Хидро-удар в отоплителната система

Отоплението не може да се припише на най-простите устройства. Работата му се основава на различни физически закони, системата използва разнообразни функционални инструменти и механизми и за постигане на желания резултат е необходимо да се осигури тяхното привеждане в съответствие. Една от характеристиките на отоплителната операция е такъв ефект като хидростатичен шок в отоплителната система - остър, макар и кратко, увеличаване на налягането в системата.
хидравличен удар в отоплителната система
Хидравличен удар

Причини за неговото възникване и последствия

Външната проява на хидравличния шок в отоплителната система ще бъде удряне и щракване. Причината за това е наличието на препятствия по пътя на движението на водата. Както всяка течност, тя е практически несвиваема и има определена маса и инерция. Ако възникне препятствие по пътя му, тогава поради липсата на способност да се движи по-нататък и водата не може да спре мигновено, системата рязко увеличава налягането.

Когато това се случва доста често и системата не разполага с необходимата граница на безопасност, възможно е скоро да се наложи да ремонтирате отоплението в къщата. Специфичната причина за хидравличния шок може да бъде:

  • неизправност или дезактивиране на циркулационната помпа;
  • появата на въздух в системата;
  • бързо затваряне на клапаните, спиране на течността.

Фигурата по-долу ще помогне да се разберат възможните причини за възникването й, последната от които е най-често срещана. Следва да се отбележи, че използването на сферични кранове за блокиране на тръби е неприемливо.

няма циркулация в отоплителната система
Причини за воден чук

Що се издига на налягането, степента на евентуални щети, а оттам и необходимост от ремонт на отоплителната система, ще зависи от мястото на възникване на препятствия и дължината на тръбопровода. Ако това се случи в началото на дълга секция, тогава стойността на повишеното налягане ще бъде по-малка, ако в края е по-голяма.

Малко за ремонт на системата

С постоянното възникване на пренапрежения в системата, както вече беше споменато, е възможно да се повреди. Силните части на системата, резбовите съединения и самия тръбопровод ще бъдат голяма тежест. Резултатът от това може да бъде както изтичането на вода от отоплителната система през резбовите съединения, така и разрушаването на тръбопровода и нагревателните елементи, като тези, показани на снимката по-долу.

ремонт на отоплителна система
Пробив на тръбата от хидравличен шок

отстраняване на течове в отоплителната система
Гребец на нагревателната батерия

И ако отстраняването на изтичането в отоплителната система, показано на първата фигура, е съвсем проста, тогава от повредите, показани на втората, можете да се отървете само чрез смяна на радиатора. Има определени правила за работа, които ви позволяват да спрете ремонта на отоплителната система в селска къща или дори да я избягвате напълно. Най-простата техника е гладкото затваряне на крановете. Поради това общата енергия на чука, протягаща се във времето, не е в състояние да причини значителни щети на системата.

Модернизация и модификация на системата



Много от проблемите, свързани с водния чук, са причинени от недостатъците на самата система. Една от причините, например, може да бъде докингът на големи тръби с тръби с по-малък диаметър. Получената устойчивост предотвратява свободното преминаване на течности и помага да се увеличи налягането. Можете да премахнете това, ако извършите основен ремонт на отоплителната система. В хода на изпълнението му е необходимо да се предвидят редица мерки, които значително подобряват способностите му да издържат на хидростатична атака. Сред тях си струва да се отбележи:

  • уплътнителни устройства, които са части от еластична пластмаса, монтирани преди термостата вместо твърда тръба;
отопление ремонт на дома
Valtec CAR-19 хидравлична тласкачка
  • въвеждането на шунт със специално направени дупки, което позволява да се намали напора на натиска;
  • Използване на специални термостати със защита от хидравлични удари.

Това са само някои от мерките за намаляване на последствията и възможността за воден чук. След като се определи с тях, може да се направи оценка за ремонт на отоплителната система.

Регулиране на отоплителната система

Това е един от задължителните стъпки в изграждането на отопление. Регулирането трябва да се извърши след монтаж и когато се извършва ремонт на отопление в частна къща. В хода на всички тези работи са възможни различни ситуации и е необходимо да се отнасяме към тях много внимателно. Задачата за това как да се изгради отоплителната система е до голяма степен свързана с отстраняването на недостатъците и грешките, направени по време на проектирането и инсталирането. В крайна сметка това ще направи системата по-икономична, издръжлива и лесно управляема.

ремонт на отопление в частна къща
Балансиране на отоплителната система

На първия етап е необходимо да се провери и при необходимост да се промени дебелината на тръбите в окабеляването. С това е достатъчно просто да направите грешка, особено ако се използва естествена циркулация. Когато системата вече работи, такива промени се извършват по време на модернизацията или в случаи, включващи сериозен ремонт на отоплителната система. Освен това се проверяват останалите елементи на системата, както и съответствието и правилното използване на оборудването и запълване на системата с точното количество вода.

Ако в отоплителната система няма циркулация, най-вероятно въздухът се е образувал някъде. След елиминирането му, всичко трябва да работи в нормален режим.

В случаите, когато има лоша циркулация в отоплителната система, понякога е лесно да се почисти филтърът пред котела, най-често това решава проблема. Това води до първото приближение, което ни позволява да приемем, че системата работи и можете да започнете балансиране и регулиране на температурата.

Правилното инсталиране, използването на подходящо оборудване и прилагането на прости изисквания за работата на отоплителната система ще осигурят дълъг експлоатационен живот и ще избегнат проблеми, свързани със съпътстващи явления, като например хидро шок.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличаваНалягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?
Има ли разширителен резервоар за отопление?Има ли разширителен резервоар за отопление?
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Промиване на отоплителни системиПромиване на отоплителни системи
Топлинен акумулатор за отоплениеТоплинен акумулатор за отопление
Налягане на отоплителната системаНалягане на отоплителната система
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
» » Хидро-удар в отоплителната система
© 2021 BggeHat.com