Слънчево отопление

Доскоро много хора нарекоха възможността за използване на слънчевата енергия в ежедневния живот нереалистични. И отписват всичко за ненужното въображение на учените, които излагат невъзможна теория по отношение на изпълнението. Но сега е минало доста време и такива идеи изобщо не ни изглеждат толкова смешни или невъзможни. Всъщност, все по-често хората мислят за това как да използват най-добре такъв богат ресурс като слънчевата енергия и да използват слънчево отопление.
слънчево отопление
Слънчеви клетки - основен елемент на слънчевата отоплителна система

По-специално, така наречените слънчеви колектори вече са се появили в света (и дори в нашата страна). Тяхната употреба лесно ще нагрее голям апартамент, разположен в многоетажна сграда. Разбира се, за успешно инсталиране, въздушно слънчево отопление със собствените си ръце - оборудването е много специфично, така че все още има малко специалисти, които предприемат инсталацията на такава система. Въпреки че трябва да се отбележи, че всъщност не е толкова сложно - достатъчно е само да се приложат някои знания по физика и ще получите пълна и най-важна - доста икономична система.

Разбира се, спестяванията ще бъдат забележими не веднага - защото цената на инсталацията в момента значително надвишава отоплителната система от други видове. Но предимството му е, че в бъдеще няма да е необходимо да плащате впечатляващи сметки за използвано гориво.

Когато можете да инсталирате слънчево отопление

Важно е да разберете, че преди да направите слънчево отопление сами, трябва да знаете дали са изпълнени няколко задължителни условия:

  • Голям брой слънчеви дни в отоплителния сезон (т.е. късна есен, зима и ранна пролет). Ако във вашия регион зимите са предимно облачно, ще бъде по-разумно да изоставите слънчевите системи за отопление в полза на по-популярната, която използва много по-достъпно гориво.
  • Къщата трябва да бъде изолирана. Това изискване обаче се развива при инсталирането на всички отоплителни системи. Няма смисъл да се опитвате да загрявате стая, в която стените на лед са завинаги.
слънчево отопление от собствените си ръце
Затопляне - незаменимо условие за създаване на ефективна система за отопление
  • Наличие на друга отоплителна система. Ако апартаментът ви вече има самостоятелна отоплителна система, свързването му със слънчев колектор ще намали потреблението на гориво, използвано в инсталираната преди това система. Освен това, не е нужно да харчите за такива елементи на отоплителната система като тръбопровод, радиатори.
  • Проверка на нивото на изолация. Този индикатор дава възможност да се знае колко ефективно ще бъде слънчевото отопление. Ако нивото е ниско, може да се наложи да увеличите площта на използвания слънчев колектор.

Инсталация - нюансите

При инсталиране на слънчево отопление със собствените си ръце, помислете за такива фактори:

  • Най-високо ниво на слънчево излъчване се наблюдава в средата на деня. Желателно е колекторите да са разположени с ориентация към южната страна. Ако това не е възможно, може да се ориентира канализацията на югозапад или югоизток.
  • Когато инсталирате колектори, не забравяйте, че те винаги трябва да са под пряка светлина. Това означава, че падането на сянката (от съседни сгради, високи дървета) върху колекторите не е желателно. Това се дължи на факта, че само при директно падане на слънчевата светлина върху площта на колектора се абсорбира максималното количество енергия. В някои отделни случаи плочите се монтират под ъгъл, равен на географската ширина на терена.
самозатоплящо се слънчево отопление
По правило поставям слънчеви колектори на покрива на къщата
  • Увеличаването на ъгъла на наклон води до повишаване на ефективността на колектора през зимата. Това действие обаче леко намалява ефективността на колектора през лятото. Въпреки това, поради неизползването на отопление през лятото, такава "грешка" е напълно допустима.

Какво включва слънчевата отоплителна система?



Разбира се, модификацията, която страда от хелиосистемата, зависи преди всичко от производителя. Освен това купувачът може да избере само тези елементи, които са необходими за създаването на висококачествено слънчево отопление. Съществуват обаче няколко задължителни елемента:

  • вакуумен слънчев колектор;
  • помпа, посредством която охлаждащата течност се придвижва към резервоара за съхранение;
  • контролер. Това е контролен елемент, който следи правилното функциониране на системата;
  • резервоар за гореща вода. В зависимост от площта, която ще се отоплява, обемът му варира от 500 до 1000 литра вода;
  • Най-близкият връх. В зависимост от предпочитанията изборът може да бъде спрян чрез електрически нагревател, термопомпа или друг източник на допълнително отопление.
хелиосистеми за отопление от собствените си ръце
Състав на слънчевата отоплителна система

Подобно на всяка друга, слънчевата отоплителна система може да служи не само за отопление на жилища. Тъй като някои региони са с доста голям брой слънчеви дни годишно (до 280-290), тя позволява използването на този вид отопление в къщата, за да се създаде система за подаване на топла вода с високо качество, които ще се използват за вътрешни цели. Като се има предвид този фактор, можем да кажем с увереност, че тези слънчеви нагреватели за отопление на жилището са лидерите в рентабилността, въпреки относително високата цена на колектора и допълнително оборудване.

Трябва също да се отбележи, че в допълнение към радиаторите и топлата вода, има и възможност за въвеждане на загряване от слънчевата светлина с ръцете си тези допълнителни елементи, като например подово отопление и нагревател за кърпи.

Трябва обаче да се вземе предвид необходимостта от свързването им още преди закупуването на резервоар за вода - всъщност може да се наложи да се закупи резервоар с по-голям капацитет от първоначално планирания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Слънчеви колектори за отоплениеСлънчеви колектори за отопление
Въздушно отопление на селска къща и гаражВъздушно отопление на селска къща и гараж
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Слънчеви панели за отопление на къщатаСлънчеви панели за отопление на къщата
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Топлинни помпи за отоплениеТоплинни помпи за отопление
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Слънчево отопление на домаСлънчево отопление на дома
Разпределител на топлинна енергияРазпределител на топлинна енергия
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
» » Слънчево отопление
© 2021 BggeHat.com