Изчисляване на отоплението

Изчисляване на топлинния товар чрез използване на увеличени показатели

изчисляване на отоплението
Изчисляване на отоплението

За да се максимизира правото да определя размера на необходимото количество гориво за извършване на изчислението на киловат отопление, както и изчисляване на най-голямата ефективност на отоплителната система, при условие че използването на договорената вида гориво, специалистите на специален метод и програма за изчисляване на отоплението е създадена за жилища и комунални услуги, за които да получат необходимата Информацията, използваща по-рано известни фактори, е много по-проста.

Този метод ви позволява да изчислите правилно отоплението - правилното количество гориво от всякакъв вид.

И освен това, получените резултати са важен показател, който със сигурност се взема предвид при изчисляването на тарифите за жилищни и комунални услуги, както и при изготвянето на приблизителна оценка на финансовите нужди на организацията. Нека да отговорим на същия въпрос как да изчисляваме отоплението чрез увеличените показатели.

Характеристики на методологията

Тази техника, която може да се използва при изчисляване на топлината, се използва редовно, за да се изчисли техническата и икономическата ефективност на въвеждането на различни видове енергоспестяващи програми, както и при прилагането на ново оборудване и стартирането на енергийно ефективни процеси.

За да изчислите нагряването на помещението - изчисляването на топлинния товар (час) в отоплителната система на отделна сграда, можете да използвате формулата:

В тази формула, която изчислява отоплението на сграда:

  • и - коефициент показва възможна корекция на външната температура на въздуха разликите в изчисляването на ефективността на отоплителната система на откъдето за да = -30 ° С, и където параметър се определя от желания Q0;
  • Индикаторът V (m3) във формулата е външният обем на отопляемата сграда (може да се намери в проектната документация на сградата);
  • q0 (kcal / m3 h ° C) е специфичната характеристика при отопление на сградата, като се отчита до = -30 ° C;
  • Ki.p действа като инфилтриращ фактор, който взема под внимание такива допълнителни характеристики като сила на вятъра, топлинен поток. Този индикатор показва изчисляването на разходите за отопление - това е нивото на топлинните загуби на сградата по време на инфилтрацията, докато топлопренасянето се извършва чрез външно ограждане и се взема предвид температурата на външния въздух, приложена към целия проект.

Ако в една сграда, на която отопление се извършва онлайн изчисление, има таванско помещение (тавански етаж), индекс V се изчислява, като продукт на хоризонталната част на сградата (което означава стойността, получена в нивото на пода на 1-ви етаж) на височината на сградата.

Височината се определя до горната точка на таванската изолация. Ако в сградата покривът е комбиниран с таван, формулата за изчисляване на отоплението използва височината на сградата до средата на покрива. Трябва да се отбележи, че при наличието на изпъкнали елементи и ниши в сградата те не се вземат предвид при изчисляване на експонента V.

как да се изчисли отоплението на стаята
Къща с обслужващи ниши

Преди да се изчислява отопление, трябва да се отбележи, че ако в сградата има мазето или изба, която също се нуждае от Ardagh, е необходимо да се добави индекс V и 40 области на помещенията.

След изчисляване на разхода на консумация на топлина, за да се определи площта на мазето (сутерен), умножете площта на хоризонталното му сечение с височината.

Следната формула се използва за определяне на експонента на Ku.p:

в която:

  • g - ускорение, получено при свободно падане (m / s2);
  • L - височината на къщата;
  • w0 - според SNiP 23-01-99 - условна стойност на скоростта на вятъра, присъстваща в дадения регион по време на периода на нагряване;


В тези региони, в които употребата изчислите температурата на външния въздух t0 £ -40, когато проектът на отоплителната система, преди как да се изчисли отопление, трябва да се добави загубата на топлина 5. Това е допустимо в случаите, когато се планира, че къщата ще неотопляема изба. Тази загуба на топлина се дължи на факта, че подът на помещенията на 1-вия етаж винаги ще бъде студен.

отоплителна програма
Топлинна загуба у дома

За каменни къщи, чието изграждане е вече завършено, е необходимо да се вземат предвид по-високите топлинни загуби през първия отоплителен сезон и да се въведат някои изменения. Същевременно изчисляването на отоплението чрез разширени индикатори взема предвид датата на завършване на строителството:

Май-юни - 12;

Юли-август - 20;

Септември - 25;

Отоплителен сезон (октомври-април) - 30.

За да се изчисли специфичната характеристика на отопление на сградата, q0 (kcal / m3 h) се изчислява, като се използва следната формула:

Топла вода

След изчисляване на нагряването, за да се определи средният индикатор за подаване на топла вода през периода на нагряване, следва да се използва следната формула:

В този случай:

  • а - степента на потребление на топла вода от абоната (l / u) на ден. Този индикатор е одобрен от местните власти. Ако нормата не е одобрена - индикаторът се взема от таблицата на SNiP 2.04.01-85 (Приложение 3).
  • N - броят на жителите (студенти, работници) в сградата, свързани с деня.
  • tc е индикаторът за температурата на водата, подадена през отоплителния сезон. В случай, че липсва този индикатор, се взема приблизителна стойност, а именно - tc = 5 ° С.
  • T - определен период от време на ден, когато захранването с гореща вода на абоната.
  • Qт.п - индикатор за загуба на топлина в системата за подаване на топла вода. Най-често този индикатор показва топлинните загуби на външния циркулационен и захранващ тръбопровод.

За да се определи средната стойност на топлинното натоварване на системата за захранване с гореща вода в периода, когато отоплението е изключено, изчисленията трябва да се правят съгласно формулата:

тук:

  • Qhm е средната стойност на нивото на топлинния товар на системата за захранване с гореща вода през отоплителния сезон. Единицата на измерване е Gcal / h.
  • б - индикатор, показващ степента на намаляване на часовото натоварване в системата за захранване с гореща вода през периода на ненагряване, в сравнение със същия индикатор за периода на отопление. Този индикатор трябва да бъде определен от правителството на града. Ако стойността на индикатора не е определена, се използва средният параметър:
  • 0,8 за комунални услуги в градовете, разположени в централната част на Русия;
  • 1,2-1,5 - показател, приложим за южните (курортните) градове.

За предприятия, намиращи се в който и да е регион на Русия, се използва един индикатор - 1.0.

  • ths, th - индикатор за температурата на топлата вода, доставена на абонатите в периода на отопление и ненагряване.
  • tcs, tc - индикатор за температурата на чешмяната вода в периода на нагряване и ненагряване. Ако този индикатор е неизвестен, можем да използваме осреднените данни - tcs = 15 ° C, tc = 5 ° C.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на топлинната енергия за отоплениеИзчисляване на топлинната енергия за отопление
Изчисляване на отоплителната системаИзчисляване на отоплителната система
Изчисляване на частното отопление на къщатаИзчисляване на частното отопление на къщата
Изчисляване на отоплителната системаИзчисляване на отоплителната система
Стандарти за топла водаСтандарти за топла вода
Тарифа за електроенергия в селските райониТарифа за електроенергия в селските райони
Хидравлично изчисляване на отоплителната системаХидравлично изчисляване на отоплителната система
Списък на програмите за изчисляване на покрива на къщатаСписък на програмите за изчисляване на покрива на къщата
Как да се изчисли отоплението в апартаментаКак да се изчисли отоплението в апартамента
Изчисляване на отоплението в жилищен блокИзчисляване на отоплението в жилищен блок
» » Изчисляване на отоплението
© 2021 BggeHat.com