Пещи за дома

Човечеството се развива с бързи темпове, но в света все още има много места, където, както преди стотици години, много от ползите от цивилизацията са недостъпни. Все още има места, в които хората са принудени да затоплят помещение или да готвят храна без да използват природен газ или електричество. Но ако по принцип няма такъв избор за такива отдалечени райони, тогава за съвременните крайградски кооперации винаги е там. Само повече и повече собственици на частни сгради избират домашните пещи като основен източник на топлина и пространство за готвене. Но дори и тук изборът не е толкова недвусмислен - няма универсални решения, които да удовлетворят всички, затова всеки собственик избира свой модел или вид пещ и често го строи сам.


Пещи за отопление


Най-простите фурни са построени, ако имате нужда само да отоплявате помещението и няма нужда да готвите храна. В този случай те отговарят на следните изисквания: (Виж също: Пещ за дома от тухли)



  1. Фурната за къщата трябва да се отоплява за кратко време;

  2. Дизайнът трябва да бъде колкото е възможно по-прост и компактен;

  3. степента на възвръщаемост на топлинната енергия трябва да бъде голяма;

  4. необходимо е да се осигури максимално време за експлоатация на пещта без човешка намеса;

  5. продуктът трябва да бъде лесен за употреба и лесен за изграждане.


За съжаление, е трудно да се нарече недвусмислено пещта, която едновременно отговаря на всички изисквания, така че помислете за няколко дизайна, които са най-често срещаните.

Пещ за отопление на къщата



  • Burzhuika - печка, която се използва в сравнително наскоро. За първи път той е измислен и тестван от руски инженер и от откриването му не е преминал никакви структурни промени. Тя се състои от тяло, разделено на вътрешни дялове в няколко секции. Изгарянето на гориво се извършва в пещта чрез подаване на въздух отдолу през пепел. Благодарение на перфорираното отделяне на нивата, всички отпадъчни материали се изсипват, където е изключително лесно да се извлекат. Тази печка за отопление на къщата до ден днешен остава незаменима при трудни условия, когато е необходимо да се затопли не много голяма стая. Събира се буквално след няколко часа и може да се превърне в отличен помощник в борбата срещу настинката.


За положителните страни на такава пещ може да се припише висока степен на отопление и изключително малък размер. (Виж също: Тухлена фурна за дома)

За съжаление, има повече отрицателни моменти при използването на фурната. Той има изключително ниска ефективност, благодарение на комина с постоянен ток, по-голямата част от топлинната енергия просто излиза навън. В пещта по време на експлоатация червено-горещи корпус и не е желателно да се работи в дървена къща. И накрая, за такава фурна, в нейната класическа версия, е необходимо постоянно да се наблюдава, в противен случай тя ще се охлади в рамките на половин час след изгасване на горивото.



  • Много по-модернизирана версия на домашната фурна е канадското развитие - моделът Brenenar. Въпреки сравнително малкия си размер, тази фурна е в състояние да загрее значителна стая. Поради конструкцията на пещта, температурата на повърхността му е висока само по време на запалването и след това значително намалява. В работния режим централата преминава към вторично образуване на газове и изгаряне на гориво с минимално подаване на въздух, което му позволява да постигне ефективност 80-85.


Начало Фурна

Предимството на този дизайн на пещта е в продължителното работно време, при едно натоварване с гориво той може да загрява стаята до 12 часа в режима на работа. И от момента на започване на необходимостта да гасят фурната може да отнеме до шест месеца. (Виж също: Фурна за печене на хляб и пита хляб)

Недостатъците на такава доменна пещ включват твърде голямата сложност на собственото производство. И необходимостта от постоянно поддържане на комина, тъй като прекомерно ниската температура на отработените газове допринася за отлагането на катран върху стените му.



  • Друг "чужденец", който се утвърди в нашите географски ширини, се превърна в пещ - "холандски". Този представител на каменни фурни няма особено голям размер и в него няма отделение за готвене. Въпреки това, заслужава да се превърне в печка в частна къща, заради отличните си характеристики на изпълнение и малък зает обем. Подобно на повечето тухлени конструкции, такава печка може да бъде изградена самостоятелно.


Предимството на този модел ще бъде неговата висока степен на загряване, което е по-лошо само от burzhuike. Лекотата на работа е висока, потребителят трябва само периодично да изхвърля гориво в пещта. (Виж също: Тухлена печка за лятна резиденция)



Отрицателните характеристики при използването на "холандски" ще бъдат необходимостта от постоянна поддръжка, състояща се в почистване на комина и покриване на пукнатините на повърхността на пещта. Също така си струва да се отбележи, че е сравнително висока сложност на самовъзпроизвеждането на дизайна, ако не постоянно проверявате с правилното раздробяване на проекта, можете да се объркате и в крайна сметка да получите пещ със значително по-ниски характеристики, отколкото се изисква.

Пещ в къщата в мазето



  • Имайки предвид възможните варианти за структурата и използването на различни видове пещи за отопление на помещения, не пренебрегвайте използването на печки за домашни уреди. Тези прости, саморазрушителни дизайни днес се превърнаха в знак за добър вкус на собственика. При правилно използване те са толкова безопасни, колкото и всеки друг нагревател.


Предимството на този тип печка е бързото загряване на помещението и лекота на работа.

Недостатъците са високият риск от пожар, дължащ се на отворена камина. Внушителната тежест на конструкциите предполага събирането на допълнителна основа за пещта. Със значителния размер на пещта е необходим допълнителен канал за притока на въздух извън помещението. (Виж също: Как да направите печка)


Фурни за готвене


За наемодател, който се грижи за енергийната независимост на собствения си дом, обикновено отоплението в стаята обикновено не е достатъчно, така че повечето хора предпочитат да построят универсална фурна в дървена къща или каменна къща. Нека дефинираме основните изисквания за такива проекти:



  1. способност да държи топлината дълго време, като същевременно осигурява бързо готвене;

  2. лекота на поддръжка и натоварване с гориво;

  3. висока степен на безопасност на конструкциите;

  4. Ниска сложност за самоповторение.


За съжаление, дори сред доменните пещи е почти невъзможно да се намерят дизайни, които са само за готвене. Най-вероятно собственикът ще използва универсална опция, която едновременно ще затопля жилището и ще ви позволи да приготвите храна.

Фурна за дома



  • На територията на нашата страна да се създаде домашна фурна със собствените си ръце е позната и утвърдена практика. Най-разпространеният модел е руската пещ, която се използва от няколко столетия. Структурно пещта е камбанария, комбинирана с комин.


Предимството на този вид пещи пред конкурентите е, че при относително благоприятни условия той може да поддържа топлина до три дни. И ако температурите на готвене не могат да бъдат достатъчни, условията на отопление са съвсем приемливи. Широка и голяма пещ е подходяща за готвене и сервиране на самата фурна.

Недостатъкът на този модел е прекомерната трудност и сложността на зидарията. Заслужава да се отбележи, че тази печка само затопля горната част на помещението, поради което въздухът на пода е доста хладен.



  • Друга възможност за производството на доменна пещ може да бъде подобрена "домакиня". Тази версия на дизайна има две отделни пещи, които позволяват рационално използване на наличното гориво. В горещо време можете да работите с малка камина за готвене, докато на практика не отоплявате тялото на пещта. И с настъпването на студено време, осветление на огън в огромно огнище, едновременно затопляне на стаята и готвене на храна.


Предимството на такива пещи е сравнително малък обем на работа и висока ефективност. Друга положителна особеност при проектирането на фурната е наличието на фурна без достъп до открит огън, в който е възможно да се сушат неща и продукти.

Отрицателното използване на такива структури в домакинството ще бъде тяхното ниско време на задържане на топлина, като тези пещи трябва да се нагряват ежедневно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещ-камина с фурна, оригинален дизайн за дома и вилаПещ-камина с фурна, оригинален дизайн за дома и вила
Пещи от тухли за лятна резиденцияПещи от тухли за лятна резиденция
Димова фурна за собствени ръцеДимова фурна за собствени ръце
Как да изберем правилната фурнаКак да изберем правилната фурна
Пещ за собствени ръце на дачаПещ за собствени ръце на дача
Пещ от тухли за лятната резиденцияПещ от тухли за лятната резиденция
Пещи с печкаПещи с печка
Пещи за дома от собствени ръцеПещи за дома от собствени ръце
Каква е температурата във фурнатаКаква е температурата във фурната
Фурни за отопление и готвене със собствени ръцеФурни за отопление и готвене със собствени ръце
» » Пещи за дома
© 2021 BggeHat.com