Проекти и строителство на руската баня

Проекти и строителство на руската баня

За дълго време руската баня имаше особено значение в живота на нашите предци. Обикновено това беше една стая - терма, в която се измиха, излязоха и измиха неща. Сега тенденцията да се изграждат бани с големи размери, разделени на няколко зони, придобива популярност.

Руска баня

Проектът на руска баня от профилиран бар

Тук можете да намерите място за отделна мивка и парна баня, както и за стая за релакс, където можете да се забавлявате с приятели и стая с билярд. Не е трудно да се предположи, че изграждането на такава баня не е лесна задача и няма смисъл да се изпълнява без проект. По принцип изграждането на бани сега възлага на специалисти, които също ще направят рисунка на бъдещата баня, и всички строителни работи ще бъдат завършени навреме.

Има обаче такива, за които руската баня не е стая за почивка с караоке, малък билярд, но преди всичко място за водни процедури. Те предпочитат за изграждане на малки вани 3x3 метра, уютен, но в същото време много функционален. Трябва да се отбележи, че за изграждането на такива бани е необходимо също така да се изготви план за всички действия, да се изпълни проект или поне малка рисунка.

Местоположение на банята

Според строителните норми и правилници банята не трябва да се намира твърде близо до жилищни сгради.

местоположението на банята

Пример за местоположение на банята на обекта

Най-малко петнадесет метра, трябва да споделите бъдеща баня и къщата или други сгради план на парцела 10 сто части. За да изберете правилното място, е по-добре първо да подготвите план на обекта с местоположението на всички сгради и бъдещата баня. Тази рисунка няма да направи грешка с безопасно разстояние, и по време на строителството ще дойде по-удобно.

Страхотно е, ако можете да построите руска баня на брега на езерото. Ако не, тогава е подходящ и изкуствен воден резервоар, например малко езерце. За тези, които не могат да си го позволят, можете да си осигурите душ в самата баня.

Трябва да сте много внимателни относно вида на почвата във вашия район. Всяка от почвите носи свои собствени характеристики при изграждането на фондацията. Например пясъчна почва допринася за изграждането на плитка основа на колан тип.

планиране на бани

Готово 3D оформление на руската баня

Има видове почви, които се подлагат на сезонно изместване. По време на настъпването на студено време такава почва може да се надуе, а през топлия сезон тя стига до предишното си състояние, което естествено не може да засегне основата. Планът за изграждането на вашата баня трябва да започне с избора на фондацията.

Основа за баня

Тъй като страната, която имаме, е голяма, климатът в различните му части е много различен един от друг. Съответно нивото на замръзване на Земята също е различно, което играе важна роля при избора на дълбочина на основата.
За изграждането на основата под сауната има много материали. Правилната селекция от тях ще гарантира силата на бъдещата конструкция. За големи и масивни вани, бетонни блокове и монолитна стоманобетонна основа са идеални.

фондация фондация

панделка основа за руската баня

При изграждането на сауни с малки размери може да се осигури лента.

Разположението на банята отвътре

Дървена баня от бар има топла и суха атмосфера. Кондензът не е мястото тук, тъй като дървото позволява на парната стая да "диша" и да пусне въздух през нея. В такива бани има естествена вентилация, благодарение на която влажността е оптимално регулирана както във вътрешността на парната баня, така и в други помещения, ако има такива. Иглолистната дървесина, избрана за строителен материал за изграждането на баня, ще ви позволи да се насладите на прекрасен и естествен аромат в процедурите за къпане.

За изграждането на бани използват различни видове дървесина:

  • липа;
  • трепетлика;
  • дъб;
  • пепел;
  • лиственица;
  • кедър;
  • бор.

Строителният материал от дърво е по-добре да се избере без голям брой възли и кухини, пълни със смола, а също и възможно най-прав.

интериор на руската баня

Пример за вътрешно планиране на баня

Слотовете в стените не се допускат, тъй като допринасят за отстраняването на парата от банята. Заедно с факта, че трябва да защитите стените, трябва да обърнете внимание на изолацията на тавани и покриви.

Препоръчва се използването на естествени материали за уплътняване на пукнатините в стените.

Не им се допуска да бъдат третирани с химикали, в противен случай измиването в банята няма да бъде много приятно след специфична миризма.


Сега на пазара има голям брой естествени уплътнения - юта пакли. Изборът е по-добре да се направи в полза на качествени продукти от юта, в противен случай, спестяване, можете да се препънете на фалшива.

За да се извърши топлоизолация на тавани, най-често се използват стъклени влакна или памучна вата от базалт. Пароизолацията също е много важна, поради което под слоя топлоизолация е необходимо да се осигури фолио от фолио. Разстоянието между бариерата за пара и тавана не надвишава 10 мм. Интериорното оформление на банята трябва да бъде благоприятно не само за измиване.

планиране на бани

Вариант на оформлението на руската баня

Всичко трябва да бъде хармонично и в същото време под ръка. Ето защо е необходимо да се мисли за всички нюанси на споразумението, така че посетителите на банята от останалите да не разсейват нищо. Когато изготвяте чертеж, ще ви бъде полезно да предоставите прозорец в съблекалнята, да подредите интериорните елементи по плана, които ще ви позволят да се отпуснете и да разговаряте с приятели след процедурите за къпане.

Парната баня е най-важното място в руската баня. Оформлението на парната стая трябва да е предимно удобно. Пещта трябва да бъде подредена така, че не само да се радва в парната баня, но и да загрява в други помещения. Пейки за измиване обикновено са разположени срещу печката, близо до стената. Рафтовете са по-добре да се правят на две нива.

Много важен момент е оформлението на вратата в парната баня. Не правете вратата на пълна височина, достатъчно височина от 1,5 метра + 0,3 метра праг. Вратите за парната баня трябва да бъдат направени така, че да се отварят навън. Този дизайн на вратите ще позволи на двойката да остане на закрито за дълго време.

Фурната за вана

Изборът на печки за сауни (печки) е много разнообразен. Сред огромния брой пещи, изработени в различни версии с различни характеристики, е необходимо да изберете такъв, който да се побира точно под Вашата баня.

Електрически пещи се считат за много популярни. Недостатъците на такива пещи включват тяхната висока консумация на енергия.

Предимства много повече:

  1. Няма нужда от комин.
  2. Електрическите пещи са екологосъобразни (тъй като те не изпускат горивни продукти).
  3. Такива пещи са лесно достъпни за контрол на температурата.

Въпреки появата на различни варианти на печки за вани, дървените печки за руски бани все още остават на водещите позиции в популярността.

фурна за вана

Пример за инсталиране на фурна за руска баня

Може би те не могат да се нарекат екологично чисти и да се поддържа необходимата температура в тях не е съвсем лесно, но е възможно да си представите това селска баня 4 на 4 метра в руски традиции без този атрибут. Да, и такава пещ струва много по-евтино от новите пещи с газ или течни горива.

Басейн за баня

Разбира се, такъв атрибут в руските бани не е традиционен. Дизайнът на банята, включително наличието на басейна, трябва внимателно да се планира. Независимо от факта, че мястото за плуване може да бъде направено от всякакъв размер, все още ще се нуждаете от много свободно пространство.
Ако размерът на бъдещата баня е голям, а след това в допълнение към басейна може да осигури много полезни удобства: фитнес зала, билярдна стая, стая за почивка.

баня с басейн

Планиране на руска баня с плувен басейн

В случай че се разработва проект или двуетажен план за баня, е необходимо оптимално разпределение на тези допълнителни помещения на етажите.
Много фирми, занимаващи се с изграждането на бани, предлагат подобна иновация като каскадни басейни. Те са няколко малки басейна с различни температури на водата.

Банийки в тях последователно води до втвърдяване и изцеление на тялото. Резервоарът, намиращ се навън, може да не е толкова практичен и той трябва непрекъснато да се почиства от отломки, но може да бъде отлично решение за собствениците на малки вани.

Друга версия на мястото за пречистване на водата във ваната е шрифт. Тази опция е подходяща за малки сгради, защото много полезно пространство не приема шрифта и осигурява радостта заедно с плуването в басейна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проекти и оформление на сауниПроекти и оформление на сауни
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Проектира вани от пянобетонови блоковеПроектира вани от пянобетонови блокове
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
Изграждане на сауна или саунаИзграждане на сауна или сауна
БаняБаня
Какви са турските баниКакви са турските бани
Защитни бани и сауниЗащитни бани и сауни
» » Проекти и строителство на руската баня
© 2021 BggeHat.com