Височина на тавана в основните правила и разпоредби на баните



За много фенове на банята, която е оптималната височина на тавана на банята, тя все още е загадка, тъй като различни източници съдържат различна информация, и да получите някои повече или по-малко точна информация не е получена. Ето защо е важно да се разбере какво трябва да бъде височината на тавана в банята, така че сградата да отговаря на всички норми и да дава своите полезни свойства. Точно това ще бъде обсъдено по-късно.
височина на таваните във ваната
Важно е да се определи целта, която ще бъде възложена на самата баня. Например, за традиционната руска баня дизайна ще бъде един, а за една финландска сауна - съвсем друга.
Ако имате намерение да инсталирате сауна, височината на тавана може да бъде всеки, тъй като основната цел на сауната е, на първо място, в нейното удобство. Общата цифра може да бъде от 210 до 230 сантиметра. Въпреки това, височината таван в руската баня има напълно различни критерии за устройството, които трябва да бъдат споменати по-подробно.

Класическото изчисление на височината на тавана на банята

През последния век на мястото на оценката на място се извършва по съвсем различен начин, отколкото е направено днес. Например, един руски инженер дей Приори, която е собственик на практическо ръководство за изграждане на бани и къщи, датиращи от 1912 все още представен като изграждане на бани, размерите на които могат да бъдат сравнени с размера на днешния сравнително голяма площ на жилищни апартаменти и къщи (виж също: "Класически тавани: винаги актуални") Според неговата теория параметрите на всяка от стаите за баня трябва да бъдат изчислени в зависимост от възможния брой посетители, които биха посетили сградата и в същото време биха се издигали.
каква е височината на тавана в банята
Според Priorova, съблекалня област и един човек трябваше да бъде 7,3 m³, а една и съща фигура в парна баня - 19,5 кубически метра. В този случай височината на тавана в банята се изчислява на не по-малко от 3,1 метра.
По един или друг начин, днес нещата са различни.

Съвременната дефиниция на височината на тавана на банята

Както знаете, колкото по-малка е стаята, толкова по-лесно и по-бързо се нагрява. Това обаче не означава, че горещият въздух винаги ще остане в стаята за дълго време. Ако по-рано височината на таваните в банята на селищния тип беше 170-180 сантиметра, това беше направено само поради простата причина за спестяване на дърва за огрев, използвани в процеса на отопление.
Но модерните уреди ви позволяват лесно да загрявате дори доста голяма стая в много кратко време. В допълнение, гамата от материали днес е много по-висока от преди, поради което устройството трябва да се подхожда внимателно, като се спазват всички инсталационни правила.
Не е тайна, че руската баня се различава от другите дизайни, тъй като парата се събира под тавана, което вследствие на това редовно се влияе от температурни промени. Рафтовете обикновено се монтират на няколко реда, т.е. ако желаете, можете да седнете по-високо или по-ниско. Ето защо няма ясни правила за това, коя височина на тавана в банята трябва да бъде оптимална.
каква е оптималната височина на тавана на банята
Не забравяйте, че повече нагоре в горната част е пряко пропорционална на по-дългото нагряване на банята. Ето защо горните 3.1 метра не са лукс, а по-скоро необходимост. Важно е само материалите за монтаж да са в точното количество, както и наличието на добре функционираща пещ.
В този случай, ако височината на пара е около два м, след това всички активни процедури като завиване метла, незабавно се диспергират всички свободни двойки, и дори по-добър пароизолация и вътрешна стайна няма да бъдат запазени чрез бързо охлаждане.
Следователно височината на тавана на парната баня трябва да бъде регулирана така, че да е монтирана така, че пространството под тавана да е относително свободно и нищо не пречи на свободното разпространение на пара.
Оптимална височина на тавана за баня, погледнете видеото:

Някои функции за изчисляване на височината на тавана на банята

Вентилацията в парната баня, разбира се, не може да бъде направена, иначе цялата пара и горещият въздух просто ще напуснат банята. Можете да оставите банята да изсъхне и да се охлади само след края на всички процедури. Но въпреки това, докато е вътре, по дефиниция нещо трябва да бъде вдъхновено.
оптимална височина на тавана във ваната
Вследствие на въздуха с кислород се нуждае от повече пространство, което означава, че височината на тавана трябва да е подходящо, това е, като да е в банята е удобно, без да изпитва никакви проблеми и дискомфорт, причинени от липса на въздух.

Височина на другите стаи в банята

В други зони на банята, които не са в парната баня, височината трябва да бъде регулирана единствено на техния комфорт на престой. Така че няма конкретни препоръки за размера и височината на съблекалнята, тоалетната или съблекалнята. За да осигурите по-голям въздушен поток в тях, можете да монтирате сравнително висок таван (в рамките на 3,5 метра), след което нормалната влажност не може да засегне отрицателно дизайна на целия таван.
Що се отнася до пода на тези стаи, нивото му трябва да бъде недвусмислено по-ниско, отколкото в парната баня. Направете това, за да сте сигурни, че разпространението на студения въздух долу не е толкова осезаемо. За помещение за пране се препоръчва дълбочината на пода да се задълбочи с около 5 сантиметра повече, така че водата да не се пръска по цялата баня.
допустима височина на тавана в руската баня
Тези препоръки за изчисляване на височината на тавана на банята могат да бъдат взети предвид, когато се взема решение за неговата подредба. Подробни снимки на опциите за монтиране на тавани, както и подробни видеоклипове за целия процес на работа, винаги могат да бъдат предоставени от специалисти, занимаващи се с такава инсталация.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Направи си сам изграждане на саунаНаправи си сам изграждане на сауна
Как да изберем таван за баняКак да изберем таван за баня
Как да изберем мебели за баня?Как да изберем мебели за баня?
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Как да си направим баня със собствените си ръцеКак да си направим баня със собствените си ръце
Изграждане на сауна или саунаИзграждане на сауна или сауна
Как да комбинираме баня и тоалетнаКак да комбинираме баня и тоалетна
Как да оборудваме банята? Удобство и функционалностКак да оборудваме банята? Удобство и функционалност
» » Височина на тавана в основните правила и разпоредби на баните
© 2021 BggeHat.com