Отопление на къщата с дърва за огрев

Днес отоплението с газ се счита за най-достъпно, както по отношение на разходите, така и при разпространението на този вид гориво. Но проблемът с ваканционните селища е, че те в голяма степен просто не са свързани с газовия уред. Съответно тези, които редовно използват лятната вила в хладния сезон, трябва да търсят различно гориво за отоплителната система. Най-често много хора спират избора си на традиционните дърва за огрев и отоплението на къщата с дърва е също популярно и днес.
отопление на къщата с дърво
Дърва за огрев - прост и достъпен начин за отопление на дачата

Разбира се, това може да предизвика известна изненада - ако има много съвременни горива, защо да използваме дърва за огрев? Факт е, че понякога с доставката на твърдо или течно гориво за селото също може да бъде проблем. Докато съхранявате дърва за отопление на къща с дърва за огрев е съвсем проста.

Принцип на действие на дървеното отопление

Отоплението на къща с дърво е прост и същевременно много ефективен начин за отопление на къщата, тя е била използвана от нашите предци много активно. Това е обикновена печка за изгаряне на дърва.

Принципът на действие е много ясен и прост: добре изсушените трупи са сгънати във фурната и е построен пожар. Стените на пещта се загряват силно от топлината, отделена при горенето. Постепенно те дават топлината директно в стаята.

Предимството на отоплителната дървесина

Всъщност дървото е доста ефективно. Трябва да се отбележи, че в никакъв случай не е по-нисък от съвременните горива. И в сравнение с някои от тях има редица значителни предимства:

  • Използването на печка на дърва в ваканционен дом не е просто начин за отопление на къща. На такава фурна можете лесно да готвите точно същата вечеря, както на печката.
  • Печката се загрява много бързо - и съответно бързо започва да отделя топлина в стаята.
  • дори ако сте решили да построите нова печка за изгаряне на дърва в ваканционен дом, ще ви отнеме много по-малко време, за да я построите, отколкото да инсталирате цялостна отоплителна система. В допълнение, изграждането на пещ ще ви струва значително по-евтино.

Има обаче още няколко важни предимства при отоплението на дърва. На първо място, това е цената на самото гориво. Не е необичайно собствениците на вили да събират дървесина сами, да изрязват изсушени дървета, като по този начин самостоятелно регулират консумацията на дърва за отопление на къщата. Но дори и ако купувате дърва за огрев - цената им е много ниска.

дърво отопление
Събиране на дърва за огрев

Е, най-важното предимство на горивото като дърва за огрев е, че то принадлежи към най-екологичните видове. Това означава, че димът от такава пещ не причинява никаква вреда на нито едно лице или на околната среда.

Специално внимание трябва да се обърне на покупката и съхранението на дърва за огрев. На първо място, експертите препоръчват купуването на дърва за огрев, събрани преди две години - това време беше достатъчно за качеството на сушенето на дървесината и гъстотата на дървесината за отопление.

Освен това трябва да се спазват определени условия на съхранение. По-специално, дървата за дърва трябва да се съхраняват в добре вентилирана стая с минимално значение. В никакъв случай водата не трябва да попада в дърва за огрев - в противен случай ще има изключително негативен ефект върху процеса на изгаряне.

дърво отопление
Един начин за съхраняване на дърва за огрев

Ако имате въпрос за придобиване на котел на твърдо гориво, които ще бъдат използвани в страната, най-рационалния вариант е да се използва модел с дълъг изгаряне - в противен случай вие трябва да отидете и да видите достатъчно често в котела, за да се нахвърли на дървесината в горивната камера.

Всъщност котлите, които затоплят дървесината, се появяват отдавна. Опростеността и надеждността на работата обаче ги прави много търсени. Разбира се, модерните котли на твърдо гориво са претърпели редица промени - техните горивни камери са станали по-просторни, понякога са допълнени с електрически нагревателни елементи. В допълнение, модерният пазар осигурява универсални отоплителни котли, които могат да работят последователно на два различни типа гориво (например въглища и дърво).



Напоследък външните котли са много популярни. Инсталирани извън сградата, те ви позволяват да се свържете с отоплението на къщата с дърво няколко сгради наведнъж.

Освен това с помощта на такова оборудване е възможно да се регулира подаването на топла вода към къщата. Днес един от най-добрите производители на външни котли е Central Boiler, чиито продукти са с високо качество и надеждност.

отопление на дърва
Котел за външно твърдо гориво

Отоплителни котли, работещи на дърва

Разбира се, днес доста хора смятат, че дървените котли са особен остатък от миналото и се чудят какво може да е причината да ги използват за отопление на къщата. Всъщност има няколко причини. Основното нещо е, че няма възможност да се доставя газов тръбопровод към къщата (газопроводът не минава наблизо) или невъзможността да се доставя гориво от различен тип (не от дърва за огрев).

Използването на електрически бойлери е изключено поради сравнително стабилни прекъсвания на електрозахранването. И се оказва, че отоплението дърво с дърво е единственият реален начин за отопление на къщата.

Древен котел за твърдо гориво

Недостатъци при отоплението на дърва

Използването на котел, който произвежда дърва за отопление в селски дом, има редица предимства, основно от които е екологичността и наличието на този вид гориво. Такава система обаче има редица недостатъци. По-специално:

  • за да постигнете комфортна температура в къщата и да я поддържате на правилното ниво, трябва да отделите доста голямо количество дърва за огрев. Това означава, че въпреки лекотата на този вид гориво, разходът на гориво за отопление е доста висок. Ето защо в крайния резултат ползата не е толкова голяма. Преди да решите да инсталирате такава система, трябва да изчислите дървото за отопление.
  • тази отоплителна система изисква постоянен мониторинг. В края на краищата, дори ако зареждате камината с дърва за огрев колкото е възможно повече, това ще продължи само за един час или три часа. Това означава, че след известно време ще трябва да се попълни количеството дърва за огрев в пещта. А през нощта не е много удобно.
  • Котлите за дърва се характеризират с относително ниска калоричност, което на свой ред води до намаляване на ефективността (70-80).
  • за да се увеличи нивото на ефективност, дървените котли се изработват с увеличена пещ. И като се има предвид, че продуктът е направен от чугун, котелът се оказва много тежък, масивен, което значително усложнява транспортирането и монтажа му.
отопление на къщата с дърва за огрев
Модерен котел за твърдо гориво с увеличена пещ

Използване на котли на дърва

Отоплението в частна къща с дърва за огрев може да се срещне доста рядко. Основната причина за тази "непопулярност" е по-ниската ефективност на повечето други видове котли. Много по-често котлите от този тип се използват за селски къщи. В хладния сезон те живеят много рядко (и за кратко време). Най-популярно е използването на котли за изгаряне на дърва в сауни и бани.

Почти всички устройства и устройства периодично подлежат на модернизация. А котелът за отопление не беше изключение.

Използването на съвременни материали прави възможно котлето да стане по-компактно и по-леко. Освен това до известна степен е възможно да се увеличи ефективността на котела поради редица дизайнерски решения.

консумация на дърва за отопление на къщата
Компоненти на ефективността на модерен котел за дърва за огрев

Котелът от дървесина е вид проба, въз основа на която се създават по-мощни модерни модели котли. По-специално, те могат да включват котли, работещи с газ, които се захранват с газ (пиролиза). Принципът на тяхната работа е много сложен, но приложението е по-ефективно. Такъв котел има две горивни камери. В първата, дърва за огрев, докато въздухът непрекъснато се захранва в камерата. В резултат на тлеенето се образува газ с високо съдържание на СО. Чрез специален отвор газ с въздух влиза във втората камера, където се извършва пълно изгаряне. Такова отопление с дървен материал от селска къща има редица предимства:

  • по-дълъг процес на изгаряне (не е необходимо редовно да се натоварват дърва за огрев в пещ);
  • по-високо ниво на ефективност (над 85);
  • горивото гори почти напълно - остатъкът от пепел е изключително малък. Поради това, рядко се почиства котелът;
  • дървото е екологично;
  • системата дава възможност за регулиране на нивото на отопление.

Един от най-очевидните недостатъци на котли, работещи с газ, е неговата висока цена.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Отоплителни котли на дърваОтоплителни котли на дърва
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Бойлер за отопление с дървоБойлер за отопление с дърво
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
Котли за гореща вода за твърдо горивоКотли за гореща вода за твърдо гориво
Монтаж на отопление на къщатаМонтаж на отопление на къщата
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
» » Отопление на къщата с дърва за огрев
© 2021 BggeHat.com