Котел за изгаряне на дърва

Такова гориво, като дърво, от древни времена за човека е отлично средство, чрез което можете да затоплите собствения си дом. С разработването на технологии, дърва за огрев се отказа от други видове гориво. Но дори и сега дървеният отоплителен котел перфектно изпълнява функциите си и подкрепя онези, които нямат възможност да използват основния газ и електричество, за да затоплят къщата.
котел за изгаряне на дърва
Котел за изгаряне на дърва

Как работи бойлерът от дърво?

На първо място, отбелязваме, че котлите за изгаряне на дървесина са подобрен аналог на такива древни отоплителни уреди като печка за изгаряне на дърва. И принципът на дървесния котел е много прост.

Дървесината се зарежда в пещта - те дават своята топлинна енергия на специален топлообменник, който е вграден в котела. Инструментът е свързан с тръби, които подават топла вода към общата отоплителна система. Това включва радиатори, тръби и разширителен резервоар. В допълнение към нагряването на топлоносителя, котелът и коминът също отделят топлина. Но само в стаята, където се намират.

дървени котли за отопление
Устройството на котел на дърва за огрев

Димът, който се появява в резултат на изгарянето на дърва за огрев, ще бъде отклонен през комина, а саждите ще се настанят на комина. Ако саждите са много, това ще помогне да се намали натиска и риска, че ще се запали.

За да почистите коминните канали, има специални отвори, които са затворени с клапи. Почистващите канали се извършват със специални четки.

Заслужава да се отбележи, че към днешна дата към горивото се добавят специални вещества, които при изгарянето по някакъв начин могат да допринесат за почистването на вътрешността на комина.

Горивото, което използва отоплително тяло върху дърва - тоест дърва за огрев, се изработва от тези видове дървесина, които растат в района. В този случай използването на такова гориво ще бъде икономически изгодно.

домашни дървени котли за отопление
дърва за горене

Обхват на котлите за изгаряне на дърва

Използването на котли на дърва е често срещано в селата, които са далеч от преминаващите газопроводи. И използването на електричество за отопление на къщата е нестабилно и нерентабилно. Освен това котлите на дърва за огрев са доста често срещани сред летните жители. Те са на техните места за кратко време, освен това, много често отоплението на дърво се използва в бани и домашни сауни.

котел за изгаряне на дърва със собствени ръце
Котел за твърдо гориво за баня


Струва си да се отбележи, че обикновено домашните дървени котли не разполагат с много висока мощност. Този капацитет обаче е достатъчно, за да създаде удобни условия за живеене в малка селска къща или къща. Разбира се, използването на котли на дърва за промишлено отопление е много неподходящо.

Предимства и недостатъци на дървото

Котлите за изгаряне на дърва имат предимства и недостатъци. Сред техните предимства си струва да се отбележат няколко:

  • Независимост от наличието на електрическа енергия. В този случай потребителят изобщо не се страхува от колебанията на напрежението в електрическата мрежа, а също и от пълно прекъсване на електрозахранването.
  • Екологична съвместимост. Такъв метод за получаване на топлинна енергия, който използва котли на дърва, е екологичен. Дървото е екологично чист продукт. Следователно, в резултат на изгарянето на този материал, на хората и на околната среда не се появяват вредни отпадъци. Разбира се, екологосъобразността се счита без въглероден диоксид и в края на краищата те могат да бъдат отравяни, ако не спазвате правилата за безопасност.
дървени котли за отопление
Модерният котел на твърдо гориво има привлекателен външен вид
  • Суровините са достъпни. За онези, които живеят в близост до гори, горивата са безплатни и достъпни суровини, за да затоплят къщата си добре. Освен това, вместо дърва за горене можете да изгаряте твърди битови отпадъци в котела, които са от органичен произход.
  • Оборудването е с относително ниска цена. Освен това, ако вземете предвид домашния котел за изгаряне на дърва, икономиите са няколко пъти по-високи.
  • Инсталирането и експлоатацията на оборудването са прости.

Отоплението с дърва има няколко недостатъка:

  • Имайки отопление на дърва като основно нещо, не можете да останете от къщата дълго време, защото дървеният котел изисква постоянно присъствие на човек. Разбира се, в момента тя се компенсира от перфектна автоматична система, но този недостатък все още се случва.
  • И фабричните, така и домашните дървени котли за отопление имат доста голяма тежест. Такива устройства са направени основно от материал като чугун. Но, от друга страна, чугунът е материал, характеризиращ се с трайност.
домашен котел за горене на дърва
Бойлерите на дърва за огрев обикновено са масивни и тежки
  • Сравнително голямо потребление на дърва за огрев поради факта, че дървото е материал, който отделя малко енергия при изгаряне.
  • Няма автоматичен режим за поддържане на желаната вътрешна температура.
  • Коефициентът на ефективност е по-нисък от традиционните методи за отопление. Тук тя е около 80%.
  • Котлите са доста обемисти. Това се дължи на факта, че дървесината има доста ниско съдържание на калории. И че продукцията е необходимата температура на топлоносителя, ще трябва да изгаряте много дърва за огрев в даден момент.

Всички тези недостатъци в себе си са доста значителни. Но ние не взехме под внимание необходимостта от събиране на дърва за огрев. Така че, работейки с такова устройство като бойлер за дърва със собствени ръце е тежък ръчен труд. Дървесината не само трябва да бъде намушвана, разбира се, ако не я купите. Те все още трябва да се съхраняват някъде, а след това непрекъснато да влиза в стаята с котела, тъй като една порция е достатъчна за около 2-3 часа.

самостоятелни котли за отопление на дърва
Да се ​​нарязва дърво - това очевидно не е работа на жените

Модерни котли за дърва за огрев

Модерни котли за отопление на дърва за огрев вече са практически перфектни устройства. В края на краищата, с развитието на технологиите и уредите за отопление са претърпели промени. Така че днес можете да намерите следните модели:

  • Пиролизни котли.
  • Пелетни котли.
  • Камини, използващи нагряване на вода.

Пиролизните котли изгарят не само дърва за огрев, но и газ, който генерира топлина, за да произвежда топлинна енергия. Пелетите работят върху специални пелети, които представляват ефектите от третирането на отпадъците в горската промишленост. Що се отнася до камините, те се използват предимно за естетически цели.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Котли за твърди гориваКотли за твърди горива
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Отоплителни котли на дърваОтоплителни котли на дърва
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Котли на твърдо гориво за продължително изгарянеКотли на твърдо гориво за продължително изгаряне
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Бойлер за отопление с дървоБойлер за отопление с дърво
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
» » Котел за изгаряне на дърва
© 2021 BggeHat.com