Слънчеви колектори за отопление

Досега използването на слънчеви колектори в ежедневието става все по-често. Причината е доста банална - слънчевата енергия може да се нарече неизчерпаем резерв. Да, освен това употребата му не уврежда околната среда. Като се има предвид това, повечето производители на модерни технологии предлагат качествени слънчеви колектори за отопление, използването на които ще ви накара да забравите за проблемите с отоплението и топлата вода.
Слънчеви колектори за отопление
Слънчеви колектори за отопление

Разбира се, трябва да се има предвид, че има едно важно условие за използването на този тип оборудване: във вашия регион трябва да има възможно най-много слънчеви дни на година. Освен това, теренът, общите климатични условия, местоположението на резервоара и много други са фактори, които могат да повлияят на ефективността на системата по един или друг начин.

Ако не можете да си купите модерен слънчев колектор за отопление на къщата, тогава има приятна новина - няма да е трудно за отделните занаятчии да го сглоби от наличните материали.

Алтернативна енергия

Към днешна дата има доста голям брой различни слънчеви инсталации. Индивидуалните модели имат значителни разлики в дизайна, които обаче по никакъв начин не засягат принципа на работа. Това означава, че основната цел на тяхното приложение е събирането и превръщането на слънчевата енергия в топлинна енергия. В този случай инсталациите показват наистина висока ефективност. По-специално, по обяд, с максимално усвояване на слънчевата енергия от колектора, той може да доставя до 1500 кВт. Особено доволен от факта, че отоплението на селските къщи чрез слънчеви колектори показва доста приемливо ниво на работа дори при относително облачно време.

вакуум слънчев колектор за отопление
Принципът на слънчевия колектор

Системата функционира само въз основа на индивидуалните закони на физиката. По-специално - лъчите на слънцето, които се намират на специална повърхност на колектора, се превръщат в топлинна енергия, която се натрупва в системата. Мнозина се съмняват, че системата, чиято ефективност е около 60-65, всъщност може да се конкурира с по-мощни отоплителни системи. Но те грешат. Да, в колектора, в акумулатора и в тръбите има частична загуба на енергия - но въпреки това е много незначително. От друга страна, както казват ревютата, дори такава "ниска" ефективност е доста способна да създаде най-комфортните условия в стаята.

В редица европейски страни (особено в северния район) употребата на слънчев колектор е много разпространена.

Такова просто устройство помага да се извършат приблизително 50 операции на конвенционална отоплителна система. Това означава, че инсталирането на слънчевия колектор и добавянето на неговите камини, работещи на твърди горива (главно тази дърва за огрев) напълно решава проблема с отоплението на отделна къща. За по-продуктивна работа инсталацията трябва да бъде завършена с помпа. Потреблението на ресурси обаче не надхвърля средно 400 киловатчаса годишно.

вакуумни колектори за отопление
Слънчевите колектори са широко разпространени в много страни по света

Видове слънчеви колектори

  • Слънчев колектор за отопление на концентратора. Тя има доста прост принцип на действие, наречен "парников ефект". Това означава, че инфрачервеното излъчване, преминаващо през специално покритие, което води до светлина, върху радиатора, се абсорбира напълно. На свой ред, приемникът на топлина след получаване на част от заряда дава топлина на определен обем въздух. И този горещ въздух допринася за бързото нагряване на помещението.
отопление на частни слънчеви колектори
Въздушен слънчев колектор
  • Мобилни системи за генериране на батерии. Предимството на тези системи е, че те имат специален сензор, който превръща повърхността, поглъщаща светлината, след като слънцето се движи. По този начин лъчите се подават непрекъснато към колектора под прав ъгъл. Въпреки това системата не е популярна, тъй като нейната цена е много по-висока.
  • Плоско устройство за абсорбиране на светлина. Всъщност това е малка черна кутия със стъклена повърхност, която натрупва енергията на лъчите, които я удрят. Моделът е много разпространен поради своята функционалност и сравнително достъпни разходи.
  • Тръбно колело. Такава система се състои от голям брой равномерно поставени тръби от черен цвят, които са напълнени с охладител. Разликата в температурата на охлаждащата течност на горните и долните тръби стимулира циркулацията. Предимството на кръглите елементи на системата е, че те имат голяма площ от абсорбиращата повърхност - това влияе положително върху ефективността на системата.
изчисляване на слънчевия колектор за отопление
Структурата на слънчевия тръбен колектор
  • Вакуумен слънчев колектор за отопление. Всъщност това е подвид на тръбна система. Единствената разлика е, че черната тръба преминава в друга - стъклена тръба с по-голям диаметър. Между стените вакуумните колектори за отопление имат вакуумно пространство, което е вид топлоизолация.
  • Колектор-концентратор на радиация. Тази система е една от най-трудните технически. На първо място, той е оборудван със специални рефлектори, които "събират" (фокусират) лъчите на слънцето от голямо пространство и ги насочват към много по-малък приемник. Гъстотата на слънчевата енергия също се влияе от специални огледала. Друго предимство на системата е сензорите, които наблюдават движението на слънцето, което допринася за повишаване на ефективността на колектора.
слънчев колектор за отопление на къщата
Колектор-концентратор на радиация

Най-простия слънчев колектор

Всъщност, за да се създаде прост слънчев колектор, всеки дача собственик ще се нуждае от минимум време, стоманена цев с обем от около 150-200 литра и няколко галванизирани листа. Всичко, което трябва да се направи, е да се покрие южната част на покрива с лъскави метални листове, да се сложи цилиндър върху тях и да се достави вода. Това просто устройство, което междувременно може да се нарече слънчев колектор, е в състояние да произведе вода, загрята до около 60 градуса.

отопление на селска къща със слънчеви колектори
Прост слънчев колектор

Въпреки простотата, подобно отопление на частна къща от слънчеви колектори поради минималното ниво на топлопренасяне във въздуха има същите характеристики като фабричните устройства. Само цената е много по-ниска.



Разбира се, използването на цевта е трудно да се нарече ефективно при студено или облачно време. По-специално, дори и в слънчев зимен ден, водата в цевта ще остане студена. Да, и в облачен ден на полета, температурата му също ще е ниска.

Колектор от серпентината на хладилника

Не е тайна, че някои народни занаятчии са в състояние да направят малко количество ненужни неща, за да направят нещо изненадващо полезно. Това може да се каже със сигурност за намотката на стария хладилник. За да превърнете този елемент в качествен колектор, трябва да имате фолио, каучукова мат, стъкло и ламели за рамката. Също така е необходимо - цев за вода, клапани, тръби за организиране на доставката и заустване на вода.

слънчев колектор за отопление
Слънчев колектор от серпентината на хладилника

Последователност на работа:

  • Бобината се почиства старателно от остатъците от фреон. След това, особено за него, е направена рамка от стелажи. В съответствие с рамката, размерите на гумената мат са също така коригирани.
  • В долната част на трупа се фиксира мат, която след това се покрива със слой фолио.
  • Освен това фолиото е фиксирано посредством скоби и болтове и самата бобина.
  • При производството на рамката има съдба предварително - на стените й сигурно има отвори, през които тръбите, идващи от серпентината, ще бъдат отстранени.
  • Горната част на рамката (с намотката, която вече е разположена вътре) е покрита със стъкло. Той трябва да бъде правилно фиксиран.

Готовият колектор може да бъде поставен както на покрива, така и леко повдигнат с помощта на специални опори над земята. Желателно е той да се намира от южната страна. Изчисляването на слънчевия колектор за отопление показва, че най-подходящият ъгъл на разпространение на гредата, настъпващ на стъклото, е 30-35 градуса.

С помощта на тръби колекторът е свързан с цев, в който преминава натрупването на нагрята течност. В тръбите на колектора студената вода тече от гравитацията, която след загряването произволно се придвижва към цевта. Трябва да се отбележи, че такъв капацитет задължително трябва да има вентил, чрез който ще бъде възможно да се контролира нивото на налягането в него.

На дъното на цевта има тръба, по която охладената вода ще се върне за нагряване в колектора. Системата е сравнително проста, но в същото време нейната ефективност е доста голяма. По-специално, той често се използва в крайградски зони, където има сравнително малка нужда от топла вода.

Предимството на слънчевите колектори е достатъчно голямо. Те са екологосъобразни, достатъчно ефективни и освен това могат да бъдат направени от импровизирани материали. В същото време има много информация за това как да се създаде качествен колектор и е достъпна за всички.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Антифриза за отоплителни системиАнтифриза за отоплителни системи
Слънчевият колектор осигурява на къщата безплатна топла водаСлънчевият колектор осигурява на къщата безплатна топла вода
Отоплителни системи на селска къщаОтоплителни системи на селска къща
Въздушно отопление на селска къща и гаражВъздушно отопление на селска къща и гараж
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Слънчеви панели за отопление на къщатаСлънчеви панели за отопление на къщата
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Топлинни помпи за отоплениеТоплинни помпи за отопление
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Слънчево отопление на домаСлънчево отопление на дома
» » Слънчеви колектори за отопление
© 2021 BggeHat.com