Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?

За руски човек, събирането в сауната е много важно. Затова комфортът и уютът в тази стая са незаменимо условие. И с правилно избраната фурна стои в парната баня ще донесе удоволствие. Металните пещи за вана са най-оптималната опция.

Основните показатели, на които трябва да обърнете внимание на металните пещи за вана, са бързото затопляне на помещението, липсата на въглероден окис, пълна пожарна безопасност, дълготрайност и икономия на гориво.

Видове железни печки за банята

Металните пещи за вани и сауни по вид гориво са разделени на три вида:

  • газ;
  • изгаряне на дървесина;
  • електрически.

Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, така че трябва да направите индивидуален избор при покупка.

Газова фурна

Такава пещ се състои от тяло, газов термостат и предпазител, който реагира на отсъствието на пламък и затваря газа. Сред предимствата на такъв агрегат, неговите икономически показатели са монтаж и експлоатация. Въздухът в парната баня се загрява в минималния период. Малък разход на гориво. Недостатъци на газовата печка - по време на монтажа е необходимо да се опъне газопроводът или да се използват газови бутилки.

Газови метални сауни

Газови метални сауни

Печка на дърва

Печката се състои от корпус и камина, където се полагат дърва за огрев. Предимството на такава печка е психологически фактор. С шум огън в печката дава усещане за спокойствие и уют, както и етерични масла от иглолистни дървета са от полза за човешката дихателна система. Недостатъците са малко повече. Суровини дървесни, които могат да се пуши при запалване, консумират големи количества кислород по време на горенето, натрупването на сажди в комина, и, което е важно от икономическа гледна точка - дърва разпалване отнема много.

Устройството на печката за баня

Устройството на печката за баня

Електрическа фурна

Електрическата пещ се състои от корпус, в който се включват нагревателните елементи. За контролиране и поддържане на температурата има сензори и таймери, които се събират в контролния панел и се намират извън парното помещение. Предимствата на такава печка са, че активирането, деактивирането и регулирането на температурата се осъществява чрез контролния панел. Вграденият термостат осигурява равномерно загряване и елиминира възможността от изгаряне. Недостатъкът е относително високата цена на електроенергията.

Електрическа метална фурна във ваната

Електрическа метална фурна във ваната



Моля, обърнете внимание! Електрическите печки са проектирани по такъв начин, че напълно елиминират възможността от токов удар. ТЕМ, които се намират в печката, са покрити с изолационен материал, а сензорът, ако улови влагата във ваната, незабавно изключва нагревателите. Ето защо, камъните могат да се излеят вода без най-малкото страх.

Видове проекти за метални пещи

Всички метални сауни са проектирани по същия принцип - тялото е изработено от листова стомана, вътре има камера за камъни. Навън трябва да има огнеупорна тухла. Някои имат резервоар за вода. Поради това, металните пещи съгласно конструкциите могат да бъдат разделени на три категории:

  • открит;
  • затворен;
  • комбинирани.

Затворен дизайн

Тя се поставя в малки вани и се състои от тялото, разделено на три части - дъното е пещ с пепелник. В средната част има нагревател с изход за пара. Горната част е резервоар за вода. Такава фурна вътре и отвън е разположена с червена огнеупорна тухла.

Помислете! Изрично е забранено да се разпространява банята с силикатна бяла тухла!

Отворена структура

Този дизайн се различава от затворения, тъй като печката остава отворена, а камъните се утаяват директно върху скарата над пещта. Както и затворена печка, отворената печка задължително трябва да се постави с червена огнеупорна тухла. Такава печка има възможност да затопли помещение за кратко време.

Комбинирана конструкция

Комбинираният дизайн на печката говори сам за себе си. Камината в такава печка е направена под формата на кутия с височина 6 см и има две ключалки и две решетки - за нагревател и пепел. В устата на кутията са подредени камъни. В горната част на тази печка са монтирани две дюзи, които имат четири отвора за периферните лакти и тръби.

Желязните пещи за вана се различават и във формата:

  • къдрава;
  • правоъгълна;
  • цилиндрична;
  • хоризонтално.

Най-надеждната е, че желязната пещ е правоъгълна. В такава пещ се наблюдава равномерно нагряване на всички елементи, което показва стабилността на правоъгълната печка. И най-нестабилната е цилиндрична. По време на загряването на стените дъното и горната част на такава печка се нагряват неравномерно, което води до деформация на метала и оказва влияние върху механичната стабилност на агрегата, поради което има много дебели стени. Но формата по никакъв начин не се отразява на безопасността и ако ви харесва този дизайн, можете спокойно да я поставите във ваната.

Препоръки за монтаж на метални пещи

При инсталиране на печки в помещенията трябва да спазвате определени правила:

  1. Печката трябва да се монтира на дебела основа, защитена от пожар.
  2. Минималното разстояние от стените на банята трябва да надвишава 1 метър.
  3. Разстоянието между комина и пещта е минимално.
  4. Пространството пред фурната трябва да е поне 1,5 метра.

За да се насладите наистина на сауна процедури, уверете се, че банята и отоплителното оборудване са не само висококачествени и ефективни, но и отговарят на всички изисквания на ГОСТ за безопасност. Всички технически характеристики на отоплителните уреди (времето за загряване, обемът на горещата вода) трябва да съответстват на параметрите на Вашата баня. Независимо дали купувате готови железни печки, или вашият доверен господар ще го направи, не пропускайте никакви дреболии, а после банята ще зарадва цялото ви семейство.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Домашна фурна за ванаДомашна фурна за вана
Харвия СториХарвия Стори
Пещи за бани електрическиПещи за бани електрически
Пещ за вана на варваритеПещ за вана на варварите
Печка за саунаПечка за сауна
Пещ за баня от тухлаПещ за баня от тухла
Метална фурна за баняМетална фурна за баня
Газови пещи за баняГазови пещи за баня
Електрически сауниЕлектрически сауни
Пещи за сауниПещи за сауни
» » Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?
© 2021 BggeHat.com