Как да инсталираме печка в сауна?

Най-важният етап в подреждането на парната стая е инсталирането на печка във вана, която трябва да произвежда достатъчно топлина. В допълнение към високата температура, не по-малко важен фактор за здравето е високата влажност - и отново задълженията се поставят върху печката.

Избор на печка за вана

Днес има голям избор от пещи за сауната. Но собствениците често трябва да бъдат определени между следните:

  • Метална горелка
  • Електрическа печка
  • Конструкции от тухли или камък

Метални пещи

Все по-често собствениците на собствената си баня предпочитат да купят готови метални фурни, направени от този или този изтъкнат производител. Такова оборудване се доставя с всички необходими: от сензорите за потребление на гориво и мониторинга на температурата до системите за предупреждение за пожар.

Пример за метална пещ

Пример за метална пещ

С ръцете си инсталирането на пещ за метална вана е проста, но експертите препоръчват да се повери инсталацията на майсторите на производителя. Като правило те предлагат такава услуга на практика безплатно.

Електрическа печка

Вентилатори на суха пара дават предимство на електрически модели, при които няма възможност за наводняване на погребаните камъни с вода. Максималната температура, на която се загрява стаята, е 120 градуса.

Електрическа фурна

Електрическа фурна

Монтажът на електрически печки за дърва е прост и намалява само до компетентното свързване на захранващите проводници. Тяхната изолация трябва да издържа на високи температури (над 100 градуса), за да се предотврати намотката и късо съединение на намотката.

Тухлени или каменни фурни

Каменна или тухлена фурна за вана се нарича класическа. Не може да се купи в магазин - необходимо е да се издигате: от основата до комина.

Каменна печка

Каменна печка

Въпреки трудната инсталация и високата цена на тази опция, много фенове на руската баня предпочитат това. Тухличките, за разлика от металните дървени пещи, по-добре дават топлина и изглеждат много по-красиви.

Помислете как да инсталирате фурната в баня от огнеупорни тухли и да спрете по-подробно на всеки етап.

Ние изграждаме тухла пещ със собствените си ръце

Инсталацията започва със скица на плана, която ще покаже всички нюанси на работата (местоположение, размери на завършената конструкция и др.). Отделно се обръща внимание на всеки от етапите: от поставянето на основата до външното покритие.

Схема на инсталацията на пещта

Схема на инсталацията на пещта

Инсталиране на пещ от всякакъв вид, преди всичко мисля за пожарна безопасност. За да извършите работата, ще ви е необходимо:

  • Азбест борда
  • Метални тръби
  • Огнеупорна тухла
  • Приготвеният разтвор
  • Лен от стомана
  • Строителство и консумативи

Изграждането на основата

Винаги инсталирането на фурната във ваната се прави на базата на бетон или шлакови тухли. Тя трябва да бъде колкото е възможно по-силна и по-гладка. Неговите напречни размери трябва да са с 0,5-1 тухли по-високи от размера на пещта от всяка страна. Минималната дълбочина на изкопаването е 50 см, от които 15-20 см е пясъчна възглавница.

Бетонова основа



Бетонова основа

За да пожарна безопасност по периметъра на азбест платка за увиване произведена (12-15 мм), която е покрита с ламарина (1-2 mm). От вратата на пещ на дърва, и двата слоя са подредени на разстояние най-малко 50-60 см, с останалите три страни -. 5.3 см се пристъпи към следващата стъпка не може, преди 10-15 дни.

Тухлена зидария

Монтирането на основата на пещта е направено от шлайфана пълна тухла, която предварително се държи във вода за 2 минути. При изграждането на печка за дърва, препоръчително е да използвате огнеупорна тухла за камина.

Разтворът се препоръчва да се приготвя от глина и глина в съотношение 1: 2 или 1: 3, като вторият компонент се държи около един ден във вода. В получената смес трябва да потапяте дървен кол: ако има слой с 2-2.5 мм глина - можете да започнете да работите.

Разстоянието между две съседни тухли не надвишава 4-5 мм. От втория ред във всеки от ъглите е инсталиран ореблен гребен, който прави стените равномерни. При леене е необходимо да направите разстояние от сантиметър. Необходимо е да се гарантира, че металът може да се разширява свободно под въздействието на високи температури и да не разрушава зидарията.

Схемата за полагане на пещта в баня

Схемата за полагане на пещта в баня

Преди да бъде инсталирана леярската форма, тя е обвита в азбестов шнур, за да не се допира до тухла. Наблизо дървените елементи са обработени с антисептици.

Монтирането на противопожарната врата се извършва не по-малко от 1,5 м от противоположната стена. Между задната част и страничните повърхности на печката, минималното разстояние е 0,5 м.

Обзавеждане на комина

Ако тунелът на пещта е отдалечен, неговата инсталация се извършва извън стената, направена само от незапалими материали. В същото време свързването на изхода на пещта и тръбата трябва да е сгъваема. Частта, разположена на улицата, е поставена в топлоизолирана корпус с дебелина 5 см, за да се предотврати кондензацията.

По степента на безопасност материалите за изработване на комина могат да бъдат подредени в следната последователност (в низходящ ред):

  • Качествена керамика
  • Неръждаема стомана
  • Сандвич-тръби (те не могат да се използват на мястото на първия елемент)

Когато решавате как да инсталирате фурната във вана, пространството между рязането и тавана трябва да бъде запълнено с незапалими материали. Необходимо е да се осигури амортисьор, който да осигурява възможност за регулиране на горенето.

комин

комин

На места, където коминът преминава през покрива, е необходимо да го отрежете. Той трябва да осигури хидроизолация и пожарна безопасност в краищата. Разстоянието от сандвича до всеки възпламеним обект трябва да бъде 13 см или повече. В зидарията, където тръбата излиза, направете сгъстяване около 12-15 см.

Често предизвика пожари става подходящо оборудвани таван ако той конструира на горими материали, около тръбата на разстояние 1/3 от площта на пещта се покрива със слой от базалтови картон minerita или метален лист.

Част от тръбата, разположена между тавана и покрива, трябва да бъде покрита с гипс и вар. Максималната височина на външната част е 0,5 м.

В заключение

Гаранцията за лична безопасност може да служи само за компетентна инсталация на печка за вана. Трябва да се помни, че всяка от повърхностите може да се загрее до 450-500 градуса. Ето защо, след завършване на работата, трябва да се грижите за това как да се предотвратят случайни изгаряния на почиващите.

Protopit за първи път фурната може да бъде само след като тя е разгледана от познат производител на печки и ще даде добро!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещ за баня от тръбаПещ за баня от тръба
Пещ за вана на варваритеПещ за вана на варварите
Печка за саунаПечка за сауна
Пещ за баня от тухлаПещ за баня от тухла
Метална фурна за баняМетална фурна за баня
Електрически сауниЕлектрически сауни
Монтаж на пещ във ванаМонтаж на пещ във вана
Фурни за метални вани със собствени ръцеФурни за метални вани със собствени ръце
Монтиране на печка за вана от собствените ръцеМонтиране на печка за вана от собствените ръце
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
» » Как да инсталираме печка в сауна?
© 2021 BggeHat.com