Как да се изгради печка

При изграждането на ново селце или селска къща много от нас поемат камина. За съжаление тази структура има по-скоро декоративен характер. Ние инвестираме в неговата конструкция и довършителни работи, забравяйки, че за същите пари може да се получи не само декоративен елемент, но и отоплително тяло и дори плоча. Въпросът за това как да се изгради печка, не трябва да решите самостоятелно, поне дизайнерът на печката трябва да бъде ангажиран в проекта за печка.

Като имате минимални технически концепции, лесно можете да изградите печка със собствените си ръце. В съвременния свят на интернет и нанотехнологиите животът спира, когато се губи електроенергия, тъй като това се случва често и в селата или в вилите дори до днес. Ако причината за разрушаването е естествен катаклизъм, тогава разбивката може да бъде елиминирана за много дълго време и електричеството може да отсъства от няколко дни или дори от седмица. Как тогава да приготвяме храна? Как да се запази топло? След това се обръщаме към фурната. В действителност, не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед, и като се вземат предвид разходите за комунални услуги, повишаването на цените на газа, изграждането на пещ изглежда реално предимство. (Виж също: Фурни за барбекю със собствени ръце)

Изборът на опциите за домашни пещи е достатъчно широк, всичко зависи от функциите, които му възлагате и от сумата на парите, които сте готови да похарчите. Ако само трябва да отоплявате стаята, има смисъл да се изгради отоплителна пещ. Ако вашите планове са готвене на печка, тогава дизайнът трябва да бъде готвене-отопление. В такава фурна можете да готвите не само върху повърхността на готвене, но и да я използвате като фурна, което значително разширява броя на съдовете. Ако искате само да се възхитите на открития огън - направете камина.

Материали за изграждане на пещта


Какви материали да изберем?


Изборът на материала на пещта също зависи от честотата, с която ще го използвате. Например, ако планирате да построите фурна за дача, където външността ви е рядкост, тогава може би има причина да поставите евтина чугунена печка. На пазара на метални пещи днес има просто огромен избор. Те са "Професор Бутаков" и "Бренерън", "Нормално", "Булериани" и др. Те много бързо се нагряват и отделят топлина, но в тях има много минуси. Така че обичайният евтин бургер непрекъснато се нуждае от много гориво, защото, след като спрете да поддържате огъня, той се охлажда и отново става студен в стаята. При по-модерни модели, веднага щом въздухът в стаята се затопли, простото манипулиране ограничава достъпа на въздуха до пещта, като по този начин прехвърля пещта в режима на продължително изгаряне. В този случай една ипотека ще бъде достатъчна за 8-10 часа.

За разлика от нея, една тухлена пещ, дори и в много малки размери, се загрява малко по-бавно, но също отделя топлина за дълго време след спирането на пещта. Такава печка може да се загрява веднъж или два пъти на ден, така че топлината да е достатъчна за цял ден. Недостатъкът на големи тухлени печки е, че те се затоплят за дълго време и това не е много удобно, да речем, в мразовитата зима. Вярно е, че сега тухлени пещи се развиват в ръцете на народните занаятчии, така че можете например да полагате стените на една четвърт от тухла. Това позволява печките да се затоплят много по-бързо. За нуждите можете да комбинирате камината с печката. В този случай алгоритъмът на действията е следният: камината се нагрява и когато стаята се нагрява (това се случва бързо), печката се нагрява. Тази топлина трябва да е достатъчна поне за половин ден. (Виж също: Печката на Бутаков)

За къщи с постоянно пребиваване най-добре е да се построи руска печка или така наречената "швед", ​​съчетаваща всички възможни функции. В отоплителни и готварски печки обикновено са само два режима: летни (котлон за готвене, отопление пространство в този случай не се случи) и зимни (затопляне не само от страна на готвене, но също така и затопля цялата печката масив).

В класическата версия руските пещи са много големи и заемат много място. Ефективността им не е много висока, площта е повече от 2 метра квадрат, стаята се нагрява неравномерно, така че наскоро те са построени все по-малко. Най-често съвременните пещи са комбинирани с камина.

Комин за пещ

Ако броят на стаите надвишава два, тогава е най-добре да изградите отделна фурна във всяка стая, така че всеки да се чувства комфортно. За да не станете огнеборци, можете също да свържете електрически бойлер. Той ще запази топлината в къщата, да речем, през нощта. В този случай сутрешната пещ няма да отнеме много време, защото къщата е топла. (Виж също: Карта на сайта 2)


Видове комини. Техните черти.


Изборът на комин също играе много важна роля в изграждането на печката, тъй като погрешно избраният и, по-важното, неправилно изработеният комин може да доведе до неблагоприятни последствия и да навреди на вашето здраве. Разглеждайки колко струва да се изгради печка, не можете да спестите на комин. В противен случай разходите ви ще се увеличат.



Когато купувате комин, трябва да вземете под внимание самия нагревател, т.е. печката, тъй като различните пещи са подходящи за системи за отстраняване на дим. След това обръщайте внимание на качеството на материала, а именно марката от неръждаема стомана и марката от базалтова вълна. Така че за комините е подходяща само неръждаема стомана AISI 321, 304, 316, а основната памучна вата Rockwool на датското производство все още се смята за лидер на пазара на базалтова памучна вата. Съществуват и по-евтини аналози на местното производство и практически е невъзможно да се разграничат отвън, така че винаги да се интересувате от сертификата за качество от продавача и да запомните, че нещастникът плаща два пъти.

Високо качество на базалт вълна следва да бъде засилено, зашит на окото, цвят трябва да е сиво-зелено (ако жълтото - дори не виждам), тя не се е разпаднала, не коремни преси под пръстите си, не изкъпани, не мирише, когато се нагрее, хипоалергенни. Ако притежавате качествена базалтова памучна вата в ръцете си, няма следи от тях. (Виж също: Как да украсите печката със собствените си ръце)


Правилното разположение на фурната е гаранция за комфорт и сигурност.


Но, обратно към нашите печки. Преди да построите отоплителна пещ, трябва да решите къде се намира в къщата. Е, ако е нова сграда и няма припокриване. Ако пещта се нуждае от навиване в вече завършена къща, има и някои проблеми. Така че е необходимо точно да се определи бъдещата конструкция за изпускане на комини. В края на краищата, ако коминът почива върху изоставащото припокриване, тогава имате едно от двете неща: да намалите закъсненията или да разглобявате печката.

Местоположение на пещта

Освен това, преди да се построи печката в къщата, се вземат предвид всички детайли на помещението: архитектура, брой етажи, материал, размери на конструкцията. В края на краищата, дори техниката на отопление оказва влияние върху оформлението на сградата и използването на нейните структури. Печки за отопление, като правило, се намират в ъгъла близо до столичната стена в къщата, ако е възможно, по-близо до входната врата. Това прави пещта по-удобна, защото в противен случай трябва да внесете в къщата материали и да носите пепел през къщата.

Инсталирайте фурната по такъв начин, че лесно да получите достъп до фурната и да я почиствате системно от прах. В помещенията с не-капитални стени пещите са нежелателни, тъй като в такива стени не могат да се извършват димни структури. В идеалния случай пещта е разположена по такъв начин, че да заема възможно най-малко пространство, но да загрява колкото е възможно повече помещения. В същото време се взема предвид, че топлопредаването на повърхността на пещта в помещението трябва да е идентично с топлинните загуби, така да се каже, човек трябва да се придържа към баланса. (Виж също: Печка с диван)

Ако е необходимо да се затопли една стая, не се препоръчва фурната да бъде изградена близо до стените, тъй като в този случай значителна част от топлината просто ще затопли външната стена и ще бъде изхабена. В такъв случай пещта се изгражда, леко се отдръпва от стената, което намалява загубата на топлина.

Ако е необходимо да се затоплят съседни помещения, фурната обикновено се намира в средата на вътрешната част. Това опростява разположението на комина, което в този случай ще разчита на една от техните дялове. Но е важно да се помни, че когато дебелината на него (прегради), трябва да бъде най-малко 25 см, което съответства на една тухла.

Ако задачата ви е да затоплите верандата, то фурната трябва да бъде разположена по такъв начин, че предната стена и следователно стената на пещта да излязат на верандата. В този случай задните и страничните стени ще бъдат в средата на вътрешните прегради. Това е отлична възможност за малки стаи, защото самата къща остава чиста и е много удобно да се затопли.

Изгражда се голяма пещ


Етапи на конструкцията на пещта.


Изграждането със собствени ръце предполага следния алгоритъм на действия:



  1. Избор на местоположението на пещта.

  2. Полагане на основите.

  3. Редът на пещта с монтажа на всички необходими части.

  4. Отвор за димните газове.

  5. Облицовка на фурната.

  6. Първична работа.

  7. Използвайте.


Ако решите да построите печка във вана, тогава трябва да знаете няколко така наречени "златни правила":



  • Пепелта и камината трябва да бъдат разположени в чакалнята, парната стая в този случай остава само термична.

  • За нормалното функциониране на сауната се изискват следните пропорции: 5 кг дърва за 10 кубически метра въздух.

  • Ако пещта в парната баня, вентилацията е задължителна.

  • За да се избегне прегряване на пещта, е необходимо да се направи специална външна обвивка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Лятна фурна със собствени ръцеЛятна фурна със собствени ръце
Кухненски печки и каминиКухненски печки и камини
Как да поставите камина самиКак да поставите камина сами
Как да поставим печкатаКак да поставим печката
Руска печка със собствени ръцеРуска печка със собствени ръце
Печка с печка със собствени ръцеПечка с печка със собствени ръце
Печка с печка със собствени ръцеПечка с печка със собствени ръце
Използването на ъглови печки-камини за отопление вилиИзползването на ъглови печки-камини за отопление вили
Фурна с дърва с ръцеФурна с дърва с ръце
Как да направите камина от печка, няколко прости начиниКак да направите камина от печка, няколко прости начини
» » Как да се изгради печка
© 2021 BggeHat.com