Схема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъци

При избора на отоплителна система за частна къща, собствениците, на първо място, се ръководят от информация за това как тази система ще бъде рационална. Вторият фактор е коефициентът на разходите. Ето защо доста хора спират избора си точно на такава система, каквато е схемата за отопление Leningradskaya - еднотръбна отоплителна система. На първо място, тя е високоефективна и освен това не изисква голямо количество материали. И това, от своя страна, го прави много икономичен и достъпен.
отоплителна верига leningrad
Схема за отопление "Ленинградка"

Схемата за отопление на Ленинградска верига от този тип има и няколко други предимства, които също със сигурност ще обърнат внимание при избора на оптимална отоплителна система.

Тя не изисква специални знания и умения, а освен това дава на собственика на помещенията уникална възможност да установи различен температурен режим в помещенията, обслужвани от една отоплителна система.

Различни видове отоплителна система в Ленинград

Нека разгледаме каква е схемата на Ленинград. На първо място, основата на този тип система е последователността на тръбното окабеляване. Тоест, в отоплителната мрежа всички елементи, необходими за нормалното й функциониране (радиатори, конвектори, устройства за топлопреминаване), трябва да бъдат разположени в определена последователност. В този случай системата може да се различава в използвания вид охлаждащ агент. Тъй като може да действа антифриз или чиста вода.

Схема за отопление на Ленинград
Основните елементи на отоплителната система "Ленинградска"

В допълнение към горепосоченото, отоплителната система в Ленинград може да се различава и според принципа на окабеляването. Той може да бъде от два вида - хоризонтален и вертикален. В този случай всеки от типовете може да се изпълнява както по горния, така и по-долния ред. Разбира се, всеки от типовете има предимства и недостатъци. И те трябва да бъдат взети под внимание при определяне на най-подходящата за Вашата сграда система.

Доста често основният фактор, който оказва влияние върху окончателното одобрение на Ленинградская като отоплителна система за дома, е, че е много лесен за инсталиране и не изисква участието на специалисти.

Схема на Лениноградка

Както споменахме по-горе, системата за отопление на видеото в Ленинград е възможно най-проста в инсталацията. Все пак, като започне да го прилага, все още е необходимо да се вземат под внимание някои характеристики на системата.

Първата стъпка е инсталирането на отоплителен котел. Можете да изберете модела, който ви е най-подходящ за вида на горивото (електричество или газ). От котела около периметъра на сградата се полага основната линия, към която са свързани всички необходими отоплителни уреди.

В този случай основната линия е затворен пръстен, който излиза от котела и завършва. С такава система, охлаждащата течност (антифриз или вода) се намира в дадена затворена верига.

Има обаче отворена схема за отопление на Ленинград, но изборът му зависи пряко от охлаждащата течност и котела. Охлаждащата течност в тръбопровода може да бъде преместена както по естествен път, така и чрез помпа, свързана към системата.

Ленинград схема на отопление
Отоплителна система с циркулационна помпа

Важно е да разберете, че всяка модерна отоплителна система изисква използването на устройства, които ви позволяват да регулирате температурата на отделните радиатори. Такива елементи са сферични кранове (вентили), регулатори на топлопредаване, термостати и балансиращи вентили. Прилагането на тези елементи прави отоплителната система Leningrader с една тръба по-ефективна.

Чрез използването на сферични кранове е възможно да се постигне настройка на отделни температурни режими във всяка стая, свързана към една отоплителна мрежа.

Но по време на появата на Ленинград не беше възможно - така че системата се смяташе за несъвършена и непрактична.

отоплителна система без газова помпа
Поставяне на сферични кранове в отоплителната система

Има и друга новост, чието използване в мрежата на еднотръбна отоплителна система Ленинград го прави по-удобно. Това са байпас клапани. След като ги инсталирате, можете да поправите отделни елементи от мрежата (радиатори), без да изключвате отоплението в цялата къща.

Хоризонтална схема

Изборът на отоплителната система трябва да се извършва на етапа на проектиране на сградата. В същото време най-проста и най-практична е хоризонталната схема на еднотръбна отоплителна система - затворен тип Ленинград или затворена отоплителна система. Неговият принцип е прост - нагревателят преминава под пода или директно над повърхността му.

Този аспект трябва да бъде определен предварително - тъй като ако тръбата за отопление минава под пода, инсталирането й се извършва, като се вземе предвид по-нататъшното полагане на тръбите. Необходимо е да се осигури правилна топлоизолация, в противен случай основната топлина просто ще отиде в под-пространството - съответно, стаята практически няма да се нагрява.

затворена отоплителна система
Хоризонтална схема

Важно условие - основната отоплителна тръба трябва да бъде поставена с лек наклон в посоката от котела - това позволява да се ускори потокът на охлаждащата течност. И независимото движение на водата през тръбите, на свой ред, не е необходимо да се използва помпата, което прави отоплителната система Ленинград без помпа.



Нагревателните елементи на системата трябва да са на едно и също ниво - това също е едно от задължителните условия.

Освен това, когато за пръв път стартирате системата, трябва да сте много внимателни - в нея не трябва да има въздух. Тя може да бъде победена с помощта на Mayevsky кранове, които трябва да бъдат поставени на всички радиатори.

Вертикална схема

Една от основните разлики между вертикалната еднотръбна отоплителна система е наличието на циркулационна помпа в нея. Той създава необходимото налягане в тръбите, което осигурява най-бързата циркулация на охлаждащата течност.

еднотръбна отоплителна система Leningradskaya
Вертикален отоплителен кръг

Въпреки това, дори когато е инсталирана вертикална диаграма на отоплителната система, топлоносителят може да се движи независимо. При инсталиране на естествен воден поток се препоръчва инсталиране на тръби с по-голям диаметър. Съответно, в присъствието на помпа във веригата, тръбите могат да имат някакъв, дори малък, диаметър. В същото време естественият ток на охлаждащата течност изисква вертикален (както и хоризонтален) градиент на главната линия.

Схема за вертикално отопление Ленинград има няколко недостатъка. На първо място, има ограничение за продължителността на магистралата.

Ако е избрана система, която не включва използването на циркулационна помпа, основната линия не трябва да е по-дълга от 30 м. Друг незначителен, но все пак доста неприятно недостатък е по-малко естетическият вид на стаята.

Задължително условие за инсталиране на вертикална верига е наличието на байпаси на всеки радиатор. Това ще позволи ремонт на отделен радиатор без спиране на отоплението.

Характеристики на системата на устройството

схема на отоплителната система Ленинградская
Основната схема на "Ленинград"

При инсталиране на отоплителна система отворената или затворена отоплителна система на тръбите на Ленинград се полага по периметъра на сградата и образува пръстен, който затваря отоплителния котел.

В същото време, входът към тръбата на допълнителен елемент се прави съвсем близо до котела, в горната част на който е необходимо да се монтира разширителният резервоар. Тя служи за създаване на натиск в основната си част. Свързването на всички радиатори (радиатори) се извършва директно върху долните дюзи или диагонално.

Предимства на системата на Ленинград

Еднотръбната отоплителна система от затворен или от отворен тип Ленинград има доста плюсове. На първо място, най-лесно е да инсталирате, толкова много хора го правят сами. Освен това за пускането му в експлоатация са необходими сравнително малко материали - т.е. той е по-достъпен от други видове отоплителни системи. Проектът за отопление в Ленинград позволява да се настрои индивидуален температурен режим за всяка стая, като се регулира нивото на топлопредаване на радиаторите.

Друго, доста важно предимство - възможността за ремонт на отделен радиатор, без да напуска цялата сграда без отопление.

Недостатъци на системата на Ленинград

Най-значимият недостатък на хоризонталната схема на ленинградид е, че неговата употреба елиминира връзката към системата от допълнителни елементи, като например загрята релса за хавлии. Освен това отоплението от полипропилен в Ленинград не позволява инсталирането на "топъл под".

В случай че главните метални тръби са избрани, това значително увеличава цената на необходимите материали и усложнява процеса на инсталиране на системата.

За да се постигне максимално разсейване на топлината, последният радиатор на веригата трябва да бъде по-голям от предишните (имащи повече секции).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Отоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариантОтоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариант
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Независимото предимство и недостатъци на отоплителната система за домаНезависимото предимство и недостатъци на отоплителната система за дома
Отоплителна система ЛенинградскаяОтоплителна система Ленинградская
» » Схема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъци
© 2021 BggeHat.com