Оптималният размер на парната стая

В процеса на изграждане на баня повечето собственици се придържат към спазването на всички съществуващи норми относно размера и конфигурацията на бъдещата структура. Бъдещият размер на сградата зависи от броя и качеството на планираните здравни процедури.

Ето защо е полезно да помислите за оптималните размери на парната баня и височината на тавана на тавана.

Общи размери и разположение

Общи размери и разположение

Класическата версия на руската баня означава наличието на пералня, парна баня, килер и спомагателна стая. Ролята на основното отопление се осъществява от пещ за изгаряне на дърва или електрическа печка. Трябва да се отбележи, че най-малките размери на банята за 2 или 3 души трябва да са поне 1,9 × 2,1 метра. Тази стая често може да побере една голяма пейка, за да може процедурата да седи или в хоризонтално положение.

Близък вариант баня площ различни параметри -. 2,6 х 2,5 м, за да компактен пространство използване, пейки, разположени подходящо L-образна "по протежение на стената" или P "по протежение на периметъра на помещението." Не забравяйте за подходящата структура на височината на тавана. В противен случай консумацията на гориво зависи от неговите параметри, поради което колкото по-ниско е разположено, толкова по-малко гориво стига до прилично отопление на цялата стая. Често пейка за почивка се намира на височина 100 см от пода, съответно отгоре на пещта. За удобство на хората, оптималното таванно ниво се счита за височина 2,4 м.

Парна баня и нейното подреждане

Парна баня и нейното подреждане

Централното място в банята се счита за парна баня. Нейните бъдещи измерения могат да се определят чрез мотивиране на пространството, както и планираните процедури и техните характеристики. В процеса на изчисляване на площта на парната стая е необходимо да се вземат под внимание размерите на самия нагревател, тъй като в повечето случаи се разпределят 1 м² пространство за нуждите му.

Минималната площ на банята се изчислява, като се отчита полезната квадратура, която се отличава с 1 посетител, а това е около 1,5 м². Според данните за група от 3 души, парната баня трябва да бъде повече от 5 квадратни метра. Височината на тавана, определен от ръста на арка-високата посетител, например, около 190 сантиметра. Основният компонент на свързващата двойка и една пейка, чиито размери са избрани съответно подово пространство, както и личните предпочитания на пътуващите. За да може да извършва процедури на хоризонтално разположено лице, ширината на пейката трябва да съответства на 95 см, а за седене на нея достатъчно е и 45 см.

Оптималният размер на парната стая за 4 човека варира между 5-6 m². Струва си да се отбележи, че използваемата площ не трябва да бъде по-малка от посочената. Мнението на експертите се слива с едно нещо - електрическите нагреватели са подходящи за малки парни бани, а пещите за готвене на дърва от метал са по-подходящи за помещения с голяма площ.

Пейки и техните размери

Размерите на складовете, предназначени за монтаж в парни помещения, се определят от функционалната цел на тяхното по-нататъшно използване:

  • За почивка с изправени крака близо до 45 см;
  • За прекарване на времето си с огънати крака - около 95 см;
  • За подреждане с повдигнати крака - близо до 155 см;
  • За прекарване на времето, лежащо с равномерни крака, се взема предвид "възможният растеж на човек" - 185 см.

Ако в парната стая има повече от 3 пейки, най-ниската трябва да бъде минималната позволена ширина. Неговата функционална цел е за деца или временно задържане на аксесоари, които са необходими за висококачествено изпълнение на съответните процедури. Между горната пейка и тавана трябва да има разстояние около 1 метър. Между дървените елементи, от които се състоят пейките, трябва да останат празнини от около 0,35 см за целите на конвекция на въздуха.

Измиване и неговите характеристики

Измиване и неговите характеристики



Стаята за извършване на процедурите, свързани с измиването на тялото, се нарича "измиване". На територията си често имат резервоари от отворен тип със студена вода, душове, пейки, както и шрифт за охлаждане на тялото.

Размерите на тази стая се изчисляват на посетител и това е приблизително 1 м². За 4 души една стая с размери 2 × 2,5 м² ще бъде подходяща, а за две - 1,7 × 1,4 м².

Размери на стаята за почивка и съблекалнята

Размери на стаята за почивка и съблекалнята

Специалната съблекалня, която е оборудвана преди миене или най-парната стая, се нарича съблекалня. Повечето проекти разглеждат връзката между чакалнята и стаите за почивка. Директно в чакалнята клиентите могат да се подготвят за приемането на процедури или да се отпуснат след тях. Често в помещенията на чакалнята има столове, пейки, закачалки за дрехи и огледала. В по-просторни версии има басейн за охлаждане на тялото след парна баня. За ценителите на масажа можете да организирате в съблекалнята tapchan.

Те също така разполагат с всички необходими прибори, които ще са необходими за процедурите, а именно: кофи, кофи, както и гориво за самите печки.

В средна баня, чакалнята е над 20 м², а в сгради с малка площ - около 6 м².

Експертите препоръчват да се осигури място за почивка на територията на големи и средни сгради. За група от 4 души е достатъчно място за релаксация с площ от около 8 квадратни метра. На своя територия лесно се поставят столове, разтегателен диван и маса. Можете също така да организирате място за церемония по чай. За група от 6-10 посетители е по-добре да изберете стая от около 15 квадратни метра.

Как да оборудваме вратите, осветлението и прозорците

Размерите на входната врата са важна част от подредбата на банята. Желаните размери на еднолистовата врата са 175х75 см. За поддържане на топлината подовото пространство в парното помещение трябва да бъде направено по-високо с 22 сантиметра от не-стомана в пералната. Също така, препоръчително е сауната да се оборудва с врата с висок праг, която ще се отвори навън.

За да се предотврати загубата на топлина на територията на малки парни бани, не е желателно да се оборудват прозорците. При големи двойки е по-добре да инсталирате прозорци с размери 35 × 35 см, възможно най-близо до пода.

В процеса на проектиране на баня, си струва да се разгледа внимателно нейното осветление. Не се препоръчва да се инсталират ярки тела в парната баня, тъй като те могат да овлажнят очите. По-добре е да се даде предпочитание на осветителни тела, които са устойчиви на температурни промени и висока влажност.

Заслужава да се отбележи, че най-подходящите размери на пералните и парните помещения са размерите, като се има предвид максималният оборот на посетителите, възрастовата им категория, пол и способностите на отоплителното оборудване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Размерите на банята са удобни за помещениятаРазмерите на банята са удобни за помещенията
Проекти и строителство на руската баняПроекти и строителство на руската баня
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Баня 4х4 метра добър компромисБаня 4х4 метра добър компромис
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Варианти на оформлението на вани 3х3, 3х4 и 3х5Варианти на оформлението на вани 3х3, 3х4 и 3х5
Височина на тавана в основните правила и разпоредби на банитеВисочина на тавана в основните правила и разпоредби на баните
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Проектира вани от пянобетонови блоковеПроектира вани от пянобетонови блокове
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
» » Оптималният размер на парната стая
© 2021 BggeHat.com