Как се правят пещите за баня?

Баните от незапомнени времена бяха много популярни, а след бума на индивидуалното жилищно строителство започна популярността им рязко се увеличи. Почти всяко място за отдих или селска къща е оборудвано с вана и много често собствениците го оборудват със собствени ръце. Неразделна част от банята е добра печка и в тази статия ще ви обясним как да направите печка за вана със собствените си ръце.

Видове пещи за вани

Домакинските печки, като правило, са изработени от тухли или метал. Нека ги разгледаме по-подробно.

Тухлени печки

Такива пещи обикновено са по-скъпи и "по-големи" от металните. Трудно е да комбинирате добра тухлена фурна за вана със собствените си ръце, така че най-вероятно ще трябва да наемете печка.

Метални пещи

Тези сауна фурни са по-евтини, дори ако купувате готови печки. Много по-лесно е да съберете метална фурна за сауна със собствените си ръце - трябва само да имате рисунки и да можете да боравите със заваръчна машина и металорежещ инструмент.

разлики

Ако разгледаме по-дълбоко самостоятелно направените тухлени и железни пещи, можем да идентифицираме следните разлики между тях:

  • Принцип на действие. Металните пещи постоянно горят, докато тухлената пещ трябва първо да се нагрее и едва тогава да отиде в банята.
  • Ставка на отопление. За да се построи вана с тухлена печка, това отнема от три до пет часа. Металната пещ може да загрява сауната дори след час. Вярно е, че се охлажда твърде бързо - достатъчно половин час. Ето защо, трябва да поддържате постоянно изгаряне.
  • Пожарна опасност. Домашните пещи за метална вана изискват допълнителни мерки за противопожарна безопасност, тъй като стените й стават много горещи.
  • Отоплителна зона. Металната фурна е подходяща за малка баня, голяма е необходима тухла.
  • Цената. Фурната с метална вана е лесна за производство от собствените си ръце, не изисква специални разходи, чертежите на такива пещи са лесни и достъпни. Тухлената фурна ще бъде по-скъпа, особено ако наемете печка. Трудно е да го направите със собствените си ръце.

Както можете да видите, метална домашна фурна за баня е по-лесна и по-евтина. Ето защо в тази статия ще говорим специално за такива печки.

Строителство на пещи

Как може направете печка за банята със собствените си ръце? Няма недвусмислен отговор. Дори фабричните пещи имат съвсем различни рисунки, домашно приготвени - още повече. Има домашни печки квадратни и кръгли, с затворени и отворени печки, хоризонтални и вертикални. Печките се правят по правило със собствени ръце от тръби, бъчви и стоманени листове. Чертежите избират, въз основа на размера на банята, на техните умения и способности, както и на наличието на материали. Чертежите също могат да ви търсят, ще разгледаме това:

Метална сауна печка

Метална сауна печка

Въз основа на тези чертежи ще ви кажем как да направите печка за вана със собствените си ръце.

Инструменти и материали

Съберете следното:

  • Стоманени листове от 8 мм;
  • Тръба с диаметър 500-600 мм, дебелина на стената - около 10 мм;
  • Квадрат или пръчка с дебелина около 10 мм;
  • Огънят;
  • Врати и ключалки за камина, печки и пепелници (ако направите самите врати - имате нужда само от капаче);
  • Тръба за комин;
  • Кран за вода;
  • Заваръчна машина;
  • Българският;

Тръби ще са необходими около два метра средно: 60 см за резервоар, 90 за камина, останалите за рязане на други части.

Камина и нагревател

Ще ви е необходимо голямо парче тръба.



Важно: този дизайн означава затворена печка. Ако искате да попаднете в нея - отворете вратата.

На първо място, нарязайте пепел в тръбата. Размери - около 200 до 50 мм. Над дупката от вътрешността на тръбата заварявате скрепителните елементи за решетката - имате нужда от метална плоча с уши. Вземете камината в строителен или специализиран магазин.

Сега правим пещта. Размерът на отвора е около 200 на 250 мм. Отгоре заварете крепежните елементи за нагревателните пръти - диаметърът им не трябва да е по-малък от сантиметър. Можете също така да използвате решетки, предназначени за кръгли пещи, и те се продават там.

От друга страна, направете дупка в печката, за да излеете вода в нея. Напълнете нагревателя с подходящи камъни. Подходящи: диабеза, маслен камък. Не се вписват: камъни със слюда, гранит, кремък.

Свържете капака към нагревателя, в който преди това направете дупка за комина. Инсталирайте тръбата. Дизайнът е почти готов, но е по-добре да инсталирате резервоар за вода.

Инсталирайте резервоара

Заварете остатъка от шестдесет сантиметра тръба на печката. В долната част заварете кранчето за вода.

Когато димът минава през тръбата, то ще загрее водата, но няма да кипи, докато не свари. Остава само да се направи капак за отоплителния резервоар. Вземете кръгло парче с желания диаметър - диаметърът на самата тръба - и я срежете наполовина. През първата половина отрежете дупката под комина и залепете към резервоара. Монтирайте втората половина на пантите и направете дръжка за нея. По принцип е възможно да се направи без бримки - свободната част на капака ще бъде напълно сваляема, но това не е напълно удобно.

Метална фурна за вана, направена от собствени ръце

Готовата печка ще изглежда така

Друг вариант

Друг начин да направите печка със собствените си ръце е от варел или тръба. Както можете да видите, сегментите се подреждат хоризонтално, един над друг. Долната част играе ролята на огнище, горната - печки. Накрая има резервоар за отопление на водата. Цялата печка е облицована с ламарина и е поставена върху канала, който същевременно играе ролята на въздушен вентилатор и опора.

Рисуване на метална фурна за баня

Изчертаване на друг вариант

Инсталация на пещта

Когато изграждате вана на мястото на печката, трябва да поставите плитка основа. Поставете върху него два реда тухли и поставете фурната. По отношение на местоположението на печките има строги правила, които предотвратяват пожар. Тук те са:

  • Разстоянието от пещта до стената трябва да бъде поне един метър. Освен това е желателно допълнително да се защити най-близката стена със специално фолио със слой изолация, което ще предотврати прегряване и пожар на дървото.
  • Изолация на комина. Най-добре е да направите комин от сандвич тръба - между вътрешната и външната обвивка е слой от топлоизолация.
  • Ако продуктите за изгаряне се изпускат през метална тръба, тогава при свързването на тръбата и тавана или стената е необходимо да се инсталира панел за таван.

Когато инсталацията приключи, печката може да бъде тухла. Това не само ще даде добър външен вид, но и ще направи възможно избягването на изгаряния. В този случай фурната може да бъде разположена малко по-близо до стената.

заключение

Както можете да видите, печките за банята със собствените си ръце се правят много просто. Разбира се, има много други дизайни, чиито чертежи са широко разпространени, но този модел е най-лесният и в същото време доста удобен.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещ за парната баняПещ за парната баня
Домашни печки за банятаДомашни печки за банята
Пещ за баня от тръбаПещ за баня от тръба
Домашна фурна за ванаДомашна фурна за вана
Пещ за баня от тухлаПещ за баня от тухла
Саната пещ със собствени ръцеСаната пещ със собствени ръце
Фурни за метални вани със собствени ръцеФурни за метални вани със собствени ръце
Как да направите печка за ванаКак да направите печка за вана
Монтиране на печка за вана от собствените ръцеМонтиране на печка за вана от собствените ръце
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
» » Как се правят пещите за баня?
© 2021 BggeHat.com