Какви са мобилните пещи на дърва и как да ги направите сами?

Независимо от времето на годината, е трудно да си представим по-добра почивка, отколкото единство с природата. В такава среда можете да се забавлявате, да се отпуснете и да бъдете здрави.

Завладяващите туристи лесно се справят с такава трудна задача като размножаването на огън, но пожар, дължащ се на метеорологичните условия, не може да гори дълго, което ще доведе до някои неудобства. При решаването на този проблем ще помогне една мобилна печка за изгаряне на дърва. Дизайнът е лесен за експлоатация и може да бъде построен независимо за кратък период от време.

Сглобяема печка
Фабрика печка

Принцип на действие

Машинните печки на дърва за горене задължително трябва да отговарят на две основни изисквания: на първо място да бъдат леки, а във втория компактен. При пешеходен туризъм тези условия не подлежат на коригиране, тъй като огнището трябва да бъде сгъната и сгъната във възможно най-кратко време, а също така да бъде поставено в раницата на пътника, без да се отделя много място.

Някой ще каже, че в магазините има газови пещи, които са много по-удобни от домашните. Но това не е съвсем вярно, защото цилиндър с гориво в условията на изгарящото слънце е несигурен елемент, който може да доведе до пожар или нараняване.

Най-често използваната печка е минималната конструкция, няма комин и корпус за поддържане на топлинната помпа, поради което тя е много подвижна. В него има само инжекционна система и пещ (горивна камера). Работните печки на дърва или чипове, докато горивото може да бъде напълно изгорено и произтичащата топлина винаги е нагоре.

Пещ, направена от собствени ръце
Домашна печка

Дори в каквато и да е туристическа печка няма духане. Някои проекти предвиждат наличието само на горивна камера, но при такива характеристики ще има достатъчно енергия за загряване на храната.

Разнообразие от маршируеми устройства

В момента не е трудно да закупите модерна печка във всеки туристически магазин. В зависимост от производителя и цената на продукта, те ще се различават по отношение на техните функционални възможности.

Например печката "Медиана" е подвижна структура. Основното предимство на продукта пред конкурентите е наличието на вграден абсорбер за искра, което прави възможно напълно да се предпазите от възможността за запалване. Освен това производителите я характеризират като пещ за палатката на Mobib, което означава, че тя може да бъде инсталирана вътре и да не се тревожи за натрупването на дим.

Фурна за големи полета
Пълна печка

Не забравяйте за колата, защото много хора избират да пътуват само по този начин на пътуване. Производителите предлагат продукти за тази категория купувачи, но те се различават по големите си размери.

Ако няма начин да се изработи фурна, то никой не забранява използването на подвижна камина или всички известни фрези. Но тук си заслужава да спомена някои недостатъци: дизайнът е достатъчно голям, има значително тегло, не е удобен по отношение на транспорта и не отговаря на изискванията за пожарна безопасност.

Ако хората обичат туризма и редовно излизат навън, те се нуждаят от преносима печка за дърва. Въпросът е, че такива дизайни имат редица характеристики, сред които:

  1. Продуктите винаги са мобилни, лесно се транспортират и тежат малко.
  2. Печката има опция за регулиране на мощността. Всичко зависи от това колко капацитет е избран за случая.
  3. Туристически преносими строителни работи на всяко гориво. За запалване можете да използвате дървесина, чипове, стърготини, листа, дървени трупи или въглища.
  4. Повишено ниво на ефективност, дължащо се на дизайнерските характеристики.
  5. Security. Изгарянето на огъня се случва в тялото, което не се отоплява отвън, но остава топло.


Струва си да се отбележи, че ако имате нужда от печка за мобилна вана, тогава е по-добре да купите готов продукт, например "Poshehonka" или "Bereg".

Разглобяема печка от метални листове
Оригинален модел сгъваема печка

Ако няма нужда от силно огнище, то може лесно да бъде направено от собствените му ръце. Същевременно се използват наличните материали, които се намират във всяка къща, а времето за създаване на конструкцията ще изисква минимално.

самостоятелно строителство

Сега има много начини, които ви позволяват да направите фурна по своему и за кратко време. Нека разгледаме две достойни опции.

Използване на кутия

Представеният метод, който ще позволи да се проектира мини фурна, е един от най-простите и най-бързи. От импровизираните материали ще имате нужда от консервни кутии. Ако не е имало такива, тогава можете да използвате стари калаени чаши. Единственото условие е максималното съвпадение на обема на пещта с височината на стъклото.

Най-простият дизайн
Най-простата конструкция
  • Функционална пещ за изгаряне на дървесина започва да се създава с факта, че в дъното на използвания материал са направени няколко дупки, които в бъдеще ще осигурят въздушен поток. Можете да завиете една дупка, но тогава има вероятност въглищата да паднат. Ето защо е по-добре да направите няколко малки дупки.
  • На следващия етап печката е правилно напълнена с дървени стърготини, дебелината на пръста. Те трябва да имат дължина, малко по-малка от височината на буркана или чашата, и да се намират във формата на конус.
  • След това централният клин се изважда от пещта и образуваният отвор служи като канал, през който преминават въздушните потоци. Сега можете да започнете процеса на изпичане на пещта. За тази цел в създадения въздушен канал се поставя малко парче хартия или суха трева, след което материалът се запалва.

В готовата форма дизайнът ще има обем от половин литър, а времето за горене на резервоара е малко по-малко от половин час. Това време е достатъчно, за да затоплите храната или да приготвите обикновена вечеря и няма да има дим.

Горният пример може да служи само като импулс за проявлението на фантазията. Факт е, че колкото по-голям е обемът на кондензатора, толкова по-дълго ще бъде времето за работа на огнището. След това можете лесно да подготвите храна за голяма компания, докато е лесно да транспортирате печката върху дървото в колата след употребата и охлаждането.

Използване на тенджери

Ако има време и желание, тогава можете да създадете със собствените си ръце по-сложен дизайн, представен като двуслойна фурна. Най-вероятно материалите, които ще са необходими за неговото създаване, ще трябва да бъдат предварително закупени, но те се продават във всички магазини за домакински стоки.

Прилагане на няколко саксии
Използване на няколко тигани

Така че, всичко, което трябва да купите, е най-евтините тигани, изработени от неръждаема стомана с капаци с по-голям и по-малък диаметър. Печката е изработена от два контейнера, едната от които е монтирана на върха на другата.

Трябва да вземете голяма тенджера и да изрежете дупката отстрани. Чрез него ще бъде направена отметка на дърва и чипс. На следващия етап в долната част на тава се правят решетъчни слотове, които ще имат въртящи се мостове.

След това, на върха на решетката, трябва да поставите втория тиган на стойката (под нея поставете дървото). Такава печка има по-продължително запалване и задържане на топлина. Ако има желание, тогава дизайнът може да бъде модифициран, например, за удобно прехвърляне да направи сменяема дръжка.

Всичко останало по отношение на вариациите по темата на печката е просто полет на фантазия. Този дизайн е изключително необходим за дълги пътувания и при отдих на открито, защото го прави по-лесно да готвите на моменти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещ за изгаряне на дърваПещ за изгаряне на дърва
Дълго гореща печка за изгаряне на дърваДълго гореща печка за изгаряне на дърва
Как да стреля печкаКак да стреля печка
Печки за баняПечки за баня
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Чугунени пещи за баняЧугунени пещи за баня
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Как да използвате ефективно печки-камини, за да дадеКак да използвате ефективно печки-камини, за да даде
Печки за изгаряне на дърва с водна схемаПечки за изгаряне на дърва с водна схема
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
» » Какви са мобилните пещи на дърва и как да ги направите сами?
© 2021 BggeHat.com