Монтаж на отоплителни системи

Ако изграждате или планират да построят къща, а след това рано или късно ще трябва да реши проблема с избора на вида на отоплението, както и как да се извърши монтаж на отоплителни системи. Настоящият материал е посветен на разглеждане на тези въпроси.

Видове отопление

През дългата история на човечеството е изобретил много различни начини за отопление, всички от тях просто списък ще бъде доста трудно, но някои от тях трябва да се отбележи отделно.

Отопление в пещта

Един от най-старите начини за затопляне на дома. Най-популярни в места, разположени, както се казва, в "отвъдното". Тя се различава с нейната простота, наличност и доста голяма гъвкавост по отношение на избора на гориво, както и други допълнителни начини за използване на пещи.

монтаж на отоплителни системи
Отопление в пещта

Отопление на въздуха

Доста популярен тип отопление на дома. Може да се изпълни като:

  • централизирано, когато горещият въздух през каналната система се подава в различни помещения от един център;
  • местни, чрез инсталиране на специални нагревателни уреди, като печки Bullerjan, Butakov и други подобни, които могат да отопляват отделни помещения.
инсталиране на системи за отопление и водоснабдяване
Схема за въздушно отопление

Такъв метод позволява бързо нагряване на помещенията, но без да се докосват всички негови предимства и недостатъци, е необходимо да се отбележи намаляването на съдържанието на кислород в загрятия въздух. Отоплението в пещта може да се счита за един от типовете въздух.

Електрическо отопление

Универсално обществено отопление. Позволява използването на автоматизирани температурни контроли, като същевременно е високо ефективен. Основният въпрос, свързан с използването на такъв метод за отопление, е цената на електроенергията.

оценка за инсталиране на отоплителна система
Електрически бойлер

Отопление на водата

Един от най-често използваните методи за отопление на жилищни помещения. Тя може да се разглежда като универсален тип отопление както за видовете гориво, така и за възможностите. В тази връзка трябва да се отбележи, че може да се реализира и с помощта на специални отоплителни уреди (радиатори за отопление, конвектори и др.) И с помощта на така наречените "топла подове".

монтаж на отоплителни системи
Схемата за отопление на водата

Какъв вид отопление да избера?

Опитвайки се да определите какво ще бъде отоплението на Вашата къща, струва си да обърнете специално внимание на горивото, за което е проектирано. По правило основният газ се счита за най-добрият. Но е възможно да се използват други видове гориво, инсталирането на отоплителни системи и вода, включително много често предполага използването на такива видове гориво като:

  • течност (дизелово гориво);
  • твърди (дърва за огрев, торф, въглища и др.);
  • газ.

Друг фактор, който определя избора на отопление, е неговата автономност, т.е. Способността да работите без допълнителни външни ресурси, например със същата електроенергия.

Така че, след като е прекарал монтаж на отоплителни и водоснабдителни системи, които използват естествена циркулация на водата, можете да бъдете сигурни, че дори и при липса на захранване за една или друга причина, отопление дома ви няма да бъде счупен.

Разбира се, има и други фактори, които трябва да бъдат взети предвид, определяйки какъв тип отоплителна система ще бъде, но във всеки случай е само ваш избор.

Отопление на водата, какво трябва да знаете и какво трябва да инсталирате

Това се случва с естествената и принудителна циркулация. Заслужава да се отбележи, че системата може да бъде отворена и затворена. И като охладител най-често използваната вода или, например, антифриз. Обикновено отоплителната система е затворена с вода.

монтаж на отоплителна система
Отоплителна система със затворена вода

Отопление на вода, естествена циркулация

Както вече беше отбелязано, достойнството на подобно отопление ще бъде пълна автономия. Достатъчно е да имате източник на водоснабдяване и достъпен вид гориво за работата на такова отопление. Вярно е, инсталирането на отоплителна система от този тип изисква задължително спазване на определени изисквания:

  • Котелът трябва да бъде поставен в най-ниската точка на циркулационната циркулация на охлаждащата течност;
  • нагревателните тръби трябва да са с голямо напречно сечение;
  • Монтажът на отоплителната система трябва да се извършва с наклон, т.е. тръбите трябва да имат наклон към радиаторите и отоплителния котел, така че охлаждащата течност да тече гравитачно;
  • ограничена площ (до сто и петдесет квадратни метра), която може да бъде нагрята с помощта на подобен метод.
цени за инсталиране на отоплителни системи
Отоплителна верига с естествена циркулация

Загряване на вода, принудителна циркулация

В този случай инсталационната схема на отоплителната система включва циркулационна помпа. Поради това няма нужда да се придържаме към описаните по-горе изисквания, цялата система става все по-универсална и може да работи при всякакви условия.

действа за инсталиране на отоплителни системи
Отопление с принудителна циркулация


Предимството на този тип отопление е фактът, че той няма ограничения за размера на отопляемата площ. В допълнение, ефективността на отопление на такава отоплителна система е много по-висока.

Какво е необходимо за инсталирането на отопление?

За да създадете самостоятелно отопление, трябва:

  • Отоплителен котел. Те могат да бъдат проектирани за различен тип гориво (газ, течност или твърдо гориво) и за различни мощности. Необходимата мощност трябва да се определи в зависимост от размера на отопляемата площ и възможната загуба на топлина. При избора на котел е необходимо да се вземе предвид използването за битови нужди на топла вода. За да можете да направите това, е необходимо да изберете двустепенна котел.
  • Радиатори за отопление. Като цяло, типът радиатор (алуминий, чугун или друг материал) няма значение. Най-доброто от всичко, когато имат възможност да инсталират допълнителни секции и са проектирани да се свързват с избрания диаметър на тръбата.
схема на свързване на отоплителната система
Метални радиатори
  • Тръби. До този момент изборът на техния възможен тип е доста голям. Тя може да бъде стомана (остаряла, изискваща постоянна поддръжка и подмяна), пластмаса, мед и др. Най-често използваните са металопластични, които са евтини и не изискват специални умения за тяхното инсталиране.
  • Кранове, фитинги, разпределителни колектори, филтри. Елементи, които позволяват свързване на отделни части в една система, осигуряващи нормалното й функциониране и възможност за извършване на необходимите настройки.
  • Разширителен резервоар. Когато се нагрява, водата се разширява и за да компенсира това разширение и изключва разкъсването на тръбите, е необходимо.
  • Циркулационна помпа. Отоплителните котли на някои модели имат вградена помпа, но ако не, ще трябва да добавите още.
инсталационните разходи на отоплителната система
Циркулационна помпа

Какво може да бъде инсталирането на отопление на водата

Като се има предвид задачата за монтиране на отоплителна система, трябва да се има предвид, че тя може да бъде изпълнена по различни начини. Това може да бъде едно- или двутръбно отопление.

правилното инсталиране на отоплителната система
Еднотръбни и двутръбни отоплителни системи

Схемата за свързване на един тръбопровод на отоплителната система е проектирана да предава нагревателя последователно през всички радиатори и след това да я върне към отоплителния котел. Поради факта, че за прилагането на този подход са необходими по-малко тръби, системата за отопление е по-евтина. Освен това, по същата причина, разходите за инсталиране на отоплителна система също са по-малко.

Двутръбната технология за инсталиране на отоплителна система е предназначена за подаване и източване на охлаждащата течност за всяка батерия. В този случай за извършване на работата се изисква повече тръби, а разходите за инсталиране на отоплителната система ще бъдат по-високи поради увеличеното натоварване.

За повече информация за различните видове отопление и как да инсталирате правилно отоплителната система, можете да научите от видеото

Редът на работа

Последователността на инсталацията на отоплителната система отчита изпълнението на тези работи:

  1. Проектиране, изчисляване и избор на необходимото оборудване.
  2. Инсталиране на котела.
  3. Монтаж на радиатор, монтаж на тръби и необходимото допълнително оборудване.
  4. Проверете работата на системата и я тествайте.

Как да извършите инсталацията?

Автономното отопление е доста сложна система и когато се създаде, е необходимо да се вземат предвид много фактори, за които много хора дори не са чували. Дизайнът и правилното инсталиране на отоплителната система могат да бъдат гарантирани, ако я поверите на организации и фирми, ангажирани в това професионално. След това инсталирането на отоплителна система "до ключ" ще ви бъде предоставена.

последователност на инсталиране на отоплителната система
Чертеж на отоплителна двуетажна къща

В много случаи такива организации извършват подбор и закупуване на необходимото оборудване, а не само инсталацията. Ще трябва да подпишете акта за инсталиране на отоплителната система след приключване на работата и можете да очаквате, че всичко ще бъде направено в съответствие с изискванията на SNIP. По правило всичко се договаря на етапа на сключване на договора, като в същото време се прави оценка за инсталирането на отоплителната система и други необходими работи.

Друга възможност за отопление ще бъде поканата на частни занаятчии. В този случай цените на инсталацията на отоплителната система ще бъдат по-ниски, но има вероятност в бъдеще да не можете да намерите тези майстори, за да премахнете идентифицираните забележки.

Не е необходимо да се изключва възможността за самостоятелно инсталиране на самостоятелно отопление в къщата. Има много обучителни материали и курсове за тази работа. В този случай разходите за цялата система ще се определят само от разходите за закупуване на материали и оборудване.

схема за инсталиране на отоплителната система
Монтаж на отоплителна система с помощта на пластмасови тръби

Като се има предвид възможността за създаване на самостоятелно отопление, ние трябва да се вземат предвид много различни фактори, които трябва да осигурят по-нататъшна безопасна експлоатация на всички отопление, както и да определи това, което виждате бъдещето на отоплителната система и искате да получите след това цялата необходима работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Модерни пещи за отопление на домаМодерни пещи за отопление на дома
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Централно отоплениеЦентрално отопление
Монтаж на отопление на къщатаМонтаж на отопление на къщата
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Как да изберем отоплението на ваканционен дом?Как да изберем отоплението на ваканционен дом?
» » Монтаж на отоплителни системи
© 2021 BggeHat.com