Пещ за баня от тръба

Фурната е централен орган на абсолютно всяка баня. Зависи от него образуването на лечебна топлина и пара, което се справя добре с прочистването на тялото. Много почитатели на енергична двойка, преди да купят качествена пещ, спират твърде скъпо. Следователно много често собствениците на баните са изградили самостоятелно печка от тръбата, която не е по-лоша от фабричната. Освен това ще бъде много по-евтино. Ще определим какво друго е важно за сауната от тръбата.

И двете самостоятелни и фабрично изработени сауни изпълняват две функции едновременно. Единият от тях е да загрее въздуха в стаята, а вторият - да загрява водата, необходима за процедурите за къпане. Принципът на фурната, направени сами по себе си, и промишленото производство са много сходни. Само домашно изработената пещ не е оборудвана с технически изкривявания и загуби в дизайна. Въпреки това тя върши добре работата си. (Виж също: Печка на улицата със собствените си ръце)

фурна за вана от тръба


Предимства при използването на метални пещи


По правило производството на печка за сауна се извършва с помощта на тухли и метал. Последният вариант се счита за най-евтиния и лесен за изпълнение, така че той е най-търсеният. Освен това тръбната пещ има такова предимство, както наличието на котировки на материала, от който е направена.

Предимствата на такава печка включват:



  1. Операционна износоустойчивост.

  2. Топлоустойчивост.

  3. Възможност за използване на всякакъв тип гориво.

  4. Широка гама от дизайни на отоплителна техника.

  5. Възможност за отопление на печката при процедури за баня.

  6. Максималната скорост на отопление на стаята.


Домашните тръбни печки са сравнително лесни за инсталиране и не изискват изграждането на мощна носеща основа. Въпреки многобройните предимства металните пещи имат някои недостатъци:



  • бързо охлаждане;

  • неравномерно разпределение на топлината.


За да се реши първият проблем, е възможно да се наложи тухла върху печката или да се нагрява през целия период на престоя в банята. Вторият недостатък е малка загриженост за собствениците на малки вани. Ако зоната на банята ви позволява, можете да поставите в нея няколко домашно, поставени на определено разстояние. (Виж също: Монтаж на пещ във вана)


Характеристики на дизайна на тръбната пещ


Всеки, който иска да направи наистина добра печка за сауна от една тръба със собствените си ръце, трябва да знае за основните си елементи. Стандартното отоплително оборудване се състои от камина, контейнер, разположен вътре или извън черупката, пепелен тигел.

Решетъчните решетки се монтират между пещта. Поддували и камъни. Резервоарът за нагряване на вода може да бъде или единична част от корпуса, или поставен върху специални опори, извисяващи се над контейнера с камъни. В този случай котелът може да бъде монтиран в чакалнята. За тази цел е свързан с метални тръби. Печката е снабдена с комин, чрез който продуктите от изгарянето на гориво се отклоняват от банята. За да се гарантира, че печката не се охлажда толкова дълго, колкото е възможно, тя е покрита с огнеупорна тухла.

Характеристики на дизайна на тръбната пещ


Задължителна поръчка за изграждане на пещ за баня


Преди да започнете изграждането на метална печка, трябва да закупите вид празна, която се използва като тръба за пещи. Те са стоманена тръба, чийто диаметър е 50 сантиметра. (Виж също: Газова фурна за баня)

Пещите могат да бъдат произведени както от вертикално разположена тръба, така и от хоризонтално насочена част от тръбни валцовани продукти. С помощта на детайла можете да спестите много при заваряване. Но преди да започнете да го използвате, той се проверява за корозионни щети, които могат да се появят поради дългите лежащи на улицата. Проблемните области се усилват от заварени пластири.


Етапи на работа по изграждането на пещта


Тръбата за пещта със собствени ръце трябва да има дебелина не по-малка от 10 мм и дължина един и половина метра. Тя трябва да бъде нарязана на две части. В първата част ще бъде оборудвана пещ и нагревател. Дължината му е 90 см. Във втората част, която е с дължина 60 см, ще бъде вградена бойлер, бойлер или резервоар.



Важно е да запомните: правенето на пещ изисква специални грижи, тъй като дори най-незначителната грешка може да доведе до катастрофални последици. (Виж също: Как да направите печка за вана)



Оформлението на елементите на печката


Започнете обикновено с пепел, която е отрязана от долната част на голямо парче тръба. Отворът трябва да бъде най-малко 20 см. За настройка на решетката в тръбата трябва да се намали жлеб, при което мрежестата структура е снабден с заварени стоманени скоби.

След това се изрязва ниша за камина, чиито размери са от 30 до 25 см. Изрязаното парче метал ще служи и като врата на пещта. Следователно, дръжка, капаче, кука и контури са прикрепени към него. Прозорецът на пещта трябва да бъде поставен на по-удобно за собственика ниво.



Нагревателят е разположен над пещта. Тя се състои от тръба, чийто диаметър е 30 cm. Добавя Kamenka форма лъжичка, перпендикулярна на стените, с единия си край, предназначен за полагане камъни скрити врата, а вторият заварени към стената на пещта. (Виж също: Как да си направим котел за вана)

Фурната за вана

Горната част на металния пещта е завършена със стоманена гилза, която действа като опора за закрепване инсталирането на котела. При производството на дъното на резервоара с помощта на стоманена ламарина с дебелина 10 см. Отворите са изрязани в нея комин монтаж да бъдат заварени към краищата на отворите е строго.



ВНИМАНИЕ: Ако това правило не се спазва, водата ще проникне в пещта, която ще запълни пламъка.



Резервоарът за вода е завършена конструкция, така че той просто се вкарва в частта, която включва пещта с нагревателя. След това и двете части са заварени. Горната част на нагревателя остава отворена, тъй като е предназначена да запълни контейнера с вода.

Клапанът с вентила е разположен в долната част на водогрейния бойлер. Върху комина се закрепва стоманена плоча с квадратна форма чрез заваряване. Това е полезно за тухли около комина.


Изисквания за монтаж на печка за сауна


Независимо коя фурна се използва, купена или закупена в магазина, инсталирането й трябва да се извърши в съответствие с правилата за пожарна безопасност. Ако вътрешното покритие на банята се извършва с помощта на дърво, фурната трябва да бъде поставена на разстояние един метър от която и да е от стените. Разстоянието между комина и отоплителното устройство трябва да се сведе до минимум. Стената, облицована с метал, ви позволява да поставите фурната на разстояние от 20 сантиметра.



ВНИМАНИЕ: за да се осигури качествена циркулация на въздуха, печката трябва да се монтира на фундамент, чиято височина е 20 см от нивото на пода. За изграждането на основата могат да се използват пенобетонни плочи или тухли. Районът пред пещта трябва да бъде затворен с малък метален лист.



Коминна инсталация


Металният комин трябва да бъде завършен с топлоизолация. Използваният материал е каменна вата, експандирана глина и други материали, които не се възпламенят. Дебелината на топлоизолационния слой, който предотвратява образуването на кондензат, варира от 8 до 12 см.

Комина може да бъде поставена във всяка вътрешна част на банята. В този случай трябва да се извърши удобна безопасна работа на тръбата. За да се предотврати натискът върху теглото на комина върху самата пещ, е необходимо допълнително да се фиксира от вътрешната страна на пода.

Коминна инсталация

Съгласно изискванията за изграждане, тръбата на комина трябва да се издигне над хребета на покрива. Ако покривът е с плоска конструкция, коминът трябва да бъде повдигнат на не по-малко от половин метър. Това парче тръба, което минава през таванското пространство, не трябва да има дупки, клапи и допълнителни изгледи. В съответствие с техническите изисквания коминът не трябва да има хоризонтално разположени секции с дължина повече от един метър.


Облицовка на метални печки с тухли


Пещи от метална тръба за камини и печки, загрейте доста бързо. Следователно, можете да започнете с пара в половин час. Но затопляне на това неравномерен, но аз искам, като правило, мека и дълбока топлина. Решаването на този проблем може да бъде тухлена облицовка. За тези цели не се използва обикновената тухла, използвана в строителството, но твърдата тухла, която е включена в категорията тухлени тухли. За полагане на тухли, използвани циментова замазка, която добавя малко количество чамот глина.

Тухлените редове трябва да се поберат в половин тухла, като същевременно се запази шахматната подредба. Това е необходимо, за да се осигури нормално предаване на топлина. При инсталирането е много важно да наблюдавате разстоянието между тухлата и металния екран на печката. Разстоянието трябва да е от един до десет сантиметра.

Преди да започнете да турирате тухла, тя трябва да се държи за няколко секунди във водата. Това ще осигури по-добра адхезия към решението. Конците са добре избърсвани веднага със същия състав. Чрез всеки ред на тухла положена армировъчна мрежа, която преди това е отрязана. Мрежата ще осигури зидария с висока якост.

Зидарите трябва да се извършват с вентилационни отвори, за да се осигури нормална циркулация на въздуха между тухли и метал. За тези цели, на места, където ще се намират бъдещи дупки, тухла не се поставя равна, но с края, насочен напред. По този начин е необходимо да се направят две дупки в един прозорец. От двете страни на печката трябва да има две прозорци. В този случай трябва да се намира отгоре, а другият - отдолу.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Печка за саунаПечка за сауна
Метална фурна за баняМетална фурна за баня
Печка нагревател за саунаПечка нагревател за сауна
Пекарният вулкан за банятаПекарният вулкан за банята
Електрически сауниЕлектрически сауни
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Фурни за метални вани със собствени ръцеФурни за метални вани със собствени ръце
Инсталиране на термоформова фурна от собствените си ръцеИнсталиране на термоформова фурна от собствените си ръце
Монтиране на печка за вана от собствените ръцеМонтиране на печка за вана от собствените ръце
Изграждане на пещ със собствените си ръцеИзграждане на пещ със собствените си ръце
» » Пещ за баня от тръба
© 2021 BggeHat.com