Как да изберем печка за баня

За повечето летни жители е немислимо наличието на място в страната без руска баня, с парна баня. Следователно, много собственици на дори малко парче земя се опитват да разпределят на него място за баня. Естествено, основният елемент, който прави банята за приятно място за релаксация, е печката. Това е толкова важен детайл, че мнозина сериозно се притесняват как да изберат печката за вана. И това не е случайно, тъй като въпросът за печката определя качеството на приемане на процедури за баня.

Преди това печките били масивни отоплителни конструкции, чийто външен вид никой не се интересувал. Съвременният производител на нагревателя, в допълнение към функционалните характеристики, се притеснява и за външния вид на този нагревател. Тенденциите на производителите са ограничени до създаването на компактни пещи с висока мощност и лекота на използване. (Виж също: Тухлена фурна за баня)

Въпреки това, с всички положителни качества, печката има своите особености, затова е необходимо да се подхожда със специални грижи за избор.


Пещи за изгаряне на дърва


Най-популярни са стоманените или чугунните печки, състоящи се от:



  1. пещта;

  2. печки с пълнеж;

  3. пепелен тигел;

  4. решетка;

  5. Комин под формата на тръба, който насърчава образуването на течение и служи за отклоняване на горивните продукти на горивото.


Печка за сауна

Изборът на печка за вана директно зависи от размера на самата баня. Но има няколко критерия, които трябва да се обърнат внимание при закупуването на нагревател. Това: (Виж също: Пещи за бани Ermak)



  • топлоустойчивите свойства на стоманата, от която е направена пещта;

  • маса и степен на отопление на камъните;

  • капацитет, обем и размери на камината;

  • решетка;

  • пепел кутия:

  • дизайн.


Материали за фурна за сауна


Дизайнерите на домашни и вносни пещи за вана работят с ултрамодерни материали при производството на отоплителни тела. Възможността за използване на топлоустойчива стомана, която преди това е била недостъпна за предприятия от този тип, позволява създаването на уникални дизайни. Вече няма нужда да избирате печки с дебели стени, така че топлината да трае дълго.

Свойствата на сплавите, от които се произвеждат печките, въпреки дебелината на стените, са в състояние да затоплят стаята възможно най-много. В този процес горивото на гориво е доста дълго време. Топлоустойчивостта се постига благодарение на наличието на хром в състава на сплавта. Следователно, преди да изберете печка във ваната, попитайте консултантите каква е масата на хрома в стоманата, от която е направена тази конструкция.

Каквато и да е качеството на стоманата за печката в сауната, най-важното е печката. От количеството и степента на нагряване на камъните зависи комфортът на къпането и колко лесно ще парата в банята. Каменка е отличителен елемент на финландските и руските бани от специализирани бани от други култури и народи. Благодарение на камъните парната стая е изпълнена с жива светлина, която е много полезна за здравето и спомага за отпускането и съживяването на животворните сили. (Виж също: Пещ за вана със собствени ръце)

Печка във ваната

Популярното изявление, което е правило, гласи: количеството камъни във ваната и комфортът, получен от посещението в парната баня, са взаимосвързани. Колкото повече камъни, толкова по-добре. Нормата е 5 кг на 1 м3 от обема на ваната. Естествено е необходимо да се вземе предвид степента на затопляне на камъните. Зареждането на нагревателя трябва да бъде опасно горещо, в противен случай функциите на това отоплително тяло няма да бъдат изпълнени.

Камъните за печка за вана не трябва да отделят токсични вещества под въздействието на влага и топлина, а те трябва да имат и определена топлина. Ето защо основно се използват такива скали като базалт, порфирит, перидотит и талхлорит.


Силата на пещта за сауна


Ако преди размерите на пещите са имали пряка връзка със захранването, сега основният индикатор за мощността е размерът на камината. Определено количество дърва се изсипва в камината на печката, естествено, колкото по-голяма е камината, толкова повече гориво гори, увеличавайки производителността и мощността на печката. (Виж също: Пещ, чугун, за вана)

Параметрите на дълбочината на камината засягат само комфорта на пещта, тъй като собственикът не трябва да прекарва време и физическа сила върху малките триончета.



Изборът на камина за баня с напречно сечение на камината, който се свива отдолу, е най-ефективният и правилен, защото тогава самата горяща дървесина ще се спусне до решетката

Дъното на пещта трябва непременно да се състои от решетка, чиято основна функция не е отстраняването на пепел, както мнозина мислят, но при доставянето на по-ниските слоеве гориво с въздух. (Виж също: Електрическа фурна за сауна)

Тъй като много баня пещ пригоден за затопляне не само дървесина, но също така и температура въглероден горене, което е много по-висока, по-добре е да придобие нагревател с чугунена решетка, тъй като желязото може да издържи на много високи температури.

Пещта за вана

Един от важните компоненти на силата на нагревателя е пепелникът. Камерата за натрупване на пепел е директно под решетката. За удобство, понякога се правят под формата на чекмедже. След това е лесно да го избутате и да го освободите от пепелта, която тя изпълва. Своевременното освобождаване на пепелния тигел подобрява подаването на въздух и следователно подобрява процеса на изгаряне.


Проектиране на пещи за вана


Назначаването на пещи за монтаж във вана не може да има голямо разнообразие в технологичния процес и не е необходимо да се измисля велосипед, когато вече има отлични образци. Ето защо дизайнерските идеи са насочени основно към външния вид на отоплителната инсталация. Основният акцент е върху покриването на тялото на пещта. Някои модели са "полирани" с полимерни слоеве, но моделите от текстурирана неръждаема стомана изглеждат много естетически. Отличното качество на този материал отразява цената на печките за вани от "неръждаема стомана". Тези единици от икономическата класа практически не са намерени.

В допълнение, дизайнерските решения докоснаха тялото на нагревателя. На пазара има достатъчно разнообразие от пещи с прави, чисти ъгли и твърдо тяло, както и с гладки криволинейни модели.

Модерни модели на печки започнаха да изглеждат по-естетически приятни и богати благодарение на прозрачното стъкло на вратата на огнището, през което може да се види огънят в пещта. Стъклената врата на камината създава уютна атмосфера и специална атмосфера в стаята за отдих, където можете да инсталирате нагревател. Цената на тези фурни зависи от размера на екрана, като тези на телевизорите. Колкото по-голям е екранът, толкова по-красив е външният вид, толкова по-скъп е продуктът.

Подобряването на качеството на живот на някои сегменти от населението позволи на производителите да разработят елитни модели на силни пещи на сауна, които имат широки диагонални екрани, позволяващи да се вижда огън от различни ъгли.

Гориво за фурна за сауна

Изборът на гориво за пещта не е трудно, те могат да бъдат заредени с различни твърди горива: те могат да бъдат готови брикети гориво, дървени стърготини. Използването на въглища не е възможно във всички печки, тъй като температурата на горене е изключително висока. И ако има скеле около вашата баня, тогава няма проблем, можете да отидете и да съберете достатъчно количество четка.


Функционални характеристики на пещите за вана


Има една много важна разлика между съвременните пещи за вана от тези модели, които са били използвани преди. Всички видове пещи, произведени от известни фирми, при условие че са правилно инсталирани и експлоатирани, имат възможно най-висока степен на безопасност.

Независимо от непроменения принцип на работа, все още съществуват различия дори при такива високоспециализирани видове, като бани. Някои сауни са оборудвани с метален резервоар, монтиран на ръба на пещта. Това устройство се нарича "парна генератор", за разлика от камъните, то значително затопля водата много по-бързо, защото металът загрява топлинната енергия по-бързо от камъка.

От всички варианти на баня пещ за предпочитане е да закупите печката с конвекция, тъй като те имат отлични качества: конвекция ви позволява да "раздвижване" в сауната слоеве на топло и студен въздух, което прави температура униформа, както на дъното и на върха. Следователно парната баня и цялата баня се затопля по-бързо. Това спестява време, енергия и гориво.

Най-опасни и ненадеждни, от всички разнообразие от пещи са електрически пещи за баня. Тъй като водата е отличен проводник на електрически ток, такова устройство е източник на опасност и риск. Ето защо е много важно да инсталирате електрически нагревател само на опитен техник, който също така инсталира всички необходими устройства, които ще предпазват от токов удар.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Фурни за метални вани със собствени ръцеФурни за метални вани със собствени ръце
Пещта на банята от улицатаПещта на банята от улицата
Инсталиране на термоформова фурна от собствените си ръцеИнсталиране на термоформова фурна от собствените си ръце
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Печката за ваната със собствените си ръцеПечката за ваната със собствените си ръце
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?
Отопление в печкатаОтопление в печката
Чувствителна е чугунната печка за вана. Прочетете каквоЧувствителна е чугунната печка за вана. Прочетете какво
Как да избера подходящата ванаКак да избера подходящата вана
» » Как да изберем печка за баня
© 2021 BggeHat.com