Слънчевият колектор осигурява на къщата безплатна топла вода

Възобновяемите енергийни източници позволяват на собствениците на частни домове значително да намалят разходите за поддръжка на домовете си. Днес този въпрос интересува много хора. Ще разберем как може самостоятелно да се направи проста инсталация за преобразуване на слънчевата свободна енергия в топлинна енергия.

Heliosystem - основните части и функции

Поддръжката на частна къща изисква значителни финансови разходи. В този случай лъвският дял на разходите е плащането на консумирана енергия. Запазете последния, който позволява слънчевия колектор (SC). Това е слънчева система, чрез която е възможно да се получи свободна топлинна енергия и да се използва за отопление на жилището и за отопление на водата. SK за частна къща има доста прост дизайн. Ако желаете, лесно можете да го съберете и да го пуснете сами.

Всички домашни слънчеви бойлери функционират по същия принцип. Те улавят енергията на слънцето и го предават на топлоносителя:

  • въздух;
  • вода;
  • смес от вода и антифриз течна композиция.

Въздушният колектор има ниска оперативна ефективност и ефективност. Това се дължи на факта, че газът прави топлина слабо. Но водните структури са много популярни. Такива хелиосистеми се състоят от термична батерия, корпус и специална верига, в която се осъществява топлообмен. Първият се разбира като капацитет за топлоносителя. Обликът на колектора се състои от тръби, които са разположени под формата на намотка. Понякога те са свързани последователно с входните и изходните линии на системата. Топлинният носител циркулира през тръбите поради естествени характеристики (падане на налягането, изпаряване на течността, промяна в агрегатното състояние и плътност на водата или въздуха).

Слънчев колектор - ние ще предоставим къщата с безплатна топла вода

Слънчевите водонагреватели работят в няколко температурни диапазона. От тази гледна точка те са с висока, средна и ниска температура. Първият в ежедневието не се използва. Топлинният носител в тях може да се загрее до над 80 ° С. Обикновено те се инсталират в търговски сгради и промишлени обекти. Средните температурни устройства са способни да генерират енергия, която е достатъчна за отопление на охлаждащата течност до 50-80 °. Такива системи за отопление на къщата и отоплителната вода наистина го правят сами. Най-простият начин е да се направи нискотемпературен колектор. Използва се изключително за нагряване на вода до 30 °. Като отоплителна система не се използва НК с ниска температура.

Направете колектора - първите стъпки

Прост и все пак доста ефективен хелиеви нагревател е лесно да се направи от достъпни и евтини материали. Можем да направим корпуса на колектора от бар от дърво с плоча OSB, шперплат лист или обикновена дървена дъска. Съществува и по-скъпа версия на монтажа. Това включва използването на алуминиеви или стоманени профили и метални листове. Такава черупка ще бъде по-трайна. Но също така ще бъде необходимо да се дрънкате с него по-дълго. По-лесно е да се работи с дървени продукти. Увеличаване на периода на тяхната работа може да бъде чрез обработка на дървесни бои, емулсии на водна основа полимер.

Слънчев колектор - ние ще предоставим къщата с безплатна топла вода

Събираме случая от избраните материали. На дъното му инсталирайте топлоизолационен слой - минерална вата, плочи от експандиран полистирол, пяна. Вместо тях е позволено да се използват и по-модерни нагреватели, например фолио. Но в този случай, разходите за производство на строителството ще се увеличи. На нагревателя полагаме абсорбера (топлинен приемник, топлинна верига). Качествено ние го прикрепяме към дъното на корпуса. Абсорберът е най-добре направен от медни тръби. Вместо това се използват по-евтини материали. Занаятчиите изработват термичен контур от полипропиленов маркуч, панелни радиатори от метал, полиетиленови тръби, топлообменник на стария хладилен агрегат и други конструкции.

Да направим елементарен абсорбер. Използваме за тази цел 100 метра полипропиленов маркуч с напречно сечение от 2 см. Такъв топлообменник ни позволява да загряваме около 15-20 литра вода. Ако искате да увеличите обема на горещата течност, ще трябва да вземете по-дълъг маркуч или да свържете циркулационна помпа към самостоятелно изработената система. Ние огъваме полипропиленовия продукт със спирала. Поставяме получената бобина в тялото, поправяме я. Освен това се препоръчва да се фиксират спиралните пръстени помежду си. Тогава абсорберът ни няма да се деформира по време на работа.

Подобни действия се извършват при използване на медни тръби. Между другото, те не трябва да бъдат монтирани под формата на намотка. Позволява се да се поставят тръби една спрямо друга паралелно. Струва си да се разбере, че спиралните структури имат по-малко връзки, което означава, че в тях охлаждащата течност се движи възможно най-равномерно. И рискът от течове в такива случаи се намалява до почти нула.

След като всички тръби се монтират и фиксират, покрийте калъфа на нашата система с помощта на стъкло, монолитен поликарбонат, акрилен лист или друг полупрозрачен материал. Тя може да бъде както гофрирана, така и абсолютно гладка. Остава да нарисуваме кутията в черно. Тъмната повърхност по-активно поглъща топлината от слънчевите лъчи.

Загряваме капацитета за съхранение и събираме системата - това е лесно!

Функцията на резервоара за съхранение на охлаждащата течност, наречена професионалистите в пред-камерата, може да се изпълнява от всеки резервоар с обем 20-40 литра. Не е нужно да го купувате. Ако не можем да намерим голям капацитет във фермата, ние взимаме два или три по-малки резервоара и впоследствие ги свързваме заедно. Нагряваме резервоара. Резервоарът без топлоизолация много бързо губи топлинна енергия, което води до намаляване на ефективността на резервоара. Оборудваме вестибюла с поплавъчен клапан.

Слънчев колектор - ние ще предоставим къщата с безплатна топла вода

Сега трябва да съберем слънчевата система. Схемата на работа е, както следва:

  1. 1. Инсталирайте подгряван резервоар за съхранение на багаж, кула, таван на къщата (т.е. на най-високата възможна височина). Важно! След пълнене на резервоара с вода, неговата маса ще се увеличи. Вземаме това предвид при избора на местоположението на инсталацията на резервоара. Ние го монтираме на солидна и надеждна основа.
  2. 2. Сложихме колектора. Желателно е да се постави на южната страна на покрива на къщата, като се поддържа наклон 35-45 ° спрямо линията на хоризонта.
  3. 3. Свързваме резервоара към колектора, използвайки тръби с подходящ диаметър. Трябва да получим напълно запечатана хидравлична система. Това е от голямо значение. Ако структурата не е херметично затворена, самоконтролираният колектор няма да може да работи с очакваното изпълнение.


Хидравличната система се оформя с помощта на тръби от различни сектори. Обикновено се използват продукти с диаметър в инчове и половин инч. Тръби с по-малко напречно сечение са подходящи за оборудване на участъците от входа на охлаждащата течност в резервоара за съхранение и за източване на нагрятата вода в отоплителната система на къщата. Тази част от структурата се нарича главата под налягане. Инчовите продукти се използват за свързване на останалите области.

Всички тръби са обект на топлоизолация. Носим го с фолиева изолация, базалтова вълна или пяна.

Той също така трябва да бъде добре изолиран и резервоара за съхранение, така че да не губи топлина. Тази операция се осъществява най-лесно чрез издигането около кутии за танкове от дъски или шперплат. Свободното пространство между тази конструкция и резервоара е изпълнено със сухи стърготини, глина смесена със слама, шлака.

Пускане в експлоатация на системата - следваме инструкциите

След като процесът на производство, сглобяването и затоплянето на слънчевия бойлер приключи, е възможно системата да се напълни с вода. Важна точка! Топлинният носач се подава в конструкцията отдолу нагоре през разклонителната тръба, която трябва предварително да бъде разположена в долната част на SK. Това се прави така, че да не се появяват въздушни задръствания в системата. Водоснабдяването се прекратява, когато започне да се излива от резервоара за съхранение (от дренажната му тръба). След това коригираме нивото на охлаждащата течност в предната камера с помощта на устройството за плувка.

Нашият колектор започва да затопля водата. И това се случва не само когато слънцето грее ярко, но и в облачно време. Отопляемата вода се издига нагоре в резервоара за съхранение. Има естествена циркулация на течността. Процесът продължава до момента, когато температурите на входящата охлаждаща течност към колектора и охладителната охладителна течност стават еднакви. Плавателният клапан автоматично поддържа нивото на водата в резервоара на желаното ниво. И студената течност винаги ще бъде разположена в долната част на резервоара за съхранение. С отопляема охлаждаща течност не се смесва.

След това трябва да монтираме вентила. Това премахва възможността хидравличната система да обърне потока вода от резервоара в резервоара. Подобни случаи се наблюдават, когато температурата на охлаждащата течност стане по-висока от температурата на околния въздух. До точката на приемане на топла вода в къщата колекторът се свързва с обикновени санитарни миксери. Обърнете внимание! Единичните кранове са нежелателни. В дните, когато слънцето грее особено ярко, водата ще започне да се нагрява до 60-70 °. Използвайте такава гореща течност, изтичаща от крана, опасна и просто неудобна. Много по-разумно е да се смесва в миксер.

Слънчев колектор - ние ще предоставим къщата с безплатна топла вода

Това е всичко. С минимални финансови разходи изградихме ефективна термична система. Пълното отопление на къщи такива слънчеви колектори не произвеждат. Те могат да се използват единствено като допълнителен източник на отопление, както и с пълноценни конструкции за осигуряване на дом с топла вода. Ако желаете, можете да увеличите производителността на нашето домашно устройство. За да направите това, трябва да инсталирате допълнителни тръби в него (създайте допълнителни секции). Техният брой не се ограничава до нищо. Можем да предложим 2-3 и 20-30 допълнителни добавки.

Вакуумен колектор - възможно ли е наистина да се произвежда сам?

Вакуум колектор - това е сравнително сложно устройство. В него процесът на преобразуване на слънчевата светлина в топлинна енергия се осъществява в специални стъклени тръби, от които въздухът е напълно евакуиран. Освен това във всеки абсорбер на стъкло е предвиден термичен канал. Функцията му се изпълнява от тръба, изработена от мед. В него се намира охлаждащата течност. Свързването на тръбите се осъществява посредством специални елементи.

Слънчев колектор - ние ще предоставим къщата с безплатна топла вода

Специалният дизайн на вакуумни слънчеви системи предизвиква висока ефективност. В тези резервоари почти няма топлинни загуби. Поради това те могат да се използват за автономно отопление на жилищни сгради през зимата, когато интензивността на слънчевата светлина е минимална. Домашните вакуумни системи са изключително редки. За да ги направите у дома, трябва да имате специални знания и умения. Ако искаме да получим вакуумен колектор, има само един изход - закупуването на пълен комплект оборудване. Също така можете да съберете и инсталирате сами фабричните настройки. Работната схема ще бъде както следва:

  1. 1. Поставяме рамката на вакуумния колектор в избрания участък на покрива. Монтажът се извършва стриктно съгласно инструкциите на производителя, като се използват препоръчаните скрепителни елементи. Например, върху бетонни покриви рамката се фиксира с анкери, на покриви с шисти - дебели винтове. Попълваме зоната на уплътнителите, където е закрепена конструкцията към покрива.
  2. 2. Вдигаме резервоара за съхранение на покрива. Ако има голяма маса, използваме кабел. Прикрепваме резервоара към рамката.
  3. 3. Свързваме всички допълнителни елементи в комплекта (автоматични канали, електрически нагреватели - нагреватели, температурни датчици и т.н.).
  4. 4. Внасяме в системата водопроводни тръби. Желателно е да се използват полипропиленови продукти. Те не се страхуват от ниските температури на въздуха на улицата и са в състояние да издържат нагряване от вътрешната страна до 95 ° С.
  5. 5. Напълнете резервоара за съхранение с топлоносител.
  6. 6. Проверяваме системата за течове.
  7. 7. Монтирайте вакуумните тръби в рамката. Тази част от операцията не създава затруднения. Всички тръби са оборудвани със специални гумени уплътнения и скоби.

Последните етапи на работа - свързване към соларното управление, захранването с електричество и свързването на контролера. Последният ви позволява да конфигурирате работата на колектора от къщата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Слънчеви колектори за отоплениеСлънчеви колектори за отопление
Как да отоплявате частна къща без газ и електричество много опцииКак да отоплявате частна къща без газ и електричество много опции
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Слънчеви панели за отопление на къщатаСлънчеви панели за отопление на къщата
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Топлинни помпи за отоплениеТоплинни помпи за отопление
Геотермално отоплениеГеотермално отопление
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Слънчево отопление на домаСлънчево отопление на дома
» » Слънчевият колектор осигурява на къщата безплатна топла вода
© 2021 BggeHat.com