Монтаж на системи за самозатопляне

Подробно разглеждане на инсталацията на отоплителните системи, нейните характеристики и нюанси. Справят се сравнителни характеристики на основните видове котли за отопление, се обмисля автономна отоплителна система със затворена къща и се дават препоръки за избор на тръби.

Какъв собственик не мечтае да направи дома си удобен, топъл и уютен? Това е особено вярно за селските къщи, където, за разлика от добре обзаведен апартамент в центъра на града, да се оборудва с този много комфорт - задачата на собственика. Замисълът върху комуникационната система и инсталирането на отоплителни и водоснабдителни системи трябва да бъде в етапа на проектиране на жилищната сграда, въпреки че това не винаги е възможно. (Виж също: Загряване на водата от собствените ръце)

В този случай е възможно монтирането на отоплителна система, но не всички видове отопление са подходящи и трябва да се подготвим за това, че вътрешността на жилището може да бъде сериозно повредена. При мислене чрез инженерните комуникации на етапа на проектиране на къщата е възможно да се скрие всичко, без да се нарушава естетиката на къщата и ако е необходимо, да има достъп до поддръжката на системите.

Модерна отоплителна система


Фигура 1: Модерна отоплителна система


Малка вила извън града, където не е предвидено постоянно пребиваване, не се нуждае от особено сложна отоплителна система. Ще бъде достатъчно да си купите камина или бургер, те ще затоплят помещението в хладно време. Но ако имате къща на няколко етажа, малка едноетажна къща, където посещавате често или живеят на всички, ще трябва да инвестират в изграждането на системи за отопление и водоснабдяване.

Видове отоплителни котли


В отоплението къщите се използват печка, вода, електричество и отопление на въздуха. За малка едноетажна къща има достатъчно отопление на печката. Но често такава система изисква големи запаси от гориво, затопляне на помещенията (ако има няколко стаи в къщата) не е еднакво, къщата се охлажда доста бързо - е необходимо да спрете да поддържате огъня в пещта. Ето защо днес повечето частни къщи са оборудвани с отоплителни системи. Котелът е най-важният елемент на отоплителната система. Има няколко вида котли. (Виж също: Монтаж на газови отоплителни котли със собствени ръце)

Газовите котли са популярни за тяхното удобство и лекота на използване. За съжаление не всички градове (особено села) са газифицирани, така че тази отоплителна система не е подходяща за всички.

Дизеловите бойлери работят с течно гориво, оборудвано с контролна система, така че можете да настроите оптималния режим. Те са доста лесни за използване. Съхранението на течно гориво не изисква много място, този вид отопление е много хигиенично. Като минус - неприятна миризма на горивни продукти.

Газови котли


Фигура 2: Газови котли


Газовите и дизеловите отоплителни системи са много удобни, защото работят автоматично. Стартираният бойлер работи в продължение на седмици, което едва изисква непрекъсната човешка намеса. Това е основното им предимство. (Виж също: Монтиране на отопление от собствените си ръце)

Съвет! Инсталирайте комбиниран бойлер, който ще ви позволи да използвате отоплителната система дори при липса на един вид гориво.

Разходите за инсталиране на отоплителна инсталация с всякакъв тип отоплително оборудване ще зависят от площта на къщата, нивото на сложност на работата и вида на инсталираното оборудване. Необходимо е да се подготвим за факта, че системата за отопление и топла вода е една от най-скъпите в инженерната поддръжка - фирмите предлагат услугите си средно от 1200 рубли. на квадратен метър от отопляема площ.

Най-съвършеното сред отоплителните системи е електрическото отопление. Няма обемни котелни помещения, мръсотия и прах, удобство и лекота на използване. Значителен недостатък е една - висока цена. По-икономично е за портфейла да се използва топлината, генерирана от пещи и котли. (Виж също: Монтиране на самонагряващи батерии)

Удобни и лесни за работа бойлери с твърди горива. Те са сред най-популярните, имат висока ефективност, са независими от газопреносната и електроснабдителната система. Изборът на котела зависи главно от вида на енергийния носач, от типа на отоплителната система и тръбите.

Подготовка за инсталиране на системата


След като всички изчисления са направени, котелът е избран, можете да продължите с инсталирането на системата. Разбира се, ако имате умения, можете да спестите, като инсталирате отоплителните системи сами, но най-добре е да се свържете с специалистите. Те ще направят необходимите измервания, ще инсталират отоплителна система за кратко, професионално. Това ще ви спести силата и нервите, ще ви помогне да избегнете грешки в инсталацията.

Схема за отопление на частна къща


Фигура 3: Схема за отопление на частна къща


Инсталирането на частна система за отопление може да се извърши по много начини. На първо място, това зависи от материала, от който е построена къщата. В дървена и каменна къща топлопреминаването на стените не е същото, това трябва да се има предвид при проектирането на отоплителна система. Също така се отчита площта на помещенията, броят на етажите, помещенията, отворите на прозорците и вратите, височината на стените и основите и т.н. (Виж също: Как да инсталирате отоплителна батерия със собствените си ръце)

Монтаж на отоплителна система (подово отопление)


Фигура 4: Монтаж на отоплителна система (подово отопление)



Независима затворена отоплителна система


Най-често срещаните в домовете са автономна отоплителна система със затворена вода. Като правило, като нагревател в този случай, всеки котел, в който ще се произвежда отопление може да действа. Схемата за монтаж на този тип отоплителна система е съвсем проста: котел, кабелна система (тръби), отоплителни регистри (батерии), спирателни вентили, разширителен резервоар. Най-простият вариант за този вид отопление е естествената циркулация, тъй като е минимално скъпа и енергонезависима. Такава система не изисква инсталиране на котелна централа, като отоплителният резервоар може да бъде монтиран в пещта.


Циркулационна помпа в отоплителната система


Фигура 5: Циркулационна помпа в отоплителната система


Когато се използва системата за принудителна циркулация, температурата в системата може да бъде регулирана, такава система е по-ефективна и рационална. Необходимо условие в този случай е инсталирането на помпата в отоплителната система. Предимствата на този вид отопление са очевидни. Ако естествената циркулация да се постигне свободно преминаване на водата през тръбната система не е лесно, и дори е необходимо постоянно да се поддържа температурата на водата, тъй като охлаждащата вода охлажда тръба и след това всички на помпата е много по-просто.

Тя работи от обикновен изход. Съчетано помпа с автоматичен котел и е в състояние да премине към желания режим с работата по-трудно, отколкото на работата на помпите, толкова по-голям темп на циркулиращата вода, толкова по-бързо и по-равномерно затопляне на стаята.

Избор на тръби за отоплителната система


Медни тръби


Изборът на тръби е важен етап в проектирането на отоплителната система. На потребителите се предлага голям асортимент - изборът зависи не само от платежоспособността на купувача, но и от вида отопление, площта на къщата и материалите, от които е изградена. При инсталиране на отоплителната система на дървени къщи се препоръчва използването на медни тръби. Те са много надеждни и имат дълъг експлоатационен живот, но са скъпи и трудни за инсталиране.

Медни тръби на отоплителната система


Фигура 6: Медни тръби на отоплителната система



Стоманени тръби


Традиционно отоплителната система използва стоманени тръби. Те също така са много издръжливи, издържат на високи температури. Недостатъкът на стоманените тръби е необходимостта от заваряване. А цената на стоманените тръби днес е доста висока.

Стоманени тръби


Фигура 7: Стоманени тръби



Тръби от полипропилен


Напоследък тръби от пластмаса и полипропилен стават популярни. Монтажът на полипропиленова отоплителна система е евтин, не изисква пробиване на допълнителни отвори в стените и живота на такива тръби е много по-дълъг.

Съвет! Тръбите от полипропилен могат да се използват не само за монтаж на отоплителни и водопроводни системи, но и за подово отопление.

Трябва да се отбележи, че полипропиленовите тръби имат няколко разновидности и са избрани в зависимост от условията на работа: тръбите за студена вода не са подходящи за нагряване на вода и обратно.

Има и друг вариант за извършване на монтаж на отоплителна система на селска къща - връзката с централно отопление, но този метод не винаги е на разположение, само в случаите, когато отопление основните извършени в селото и минава близо до дома си.

Тръби от полипропилен


Фигура 8: Полипропиленови тръби


Заключение: отоплението в къщата е необходимо нещо и е необходимо да се обърне сериозно и отговорно към него. В края на краищата къщата е преди всичко огнището, близо до което трябва да има топлина и уют за всяко домакинство, дори и при жестоките руски зими.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Монтаж на отоплителни системиМонтаж на отоплителни системи
Отоплителни системиОтоплителни системи
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Проектиране на отоплениеПроектиране на отопление
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Отоплителни системи в жилищни сградиОтоплителни системи в жилищни сгради
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Отопление на къща в жилищен блокОтопление на къща в жилищен блок
» » Монтаж на системи за самозатопляне
© 2021 BggeHat.com