Печката за ваната със собствените си ръце

Тъй като тайно има мнение сред хората, истинският собственик трябва да построи със собствените си ръце не само самата конструкция на къщата, но и печка за банята. В края на краищата, къде да руснаците без парна баня. Още по-приятно е да изненадаме гостите и да знаем със сигурност, че всичко в подредбата на помещенията е под контрол, когато фурната за банята е разположена на ръка. Или монтирани - след това гледам какъв материал да се изгради. В тази статия ще разгледаме дървените конструкции от метал и тухли като най-популярните и достъпни елементи на строителството.

фурна за вана



Вероятно основната причина, поради която хората дори и най-модерният начин на мислене изграждат фурната със собствените си ръце, са екологосъобразни и меки двойки. Едва ли една скъпа електрическа пещ е способна да пресъздаде този оригинален микроклимат, за който е целесъобразно да се поеме изграждането на баня като цяло. (Виж също: Монтиране на печка за вана от собствените ръце)



С какво да започнете оформянето на пещта


Ключово място, един вид олтар, около който е построена парна баня и съблекалня, са печките за банята. Не е трудно да изградите такава структура със собствените си ръце. Важно е само да се отговори правилно на инженерните въпроси:



  1. Какъв тип парна е планирана - суха баня или мокра пара, руска парна баня или мека финландска сауна.

  2. Кубатура на парна баня и стая за "отмиване": не забравяйте, че домашно приготвената Ви печка може да служи и като солариум за отопление на вода. И за това ще бъде необходимо да се проектира или закупи готов резервоар.
  3. (Виж също: Домашна фурна за вана)
  4. Преди да започнете зидарията, изчислете разходите за работа и материали. Може би ще трябва да се обърнете към експерти, които ще ви кажат как да оборудвате основата и комина, те също ще трябва да платят. Сега сравнете дали е препоръчително да се изгради пещ от нулата или можете да си купите завършена печка на дърва.

  5. Важен момент е периодът на работа на парната стая. С други думи, пропускливостта на хората на ден, средното време на една сесия, както и фактът дали банята ще се използва сезонно или през цялата година.

  6. И накрая, помислете за местоположението - в ъгъла или в центъра, колко пространство е разпределено за фурната. Смята се, че "златното правило" на строителството - пещта заема 0,15 от площта на отопляемото помещение.
  7. (Виж също: Шведска фурна със собствени ръце)

Е, сега стигаме до въпроса за материалите, които са изработени със сауна.

сауна печка


За тухлените пещи


Съгласен съм, фурната от естествени тухли е нещо като традиционно огнище, което има отлично излъчване на топлина. И в същото време интензивността на труда на зидария нараства. Изхождайки от избора на топлоустойчиви тухли за правилно печене, устойчивост на замръзване и здравина и завършване с технологията на полагане на брикети.

Затова нека започнем с:



  • Избор от тухли: тухлени тухлени конструкции използват огнеупорни тухли, червена глина от технология с двойно изпичане. Неправилно е да се използват кухи тухли или тухли на базата на силикатни смеси, така че да не се стига до напукване на зидарията. Проверете дали подходящата тухла ще бъде така: разбийте циментова замазка или каменен под. Качественият продукт трябва да бъде разпръснат в големи и симетрични фрагменти с позвъняване.
  • (Виж също: Кухнята на Буглерън собствените си ръце)
  • Резистентността от замръзване при условията на експлоатация на руските бани също е важна. За да изберем това е необходимо тухла от марки M75-M150 за издръжливост и с цикъл на замръзване устойчивост не по-малко от 25, в идеалния случай 35.

  • Печенето на сауна фурна със собствените си ръце предполага дебели стени. В областта на пещта можете да използвате тухли от чамот или гил, които се разпространяват по дължина. В други части - стените на фурната, ширината на зидарията може да бъде половината и дори в ¼ от тухла.

  • Тъй като горивото за тухли не е подходящ за природен газ, обикновено разтопете печката с дърво или торф.
  • (Виж също: Тухлена печка за сауна със собствени ръце)

Принципът на работа на тухлените пещи е прост: пещта се загрява за 3-4 часа преди посещението на банята, а след това горивото просто гори при температура от 600-800 градуса по Целзий. Фактът, че експлоатацията на пещта ще бъде постоянна или периодична, се определя от конструкцията на нагревателя, който обикновено се затваря. За оформянето на печката се използва вертикална конструкция, камъните се полагат на долната решетка и се запълват нагоре от големи към по-малки, като се поддържа циркулацията на въздуха между тях. За да се осигури продължителна работа и процедури, дори и по време на работа на пещта, нагревателят също се загрява с огън до 450-500 градуса,


За металните пещи




Колко отговаря възторжени отзиви за продукти, произведени от ковано желязо, с елегантни барове печка и стъклени врати. Вземете най-малко една печка GucaArina от издръжлив чугун при мощност от 10 кВт е в състояние да се нагрява до 210 кубически метра въздух в стаята. Възможно ли е да се инсталира аналог на такава пещ независимо? И като цяло, каква е разликата между металните пещи за сауна или вана?

пещ-камина GucaArina

Има два варианта за всеки майстор - или да избереш готов бойлер, да му направиш комин и други елементи. Или направете и инсталирайте сами котела. Сам по себе си металният нагревател е изработен от чугун или стомана, устойчива на топлина, със защитно покритие вътре. Например, пещите на TimSisttem, произведени в Сърбия, са снабдени с вермикулитно покритие, което се справя с високи температури.

Също така пещта може да има дебелина на единична или двойна стена, която достига до 3 до 5 мм, в зависимост от мощността и принципа на изгаряне на горивото. И за разлика от тухлите, металните пещи могат да работят с газ и дори с електрическо гориво. Трябва обаче да се отбележи, че при температура на изгаряне, по-голяма от 500 градуса, една такава пещ ще може да загрее стая с не повече от 25-30 квадратни метра.

Настройката на нагревателя е, напротив, предимно отворен тип. Това означава, че около пещта е изградена решетъчна рамка, в която са положени камъни. Температурата от пещта ще им предаде радиация, а камъните постепенно ще дадат въздух на стаята. Необходимо е да се оборудва печката, така че енергията да се подава от страничните стени и структурата на комина. Тогава водният поток в залива на камъните трябва да бъде по-малък, така че дебелата въртяща се пара да не излиза.

Сега можем да различим характеристиките, които една метална фурна има в банята, която е лесно да се събере със собствените си ръце, ако намерите подходящи елементи:



  • Повишената пещ, която може да бъде доведена до чакалнята, а самият нагревател е поставен отстрани и отведен в парната баня;

  • Отоплението на въздуха в помещението е 15-20 кв.м. при температура над борда -10 градуса ще отнеме около 2 часа, равномерно течащи около стаята. За това трябва да се осигурят двойни стени със слой въздух между тях в пещта, за да се избегне напукване на метала.

  • Изпускателната тръба на комина също трябва да минава през нагревателя, като по този начин го затопля.

  • Можете да затоплите вода, като я преминете през колектора в пещта.


Какво ви е нужно, за да направите метална пещ?


Като минимум, опит със заваряване, заедно с наличието на нормална машина за заваряване с газ. И най-важното е, вземете добър метален лист и валцуване, което ще отговаря на изискванията за устойчивост на топлина. Дебелината на метала трябва да бъде в диапазона от 3-5 мм, за таблата, 0,5 мм листа могат да бъдат използвани. Тъй като тавата за пепел също ще изпълнява функцията на раздуване. Нагревателят трябва да е снабден с ¾ инча тръба, за да избере подходящите задвижвания и кран за задействане, свързващи съединители. Що се отнася до обема на пещта на пещта, той се прави обикновено над 75 см, от които 50-55 см е дължината на дървения материал, а останалата част е поставена върху колектора за нагряване на водата.

Събраните фурна във ваната със собствените си ръце

Невъзможно е да сглобите печка във вана с ръце без печка - да я вземете, да вземете или купите готови отвори, както и заграден ъгъл. Комините също се препоръчва да бъдат закупени отделно, ако преди да не срещнете уменията на тяхното производство. Около фурната трябва да облицовате ламарините, за да избегнете появата на въглища на пода в гардероба.

Ако не се чувствате предразположени към механични работи, помислете за закупуване на завършен печка на дърва от чугун. Например, точна и оригинална печка InvictaSeville е извита стъклена врата и донякъде прилича на огнището папа Карло. Тя може да бъде поставен в хола у дома, когато продължителността на горене на 10 часа, тя ще осигури еднакво отопление и свеж въздух в стаята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Фурни за метални вани със собствени ръцеФурни за метални вани със собствени ръце
Инсталиране на термоформова фурна от собствените си ръцеИнсталиране на термоформова фурна от собствените си ръце
Монтиране на печка за вана от собствените ръцеМонтиране на печка за вана от собствените ръце
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Как се правят пещите за баня?Как се правят пещите за баня?
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Как да инсталираме печка в сауна?Как да инсталираме печка в сауна?
Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?
Отопление в печкатаОтопление в печката
» » Печката за ваната със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com