Слънчеви панели за отопление на къщата

Благодарение на съвременните технологии, всеки от нас има способността да се справи с времето. Най-значимото постижение на научния свят е извличането на енергия от определени природни феномени. Съвременният човек отдавна се е научил да използва енергията на елементи като вятър и вода. Днес е време да се получи енергия от топлината на слънцето. Слънчевата енергия е неизчерпаем източник, поради което нейният грях да не се използва в полза на цялото човечество. Слънчевите батерии за отопление на домовете стават все по-популярни сред собствениците на частни и селски къщи.
отопление на частна къща със слънчеви панели
Отопление на частна къща със слънчеви панели

Какво представляват слънчевите панели?

Отдавна е от деня, в който са измислени устройства, които могат да се зареждат от светлината. През 90-те години човечеството се запознава с такива изобретения като батерии за часовници, калкулатори и други малки устройства. Учени от други страни са се научили да използват слънчевата светлина малко по-рано от нашите местни изследователи. Опитът е също така и с нашите специалисти, така че сега е необходимо само да се подобрят някои от постиженията и резултатите.

слънчеви панели за отопление на къщи
Структурата на слънчевата батерия

Успешното постижение може да се нарече използването на слънчеви лъчи за организирането на отоплителна система на частна или крайградска къща. Слънчевата отоплителна система е включена в категорията на алтернативата, особено в страните, където слънцето свети повече от 20 дни в месеца. Стандартните отоплителни системи са скъпи не само по отношение на организацията, но и по отношение на полезните тарифи. Алтернативните системи за отопление ще помогнат да се освободите от зависимостта на комуналните услуги.

Предимства на слънчевата отоплителна система

Можем да отбележим няколко предимства на слънчевите панели за отопление на къщата:

  • През цялата година къщата ви е снабдена с необходимата топлина. Можете също така да регулирате температурата в къщата по свое усмотрение.
  • Пълна независимост от жилищните и комуналните услуги. Сега не е нужно да плащате огромни сметки за отопление.
  • Слънчевата енергия е запас, който може да се използва за различни домакински нужди.
  • Тези батерии имат много добър експлоатационен живот. Те рядко се провалят, така че не е нужно да се притеснявате за ремонт или замяна на някои компоненти.

Има някои нюанси, които трябва да обърнете внимание, преди да изберете вашата система. В края на краищата подобна система може да не е подходяща за всички. В много отношения качеството на такава отоплителна система зависи от географията на местожителството. Ако живеете в регион, където слънцето не свети не всеки ден, тогава подобни системи ще бъдат неефективни. Друг недостатък на тази система е, че слънчевите панели не са евтини. Не трябва обаче да забравяме, че такава система напълно ще плати за себе си своевременно.

слънчево отопление
Продължителността на слънчевото греене в Русия

За да се снабди къщата с необходимото количество топлина, тя ще отнеме от 15 до 20 квадратни метра. метри на площ от слънчеви панели. Един квадратен метър разпределя средно 120 вата.

За да получите около 500 кВт топлина на месец, е необходимо през месеца да има около 20 слънчеви дни.

Предпоставка за това е инсталирането на слънчеви панели от южната страна на покрива, тъй като той получава най-много топлина. За да се гарантира, че отоплението от слънчеви панели е максимално, ъгълът на покрива трябва да бъде около 45 градуса. Желателно е в близост до къщата да не се издигат високи дървета и няма други предмети, които да създават сянка. Решетката на къщата трябва да има необходимата сила и надеждност. Тъй като слънчевите панели не са много леки, трябва да се погрижите те да не повредят сградата и да не предизвикват разрушителни процеси. Вероятността за убежище се увеличава през зимата, тъй като по това време на покрива, освен тежките батерии, ще се натрупа сняг.

отопление на частна къща със слънчеви панели
Слънчевите клетки са склонни да се разбъркват по покрива на къщата

Въпреки факта, че слънчевите панели са доста скъпи, те все повече набират популярност. Те се използват дори когато климатът не е твърде горещ. Такава система може да се използва и като допълнително отопление у дома. Най-ефективните такива системи през летните месеци, когато слънцето грее почти всеки ден. Не забравяйте обаче, че къщата трябва да се отоплява главно през зимните месеци.

Видове слънчеви клетки, както и тяхното оборудване

Батериите могат да бъдат разделени на два основни типа:

  • Малки фотоволтаични системи.
  • Големи фотоволтаични системи.

Първата категория може да бъде приписана батерии панели, които работят на напрежение от 12-24V. Такива системи ще осигурят електроенергията, необходима за работата на телевизора и няколко осветителни уредби в къщата. Големите системи могат не само да осигурят напълно къщата с необходимата електрическа енергия, но също така да играят важна роля в организацията на отоплителната система. Струва си да се има предвид, че слънчевите панели не могат да осигурят необходимата топлина и електричество за големи къщи на няколко етажа.

слънчеви панели за отопление на къщи
Слънчеви батерии от различен тип и размер


Пакетът слънчеви панели може да е малко по-различен. Основното оборудване включва такива компоненти като:

  • Вакуумен слънчев колектор.
  • Контролер, който е в състояние да гарантира, че системата е възможно най-ефективна.
  • Помпа, която ще подаде охлаждащата течност от колектора към отоплителния резервоар.
  • Контейнер за топла вода, който има обем от 500 до 1000 литра.
  • Електрическа тен или термопомпа.
слънчево отопление
Диаграма на система за отопление слънчева енергия

Ако оборудвате достатъчно мощно отопление на частна къща със слънчеви панели, тогава къщата може да бъде снабдена с топла вода. Освен това можете допълнително да оборудвате такава система като топъл под.

Преди да инсталирате отоплителната система, трябва да се уверите, че капацитетът й е достатъчен за вашите нужди. За да направите това, вземете предвид такива показатели като общата площ на къщата, броя жители, които живеят в нея и необходимата консумация на енергия.

Ако семейството се състои от трима души, това ще отнеме от 200 до 500 кВт енергия на месец. Ако възнамерявате да организирате топла вода, тогава ще ви е необходимо повече електроенергия. Най-ефективна е комбинираната отоплителна система. Тя ви позволява да осигурите наемателите на къщата в случай на непредвидени или аварийни ситуации.

Избиране на система и нейното инсталиране

Преди да решите конкретна отоплителна система, трябва внимателно да проучите нейните възможности. Задължително условие ще бъде изчисляването на площта на къщата, както и необходимото количество топлинна енергия, която ще се отоплява. Също така е необходимо да изберете правилното място, където ще бъде инсталирано.

Най-добре е да потърсите помощта на висококвалифицирани специалисти, тъй като дори леко неправилно изчисляване може значително да намали ефективността си по време на работа.

Ако отоплителната система е инсталирана правилно, тя ще продължи поне 25 години. Такава система ще плати за себе си напълно в максимум 3 години. За мнозина такава дата определено няма да изглежда твърде дълго. Освен това няма да сте напълно зависими от комуналните услуги.

Слънчевият колектор трябва да бъде инсталиран в зона с максимална слънчева светлина. Ако сградата не е подходяща за инсталиране на колектор, такова устройство може да бъде инсталирано на близка структура. Задвижването може да бъде поставено в сутерена. Често има такива системи, в които има няколко устройства. В този случай те ще имат по-компактен размер.

Тези, които са избрали система за отопление като слънчеви панели, за да затоплят домовете си, могат да кажат, че е направил правилното нещо. Слънчевата енергия не струва пари и освен това е неизчерпаем източник на топлина. Всичко, от което се нуждаете, е да инвестирате пари в оборудването и инсталацията на такава система, но след това тя напълно ще плати за себе си и ще ви освободи от зависимостта да плащате средства за комунални услуги.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на селска къщаОтоплителни системи на селска къща
Слънчеви колектори за отоплениеСлънчеви колектори за отопление
Как да отоплявате частна къща без газ и електричество много опцииКак да отоплявате частна къща без газ и електричество много опции
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Алтернативно отопление, отопление у дома без централизирана системаАлтернативно отопление, отопление у дома без централизирана система
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Начини за спестяване на газНачини за спестяване на газ
Слънчево отопление на домаСлънчево отопление на дома
Слънчево отоплениеСлънчево отопление
» » Слънчеви панели за отопление на къщата
© 2021 BggeHat.com