на котелна централа на котли с некондензационен тип с капацитет не по-малък от 40 kW. Дублирането на котлите може да подобри индекса на надеждност, който отоплителната система за дома осигурява.

къща отоплителни системи
Дублиране на котела

В случай че един от котлите престане да работи, вторият може, ако не покрие напълно необходимото топлинно натоварване, поне частично. Дублирането на котлите може да допринесе и за факта, че отоплителната система на къщата ще бъде по-икономична.

Архивиране на котела

Производителите на котли и отоплително оборудване препоръчват на клиентите си да инсталират резервен бойлер, който ще работи с различен тип гориво и ще направи резервно отопление в тухлена къща. В този случай капацитетът на първия бойлер трябва да покрива изцяло всички искания на потребителите - БГВ, отоплителна система, басейн. При спешна ситуация резервният котел може напълно или поне частично да осигури на потребителя необходимата топлина, докато не се отстрани причината за неизправността. Ако използвате резервен котел само за кратки периоди, можете да спестите консумация на газ. Основният котел ще бъде по-икономичен поради следните фактори:

  • Технология на кондензацията;
  • Модулирана мощност;
  • Автоматика с компенсация на времето.


Най-популярни са такива пакети като:

  • основен газ;
  • резервен електрически;
  • резервно твърдо гориво;
  • основната е пиролизата.
отопление на селото къща
Котли за газ и твърдо гориво в една отоплителна система

Тип на котела или стена

Изборът на подов или стенен котел, който ще използва отоплителната система на жилищни сгради, трябва да обърне внимание на тези точки:

  • Котелът от типа стена не е толкова скъп и отнема много по-малко свободно пространство. Потреблението на газ от такъв котел е по-малко поради факта, че той е оборудван с горелка, която може да модулира силата. Типичният котел е проектиран за около 10-15 години експлоатация, а котел с алуминиев топлообменник може да продължи 20-25 години.
отоплителна система на жилищна сграда
Бойлер на стена
  • Най-големият експлоатационен живот се отличава с подов бойлер с топлообменник, изработен от чугун. Такъв котел може да продължи повече от 30 години. Такъв котел не е оборудван с модулация на мощността и това увеличава потреблението на газ. Много често капацитетът на подовия котел се приема с голяма разлика и в резултат на това се наблюдава увеличен газов поток на изхода. Изборът на подов тип котел, който изпълнява домашно отопление, трябва да вземе предвид неговата мощност, тъй като този параметър зависи от изчисляването на топлинните загуби на цялата къща. Най-ефективни са котлите с двустепенна горелка.
домашни разходи за отопление
Подов котел

Избор на производител на котли и котелно оборудване

Изборът на котел или друго котелно оборудване, което ще използва отоплението на къща с таван, като котел, зависи пряко от вида на котела и цената му. Друг критерий при избора на котелно оборудване трябва да бъде доброто обслужване на клиентите. От този критерий зависи колко професионални умения ще имат служителите му, както и наличието на резервни части в склада на фирмата в случай на повреда на котела или неговите отделни компоненти.

Котелно оборудване, което произвежда домашно отопление, трябва да бъде закупено само от по-популярни производители, които използват само модерни и иновативни технологии. Най-добре е да изберете такъв основен комплект котелно оборудване, който включва следните компоненти: бойлер, бойлер и автоматизация. Обикновено такива пакетни предложения са по-изгодни, включително от финансова гледна точка. Ако сравните цената на такъв пакет, тогава придобиването му ще бъде приблизително 30 по-малко, отколкото ако сте закупили всеки отделен компонент.

Автоматизация на котелни

Ако автоматизираната котелна инсталация е избрана правилно, подобно отопление на жилищната сграда не само ще спести 30 за сметка на охлаждащата течност, но също така е удобно да управлява температурния режим в цялата къща. Това до голяма степен зависи и от нивото на комфорт. Най-удобният и ефективен тип автоматизация днес е регулирането, което зависи от времето.

отопление в къщата видео
Схематична схема на зависимо от атмосферните влияния котел

Принципът на работа е както следва: на стената на външния тип е монтиран специален сензор, който събира данни за температурата на въздуха от улицата. Тези индикатори ще служат като основна определяща температура, която ще инсталира отоплителните системи на къщите. Потребителят на оборудването ще определи най-удобния температурен индекс за него, а автоматичната отоплителна система на апартамента ще поддържа желаната температура, която се дава от котела.

Чрез климатизирано управление могат да се настроят определени температурни параметри за отделните елементи на отоплителните кръгове, като отопляем подов контур, отоплителен кръг на басейн, радиаторна верига или конвекторен кръг.

Такова регулиране ще позволи да не се прегрява въздухът в стаята и да се поддържа точно температурния режим, който е най-удобен за собственика на къщата.

Отопление с радиатор

Такова отопление на селската къща е много популярно, тъй като е включено в категорията на най-бюджетните възможности за организиране на отоплителната система. Този тип отопление обаче има своите недостатъци. От тях можем да различим: сух въздух, конвекция на прах, неравномерно разпределение на температурата в помещението. По-топлият въздух се издига до тавана поради намалената плътност и студеният въздух се спуска по-близо до пода. За един човек е по-важно да има топлина по-близо до краката, отколкото високо над главата. Също така за човешкото тяло се счита за по-полезно да се диша хладен, отколкото горещ въздух.

Радиаторите идват в различни типове. В строителството на частни къщи или вили най-често се използват панелни радиатори, изработени от стомана, които извършват отопление на жилищни сгради.

отопление на жилищни сгради
Радиатор от стоманен панел

Радиаторите от чугун се характеризират с по-ниски конвективни параметри, но те имат по-продължителен период на работа. Много популярни са радиаторите, изработени от два различни метала. Такива радиатори могат да се използват не само чрез отопление на къщата 100 м2, отопление в частни къщи, но и в високи сгради. Биметалните радиатори могат да се монтират в помещение, където има повишено ниво на влажност, тъй като алуминиевият корпус е метал, който е в състояние да издържи на корозията.

Видеоклип за отоплението на различни видове жилищни сгради може да бъде намерен по-долу.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Тръби за отоплениеТръби за отопление
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Как да направите отопление в къщата?Как да направите отопление в къщата?
Как да направите инсталация на отопление в частна къща със собствените си ръце?Как да направите инсталация на отопление в частна къща със собствените си ръце?
» » Отопление на къщата Препоръки за устройството
© 2021 BggeHat.com