Тръби за отопление

Всеки собственик на частна или крайградска къща иска дома му да бъде не само красив и удобен, но и топъл, особено през студения сезон. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на такива моменти като организирането на отоплителната система и топлоизолацията на сградата. Изготвянето на проект за отоплителна система е въпрос на квалифицирани специалисти, но собственикът на къщата може да избере най-подходящия бойлер. Котелът може да бъде избран въз основа на параметри като капацитета му или горивото, необходимо за функционирането на отоплителната система. Освен това ще трябва да закупите тръби за отопление и за това трябва да разберете какви са те и при какви условия този или онзи тип тръба е подходящ.
отоплителни тръби
Тръби за отопление

Какви критерии трябва да се следват при избора на тръби за отоплителната система?

Изборът на тръби за отопление зависи до голяма степен от вида на отоплителната система в къщата. При избора на тръби е необходимо да имате следните данни:

  • Вид отоплителна система. Системата може да бъде гравитачна или принудена.
  • Методът на полагане: външни стени или вътре.
  • Конфигуриране на отоплителната система. Тя може да бъде проста или сложна.
  • Какъв е максималният и средният натиск в системата?
  • Максимална и средна температура в отоплителната система.

С такива данни вече е възможно да се прецени кои отоплителни тръби за частна къща са най-подходящи за вашата отоплителна система.

Видове тръби за отоплителни системи

Със сигурност много хора задават такъв въпрос и кои тръби за отоплителната система са най-подходящи за отоплителната система? Не толкова отдавна най-често срещаните са тръбите от стомана. Не забравяйте обаче, че на първо място не съществуват други видове тръби. Тези тръби обаче не са загубили своята релевантност към този ден. Такива тръби са идеални за гравитационна самостоятелна отоплителна система. Това може да се обясни с факта, че в такива системи е необходимо да се използва тръбопровод с доста голям диаметър. Ето защо стоманените тръби в този случай ще бъдат най-оправданото решение.

отоплителни тръби за частна къща
Стоманени тръби

Най-важното предимство на стоманените тръби е тяхната здравина. Те са практически имунизирани срещу механични повреди. Поради относително малкото линейно разширение не могат да се използват разширителни фуги. Друго предимство на тези тръби е съпротивлението им при различни температурни режими. Тъй като материалът за производство на такива тръби е въглеродна стомана, те са в състояние да издържат на температура до 1500 градуса.

 Освен това може да се поддържа доста високо работно налягане в отоплителната система, която е оборудвана с стоманени тръби.

Не може да се притеснявате, че ще има снижаване на налягането, но при условие, че всички заваръчни работи са извършени с необходимия професионализъм.

Има такива материали и недостатъците им, както казват прегледите. Първата от тях е доста сложна инсталация на стоманени тръби. За да свържете парчета тръби, ще ви трябва не само машина за заваряване, но и квалифициран заварчик, освен ако със сигурност собственикът на къщата не е. Към днешна дата услугите на квалифициран заварчик - това не е скъпо удоволствие. В допълнение, инсталирането на тръби е малко трудно поради сравнително големия им размер.

тръби за отопление
Заваряване на стоманени тръби за отопление

Друго важно условие е, че монтажът на отоплителната система от стоманени тръби трябва да се извърши преди да започнат различните стайни работи в помещението. Ако е необходимо да се монтират тръбите в вече ремонтирана стая, тогава е по-добре да изберете друг материал, ако не искате да повредите вида на тапета или подовата настилка.

Също така е по-добре да не се използват стоманени тръби за отопление, техническите характеристики на които не са подходящи по време на монтирането на зародения тръбопровод, тъй като такъв материал не е особено устойчив на корозия.

За автономна отоплителна система стоманените тръби са идеално пригодени, тъй като ефектът на влага върху вътрешната повърхност на стоманената тръба не е толкова важен в този случай.



Това се дължи на факта, че в подобна отоплителна система същата охладителна течност може да циркулира повече от една година. Кислородът от охлаждащата течност ще се изпари в доста бърз период от време, което означава, че вредният ефект на охлаждащата течност върху метала ще бъде намален до минимум. Опитът показва, че животът на отоплителните тръби в стоманените къщи в частните домове често е около 50 години, а понякога и повече.

Друг параметър, който характеризира стоманените тръби, е тяхното високо ниво на топлопроводимост. Тази характеристика може да се отдаде както на минусите на такива тръби, така и на плюсовете. В случай, че доста голям сегмент от тръбата преминава през помещение, което не се нуждае от отопление, в тази секция може да се забележи значителна загуба на топлина. В този случай е необходимо да изолирате тръбата, за да предотвратите загуба на топлина.

Предимствата на стоманените тръби могат да бъдат приписани на сравнително разумна цена. И ако все още успявате да спасите малко услугите на заварчик, това отопление в частна къща ще бъде най-бюджетно.

Полипропиленови тръби

Друг бюджетен вариант за инсталиране на отоплителна система е използването на полипропиленови тръби. В допълнение към ниската цена, предимствата на този материал включват:

тръби за отоплителни системи
Полипропиленови тръби
  • Сравнително ниско тегло. Ако изберете полипропиленови тръби за отопление, не можете да се притеснявате, че товарът на носещите конструкции на сградата ще се увеличи.
  • Вътрешната повърхност на тези тръби е доста гладка. Това означава, че вътрешностите няма да бъдат покрити със седименти от варовиков характер. Също така няма да се страхуват от ръжда. Това означава, че такива тръби ще продължат в продължение на много години и вътрешното им състояние няма да се влоши.
  • Дълъг експлоатационен живот. Животът на полипропиленовите тръби често достига 20 години. В същото време през тези години те няма да загубят добрите си качества.
  • Устойчивост на ниски температури. Ако внезапно отоплителната система се изключи, не можете да се притеснявате, че ще има "размразяване" на тръбите. Това обяснява голямата популярност на използването на полипропиленови тръби за монтаж на отоплителни системи в крайградски домове. Собствениците на такива къщи могат да дойдат тук само за известно време, което означава, че отоплителната система не винаги ще функционира гладко.
  • Естетичен вид. Появата на полипропиленови тръби е доста привлекателна. Също така, с течение на времето няма да промени оцветяването си и няма нужда да бъде боядисано.
тръби за отопление на селска къща
Полипропиленовите тръби имат различни цветове

Има такива недостатъци. Те включват следното:

  • Необходимостта от запояване. Все пак има малък плюс в това. Запояването може да се извърши по отделен начин, но за заваряване е необходим само първокласен специалист. Не е необходимо да купувате спойка за запояване на тръби. Има магазини, които ще ви осигурят такъв инструмент в рамките на договора за наем.
  • Полипропиленът се отнася до твърди материали. За да приложите въртенето на тръбата, ще трябва да използвате различни фитинги. Ако отоплителната система има доста сложна конфигурация, използването на фитинги е доста неудобна задача. Въпреки това тръбните фитинги на този материал нямат относително висока цена.
  • Поправката в полипропиленовите тръби е доста ниска. Ако една част от тръбопровода не успее, трябва да се извърши пълна подмяна от монтажа към фитинга.

Тръби от кръстосано свързан полиетилен

Този материал има следните предимства:

  • Индекс с относително висока плътност.
  • Устойчив на високо налягане и високи температури. Този материал е в състояние да издържа на температурата на охлаждащата течност до +90 градуса.
  • Дълъг експлоатационен живот. Тръбите за отопление на къщата от този материал могат да продължат около 50 години.
  • Сравнително ниско тегло. PEX тръбите няма да създават натоварвания върху носещите конструкции на конструкцията.
  • Доста удобна инсталация. За монтаж на отоплителната система могат да се използват само фитинги или различни резбови връзки.
експлоатационния срок на тръбите за отопление
Тръби от кръстосано свързан полиетилен

Метало-пластмасови тръби

Тези тръби за отопление на селска къща придобиват все по-голяма популярност през последните години. Вътрешната повърхност на тръбите от този материал е доста гладка, което ще избегне различни варовикови образувания и появата на ръжда. В допълнение, тръбите на отоплителните системи, изработени от метал-пластмаса, имат доста привлекателен външен вид. Дори под въздействието на слънчевата светлина, те няма да загубят цвета си и не е необходимо да бъдат покрити с различни бои и лакове.

Монтажът на металопластични тръби не е нещо сложно. За това могат да се използват преси или фитинги за сгъстяване. Ако тръбната отоплителна система, оборудвана с метални пластмасови тръби, е инсталирана правилно, тя може да продължи 50 години или повече. На недостатъците на такъв материал може да се отдаде само висока цена за самите тръби, както и за фитинги.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Избор на тръби за отоплителната системаИзбор на тръби за отоплителната система
Изчисляване на частното отопление на къщатаИзчисляване на частното отопление на къщата
Монтаж на системи за самозатоплянеМонтаж на системи за самозатопляне
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Отоплително оборудванеОтоплително оборудване
Стоманени тръби за отопление и фитингиСтоманени тръби за отопление и фитинги
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
» » Тръби за отопление
© 2021 BggeHat.com