Проектиране на отопление

За да се направи надеждна и висококачествена отоплителна система в къщата, не е необходимо да се включва дизайнерът. Ако искате, ако имате основни умения да работите с инструменти, можете сами да проектирате отопление.

Трябва да започнете работа с създаването на проект на системата, като вземете предвид характеристиките на сградната структура, материалите, които искате да използвате, тяхната наличност, както и вашите собствени възможности. Когато сте помолени да направите проект за отопление за себе си, можете да отговорите, че това е сложен процес, обаче - е възможно при внедряването.

отопление дизайн
Проектиране на отопление

Основните моменти в дизайна на отоплителната система

Значението на компетентното отопление не се обсъжда, зависи от това колко топло и удобно ще бъде за вас през студения сезон. Желателно е това да се направи преди изграждането на самата къща на етапа на нейното проектиране, което ще даде възможност да се вземат под внимание всички нюанси и да се направи всичко възможно най-високо. Както във вилите, така и във вилите, основните характеристики на отоплителната система се разпределят предварително, за да се намалят разходите и да се осигури най-благоприятната работа на системата.

За да създадете отоплителен проект, ще ви е необходимо:

  • Разпределение на къщата;
  • калкулатор;
  • Хартия.

Първият етап, който е част от дизайна на отоплителните системи, е подготовката на необходимите изчисления.

След това ще трябва да определите какъв тип система изберете: с естествена или принудителна циркулация. Изберете котел и определете източника на енергия. Важно е да се избере най-оптималното място за котелното и точно да се проектира комина. Това е необходимо за пълното отстраняване на изгорелите продукти от сградата.

проект за отопление
Котелно помещение обикновено се помещава в мазето на къщата

Когато избирате тръби, обръщайте внимание на качеството, не смазвайте. Ако изборът е неуспешен, ще похарчите повече пари и нерви. Съвременният пазар предлага богат избор от радиатори от различни материали. От стомана, алуминий, чугун, биметални батерии. Материалът трябва да бъде избран въз основа на задачите, изпълнявани от конкретния проект на отоплителната система.

Кои тръби да изберете за отоплителната система?

Нека да разгледаме по-отблизо характеристиките на тръбите, изработени от различни материали. Стоманените тръби се използват като водопровод за гореща вода. Основното им предимство е силата. Срокът на експлоатация е повече от 20 години. Тръбите от стомана имат най-ниския температурен коефициент на разширение, което е голям плюс и предимство пред другите материали. Затова те могат да бъдат измазани в стените. Удоволства и цената на тръбите е доста ниска. Въпреки че има недостатъци: чувствителността към корозия, която се увеличава при високи температури и появата на натрупвания.

проектиране на отоплителни системи
Стоманени тръби

Медните тръби са плюс това, че те не ръждясат и са по-приятни външно. Недостатъкът е тяхната цена и специфична инсталационна технология. Всичко това се взема предвид при проектирането и инсталирането на отоплителни системи.

Пластмасови тръби. Те стават все по-популярни, имат няколко разновидности: твърди, прави, гъвкави, подсилени с алуминиево фолио. Каква е целта на фолиото в тръбата? Той намалява температурния коефициент на разширение и се полага между два пластмасови слоя.

Основното предимство на пластмасови тръби в тяхната лесна инсталация, може да направи дори и обикновен човек.

Те се монтират чрез залепване, запояване, заваряване. Натрупването на натрупването вътре в тръбите е много по-бавно, отколкото в стоманените.

проектиране и монтаж на отоплителни системи
Пластмасови тръби


При проектирането на отопление сами, препоръчително е да се консултирате със специалисти относно избора на тръби. Много е важно да направите правилния избор, зависи от това колко време цялата система ще служи и колко удобно ще бъдете през студения сезон.

Инструкция за проектиране на отоплителни системи

Ако се подходи правилно и с ум, тогава е възможно да се проектират системи за отопление и водоснабдяване независимо. Първо, изберете системата, която е подходяща за вашия дом. Много къщи в селските райони са на печка отопление. Той е надежден, тестван от векове. Но има малки недостатъци: трябва редовно да съхранявате дърво и често има промени в температурата в къщата.

проект за отоплителна система
Фурната е един от най-лесните начини за загряване на частна къща

Изучете примери за проекти за отоплителни системи. Погледнете колко подходящи сте системи за отопление, които използват електрически и газови котли. Ако сте сигурни, че имате непрекъсната доставка на електроенергия, можете да ги използвате. Котлите нямат недостатъците на фурната, но те зависят от електричеството. Ето защо, добро решение може да бъде комбинирано отопление. Той включва печка на дърва и котел, например газов фурна. След това ще зависи по-малко от различни изненади.

След като изберете определен тип отоплителна система, можете да започнете да проектирате вътрешни отоплителни системи, да правите предварителни изчисления.

Първо трябва да знаете обема и площта на стаята, която ще бъде нагрята, да извършите всички измервания и да направите таблица, в която ще обобщите обемите на жилищните и спомагателните помещения. Направете го удобно, за да разберете и просто погледнете информацията, от която се нуждаете. След това в домашния план изберете местата, където искате да инсталирате отоплителните уреди (като решетки, печки, котли, радиатори и т.н.). Направете схема на разпределението на отоплителните тръби, разбира се, ако такива са предвидени.

проектиране на отопление от собствените си ръце
Чертеж на отоплителната система

При проектирането и изчисляването на отоплителните системи е необходимо да се вземе предвид взаимното разпределение на жилищните помещения. Ако къщата има повече от един етаж, ще е необходимо да се състави план на етажа и да се посочат местата, където ще бъдат инсталирани комини, решетки и други комуникации. Необходимо е да се осигури система за защита на къщата от пожар. Това е особено необходимо, ако се реши да се използва отопление на печката, особено когато отоплителните тръби ще бъдат изпуснати навън.

Развитието на отоплителния проект взема предвид местоположението на къщата по отношение на ветровата роза и дори на страните на хоризонта. Би било добре данните за натоварването на вятъра да бъдат средно на година, те ще направят отоплението по-ефективно и по-икономично. И правилно да се изчисли необходимата мощност и броя на отоплителните уреди.

отоплителна програма
Карта на натоварването на вятъра на Русия

Предвид вида на отоплението, който сте избрали, подгответе материалите, инструментите и оборудването, от които се нуждаете. За да улесните работата, можете да направите подробен списък на всички необходими неща. Изчислете финансовите разходи. Не е необходимо да се купуват материали в големи количества, в резерв.

В случай, че сте на загуба да проектирате отоплителните и вентилационните системи сами, е по-добре да използвате услугите на професионалисти. Те ще проведат консултации, по време на които ще бъдат разгледани всички технически и организационни въпроси, свързани с проектирането на отоплителни и други инженерни системи. Въз основа на данните за вашия дом, дизайнерите ще извършат програма за отопление и ще знаете колко струва отоплителният проект.

Програмата за проектиране на отоплителната система се извършва с оглед на техническото задание, дадено от клиента, данните за къщата, договора за проектиране на системата. След това на срещата на дизайнера и клиента се обсъждат различни нюанси, условия и разходи за проектиране на отоплението. Ако страните нямат въпроси и претенции един към друг, те сключват договор. На този етап е много важно да се изяснят нюансите. Това се прави, за да се изключат в бъдеще различни недоразумения и недоволство. Това се случва, че експерт оставя на обект. Обикновено това е необходимо при проектирането на вече построена сграда, което усложнява работата на дизайнера.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Отопление на ток Оценка на разходите и разходиОтопление на ток Оценка на разходите и разходи
Фурна за отопление на частна къщаФурна за отопление на частна къща
Проектът за отопление на частна къщаПроектът за отопление на частна къща
Отоплителни системи на селска къщаОтоплителни системи на селска къща
Проектиране, типография на сградиПроектиране, типография на сгради
Видове системи за отопление на къщиВидове системи за отопление на къщи
Проектиране проект на основата на качествени ремонтиПроектиране проект на основата на качествени ремонти
» » Проектиране на отопление
© 2021 BggeHat.com