Топлинни помпи за отопление

Напоследък все повече и повече видове отопление без гориво се извършват във връзка с повишаването на цените на почти всички източници на топлинна енергия. Освен това използването на гориво има неблагоприятен ефект върху околната среда и следователно върху човешкото здраве. Освен това запасите от горива са изчерпани. Поради тези причини учените са били принудени да търсят алтернативни варианти за отопление, а един от резултатите от такива изследвания е термопомпите. Този тип отопление вече успя да получи положителна обратна връзка от потребителите в чужбина.
термопомпи
Топлинна помпа

Устройството и принципът на работа

За да се използва енергията на земята (геотермални помпи), на голяма дълбочина, където температурата винаги е постоянна, поставете колектори на тръби, в които циркулира не замразяващата течност. Чрез топлообменника флуидът загрява фреона, който се движи по веригата на термопомпата.

Фреонът при температура от +8 градуса, който е постоянен на дълбочина, където тръбите са положени, преминава в газообразно състояние. След това формираният газ се компресира, за да се нагрее до 80 ° С, изгаря топлината, която отива към отоплителната система. След това, след някои манипулации, фреонът отново се трансформира в течно състояние и отново се изпраща към топлообменника, за да получи топлината на земята.

термопомпи за отопление
Принцип на работа на термопомпата

За тази система - геотермалните топлинни помпи за отопление поставят земята като източник на ниска температура, както и източници като въздух и вода - както от подземни източници, така и от резервоари. И ако вземете предвид огромното количество вода, въздух и земя и тяхната наличност, можете да сте сигурни, че бъдещето стои зад тези системи за отопление и генериране на топлина.

Видове термопомпи

  • вода на сухоземните язовири;
  • подпочвена вода
  • земята;
  • въздух.

Въз основа на избрания източник, както и на топлоносителя, определете вида на термопомпата. Ако източникът е земя (отопление с геотермална помпа) и отоплението се извършва с водна отоплителна система, тогава помпата ще бъде "подземна".

отопление с термопомпа
Видове термопомпи

Съществуват и други видове термопомпи за отопление: "вода-вода", "въздух-въздух", "въздух-вода", "вода-въздух". Тези термопомпи за отопление, които използват топлината на земята, се наричат ​​геотермални, а тези, които използват топлината на въздуха, са въздух.

Предимства на термопомпите

  • Не се изисква гориво. Това е основното предимство. Освен това при монтажа на помпата не е необходимо да се получават спецификации и други разрешителни. Можете, разбира се, да го направите сами, но е по-добре да получите поне консултация от специалист.
  • Много ниски разходи по време на работа. Така че, ако те са практически еднакви при инсталирането на термопомпена система и традиционно отопление, по време на работа те са много по-малко. Това е разбираемо, няма нужда да купувате гориво.
геотермални термопомпи за отопление
Ефективност на термопомпите
  • Висока ефективност. Отоплението с термопомпа загрява къщата много бързо.
  • Висока екологична съвместимост. Отоплителната система с термопомпа не уврежда околната среда, не уврежда околната среда, освен това не е огнеупорна или експлозивна.
  • Висока надеждност, както и дълъг живот без необходимост от извършване на големи ремонти. Единственото нещо, което веднъж годишно трябва да прекарате една евтина текуща проверка. Ако това условие е изпълнено и когато са изпълнени всички правила за експлоатация, отоплението с помощта на термопомпа ще продължи повече от 25 години, без да се използва капачка. ремонт.
  • Няма нужда от вентилация за работа на помпата.
  • Отоплителната система на термопомпата не създава много шум и е с малки размери, което ви позволява да я инсталирате дори в кухнята.
  • Autonomy. За да работите с отоплителна система с термопомпени системи, трябва само електричество. Ако е изключен, помпата може да работи и от дизелов генератор. Също така, помпите могат да се използват заедно със слънчеви колектори.
  • През лятото помпата може да работи в режим на климатизация. Тази интересна функция ще ви помогне да спестите пари за закупуване и инсталиране на климатик и да спестите място. Помпата ще работи автоматично и няма да изисква внимание.
отопление с термопомпа
Термопомпата може да се използва през лятото като климатик
  • Високата цена. Досега оборудването за термопомпата е доста скъпо, в сравнение с другите видове отопление.
  • Преди да инсталирате отопление, използвайки термопомпи, трябва да направите точни изчисления, това може да отнеме време и дори да повлияе на цената.
  • Не е възможно да се използва термопомпа за отопление в един апартамент в многоетажна сграда.

недостатъци

цена

В момента цената на тези помпи е един от ограничените фактори за широко разпространение. Това е високо. Защо?

Има няколко причини за това:

  • Необходимото внимателно изчисление за ефективната работа на системата, включително проучването на източниците на ниско ниво на топлина, е доста прилична цена.
  • Цената на монтажа, като геотермалното отопление и топлинната помпа, включва сондажни кладенци или полагане на резервоари в земята до голяма дълбочина, което значително увеличава отпадъците. Ето защо най-достъпните термопомпи на отоплителната система са въздуха, тяхната инсталация не изисква такава работа.
геотермални помпи
Пробиване на кладенец за термопомпа


Цената на помпите може да варира в зависимост от материала на производството, дизайна, степента на автоматизация и други фактори.

Ценовият диапазон е доста голям и по принцип всеки купувач ще намери такъв, който ще отговори на неговите изисквания, както в цената, така и в качеството. Освен това по време на работа помпите не изискват разходи и не е необходимо да се купува гориво, което означава, че във всеки случай те ще бъдат печеливши, независимо от цената, която първоначално е била, и във всеки случай купувачът ще се възползва.

перспективи

Резервите за гориво в света са изчерпани, което означава, че бъдещето е за термопомпи и други подобни. Все повече и повече хора, те са най-предпочитани отоплителна система в света, но високата цена е повече от компенсирано с високо качество и дългосрочна работа, и ние не трябва да забравяме, че там се разходите за гориво, това със сигурност е голям плюс. По същия начин, консумирайки 1 kW електричество, тази помпа генерира 4-5 kW топлинна енергия.

отоплителна термопомпа
Енергийни разходи по време на работа на термопомпата

Например в Швеция около 150 000 подобни устройства се инсталират годишно. И правителството на тази страна постави задачата да премахне изцяло зависимостта от нефт и газ, да си постави за цел да използва само енергия от възобновяеми източници, а топлинните помпи играят основна роля. В други европейски страни те се стремят да се придържат към една и съща политика и да използват максимално тази енергия. В САЩ те произвеждат около един милион такива устройства годишно, с по-голямо предпочитание към въздуха, те отлично заместват старата отоплителна система. При изграждането на нови сгради се използва само отопление, в което е централната термопомпа.

В Русия термопомпите все още се използват много малко, но има тенденция ситуацията да се промени.

Необходимо е да се разбере, че възобновяемите енергийни източници са потенциалът, зад който бъдещето и една чудесна възможност да се спестят. След като сте прекарали веднъж в началото, няма да имате проблем с купуването на гориво, няма да е необходимо да харчите допълнителни пари, тъй като не е необходимо гориво.

Резервите от възобновяеми енергийни източници са неизчерпаеми и безкрайни, зад тях е бъдещето и трябва да се придържаме към него. Освен това, отоплението с термопомпи е достъпно за всички: въздух, земя, вода. Но относително скъпото оборудване е възпрепятствано от широкомащабно приложение, макар че, ако мислите за него, цената на 600 евро не е толкова голяма, предвид допълнителната икономика. И ако изчислите колко се изразходва за конвенционална система за отопление годишно и за система с термопомпа, тогава ползата ще бъде ясна в полза на втората.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Газови котлиГазови котли
Как да отоплявате частна къща без газ и електричество много опцииКак да отоплявате частна къща без газ и електричество много опции
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Геотермално отоплениеГеотермално отопление
Какво е геотермалното отопление у дома, плюсовете и минусите на такава системаКакво е геотермалното отопление у дома, плюсовете и минусите на такава система
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Принцип на действие на термопомпитеПринцип на действие на термопомпите
Геотермално отопление у домаГеотермално отопление у дома
» » Топлинни помпи за отопление
© 2021 BggeHat.com