Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки

Печките за изгаряне на дървесина са устройства за отопление на стая с топлина, генерирана от изгарянето на твърдо гориво (дърва за огрев). Отоплението на дърва е широко използвано в Русия в продължение на много векове. Модерни инсталации за твърдо гориво се инсталират в частни домове при липса на газоснабдяване, бани, кухни, кафенета и ресторанти.

Печките за сауна са най-добрият вид отопление на сауни и парни бани. За автономната си работа се използват различни видове твърдо гориво - дърва за огрев, пелети. Сауната на устройството за изгаряне на дървесина работи независимо от наличието на газопровод или електричество.

Банята за твърдо гориво се различава по размер, материал на конструкцията, дизайна и дизайна. Какви проекти и материали за печката за дърва са най-успешните решения за отопление за сауна?

Печката е основата на банята

Печка за изгаряне на дърва

Печка за изгаряне на дърва

Печката в сауната е инсталирана вътре в парната стая, тя може да бъде вградена в стената, разположена в центъра или монтирана в ъгъла на стаята. Топлината, генерирана в отоплителната камера по време на изгарянето на дърва, нагрява камъните, лежащи във фурната. Баня структура, в която за еднакво нагряване на помещението отделение с камъни е предвидено, се нарича печка. За образуването на пара на нагрятите камъни се излива вода, която веднага се кипва и се изпарява в пространството на парното помещение.

Изборът на вида дървесен агрегат се извършва между два вида строителни материали - тухлена печка или метална печка (стомана или чугунена печка за баня). Разликите в материала имат някои структурни особености, различни за метални или тухлени конструкции.

Тухла нагревател

Тухла нагревател

Баня стационарен нагревател за дърва за огрев от тухли е изграден от огнеупорна зидария, издържащ на температури от 1250 - 1300 ºC. Размерът на печката е ограничен до малко пространство във вътрешната стая, където, освен нагревателя, трябва да се подредят стъпалата на рафтовете за лежане. Размерите на фурната определят топлинната мощност и максималната стойност на вътрешното пространство на банята, колкото по-голямо е парното помещение, толкова по-важно е отоплението да е топло.

Котел, изработен от чугун, е преносима конструкция, чиито размери са по-малки от един тухлен нагревател. Материалът за производство е чугунени отливки със стени с дебелина 40 - 60 мм. Температурата вътре в чугунения котел за баня достига 750 ° C. За да се подобри устойчивостта на топлина и следователно трайността, отличените части са изработени от хромиран чугун.

Обърнете внимание! Конструкции за пълно изгаряне на гориво, работещи с висока ефективност, при които пещ за вана ще консумира икономично дървото.

Печка за изгаряне на дърва от чугун: предимства

Печките от метална дървесина за сауната имат няколко важни предимства пред тухла:

  • Скорост на отопление;
  • Възможност за демонтиране с преместване на ново място.

Изборът на метал за нагревателя (стомана или чугун) се определя от вкусовите предпочитания на домакина и преференциалните характеристики на дадена печка. Сравняване на стомана и чугун, повечето строители изберат чугунен нагревател. Дървената пещ за вана от чугун се характеризира с по-ниска тенденция към корозия и поради това има по-дълъг експлоатационен живот. Чугунната конструкция се характеризира с половин пъти по-голяма трайност. Изборът на печката често се определя от цената, като чугунната конструкция за банята е по-скъпа от стоманената.

Камерата от чугун бързо се нагрява и започва да дава топлина на камъните за последващо прехвърляне към вътрешното пространство на парната стая.

Теглото на металния чугунен нагревател е много по-малко от това на тухли. При чугунна конструкция основният слой трябва да е по-малко твърд.



Допълнително предимство на металния муфи е, че не се нуждае от облицовка.

Това е интересно! Сред сортовете печки на дърва, една чугунена печка е най-популярна на съвременния строителен пазар.

Скоростта на нагряване на чугун е по-малка от тази на стоманата. Поради това топлинната мощност е по-висока, - чугунната стена се охлажда не толкова бързо, колкото стоманата.

Изграждане на готварска печка на дърва

Нека разгледаме по-подробно дизайна на готварска печка, използвайки примера на чугунен печкир. Името на котела се отнася до различни пещи, чиито стени не са изработени от зидария.

Дизайнът на нагревател за баня се състои от две основни отделения:

  • Горивна камера (пещ);
  • Напълване на камерите с камък.

Камерата с покрит камък е отворена в парната баня. Камъните са топлинни акумулатори, които загряват въздуха в парна баня. Тяхната температура в отопляемото пространство може да достигне 600 ° C. Гореща вода се излива върху горещите светещи камъни, за да се образува пара.

Камерата за чугун дава добра пара само в процеса на отопление, след като е завършена, тя започва да се охлажда и качествената пара не работи.

Важно е да знаете! Стените на чугунени пещи не трябва да се излива студена вода. Стената на котела, изработена от чугун, може да предизвика пукнатина, която трудно се ремонтира от чугун.

Камъните се нагряват през повърхността на чугунена пещ. Геометричната форма на вътрешното пространство на пещта се изпълнява с куполообразен връх, което осигурява повдигане на нагрятите въздушни маси нагоре, циркулация и пренос на топлина към стените на пещта. Размерът на вътрешното пространство на горивната камера определя капацитета на дърва за огрев и скоростта на нагряване на банята.

Излезте от камерата, където горя дърва за огрев, е разположена в стая за почивка или в помощно помещение. Тази структура се нарича удължена пещ, изключва възможността от отравяне с въглероден оксид, образуването на дим във вътрешното пространство на парната стая. Коминът се повдига нагоре, височината му осигурява течението и качеството на изгаряне на дърва в пещта.

В дъното на пещта има чугунена решетка, през която се излива пепел. Едната врата затваря пространството на камината, дърпа се дърва за огрев, втората затваря пепел (местата за събиране на пепел под решетката на горивната камера).

Допълнителното подреждане на каменен комин в стената на банята, оставяйки една или повече повърхности във вътрешното пространство на парната стая, ще затопли парната стая. Топлинната радиация от нагретите камъни ще осигури основно нагряване на банята.

Удобно допълнение към двете основни камери може да бъде оборудван бойлер, който ще затопли водата за душ.

Красива приятна атмосфера, жива украса на банята, ще бъде врата в пещ, изработена от топлоустойчива стъкло. Стъкленият материал ще ви позволи да се наслаждавате на огън и горящо дърво.

Модерният строителен пазар предлага широк избор от дизайни на чугунени печки с различни конструкции. От чугунния материал се произвеждат най-добрите модели пещи за баня.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Котли на твърдо гориво за продължително изгарянеКотли на твърдо гориво за продължително изгаряне
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
Отопление в печкатаОтопление в печката
Котли за изгаряне на дърва за отопление на домаКотли за изгаряне на дърва за отопление на дома
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Котли за дълготрайно изгаряне на дърва за огрев, самосглобяемиКотли за дълготрайно изгаряне на дърва за огрев, самосглобяеми
» » Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
© 2021 BggeHat.com