Отоплителни системи

Видовете отоплителни системи, техните предимства и недостатъци, препоръчителните области на приложение се разглеждат подробно. Принципът на работа на системата за централно отопление, основата на ремонта и монтажа, се разглежда.

Отоплителните системи са предназначени за термично отопление на жилищни, комунални и промишлени помещения. Отоплителните системи имат своя собствена класификация: местни и централни. Чрез метода на циркулацията са разделени на системи с естествена и принудителна циркулация. Има горно, долно, комбинирано и преобърнато положение на главните тръбопроводи. Също така, отоплителните системи са разделени според типа на охлаждащата течност: (Виж също: Отоплителна среда за отоплителни системи)

Системите за локално отопление включват следните видове:

  1. Електрическо отопление;

  2. Газово отопление;

  3. Отопление в пещта.


Характеристики и видове локално отопление


При електрическо отопление електричеството се превръща в топлинна енергия. Тази система е много обещаваща. Най-простото отопление се счита за газ. Също така е най-евтиният, но има две големи минуси, като токсичност и опасност от експлозия. При отоплението в пещта се извършва приемането, прехвърлянето и прехвърлянето на топлина в една и съща стая. Горивото се изгаря в пещта, след което стените на комина се загряват и топлината се прехвърля в стаята.

Печки на отоплителната система


Отоплителните системи стоят вертикално и хоризонтално. Самите рицари са разделени: едно-тръба, бифиларна и дву-тръба.

Отоплителни печки


Фигура 1: Нагревателни стойки



Централно отопление


Системите за централно отопление са разделени на 3 вида:

  1. Система за отопление на водата;

  2. Парно отопление;

  3. Отопление на въздуха.


Водното отопление се счита за най-често срещаното, тъй като то се прилага универсално в модерните жилищни и жилищни помещения. При този вид нагряване нагрятата вода навлиза в акумулатора, а когато се охлажда, тя се връща за по-нататъшно нагряване. Парното отопление осигурява нагряване благодарение на пара. Системата получава пара, която идва от парния котел, разположен в тази сграда или наблизо. В случай на загряване на въздуха, топъл въздух се смесва с въздуха на отопляемото помещение и студеният въздух се връща към източника на отопление. (Виж също: Еднокръгова отоплителна система)

Система за централно отопление


Фигура 2: Система за централно отопление



Проектиране и ремонт на отоплителни системи


Схемата на водната отоплителна система


Фигура 3: Диаграма на системата за отопление на водата


Схеми на отоплителни системи са разработени при проектирането на всяка сграда. Често повтарящият се елемент на всяка схема е стъпалото, което е подкрепата на цялата система. Ето защо, първо, изчислете височината и дължината на решетката, въз основа на размерите на сградата.

Промиване на отоплителната система


Фигура 4: Промиване на отоплителната система


Важно! Преди зимния отоплителен сезон, отоплителната система трябва да се изплакне с вода при налягане от 0,2-0,3 MPa. И също така трябва да се извърши планирана профилактика на отоплителната система, в която всички части се измиват поотделно, премахване на течове система чрез замяна на износени компоненти, уплътнения, да установи допълнителни ядки, скоби и др.

Ако е необходима допълнителна защита от корозия, тръбите и батериите са пребоядисани. В случай, че сградата подлежи на основен ремонт, системата е напълно променена. (Виж също: Отопление на газ)

Принципът на работа на системата за централно отопление


Отоплителните системи за частни къщи в Русия са предимно от централен тип. Например, обикновена жилищна сграда: как функционира отоплителната система в нея? Къщата има отоплителна мрежа, има специални ключалки. Те се доставят с термичен възел, който често е един (но може да има няколко). След шлюзовите вентили има калци, а след тях има клапани за захранване с гореща вода.


Дву-тръбна отоплителна система


Фигура 5: Двутръбна отоплителна система


Ако говорим за топлинна единица, можете да видите сайта на катерица: вода с висока температура попадне в устройството, и работи като инжектор и инжектира връщане водния поток, обратен поток на водата се рециклират. В резултат на това водата излиза с температурата, която се подава в нашите батерии. Самата система обикновено е единична тръба с долен разлив, но има и горна разлива. Завръщането е в сутерена, а храната е на тавана. В зависимост от дизайна на стъпалото, движението на водата може да бъде преминаващо и може да бъде противоположно. Броят на секциите в радиатора се определя чрез специални изчисления.

Важно! Системите за отопление на къщата в идеалния случай трябва да се изчисляват от специална дизайнерска организация. Не се препоръчва извършването на независими изчисления и спестяване на отоплителната система, в противен случай могат да възникнат проблеми при работата на домашно отоплителната система. (Виж също: Затворена отоплителна система)

Отоплителна система у дома


Фигура 6: Отоплителната система у дома



Отопление на въздуха


Една въздушна отоплителна система днес може да се намери много рядко. Във въздушната система, въздух през специални въздуховоди влезе в стаята, изместване на по-студен и създава естествена циркулация. Когато студеният въздух навлезе в стаята, циркулацията се нарушава и топлият въздух се натрупва в тавана, а под него остава по-студен. Това може да се нарече основен недостатък на такава отоплителна система.

Отопление на водата


Най-често срещаната отоплителна система в частна къща е водата и електричеството. Отоплението на водата се счита за най-популярната, надеждна и проста. Принципът на работа е съвсем прост: водата се нагрява в котела и се насочва през тръбите към къщата, като дава топлина през батериите. Циркулацията се осъществява чрез специална помпа. Тази система е затворена: котел - тръби - батерия. За отопление на котела се използват въглища, керосин, дърва за огрев и природен газ. При тази система се използват и други устройства като терморегулатори, манометри, предпазни клапани и други. Тръбите се използват стомана, мед или полимер.

Електрическите отоплителни системи са няколко вида: таванни инфрачервени нагреватели, различни електрически радиатори, конвектори, кабелни системи, отопление на тавана и пода и т.н. Но всички от тях работят от електричество, а в отсъствието му няма възможност за затопляне с помощта на такива нагреватели. Това е голям недостатък на такава отоплителна система. Помислете за един от видовете електрически отоплителни уреди. (Виж също: Автономно отопление)

Електрически конвектори


Тяхната работа се осъществява чрез циркулация на въздуха, поради което повече от 80 топлина се отделя във въздуха. Поради голямата си надеждност, те могат да бъдат инсталирани в детските стаи, тъй като температурата на повърхността не надвишава 60 градуса. Те не изсушават и не изгарят кислород. Студеният въздух навлиза в конвектора и се загрява в нея, а след загряване въздухът се разширява и излиза през специални щори.

Електрически конвектор


Фигура 7: Електрически конвектор


Нивото на топлина се определя чрез специална електронна система. При някои модели са инсталирани термостати, за да се спести енергия. Конвекторите могат да бъдат разделени на високи и цокли. Високите конвектори обикновено са прикрепени към стената, а под прозореца се поставят плинтове.

Инсталиране на отоплителната система


Монтажът на отоплителната система се извършва съгласно различни схеми. Първо, се договаря самата схема, след което се избират всички необходими компоненти. При изчисляване на схемата трябва да се вземат предвид желанията на клиента, финансовите възможности и размерите на помещенията. Работата по избраната система включва нейната инсталация и конфигурация. Монтажът на отоплителни уреди е инсталирането на батерии и радиатори. Монтажът на котелни централи е преди всичко създаването на отделен проект за всяка къща, изборът и монтажа на необходимото оборудване.

Освен инсталирането на отоплителни батерии и избор на котел инсталацията на отоплителна система включва избор и монтаж на отоплителни тръби, например полипропилен. Полипропиленът е много висококачествен материал, който има ниско тегло и добра гъвкавост. Ето защо, когато окабеляване отопление в частни домове, много го дават предимство.

Помпи за отоплителни системи


Помпата за отоплителната система може да бъде няколко вида: суха и мокра. При проектирането на първия ротор няма контакт с водата, а от двигателя е разделен със специални пръстени. Когато двигателят стартира, пръстените се завъртат и се залепват тънки водни филми. Пружините изтласкват пръстените един срещу друг поради това, което износват, а техният експлоатационен живот е около 3 години. Те са три типа: хоризонтални, блокови и вертикални.

Помпа за отоплителна система


Фигура 8: Помпа за отоплителната система


Мокрите помпи се състоят от пет модула: корпус, двигател, стартер, работно колело, кутия с клеми, вал и ротор с лагери. Такива помпи имат 1-фазен и 3-фазен двигател. Инсталирайте го по-добре на връщащия тръбопровод. Лагерът винаги трябва да получава вода, тъй като в този случай той действа като смазка и следователно валът трябва винаги да е в хоризонтално положение.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как схемата за парно отоплениеКак схемата за парно отопление
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Отоплителни системи за многоетажни сградиОтоплителни системи за многоетажни сгради
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Електрически котли за отоплениеЕлектрически котли за отопление
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
» » Отоплителни системи
© 2021 BggeHat.com