Байпас в отоплителната система

Ако се опитаме да характеризира байпаса на отоплителната система от гледна точка на лаик, то ще бъде един вид мост във формата на парче тръба, която е монтирана между предна и задна окабеляването радиатор за отопление.
байпас в отоплителната система
Байпас в отоплителната система

Отоплителната система на жилищната сграда съдържа списък на компонентите в нейния състав и разрушаването на работата на поне една от тях може да причини не само прекъсване на работата, но и унищожаване. Освен това е необходимо да се осигури удобен ремонт и замяна на различни части на системата. Това е целта на байпаса в отоплителната система. Това е частта от паралелния тръбопровод. Например, когато се инсталира паралелно с радиатора на тръбопровода, цялата отоплителна система може да се поддържа при почистване, ремонт или подмяна на уреда.

Типове байпас

В зависимост от това какво ще бъде байпас системата, те са разделени на две групи:

  • Байпас със спирателен вентил. Обикновено се използва за циркулационни помпи и работи периодично, когато е необходимо. След като помпата е включена, вентилът се отваря от прекомерното натоварване и преминава през топлоносителя. Когато помпата е изключена, клапанът се затваря автоматично. Но не забравяйте, че ако има скала или ръжда, тя може да се разпадне.
байпасен вентил в отоплителната система
Байпас със спирателен вентил
  • Без клапан. Подобен байпас ще позволи ремонт в определена част от системата, без да се деактивира. Възможно е също така да се свържете с отоплителна система в помещение, където преди това няма радиатор.
инсталиране на байпас в отоплителната система
Байпас без клапан

Примери за прилагане на байпас

Като елемент на регулиране на топлоносителя в близост до радиаторите
В този случай, байпас в отоплителната система, снимката, приложена към радиаторите, може да се види по-долу. По този начин байпасът връща излишния топлинен носител от акумулатора към тръбата, когато броят на топлоносителите се променя с помощта на ръчен или автоматичен температурен регулатор. С други думи, през заобикалящия панел топлоносителят се транспортира успоредно на спирателните и контролните клапани. Без байпас, ще бъде невъзможно да се поправи радиаторът, когато отоплителната система работи. Също така, този възел може да ускори процеса на пълнене или освобождаване на системата.

байпас в отоплителната система Снимка
Байпас на радиаторите

Като елемент за функционирането на системата в случай на прекъсване на електрозахранването
Монтажът на байпаса в отоплителната инсталация е подходящ за монтаж на модерни отоплителни системи, които използват циркулационни помпи. В края на краищата, първият въпрос при закупуването на такова отопление ще бъде - и как системата ще работи, ако електричеството внезапно се изключи.

В такива случаи е необходимо да се инсталира байпас в отоплителната система. В същото време тя играе важна роля - в момента, когато електрическото захранване е изключено, потребителят трябва да затвори крана за подаване на топлоносителя към помпата и да я отвори на централната тръба.

И ако имате автоматичен байпас в отоплителната система, това действие може да се случи автоматично. Поради това системата се намалява до естествена циркулация.

Инсталиране на байпаса

При инсталирането на байпаса е необходимо да се ръководи от SNIP. Този документ урежда списъка на компонентите и техните характеристики за инсталиране в отоплителна система. Монтирането на байпаса трябва да се извърши от специалист. При избора на части трябва да ги проверите за дефекти и дефекти. На кранове - не спасявайте, защото евтините опции могат просто да текат.

Инсталирането на тези устройства, които ще работят на байпаса, трябва да се извърши по посока на топлоносителя последователно: филтър, клапан, циркулационна помпа. Входът на байпаса в решетката близо до помпата трябва да се извършва с изключващи вентили. Самият елемент е най-добре поставен хоризонтално. Така че системата ще бъде защитена от натрупването на въздух.

автоматичен байпас в отоплителната система
Схемата на тръбопровод на радиатор за отопление


Байпасът е подходящ и за подобряване на еднотръбната отоплителна система. Разбира се, такава система е доста остаряла опция, но все пак тя работи за много и дори по-ефективно.

При инсталиране на байпас в такава система трябва да се спазват няколко правила:

  • Байпасният вентил в отоплителната система трябва да бъде разположен на максималното разстояние от вертикалната секция на тръбата (по-близо до радиатора).
  • Байпасната тръба може да бъде направена веднага на място - ще ви трябва тръба, чай и производство на заваръчни работи. И също така можете да го купите вече готов и направете инсталацията на конеца.
  • Входовете на радиатора и байпасът трябва да бъдат разделени от регулиращ вентил или от радиационен термостат.
  • Не забравяйте, че ако диаметърът на байпаса в отоплителната система е същият като този на тръбопровода, потокът от топлина в батериите ще бъде ограничен. Ето защо диаметърът на байпаса трябва да е по-малък от диаметъра на тръбопровода.

Спирателни клапани на байпас

В зоната на отоплителната система, където диаметърът намалява дебита, могат да се използват само сферични кранове.

диаметъра на байпаса в отоплителната система
Сферичен кран

Такива клапани имат метална топка, вградена в корпуса, която има отвор с необходимия диаметър. Благодарение на подобен дизайн, свободното пространство в напълно отворения вентил няма да намалее. Но ние отбелязваме, че такива клапани не могат да бъдат ремонтирани, така че когато не функционират, те се сменят.

В процеса на сферичните клапани трябва да се знае, че при продължителна липса на работа те могат да се залепят. Ето защо периодично те трябва да бъдат коленичени, дори и да няма нужда.

спестявания

Несъмнено инсталирането на байпас ще има положителен ефект върху намаляването на разходите за енергия. Например, в сравнение с работата на отоплителна система със затваряща секция и конвенционален поток, първото от тях ще бъде приблизително 30-35, с намаляване на обема на охлаждащата течност, доставяна на батериите. По този начин топлинният трансфер на радиатора може да бъде намален с 10.

Разбира се, на практика такива промени не са такова подобрение на кардинала, особено ако има прекомерна топлина в системата. Освен това, ако размерът на батериите е избран правилно, т.е. границата на ефективност също е 10-15.

По този начин се оказва, че една доста проста подробност, дори и малко примитивна, е универсален инструмент за създаване на приятна среда във вашия дом, а сметките ще задоволяват потребителите в малки количества.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Инсталиране на допълнителна помпа в алгоритъма на отоплителната система за начинаещиИнсталиране на допълнителна помпа в алгоритъма на отоплителната система за начинаещи
Предпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудванеПредпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудване
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Монтиране на отоплителни радиатори със собствените си ръцеМонтиране на отоплителни радиатори със собствените си ръце
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
Как да източвате водата от батериите в автономна система и жилищна сградаКак да източвате водата от батериите в автономна система и жилищна сграда
Хидро-удар в отоплителната системаХидро-удар в отоплителната система
» » Байпас в отоплителната система
© 2021 BggeHat.com