Схеми за отопление на едноетажна къща

Ако искате да направите отопление за вашата едноетажна къща, трябва да знаете не само инструкциите за окабеляване на отоплителната система, но и да проучите схемата за отопление на едноетажна къща.

Какви са изискванията за отоплителната система:

  • желателно е да се инсталира лесно;
  • тя е икономична в процеса на работа;
  • срив. Това означава, че независимо от температурата отвън, отоплителната система на едноетажна къща не трябва да замръзва;
  • енергонезависима. Този елемент е по избор, но прави живота по-лесен за собствениците на жилища.
схема на отопление на едноетажна къща
Схема за отопление на едноетажна къща

Тип котел

Нека да разгледаме рейтинга на топлоносителите от топлинната мощност:

  1. Основният газ. Сравнително евтин и лесен за употреба. Съвременните газови котли са оборудвани с термостати, което прави тяхната употреба удобна.
  2. Дърва за огрев. Да, старият метод на отопление, доказан от векове, все още не е остарял и е доста популярен. Разбира се, ако е възможно, за събирането на дърва за огрев от себе си, този вид отопление ще стимулира газовото отопление на едноетажна частна къща.
  3. Пелети. Това са специални гранули от пресовани дървени стърготини. Те са по-скъпи, но те отделят повече топлина.
  4. Въглища. Също така старият начин за отопление на къщи, добре утвърден. Най-често котлите за твърдо гориво могат да работят върху въглища и дърво.

Втечнен газ, слънчева енергия и електрическа схема за отопление на едноетажна къща са почти на същото ниво на цени, които варират в различните региони.

От газовите котли се препоръчва кондензация. С тяхна помощ може да се извлече повече топлина, което се извършва чрез кондензиране на продуктите от горенето. При котлите за твърдо гориво се препоръчва използването на пиролиза. В тях има минимално количество пепел и те могат да функционират в полуавтоматичен режим, което е много удобно за потребителите.

отопление на едноетажна частна къща
Принцип на работа на кондензационния котел

Отоплителни уреди

В сравнение с отоплителните уреди от осемдесетте години модерните конвектори практически не са по-ниски от радиаторите.

Как да изчислите необходимия брой нагреватели, от които се нуждаете? Необходимо е да се вземе предвид 1 kW топлинна мощност на 10 m2 площ. Всички данни за капацитета за отопление са в документацията за устройствата, трябва внимателно да го прочетете преди закупуването.

Опции за окабеляване

Да разгледаме някои схеми за отопление на едноетажни жилищни сгради:

  1. Дву-тръбна отоплителна система.

Как изглежда това? На периметъра на цялата къща, или под пода, или в самата сграда, се полагат две тръбопроводи: захранващите и връщащите тръбопроводи. Като джъмпери са вградени радиатори, регистри, вентилаторни конвектори или конвектори, докато създават нещо като късо съединение. Водата ще циркулира през нагревателите, които са най-близо до кръговата помпа, и за да запазиш топлината в далечните, трябва да балансираш системата. За това водният поток през батериите е ограничен от дроселите.

схема за отопление на едноетажна частна къща
Хоризонтални и вертикални разпределения на двутръбна отоплителна система


Какви са недостатъците на тази система:

  • Голяма консумация на тръби.
  • Без балансиране може да има размразяване на тръби и радиатори.
  1. Радиационна схема за отопление на едноетажна частна къща.

Това е тръбопровод, на който се монтират колектори, които се представят с дросели на всеки клон. От всяка двойка завои има двойка тръби към батерията. Много лесно да се коригира, лесен за употреба, но инсталацията има малък проблем: трябва да бъдат скрити в пода на пода или falshstenami половин дузина тръби. И това ще струва повече.

едноетажна къща отоплителна система
Радиално разпределение на отоплителната система
  1. Еднотръбна отоплителна система на частна едноетажна къща.

Най-простият, но се нарича "Ленинград". Когато го монтирате на периметъра на къщата, за да положи тръби с голям диаметър (не по-малко от DN32), и не забравяйте, че трябва да се направи в хола на всички, на топлината, генерирана от тръбата, за отопление на дома.

В примка, използвайки малък тръба (например, DN20), разби радиатори или конвектори. На шушулките, дроселите и вентилите са инсталирани. Клапи са подравнени по температура пръстен радиатор и отвори за изпускане на въздух, че без тях ще бъде изключен в горната част на нагревателя с вода, което би довело до намаляване на пренос на топлина.

отоплителна система на частна едноетажна къща
Схематична схема на еднотръбна отоплителна система

плюсове:

  • топлината не се губи;
  • монтира се много бързо и лесно;
  • икономически;
  • ако циркулационната помпа стане, движението на охлаждащата течност няма да спре.

Коя система да изберем?

Обърнете внимание на факта, че основната особеност на едноетажна къща е възможността да се избере почти всяка опция. И причините, които водят до този или този избор - могат да бъдат напълно различни. Към тези елементи ще посочим както площта на къщата ви, така и материалите, от които е построена къщата, а също така - вашето пребиваване в нея ще бъде постоянно или само за определен период през годината.

Това означава, че е необходимо да се знае колко независима ще бъде отоплителната система от външна връзка, която доставя енергия или гориво на къщата.

Оптималното решение за частна едноетажна къща ще бъде хоризонтална двутръбна отоплителна система. Тя е в състояние да ви даде комфорт в къщата, тъй като батериите ще се затоплят равномерно. Разбира се, такава система ще бъде малко по-скъпа от една тръбна система, защото ще изисква полагането на по-дълги тръби, но резултатът си заслужава.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?
Монтаж на системи за самозатоплянеМонтаж на системи за самозатопляне
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
Независимото предимство и недостатъци на отоплителната система за домаНезависимото предимство и недостатъци на отоплителната система за дома
Оформлението на едноетажна къща 9x9Оформлението на едноетажна къща 9x9
» » Схеми за отопление на едноетажна къща
© 2021 BggeHat.com