Домашни печки за банята

Без който атрибут не може да направи в банята? Разбира се, без печка! Собствениците на бани, построени сами по себе си, разбира се, мислят за такъв отговорен момент като домашно приготвени печки за банята. Най-често срещаният и оптимален вариант за парна баня е печката. Предимства на тази пещ може да включват малкия си размер, а именно с ширина, която е с дължина малко повече от половин метър (около един метър) и височина без тръбата, равна на метър и половина. По този начин, малки размери ви позволяват да го инсталирате в сравнително малка парна баня. Ако районът на парна баня е много малък, експертите препоръчват да се сложи домашно оборудване в измиване, и само по себе си парна баня, за да се извеждат само от едната страна.



ВАЖНО: За да се спазват мерките за пожарна безопасност между отопление оборудване и стената на банята е необходимо да се създаде пространство, или както я наричат, otstupok, които ще бъдат облицовани с огнеупорен материал. Същият материал трябва да бъде запечатан от преградата, която е в контакт със страната на устройството. (Виж също: Как да инсталирате печката във вана)



Полезна информация


По правило самоизградените печки са изработени от тухли. Поради способността на този материал да се нагрее равномерно и бавно да се охлажда. За тези, които се стремят да улеснят работата си, обикновено е за предпочитане да има вариант на метална конструкция. Можете обаче да създадете универсално устройство, което комбинира метал и тухла.

Домашни фурни

За да направите устройство сами, трябва да изберете точната тухла. За изграждането на подходящ прост тухла, но перфорирани, отвори или силикат предпочитание не е необходимо да се получи, тъй като те се нагряват неравномерно и податливи на повреди от високите температури. Също така, не използвайте тухли, които са били изгорени. В тухла, която е в употреба, ще направи, обаче, си струва да се изключат тези блокове, които имат чипове и пукнатини. Рециклираните тухли трябва да бъдат внимателно почистени.

Използваната тухла за поставяне трябва да отговаря на следните размери: 250x120x65 мм. Важно е тухлите да имат правилна форма без дефекти. Обикновено се използва тухла 75-150 и плътността е 1700-1850 кг / м3. За да проверите качеството, докоснете печетената тухла, ако тя е с добро качество, ще направите звуков звук. (Виж също: Тухлена печка за сауна със собствени ръце)


Основата на метална пещ


Чертежите на самостоятелно изработени фурни, които могат да бъдат намерени, например, в интернет, са много разнообразни. Това се дължи на факта, че металните и тухлени структури се характеризират по различен начин поради физико-химичните характеристики на материалите, използвани при тяхната ерекция.

По правило, една самостоятелно изработена фурна за вани и сауни има комбиниран дизайн, който се състои от:



  1. Традиционна тухлена пещ.

  2. Стоманени тръби, димни канали, както и заваръчни аспиратори.

  3. Допълнителни части, обикновено изработени от стомана.


Независимо от факта, че повечето собственици се опитват да изградят всичко сам по себе си, въпреки това при използването на железни устройства е необходимо строго да се спазват специалните предпазни мерки за безопасност. В случай на неспазване на тези правила отопляемият метал може да допринесе за пожар. За да избегнете тези ситуации, препоръчваме да се свържете с специалисти, които могат правилно да планират място за метална фурна. Следва да се отбележи, че тази структура има тегло около 150 килограма. (Виж също: Бойлери за баня)

основа за пещта



ПРЕПОРЪЧВАМЕ: внимателно се запознайте с монтажа на металообработващо оборудване преди да започнете работа. Така че, на първо място, е необходимо да се изкопае фундаментната канавка на 50 сантиметра. Що се отнася до ширината и дължината, то трябва да съответства на параметрите на бъдещата пещ. Освен това, в разкопките трябва да заспя тъкани и добре да се манипулира. За надеждност можете да излеете "яма" с циментово-пясъчен разтвор. Когато разтворът се втвърди, е необходимо да поставите върху него хидроизолационен материал и след това отново да излеете разтвора.



Пещите за руски бани, направени ръчно, трябва да стоят строго в хоризонтално положение. За потвърждение можете да използвате нивото на сградата. Това се прави преди да се постави основата на пода.


Основата на тухлена пещ




Що се отнася до основата за тухлена пещ, тя трябва да бъде дори по-силна от тази за тухлена пещ, тъй като тя трябва да "държи" тежест от почти 500 килограма. Основата на ямата трябва да бъде изкопана на дълбочина 70 сантиметра, а ширината зависи от размера на конструкцията. Струва си да се има предвид, че ширината трябва да се добави към допълнителни 10 сантиметра, за да се създаде ограничително запълване. Това се прави, за да се изключи ефектът от движенията на почвата върху основата. В дъното на изкопа, трябва да бъдат покрити с пясък и се налива вода. След като водата слезе, повторете тази процедура отново. Общо, пясъчният слой трябва да бъде 15 сантиметра. (Виж също: Електрически сауни)

Друг слой, равен на 20 сантиметра, трябва да се състои от камък и счупена тухла. След уплътняването на камъка те са покрити с пясък и след това се напълват с вода. Третият слой, равен на 10 сантиметра, се състои от развалини, които трябва да бъдат подправени и построени кофраж. Вътре в кофража трябва да се инсталира подсилваща рамка и да се излее с вода. Кофражът трябва да бъде премахнат след завършването на основата. Бока трябва да се размаже с няколко слоя катран, а свободното пространство да се напълни с фин чакъл.


Предимства и недостатъци на тухлена пещ


В допълнение към въпросите, свързани с това как да направите печки за вана, трябва да помислите и върху въпросите, свързани с запазването на топлината в термата. За да направите това, трябва да мислите чрез избор на качествени прозорци, затваряне, което може да се нагрява камъни в пещта до максимум. Все пак, си струва да знаете, че устройството трябва да се отоплява бавно. Така че основното предимство на тухлените домашни устройства е тяхната ниска топлопроводимост.



МОЛЯ, ЗАБЕЛЕЖКА: Поради ниската си топлопроводимост отопляемите тухлени конструкции поддържат топлината по-дълго, отколкото техните "колеги" от други типове. Мнозина ще се съгласят, че не е приятно, че отопляемата сауна бързо се охлажда. Затова вие сте зависими от времето. (Виж също: Пещи за бани електрически)



Как да направите сауна печка

Освен това, важно предимство на тухлената пещ е пожарната безопасност. Трябва да се отбележи, че истинска руска баня, фурната, в която по правило е тухла, ще струва много. Освен това е по-добре да поверите полагането на тухли на професионалисти, тъй като този процес е сложен и отнема много време. Лицето, което за пръв път се е сблъскало с полагането на тухли, такава конструкция няма да бъде лесна за изграждане. Тази точка може да се нарече липса на самоуправление.


Основни правила за полагане на тухлени пещи


Преди да започнете с подреждането на тухлена пещ, съветваме ви внимателно да проучите следните препоръчителни точки, които ще ви помогнат да създадете качествена и трайна структура. Така че, нека да определим какво трябва да обърнем внимание:



  • При планирането на самостоятелно направена вана трябва да се има предвид, че между стените и фурната трябва да има разстояние от около 40 сантиметра.

  • Когато избирате тухли за зидария, уверете се, че е здрава и няма пукнатини. За да определите каква е качеството на изгорялата тухла, обръщайте внимание на цвета, който трябва да бъде наситен, и на звука, който при звънене звъни. Заслужава да се отбележи, че отворите, цепнатините и силикатните тухли не са подходящи за работа. Домашната фурна, изработена от такава тухла, няма да се затопли добре и освен това няма да трае дълго.

  • Шевовете на глинесто-пясъчен разтвор трябва да съответстват на дебелина около пет милиметра. По-добре, ако тухлите са с еднакъв размер, тогава дебелината на шевовете ще бъде еднаква навсякъде.

  • Преди полагане на тухли върху хоросан, експертите съветват да се държи за 15 минути във вода.

  • По време на зидарията не забравяйте да инсталирате допълнителни механизми.



Невъзможно: веднага след завършването на полагане на тухли, запали огън в структурата. Трябва да изсъхне напълно. За да направите това, е необходимо да проветрете стаята няколко дни. Преди употреба структурата трябва да бъде смляна със сухи чипове. Не забравяйте, че не можете да го разтопите много!



Предимства и недостатъци на металната пещ


Желязната печка във ваната, направена от собствените си ръце, има своите предимства и недостатъци. Металното оборудване бързо загрява сауната, което е важен фактор за тези, които не обичат да чакат дълго, за да се затопли помещението.

Желязна печка във ваната

Въпреки това, недостатъците на железни устройства включват факта, че те се нагряват неравномерно. В допълнение, този дизайн не разполага с голям воден резервоар. Когато изграждате метална конструкция сами, помнете безопасността. Разстоянието от устройството до стените, както и до други дървени предмети или конструкции трябва да бъде най-малко 60 сантиметра.

Тези, които предпочитат да се доверят на компанията, специализиращи в производството и продажбата на сауна пещи, ви съветваме да обърнете внимание на пещите за вани "Варвара". Това оборудване се отличава със своята надеждност и издръжливост. Продуктите правилно спечелиха доверието на любителите на тази руска баня. Всеки модел има свои собствени индивидуални характеристики, които консултантът на компанията или дилърът може да разбере повече. Най-взискателните вкусове ще бъдат удовлетворени от материалите и конструкциите, използвани в производствения процес. Пещите за бани "Варвара", поради голямото разнообразие, са достъпни за всички сегменти от населението.

Така че, обобщавайки, ще забележим, че центърът и сърцето на банята, разбира се, е печка! И всяка версия на тези устройства има своите плюсове и минуси. Изборът е ваш, изгради го сами или купи, основното е, че отговаря на всички изисквания!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещ за баня от тръбаПещ за баня от тръба
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Как се правят пещите за баня?Как се правят пещите за баня?
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Оптималният размер на парната стаяОптималният размер на парната стая
Варианти на оформлението на вани 3х3, 3х4 и 3х5Варианти на оформлението на вани 3х3, 3х4 и 3х5
Отопление в печкатаОтопление в печката
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Чувствителна е чугунната печка за вана. Прочетете каквоЧувствителна е чугунната печка за вана. Прочетете какво
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
» » Домашни печки за банята
© 2021 BggeHat.com