Въздушно отопление на селска къща и гараж

Една икономична и качествена система за отопление е мечтата на всеки собственик. Напоследък много предприятия и домове все по-често инсталират въздушно отопление на селска къща, тъй като тя е най-съгласувана с всички конкретни изисквания.

Схемата на системата е съвсем проста. Състои се от нагревателен елемент (бойлер или топъл генератор), който служи за затопляне на въздуха. Също така, системата включва мрежа от канали, през които навлиза в стаята отопляем въздух, който трябва да се нагрее. Вентилаторите се използват за равномерно разпределяне на топъл въздух в помещението. Често в промишлени помещения (магазини, складове) като допълнителен нагревателен елемент, използван от термични оръдия, те също са в състояние за кратък период от време да затоплят въздуха в помещението.

въздушно отопление на селска къща
Въздушно отопление на селска къща

Системите за отопление с въздух са толкова често използвани за подгряване на частна къща. Трябва да се отбележи, че има доста малко разработчици, които проектират и инсталират системи в ранните етапи на изграждане на къща. Това ви позволява да намалите значително разходите - защото в бъдеще не трябва да наемате хора, за да направите качествена отоплителна система.

Предимства и недостатъци на системата

Специалистите разграничават следните предимства на система за отопление на въздуха, като се съсредоточават върху рецензиите:

  • висока ефективност - повече от 90;
  • няма нужда да купувате и инсталирате тръби - тя спестява пари и повишава нивото на естетика на стаята;
  • системата ви позволява да свържете климатичната техника (климатизация) - така, в къщата и в индустриалните помещения винаги се поддържа възможно най-комфортно за температурата на човек;
  • висока производителност - дори и голяма стая се затопля възможно най-бързо.

Въпреки това, всяка отоплителна система има плюсове и минуси. И ако имате намерение да настроите отоплението на селска къща със собствените си ръце, трябва да знаете следното:

  • инсталирането на наистина висококачествена въздушна система е възможно само при изграждане на къща. В същото време, наличието на тази отоплителна система трябва да бъде посочено в предварителния план на къщата;
отопление на въздуха у дома
Преди окончателните работи се монтират тръби на отоплителната система
  • въздушната отоплителна система (все пак, както и всяка друга) изисква редовна поддръжка;
  • за днес няма методи за модернизация на инсталираната въздушна отоплителна система;
  • системата изисква непрекъсната връзка с мрежата. Ако се очакват прекъсвания на електрозахранването, е рационално да има допълнителен източник на енергия, който да поддържа работата на системата.

Към днешна дата затоплянето на въздух у дома е най-разпространеното в европейските страни. На територията на Русия подобни системи започнаха да се използват сравнително наскоро, но вече успяха да спечелят голям брой положителни отзиви.

Нагрято въздушно охлаждане

Системите за отопление на въздуха у дома са доста разнообразни. Един от най-популярните за днес е така наречената канална система. Състои се от:

  • пещ, в която се извършва изгаряне на гориво;
  • филтър (въглища, механични, електронни);
  • Отделна тръба, през която въздухът се оттича от стаята;
  • тръбни системи, които взимат чист въздух от улицата и го въвеждат в пещта;
  • тръби, предназначени да отстраняват топъл въздух в помещението;
  • изтичане на охладен въздух от стаята до пещта за повторно нагряване;
  • комин.
Въздушно отопление къща преглед
Компоненти на нагряването на каналния въздух от камината

В такава система топлинните генератори са газови или течни нагреватели, допълнени от модерна електронна система за сигурност.

Това въздушно отопление на вилата контролира правилната работоспособност на елементите и позволява да се регулира нивото на затопляне на въздуха в помещението.

Трябва да се отбележи, че максималната икономичност на използването на такава система се проявява само ако къщата е с висококачествена топлоизолация. В този случай е достатъчно, ако системата се стартира не повече от 4 пъти на ден - това спестява гориво и електричество.

Дизайн на системата

Невъзможността за самостоятелно проектиране на система за отопление на въздуха се дължи на необходимостта да се вземе предвид голям брой различни фактори. По-специално, че е необходимо да се изчисли нивото на загуба на топлина във всяка от отопляем pomescheniy- тип отопление и енергия, необходима за изчисляване на степента elementa- аеродинамичен система- количество, необходимо на топла климатична оптималното сечение на тръбопровода на.

въздушно отопление на вилата
Проект за отопление с въздух


Най-малката грешка при всеки от изчисленията може да доведе до създаването на неизправна система. По-специално последствията от такива грешки могат да бъдат прекомерен шум в помещенията, наличие на течение, недостатъчно нагряване или обратното - значителен излишък от тях. В последния случай прегряването може да доведе до повреда на отделните елементи на системата. И за да се избегнат такива трудности при отоплението на жилището, най-разумно е да се свържете с специалисти, които ще ви помогнат при проектирането на системата.

След като специалистите определят необходимото ниво на мощността на оборудването - можете да продължите с придобиването му. Разбира се, в такъв сложен въпрос също трябва да се вземат предвид препоръките на професионалист. В края на краищата, квалифициран майстор ще може да вземе въздушно отопление на къщи, което напълно отговаря на вашите изисквания.

Днес е доста популярно да се използват слънчеви колектори в системи за отопление с въздух. Разбира се, рационалността на използването на такъв елемент зависи пряко от броя на слънчевите дни годишно. Мястото на слънчевите колектори е възможно на покрива на основната сграда или на пристройките. Също така е допустимо да се създаде отделна повърхност, върху която да се монтират слънчеви колектори.

отопление на къщата с горещ въздух
Отопление на въздух със слънчеви колектори

Избор на топлинен генератор и последователност на монтаж

За дома отопление с горещ въздух не изискват големи разходи, канали и допълнителни елементи към тях (дросел клапа, подслушване и т.н.), може да се поръча в компанията, която е специализирана в производството на оборудване за системи за вентилация. Предимството на такава поръчка, в допълнение към по-достъпните разходи, е, че ще бъдете подготвени необходимия брой елементи с определена дължина и диаметър. Допълнителни елементи (монтажна лента, шумозаглушители, винтове и др.) Могат да бъдат закупени в магазина за строителни материали. Също така е важно да се закупи топлоизолационния материал фолио, може да се намали загубата на топлина и да се предотврати кондензацията - често такава необходимост възниква, ако отопление въздух климатизирани къща да бъде завършена.

отопление на дома от въздуха
Компоненти на въздушната отоплителна система

На първия етап въздушният канал е монтиран - това трябва да се направи преди стартирането на довършителните работи в стаята. Идеалното място за местоположението на канала и неговите клонове е пространството между тавана. Изборът на тръби (гъвкав или твърд) зависи от вида на използвания отоплителен елемент. В някои случаи е възможно да се комбинират различни видове канали. За да се свържат сегментите на тръбите възможно най-високо, трябва да се използват скоби или усилен алуминиев шотланд.

За да се определят динамичните характеристики на системата, трябва да се обърне специално внимание на мощността на вградения вентилатор.

В някои случаи топлинният генератор може да бъде отоплителен котел или електрически нагревател. Обаче задължително изискване е наличието на автоматична система за мониторинг на работата на системата. С негова помощ можете да регулирате температурата на загряването в помещението. Трябва да има и функция за автоматично стартиране и спиране на системата. Ако се използва котел за твърдо гориво, той трябва да има функция за намаляване / увеличаване на мощността на горивната камера.

въздушно отопление на къщи
Топлинни генератори

Отоплителна система за гараж

Като отоплителен елемент, който достатъчно бързо затопля въздуха в гаража до комфортно ниво, можете да използвате топлинен пистолет. С помощта на специален сензор, който контролира нивото на температурата в стаята, той може да се включва независимо (ако е студен в гаража) и да се изключи (температурата е достигнала нивото на комфорт).

Част от работата, която трябва да бъде направена при инсталирането на въздушна отоплителна система, можете, разбира се, да похарчите собствените си ръце. Ако обаче поверите инсталирането на системата на професионалисти, можете да сте сигурни, че идеално удобна температура ще се поддържа през цялата година във вашия дом.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Въздушното отопление на частна къща е икономично и наистина ефективно отоплениеВъздушното отопление на частна къща е икономично и наистина ефективно отопление
Отоплителни системи на селска къщаОтоплителни системи на селска къща
Отопление на вилатаОтопление на вилата
Системи за отопление на въздухаСистеми за отопление на въздуха
Газови топлинни генератори за отопление на въздухаГазови топлинни генератори за отопление на въздуха
Отопление на въздухаОтопление на въздуха
Камини за отопление на къщатаКамини за отопление на къщата
Как да направите инсталация на отопление в частна къща със собствените си ръце?Как да направите инсталация на отопление в частна къща със собствените си ръце?
Въздушно отопление на производствените помещенияВъздушно отопление на производствените помещения
Парно отопление в частна къщаПарно отопление в частна къща
» » Въздушно отопление на селска къща и гараж
© 2021 BggeHat.com