Дву-тръбна отоплителна система

Двутръбната отоплителна система се различава по-сложна архитектура и нейното инсталиране изисква голям брой материали. И все пак, тази система е по-търсена, отколкото обикновена еднотръбна отоплителна система. Двутръбната отоплителна система е две затворени вериги, едната от които служи за захранване на отопляемата охладителна течност към радиаторите, а втората - за изтичане на вече отработена (охладена) течност. Използването на тази система е допустимо за всички видове сгради, при условие, че разположението на самите помещения позволява нейното инсталиране.
двутръбна отоплителна система
Дву-тръбна отоплителна система

Видове и предимства на двутръбна отоплителна система

Техническа характеристика на отоплителната система от този тип е, че тя се състои от две тръбопроводи. Едната се използва за транспортиране на отоплителната среда, загрята в котела, директно към отоплителни източници - радиатори. И втората схема е необходима за изтичане от радиаторите на изходната охлаждаща течност - охладената течност, която отделя топлината.

Отоплителната система с две електрически вериги има значително предимство пред отоплителната система с една тръба, при която отопляема охлаждаща течност губи част от топлината, дори преди да достигне радиаторите.

В такава система, като двутръбна отоплителна система, се наблюдава еднаква температура на охлаждащата течност, която влиза едновременно в нагревателните устройства на системата.

двойна тръба система
Диаграма на двутръбна отоплителна система

Мнозина смятат, че цената на двутръбна система, в сравнение с по-простата система с една тръба, почти се удвоява - всъщност е необходимо тръбите да се вземат два пъти повече. Но това не е така. Въпросът е, че тръбите с по-голям диаметър трябва да се използват за правилното изграждане на правилно функционираща система с една тръба, тъй като те допринасят за по-активно движение на охлаждащата течност и отпадъчната течност. И при създаването на двутръбна система се използват тръби с много по-малък диаметър, чиято цена е по-ниска.

Същата ситуация се наблюдава при закупуване на допълнителни системни компоненти - клапани, задвижвания, свързващи елементи. Продукти с по-голям диаметър са по-скъпи. Това означава, че можете да направите просто заключение - всъщност закупуването на материали за двутръбна система няма да ви струва много повече, отколкото за еднотръбна система. Ефективността на работата му обаче е много по-висока.

двуканална отоплителна система
Основни елементи на двутръбна отоплителна система

Значително предимство на двутръбната система е друг аспект - при такава отоплителна система е възможно да се монтират клапани на всеки радиатор, чрез които е възможно да се контролира нивото на нагряване на елемента. Освен това посредством такива клапани също е възможно значително да се спести консумацията на вода и електричество за отопление.

Трябва да се отбележи, че схемата на двутръбната отоплителна система има друго предимство. Състои се от относително по-голяма естетика.

Много собственици на къщи с еднотръбна система често са разстроени, че една много дебела отоплителна тръба не може да бъде скрита - и това значително разваля цялостното впечатление на стаята. Докато тръбите, използвани в по-сложна двутръбна система, са по-тънки, те не могат да бъдат скрити. И в случай че тръбите са на лице - те не привличат специално внимание.

Като се имат предвид всички очевидни предимства на двутръбната система - голяма ефективност, ниска цена и естетика, можете със сигурност да изберете своя избор. Както и повечето собственици на селски къщи.

двутръбна реверсивна отоплителна система
Отоплителна система на частна къща

Има два вида двутръбна отоплителна система - хоризонтална и вертикална 2-тръбна отоплителна система. Основната разлика между тези видове е в оста на мястото на тръбопровода. Чрез тези тръби са свързани всички елементи на отоплителната система. Разбира се, всеки вид има свои собствени недостатъци и предимства. Чести и за двата типа могат да се нарекат такива предимства - отлична хидравлична стабилност и високо ниво на топлопредаване.

В едноетажни сгради трябва да бъде инсталирана хоризонтална двутръбна отоплителна система, където тръбопроводът за отопление е доста дълъг. В тези къщи свързването на радиатори към хоризонтално разположена система е най-практичното решение на проблема.

изчисляване на двутръбна отоплителна система
Хоризонтална двутръбна отоплителна система

Вертикалната двутръбна схема за отопление е малко по-скъпа от хоризонталната. Въпреки това, тъй като вертикално се разполага вертикално, това позволява да се използва дори и в многоетажни сгради. В този случай всеки етаж отделно се вкарва в котлона за централно отопление. В допълнение, предимствата на вертикалния тип на отоплителната система също са, че въздухът не се натрупва в нея - когато се появят мехурчета, те веднага се издигат вертикално, директно в разширителния резервоар.

Вертикална двутръбна отоплителна схема

Независимо от типа система, която избирате, трябва да вземете под внимание, че винаги трябва да извършвате балансиране. При избора на вертикална система е необходимо балансиране на двутръбна отоплителна система за самия повдигач. Когато хоризонталното регулиране на двутръбната отоплителна система преминава, тя се подлага на панти.

Видове окабеляване за двутръбна система

Независимо от вида на двутръбната отоплителна система, която избирате за вашия дом, има друга система за разделяне - според принципа на окабеляване. На снимката можете да видите две различни схеми за разпространение. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци на двутръбна отоплителна система.

Долно окабеляване. С него полагането на тръбопровод с гореща охлаждаща течност се извършва в мазето или сутерена. Също така е възможно да поставите тръби в подполето. При този тип уплътнение трябва да се има предвид, че тръбите за връщане на отработената охлаждаща течност обратно към котела трябва да бъдат разположени дори по-надолу. Прилагането на принципа на хоризонтално окабеляване изисква известно задълбочаване на котела - само в този случай водата ще се придвижи от радиаторите към нагревателния елемент колкото е възможно по-бързо. Освен това е необходимо да се свърже допълнителна линия към контура - въздух. С негова помощ ще бъде възможно да се премахнат въздушните системи.

двуканално отопление
Долно окабеляване

Горно окабеляване. За конструкцията му е необходимо да има разширителен резервоар в най-високата точка на тръбопровода. Има и система за разклоняване. По-практични, горните кабели не могат да бъдат инсталирани в сгради, в които няма таван.



Можете да изберете най-подходящия тип окабеляване, независимо от това, какъв вид поставяне на тръбата за захранване се използва във вашия дом.

Съществуват обаче някои изисквания, които трябва да бъдат взети под внимание. По-специално, за къщи, в които е инсталирана двутръбна вертикална отоплителна система, най-подходящо е използването на долно окабеляване. Това е така, защото двутръбното отопление с долното окабеляване позволява максимално използване на налягането, което се случва в системата, с доста голяма разлика в охлаждащата течност и отпадъчната течност. Разбира се, ако архитектурните особености на сградата не позволяват използването на долна електрическа мрежа, може да се използва горната.

двутръбна отоплителна система
Горно окабеляване

Трябва да се има предвид, че използването на горни кабели както за подаване на охлаждаща течност към радиаторите, така и за връщане на връщането към котела не е най-доброто решение, тъй като може да се натрупа суспензия в долните елементи на системата.

Всъщност класификацията на двутръбната отоплителна система е много многообразна.

Друг принцип на разделяне е посоката на протичане на охлаждащата течност. Съгласно този критерий системата може да бъде:

  • Правопоточни. В този случай посоката на движение на охлаждащата течност и връщането съвпадат.
  • безизходица. В случай, че се използва такава схема като двутръбна отоплителна система с нестандартен поток, горещият и отработеният топлоносител се движи в различни посоки.

Модерните системи могат да бъдат оборудвани със специална помпа, благодарение на която охладителят се движи по-активно. В същото време често се използват системи с естествена циркулация, в които не се използва допълнително оборудване. Ако е предвидено да се използва двутръбна система в двуетажна къща, тогава такова двойно електрическо отопление трябва задължително да бъде оборудвано с помпа.

балансиране на двутръбна отоплителна система
Отоплителна система с циркулационна помпа

Но когато монтирате нагревателна двутръбна система в едноетажна сграда, можете да направите без помпа, като използвате естественото движение на охлаждащата течност някои закони на физиката. Важно е да се има предвид, че за по-активна естествена циркулация на охлаждащата течност е необходимо да се поставят нагревателни тръби с наклон, насочен към отоплителния котел.

Въпреки това, независимо от системата, която използвате (при насилствена и естествена циркулация), трябва да има наклон.

При системи с принудителна циркулация е необходимо в случай на неочаквано прекъсване на електрозахранването или повреда на помпата. В този случай наклонът позволява топлоносителят да циркулира естествено.

изчисление

При планиране на система от две тръби, че е важно да се направи предварителна изчисление на отоплителната система с две тръби с помощта на забележителност, като предварителна схема на системата (върху него трябва да съдържа всички елементи) и специални аксонометрични формули и таблици.

двутръбно отопление с долно окабеляване
Изчисляването на отоплението се основава на плана

Това просто хидравлично изчисление на двутръбна отоплителна система прави възможно да се определи оптималният диаметър на тръбите, необходими за нормалното функциониране на системата, обема на използваните радиатори. Най-често се използват тези видове изчисления:

  • при загуба на налягане. Този метод предполага еднакво ниво на температурата на охлаждащата течност във всички части на системата.
  • изчисления, които отчитат стойността на проводимостта и съпротивлението. В този случай се приемат различни температурни стойности.

В резултат на прилагането на първия метод е възможно да се получат много точни данни, показващи нивото на съпротивление във веригата. Вторият метод показва температурата във всеки отделен сегмент на системата, както и приблизителния дебит на охлаждащата течност.

Принципи на инсталиране на двутръбна система

При инсталирането на двутръбна система трябва да се вземат предвид доста голям брой изисквания и правила. Само тяхното пълно съответствие ще създаде най-ефективната система за отопление и ще направи правилното инсталиране на двутръбна отоплителна система:

  • две тръба отоплителна система е затворена или отворена верига се състои от две - горната служи за подаване нагрява топлоносител към радиатора и по-ниска - за изтичане на течност отпадъци.
  • тръбите трябва да бъдат поставени с лек наклон. Тя трябва да бъде направена в посока към последния радиатор на системата.
  • горните и долните линии трябва да са успоредни.
  • централният стълб трябва непременно да бъде изолиран - в противен случай ще има загуба на охладител в етапа на прехвърлянето му към радиаторите.
  • двутръбната обратна отоплителна система трябва да има няколко кранове, които ще позволят на водата да изтече от определени зони в случай на нужда от ремонт.

  • Тръбопроводът трябва да съдържа възможно най-малко ъгли.
  • Резервоарът за разширение трябва да се намира в горната част на системата.
  • кранове, фуги и други елементи на системата трябва да бъдат равни на диаметъра на използваните тръби.
  • В случай, че стоманените тръби се използват за тръбопровода, е необходимо да се създаде система от крепежни елементи, които да поддържат тръбата. Разстоянието между подпорите не трябва да надвишава 1,2 метра.
хидравлично изчисляване на двутръбната отоплителна система
Монтаж на отопление с полипропиленови тръби

Последователността на свързване на елементите в това как да се направи двутръбна отоплителна система е проста:

  • Към отоплителния котел е свързана тръба за централно отопление.
  • В горната част централната тръба е свързана с разширителния резервоар.
  • от резервоара се изпраща сплитер, който насочва тръбите към радиаторите.
  • Линията за зареждане на отпадъчна течност се поставя успоредно на тръбите за захранване. Тя трябва да бъде нарязана на дъното на отоплителния котел.
  • помпата е инсталирана на най-удобната точка - най-често на входа (изхода) от котела.

Този тип отоплителна система е доста ефективна. Днес има голям брой модели котли, които поемат автоматично управление на нивото на отопление на охлаждащата течност. Видео, как да направите сам двуканално отопление, можете да видите по-долу.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Изчисляване на отоплителната системаИзчисляване на отоплителната система
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Отоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариантОтоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариант
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
» » Дву-тръбна отоплителна система
© 2021 BggeHat.com