Пещ за вана със собствени ръце

Баня - това е чудесно място за затопляне на костите ви, но преди това трябва да затоплите самата баня или по-скоро парна баня. Както знаете, пещта носи отговорност за това, което от своя страна има няколко компонента, елементи. Всеки от тези елементи изпълнява своята функция, така че нека да разгледаме за какво е пещ. Камината е дизайн, който е отговорен за качеството и скоростта на отопление на сауната, именно чрез нея поставяме горивото за пещта. Ето защо не е изненадващо, че на пещта са представени няколко изисквания, които трябва да знаете, ако сте решили да направите пещ за вана със собствените си ръце:



  • най-високите скорости на топлопреминаване при минимален разход на гориво;

  • дълъг експлоатационен живот - въпреки факта, че условията на работа не могат да бъдат наречени меки поради високата температура, пещта трябва да бъде вярна и вярна в продължение на много години;
  • (Виж също: Оборудване на пещи със собствени ръце)
  • целостта с другите елементи на интериора, не трябва да се откроява от общата концепция за дизайна на банята.


Домашна камина за банята

Всичко това трябва да се има предвид, ако решите да инсталирате пещта сами. Но не е излишно да се обръща внимание на момента, като капацитета на пещта. Ако не сравнявате този индикатор с количеството гориво, необходимо за отопление на всички помещения, това ще повлияе отрицателно върху качеството на отоплението на банята. Внимавайте също така, че въздухът в достатъчно количество влиза в зоната на изгаряне, в противен случай ще бъде възможно парното помещение да се загрее дълго и безцелно. И, разбира се, външния вид - не пренебрегвайте този показател, пещта трябва да се побере във вътрешността, да се превърне в негов компонент и нищо друго.


Материали за строителството


Основните задачи са ясни, остава само да решите какво да направите пещ и можете да продължите към основния процес - изработка. Ще разгледаме използването на двата най-разпространени материала за тази цел: стомана и чугун: (Виж също: Пещта на банята от улицата)



  • чугунена пещ за банята. Тя се загрява достатъчно дълго поради внушителната си тежест, плюс това, че тежи много. Цялата конструкция на пещта трябва да бъде подсилена по време на монтажа, в противен случай това ще повлияе отрицателно върху експлоатационния живот. Но тази версия има своите несъмнени предимства и най-важното е устойчивостта и непридържането на чугун към вредните ефекти от корозията. Такава пещ може да стои дълго време в режим на готовност без отрицателни последици;

  • огнище от стомана. Ако стоманата е материал за производство, тогава сте избрали оптималния вариант на режима на изгаряне на гориво на приемлива цена. Работата е, че стоманените пещи са малко по-евтини от чугун, докато са много по-лесни и могат да затоплят стаята по-бързо. Но, за съжаление, индексът на дълголетие на този вариант е много по-нисък, плюс стоманата е склонна към корозия по време на престой.


Решете какво да изберете в крайна сметка: стомана или чугун - вие. Но ако в стаята имате склонност за дълго време на празен ход без да правя нищо, при условие, че можете да го използвате само няколко пъти в годината през лятото, а след това в този случай е препоръчително все пак да избере чугун, а стомана пещ - работен кон, който е предназначен да служи за износване. Що се отнася до естетиката, лекотата на обработка на стоманата и нейната елегантност ще се впишат перфектно в просторните помещения, докато чугунът изглежда по-тежък, но величествен. (Виж също: Печка Вулкан за баня)

Изградена тухлена пещ


Изграждане на пещта, основни правила


Компетентният дизайн - това гарантира правилната и ефективна работа на пещта. Важен показател са размерите на пещта и вратата, те трябва да бъдат коректно свързани. Размерът на вратата трябва да позволява удобно натоварване в рамките на необходимото количество гориво, но не трябва да надвишава ¾ от ширината на интериора на цялата пещ. И по отношение на размерите на самата пещ, по-големият обем на пещта може да осигури по-голяма топлинна мощност на цялата структура на пещта, като същевременно елиминира необходимостта от непрекъснато отчитане на горивото, което създава комфорта. Но голямата пещ има свои собствени недостатъци: такава пещ ще изисква комин с голямо напречно сечение и цялата останала конструкция на пещта трябва да бъде пропорционално увеличена. Това означава, че е невъзможно да се инсталира непропорционално голяма пещ в малка фурна.


Етапи на производство


След като разгледахме основните аспекти, стигнахме до основния въпрос: как да направим пещ за баня? Ще направим резервация, целият процес зависи от коя пещ ще направим пещта, както и от какъв материал се състои пещта.



  1. Фурна от тръбата (метална). Стъпките на пещта в този случай са съвсем прости. Нуждаем се от метална тръба с височина 1,8 метра. От тази тръба е необходимо частта да бъде отрязана на 0,9 m към самата пещ и 0,2 m за вратата и пепелта. След това в металната кутия е необходимо да направите изрезка в размери 20 х 6 см. Заваряваме металната плоча над вентилатора и като последна стъпка поставете вратата. Тази конструкция е най-проста, като пещ за каменна пещ е много по-трудоемък процес.
  2. (Виж също: Как да изберем топла завеса)
  3. Каменна печка. Тук, за да се събере пещта сам, това ще отнеме много повече усилия. Да разгледаме общия алгоритъм на действията. Какво се изисква? От допълнителните материали ще се нуждаем от табелка, метални пръти (по-добре е да купите готови скари в магазина за сгради). Преди всичко е необходимо да се изреже отвор в нагревателя с размери 300 х 200 мм за вратата, след това заварете плочата с предварително изрязания център и поставете металните пръти. Това е вариант на вградената пещ, която най-често се използва за тухлена пещ.


Най-доброто място за камина




Определете най-добре вида на пещта - ако има такава възможност, след това на етапа на проектиране на банята, защото окончателното решение може да повлияе на вида на вентилацията, а стената, в който случай, трябва да бъде подготвена предварително. Освен това, това решение ще позволи да се определи видът на пещта, тъй като днес едни и същи метални пещи могат да бъдат или с дистанционно, или с вградена пещ. Така че има няколко опции за местоположението на пещта по отношение на парната стая.

Местоположение на пещта

Отделянето на вана от съблекалнята е много често срещана опция, при която пещта се намира в специална стая, която отделя улицата от самата парна баня. (Виж също: Как да направите печка за вана)



  • Той има редица предимства:



  1. хигиена и чистота. Горивото за камината се съхранява в специална стая, без да се замърсява парната баня, което означава, че тя ще бъде чиста и бездимна, което ще повлияе положително на нивото на комфорт;

  2. Камината в съблекалнята създава специална топла завеса за останалите стаи.

  3. Пещта в парната баня - друга много популярна опция, която има както минуси, така и плюсове. Положителните аспекти включват: по-добра циркулация на въздуха и възможност за лесно регулиране на степента на нагряване на банята (ако винаги можете да добавите гориво) - няма нужда да усложнявате конструкцията или да направите специална дупка в стената.



  • Но има някои недостатъци тук:



  1. замърсявания от горивото, които ще лежат директно в парната баня, плюс правилата за пожарна безопасност на пода в близост до пещта трябва да се монтира стоманен лист, който може да доведе до много неудобства в процеса на измиване в банята;

  2. Ако има повреда в пещта, съществува значителен риск от отравяне с въглероден окис.


Бани с огън

Пещта от улицата е малко абсурдна и много по-малко разпространена, но тя не е без своите предимства:



  1. по-свободно и чисто пространство в банята, тъй като както пещта, така и горивото се намират извън помещенията за баня;

  2. няма опасност от отравяне с въглероден оксид;

  3. чудесен избор за търговска баня, тъй като може да бъде подтаплив, без да се намесва на клиентите едновременно с пара.


Но заедно с плюсовете има някои недостатъци тук:



  • минус един, но от съществено значение, ако банята е предназначена за лична употреба, а след това, за да хвърлят дърва за огрев, трябва да отидете на пара на улицата, това е, разбира се, може да се дължи на процеса на втвърдяване, но едва ли е много удобно.


Пещта от стаята за почивка е перфектното решение за тези, които могат да си позволят вана с пълна стая за почивка, защото това е чудесно място за зимни вечери.



  • Така че, предимствата: чистотата на парната баня, но това, което е особено важно, можете да прекарвате удобно времето, необходимо за банята в банята, и не трябва да бягате далеч, за да проверите температурата.

  • А сега за минусите, по същество той е единственият: през лятото ще бъде горещ в такава стая за почивка, като се има предвид, че печката частично ще затопли стаята за почивка, както и на улицата и толкова горещо.


Както можете да видите, можете да подредите камината по различни начини въз основа на дизайнерските характеристики на ваната и личните ви предпочитания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бойлерът във фурната със собствени ръцеБойлерът във фурната със собствени ръце
Пещ за вана на варваритеПещ за вана на варварите
Печка за саунаПечка за сауна
Пекарният вулкан за банятаПекарният вулкан за банята
Пещи за сауниПещи за сауни
Тухлена печка за сауна със собствени ръцеТухлена печка за сауна със собствени ръце
Саната пещ със собствени ръцеСаната пещ със собствени ръце
Пещта на банята от улицатаПещта на банята от улицата
Монтиране на печка за вана от собствените ръцеМонтиране на печка за вана от собствените ръце
Как да изберем печка за баняКак да изберем печка за баня
» » Пещ за вана със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com