Котли за твърди горива

Определят се бойлери с твърди горива, са посочени критерии за техния избор, характеристики и характеристики на тези единици. Предлагат се препоръки за правилния избор на изхода на котела в зависимост от някои фактори.

Твърдото гориво влезе в живота на човека от самото начало на неговото съществуване и се използва активно и до днес. По-рано е било необходимо да се построи каменна печка за затопляне на къщата, но сега работата на пещта се извършва от специални звена. Котлите за твърдо гориво са най-често срещаните видове отоплителни инсталации, които се инсталират най-често на места (включително селски къщи), където няма възможност за провеждане на електричество, или често причиняват проблеми. (Виж също: Котли на твърдо гориво)

Котел за изгаряне на дърва


Фигура 1: Котел, работещ на дърво



Приложено гориво за котли


Най-често като използвано гориво: дърво, въглища, торфени брикети и други сортове от различни запалими твърди вещества. Най-често срещани са котли, работещи с дърва, пелети или въглища. Котелът за отопление на твърдо гориво има няколко начина на запалване: т.нар. Ръчно и запалване, използвайки електрическа система. Сега разгледайте някои от предимствата и недостатъците на отоплителните инсталации, работещи с твърди горива.

дърва за горене


Фигура 2: Дърва за огрев


въглища


Фигура 3: Въглища


Торфени брикети




Фигура 4: Торфени брикети



Предимства на котлите за твърдо гориво:



  1. Този котел не се нуждае от допълнително захранване и работи почти автономно;

  2. Използваното гориво често има ниска цена и няма да бъде трудно да го придобие;

  3. Агрегатът на твърдо гориво е по-надежден от, например, газ;

  4. По отношение на дизеловите двигатели се характеризира с по-голяма екологична безопасност;
  5. (Виж също: Отоплителни котли)
  6. Ефективността на нагревателите за твърдо гориво е приблизително 70-80;

  7. Тя не може да функционира напълно автономно (периодично е необходимо да зареждате горивото);

  8. Доста сложно регулиране на процеса на горене.


Недостатъци на котлите за твърдо гориво:



  1. Ефективността на нагревателите за твърдо гориво е приблизително 70-80;

  2. Тя не може да функционира напълно автономно (периодично е необходимо да зареждате горивото);

  3. Доста сложно регулиране на процеса на горене.


Типове котли на твърдо гориво


В момента най-често срещаните пиролизни котли, работещи с твърди горива. Работата на котли от този тип се основава на принципа на дестилация на горивото (сух принцип на работа), с помощта на повишена температура и ограничено количество кислород, които помагат на дървесината да се разпадне в пиролизен газ. За системи от гореспоменатия принцип на работа се препоръчва по-суха дървесина, за да се постигне по-висока ефективност. Изискването за повишено качество на горивата и значителни разходи са основните недостатъци на тези единици. Разликата между традиционната и пиролизната отоплителна система е характеристика на натоварването на горивото. При традиционните системи е необходимо да се зарежда гориво на всеки 3-4 часа, докато при котлите, пиролизата за загряване на твърдо гориво изисква по-малко натоварване (половината от количеството). (Виж също: Кой котел за твърдо гориво да избере)

При традиционните системи е необходимо да се зарежда гориво на всеки 3-4 часа, докато в пиролизните котли времето за товарене се увеличава най-малко два пъти.

Понякога се използват котли с време на изгаряне от порция до 34 часа. Този тип работа на котела се постига чрез специална система за разпределение на кислорода. Най-често срещаните за котли с твърдо гориво са чугунните топлообменници. Те имат редица недостатъци и предимства. Чугунният топлообменник се счита за по-дълъг (около 20 години експлоатация) и въпреки това увеличава работата с около един час в сравнение с останалите.

Важно! Чугунният котел се загрява за дълго време и третира температурите доста лошо (с чести промени в стените им, те могат да се срутят). (Виж също: Връщане на котли с дълъг изгаряне)

Стоманените агрегати имат малко по-малко чувствителност към температурните промени. Но те не правят без минуси - те могат да бъдат корозирали, а функционалният период е с 8 години по-малко, отколкото например в чугун (средно 12 години). Въз основа на тези характеристики възниква въпросът: как да изберем котел на твърдо гориво? За да направите правилния избор, трябва да отговорите на няколко въпроса:

  • Какъв вид гориво ще използвате?

  • Какъв тип котел имате нужда (обикновен, комбиниран или универсален)?

  • Каква област смятате да нагреете?

  • Колко често можете да зареждате гориво?

  • Какви са вашите финансови възможности за закупуване на това звено?


Характеристики на котлите за твърдо гориво


За всеки вид котел горивото е основното нещо, което може да повлияе на ефективността на неговата работа. В един експеримент, дърва за огрев бяха взети от един склад (със същото качество, твърди скали от твърда дървесина) и отоплявани от различни котли. При доста висока температура (80-90 ° C), различни котли бяха изгорени в различно време. Например, бойлери за топла вода на твърдо гориво работят от 3 часа с малка горивна камера и комина правилно извършени, както и 09 часа за перфектно контролирано газификация бойлер.

Принцип на проектиране и експлоатация на котела за твърдо гориво


Фигура 5: Принцип на проектиране и експлоатация на котела за твърдо гориво


Много зависи от избора и правилното монтиране на котела. Но във всички случаи къщата е уютна и топла (определено време). Когато дървесината беше изгорена в огнището с по-сурова композиция (38 влага) - ситуацията се промени драматично. Сега температурата на потока не се повиши над 65 ° C и стаята беше доста студена. Това означава, че единицата не може да изпълни основната си функция - да затопли помещението качествено. (Виж също: Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне)

Съвет! Ако нямате възможност да купите суха дървесина, тогава трябва да инсталирате отоплител с очевидно увеличен капацитет.

Силата на котела за твърдо гориво


Ако поемете капацитета на котела под необходимото, тогава стаята няма да бъде достатъчно топла през периода. Но не е необходимо инсталиране на котел с голямо захранване. Как да се определи необходимата мощност на котлите с твърдо гориво? Този въпрос е по-вероятно да дизайнери на отоплителни системи, но можете да изчислите всичко сами. Домашните твърдогоривни котли също трябва да бъдат проектирани с необходимия капацитет. За стандартен газов котел за всеки квадратен метър от помещението е необходим 1 kW мощност на котела. Но тук има няколко функции. Изборът на капацитет на котела е повлиян не само от отопляемата площ, но и от климатичната зона на района, където се намира къщата ви (независимо дали има сериозни студове) и степента на изолация на външните и вътрешните стени на сградата.

Важно! Ако налягането на газа, подаден в дома ви, е по-ниско от посоченото в инструкциите за експлоатация на котела, тогава мощността му ще бъде по-ниска!

Пиролизни котли на твърдо гориво


Съвременните котли, работещи с твърди горива, са с продължително горене (пиролиза). За работата на такъв бойлер не е необходимо специално регулиране. Температурата на охлаждащата течност ще бъде стабилна, докато има поне 10 от максималното количество твърдо гориво в пещта. Те са много по-икономични от обикновените твърдогоривни котли с директно изгаряне на дърва за огрев. Ефективността на такъв модерен бойлер вече е забележима в рамките на 30-60 минути от момента на пускане в експлоатация, а при изхода от котела температурата на водата може да достигне 90 ° С. Уредът показва еднакво добро представяне както с естествената циркулация на водата в системата, така и с принудителната циркулация.

Пиролизен котел


Фигура 6: Пиролизен котел


Свързване на котела към отоплителната система, като не се изисква горна разлив и естествена циркулация на помпата, толкова дълго, газификация горивната бойлер създава необходимата система налягането. Такива бойлери за твърдо гориво, чиито цени са доста приемливи, имат много висока ефективност. За да се изгради комин за такъв котел, не са необходими специални тръби, можем да вземем конвенционални тръби от неръждаема стомана с дебелина на стената от 1 мм. Температурата на отработилите газове не е по-висока от 140-150 ° С. Друго предимство на този котел е, че тя не се нуждае от много често във вдлъбнатината на продуктите на горенето, тъй като оставя малко пепел, което означава, че при изгарянето се осъществява най-ефективно, което не може да се отрази на ефективността на котела. Ако има желание да закупите и инсталирате автоматично подаване на гориво, то обикновено е идеална възможност дори да не се приближавате до котела повече от два пъти на ден.

Оборудване за доставка на твърдо гориво


Фигура 7: Оборудване за подаване на твърдо гориво

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Производство на отоплителни котлиПроизводство на отоплителни котли
Автоматични котли на твърдо гориво с продължително изгарянеАвтоматични котли на твърдо гориво с продължително изгаряне
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
Отопление на котела на твърдо горивоОтопление на котела на твърдо гориво
Отоплително оборудване за апартамент как да изберемОтоплително оборудване за апартамент как да изберем
Предимства на котлите за твърдо горивоПредимства на котлите за твърдо гориво
Избор на котел за отопление на дачи или селска къщаИзбор на котел за отопление на дачи или селска къща
» » Котли за твърди горива
© 2021 BggeHat.com