Какъв вид дърва е по-добре за пещ, съвети за избор на дървесни видове

За да видите жив огън в пещта ви a priori е приятно, той създава уютна и комфортна атмосфера в цялата къща, но не забравяйте, че основната му задача е да затопли стаята. Ефективната работа на пещта ще позволи да се затопли пространството на къщата по всяко време на годината, за да се разтопи сауната.

Желателно е запалването на пещта да не отнеме много време, а топлината от него, напротив, да се забави за дълго време. Това ще позволи правилния избор на гориво, по-специално на дърва за огрев. В тази статия ще говорим за какъв вид дърва е по-добре да печем фурната, ще спрем на различни видове дървесина, ще проучим широколистни и иглолистни варианти и специфични видове дървесина.

Пламтящият огън в каменна пещ
Добър пламнал огън във фурната

Характеристики на дърва за огрев

Не винаги е подходящо да се сравнява отоплението на къща с печка и електричество или газ, тъй като печката допълнително създава атмосфера на комфорт, уникален семеен комфорт. Колко е приятно в мълчанието на Думата да чуят меките пукнатини на огнището в огнището, да усетят топлината, излъчваща от нея. Дори и в наше време тези уникални чувства са толкова приятни за човека, че в почти всяка частна къща се издига добра пещ или камина.

Въпреки това, за да се използват ефективно възможностите на печката, е необходимо да се разбере дърва за огрев. Оказва се, че не всички видове дървета са еднакво добри за дърва за огрев, има много нюанси, които значително усложняват избора на дърва за пещ за пещта.

Например, за горене в камината е желателно да се намери разцепения, горене, което излъчват приятен аромат, но не се отделят големи количества катран, сажди, мръсотия. Смолите в състава на дървото допринасят за увеличаването на продукцията на дим, както и за взривното крекиране на трупи с освобождаването на големи въглища. За открита камина подобни емисии няма да бъдат безопасни, така че в тях не се използва иглолистна дървесина.

Дървесината за пещта се избира чрез пренос на топлина, като основните им критерии са интензивността и продължителността на изгаряне. Желателно е дървото да гори с по-малко дим и да остави минимално количество пепел.

Дърва за огън
Дърва за изграждане на пожар

Ако разгледаме оптималното дърво за използване във фурната, то трябва да има следните функционални характеристики:

  • На първо място пренос на топлина, максимално възможно за дърво.
  • Горимостта на дървото също трябва да бъде отлична, така че да не се затруднява топенето на огнището.
  • При изгаряне дървесината не трябва да отделя много дим и да оставя малко количество пепел.

За да се постигнат такива характеристики, е важно не само да се избират правилно видовете дървесни видове, но и да се изсуши събраното дърво, уверете се, че е правилно съхранена. Прясно нарязан дървен материал не се използва в пещи, той трябва да се изсуши за известно време, да се отърве от излишната влага. Мокрото дърво изгаря слабо, докато отделя голямо количество дим.

Има дори техника за определяне на сухотата на дървесината за използване в камини или фурни. Необходимо е да удряте един лог от друг и да слушате звука. Ако е звукова, то е напълно възможно да използвате такива полюси за изгаряне на огнището.

Смята се, че най-добрите дърва за печка за камини и печки се получават, ако се извършва прибиране на реколтата през зимния период от време. По това време дърветата са в някакво консервирано състояние, в резултат на което потокът от сок в тях практически не работи. Най-лошото от всичко е, че ако дървата за огрев се съберат през пролетта или лятото, когато в дървесината има много влага, такава гора ще изсъхне много дълго.

Нарежете дървото с брадва
Полученото дърво през зимата може да бъде разделено през лятото

Ако разгледаме видовете дървета, най-добре е да изберем широколистни сортове, тъй като те имат доста плътна структура от влакна. Този вид дървесина може да произвежда много топлина за дълго време. По-често дървесината се събира от следните дървесни видове: дъб, бреза, липа, елша, пепел, трепетлика. Дори овощните дървета могат да бъдат добър източник на топлина. В допълнение, ароматната гора е идеална за използване в умивалника или в открита камина.

Иглолистните дървесни видове също изгарят добре, но тъй като съдържат голямо количество смола, при изгарянето изпускат много дим и сажди. Иглите изгарят достатъчно бързо, но топлината се освобождава посредствено, така че за да се използва във фурната вкъщи, по-добре е да не се разглежда тази опция по-специално, и за да спестите поле за баня.

Дърва от широколистни дървета

За да изберем оптимално горивата за пещта, въз основа на специфичните нужди, нека първо разгледаме най-популярните видове широколистни дървета за отопление на къщата.

Дърва за огрев. Специалистите отдавна отбелязват дъбово дърво, като дърво, което има почти максимална топлинна мощност (дъбът е по-нисък от пепелта). В същото време, изгарянето на дъб отнема много време, което значително намалява потреблението на трупи. Такива характеристики на дъба се обясняват с гъстата му твърда структура. По естествен начин дъбовите дърва за огрев са по-скъпи от всички останали, но спестяванията могат да се видят в възможността да се затопли стая с по-малко гориво.

Дъбови дърва
Събиране на дъбова дървесина

Смята се, че за фурни трябва да се използва дъб на средна възраст, защото в този момент неговите характеристики са максимални. При горенето такава дървесина отделя силна топлина, а като доста приятен, характерен аромат на дърво. Дъбовата дърва за огрев се използва активно за отопление на откритите камини, те създават приятна атмосфера в стаята, пълна с лековити аромати на гората.

Интересен факт: истинска италианска пица печени във фурната върху изключително дъбово дърво. Италия не е богата на този вид дърва, така че в тази страна дървеният дъб е много ценен.

Подобни характеристики се притежават от пепелта, както и плодови дървета като ябълка или круша, но те също трябва да се съберат на определена средна възраст.

Дърва от бреза. Следващото много популярно дърво, което ще разгледаме, е брезата. Дървесината от бреза се използва активно за фурни в сауни, тъй като те не само дават отлична топлина и аромат, но също така са надарени с дезинфекционни свойства. Освен това, сауната, загрята от брезова дърва за огрев е изпълнена със здравословни свойства, идеално помага да се справи с настинките, хронични проблеми с дихателните органи.

Съществуват обаче и нюанси при събирането на бреза. От дълго време е доказано, че основните му свойства дърва за огрев от това дърво се губят след 2-3 години съхранение. Определете, че това може да изглежда на видно място, става гнило. От такива дърва не е необходимо да се очаква силна топлина, а класическият аромат от тях напълно изчезва.

Дървени брези
Събиране на брезови дърва за огрев

Голямо количество катран присъства в състава на брезова дървесина и кора. Това можете да наблюдавате, когато изгаряте кората, когато започне да отделя черни облаци дим. Катранът е въглеродно съединение, така че е в състояние незабавно да се възпламени и да гори с голяма интензивност. В този случай, след изгаряне на пепел от бреза всъщност не остава. Дървесината и кора от керемиди често се използват за осветление на печки, тъй като дървесината гори дори сурово.



Ако сравняваме дървесината от дърво от бреза и бор или с елша дървесина, то с нивото на топлопредаване те са по-високи с 25-30.

Дърва от елша. Дървесината от елша може да се разпознае непосредствено чрез характерния му цвят, който може да бъде оранжев, червен, синкав, охра. Различните цветове показват конкретна порода по елха и в момента те са от порядъка на 20-25. В древни времена есента е била наречена "царска", защото много векове са били използвани за отопление на къщи на благородството.

Olkhovye дърва имат забележително свойство, те се изсушават независимо при нормални условия на съхранение. Това свойство най-често е характерно за ельо, което се е отклонило далеч от реки, езера, в земята с малко количество влага.

Друго забележително свойство на елша е неговият уникален аромат, който запазва дървесината за 2-3 години съхранение. След това ароматът по време на горенето ще бъде незначителен, но нивото на топлопреминаване няма да се промени. В древни времена, альорите са били активно използвани за отопление на сауната в черно, защото при изгаряне практически не изпуска дим. Смята се, че дървото от елша помага за почистването на комина от саждите чрез изпаряване на определен тип при горенето.

Срязан Орел
Събиране на дърва за огрев

Притежава уникален аромат, ябълката се използва активно за пушене на месо и риба, не е чудно, когато се събират елша, стърготини се събират за бъдеща употреба.

Дърва от пепел. При продажбата на пепел дърво е рядко и скъпо, тъй като на топлопреносването, този вид дървесина е сравнима с дъба, и дори малко надвишава. Събирането на пепел преминава с определени проблеми, поради своята твърда структура е много трудно да се разбият на парчета.

Обърнете внимание, че пепелта идеално изгаря дори сурово, докато не искри и дава еднороден пламък. Ако е необходимо разтопете печката със сурови дърва за огрев, използвайте пепел или бреза. Ако намерите такива дърва за огрев на достъпна цена, не забравяйте да ги закупите.

Пепелни трупи
Недостатък дърва за огрев от пепел

Дърва от липа. За бързо изпичане на печки опитни собственици могат да използват дърва от липа. Дървото на това дърво е достатъчно трудно да се хване в огъня, но след това изгаря много интензивно, освобождавайки голямо количество топлина, което допринася за бързото нагряване на пещта. Този имот е отличен за дърва за огрев за баня, чиято основна задача е да подготви отлични условия за отдих за кратко време.

В допълнение, като брезова дърва за огрев, липата има лечебни свойства, помага при настинки и респираторни заболявания. Смята се, че ако добавите няколко мерителни лъжици към липийната пещ, полученият комбиниран аромат и пара ще излекуват стари, зле лечебни рани.

Дърва от липата не губят своето свойство за около две години след отрязването на дървото. За третата година терапевтичните и топлинни характеристики на дървото постепенно намаляват.

Дърва от аспи. Aspen дърва наподобява елша в своята функционалност, поне те също ефективно борба със сажди в комина. При изгаряне, трепетлика практически не изпуска дим, от него излиза характерна пара. Тази пара има благотворен ефект върху саждите, които омекотява и се отдалечава от стените на комина. При изгарянето на дървесината от пепелта във фурната можете да чуете сажди, попадащи в пещта или пепелта.

Дърворезба
Събиране на дърва за огрев от трепетлика

В същото време преносът на топлина от изгаряне на аспен е нисък и е малко вероятно тя да бъде достатъчна за правилното нагряване на помещението. Следователно, такива дърва за огрев се използват изключително за превантивни цели. Aspen дърва за печката ще бъде изключително необходимо, ако преди да бъде загрята от иглолистни видове.

Дърва от върба и топола. Тополите и върбините за дърва имат един недостатък. Те рядко се използват за пещи от пещи, тъй като те горят много бързо. За да загрявате стая с такива дърва, е необходимо да ги използвате много, така че дори ниска, привлекателна цена не може да се концентрира върху тях.

Специалистите отдавна класифицират върби и тополи от дърва за огрев до нисък клас, които се използват в редки случаи, когато няма нормални дървесни видове.

Дърва от овощни дървета. Дървесината от овощни дървета е рядка, но те не са лоши по техните характеристики. Такава дървесина във фурната лесно загрява къщата, но по-често тези дърва се използват за камини или пушене поради тяхната изключителност. За да се срещне с такива дърва е рядкост, в края на краищата, те често се появяват, след съкращаване на стари градини.

Дърва от иглолистни дървета

Иглолистната дървесина има в състава си голямо количество смола, която спомага за бързо и интензивно изгаряне с голяма емисия на дим и сажди. Редовното използване на иглолистно дърво допринася за образуването на дебели слоеве от сажди по стените на комина.

Дърва от иглолистни дървета
Дървени трупи от иглолистни дърва за огрев

Ето защо иглолистната дървесина за отоплителни къщи практически не е в търсенето, тя се използва за подземни пещи в сауни. Разтопеното легло от иглолистни игли изпълва пара с класически мирис на ела, което успокоява нервите и има благоприятен ефект върху дихателната система. Ароматът на горски иглолистни растения се дължи на етеричните масла, присъстващи в състава на иглите. При изгаряне, смърч и борова дърва излъчва характерна пукнатина, която много хора обичат.

Обърнете внимание, че изгарянето на иглолистна дървесина е трудно да се гаси и изхвърлените от тях камъни правят това дърво най-лесно запалимо. Ето защо е най-добре да загрявате затворена печка или камина с бор или ела.

След като анализирате всички съществуващи видове дървесина, лесно ще намерите най-добрите дърва за пещи във вашия дом и баня. Използвайте различни видове дървета, намерете най-доброто решение за конкретна ситуация. Насладете се на приятен аромат, топлина и комфорт, които получавате от изгарянето на дърва от дърво.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дълго гореща печка за изгаряне на дърваДълго гореща печка за изгаряне на дърва
Как да стреля печкаКак да стреля печка
Какъв вид дърва се използва най-добре за запалване на каминаКакъв вид дърва се използва най-добре за запалване на камина
Температурата на горене на дърва за огрев от различни видове дървесина в пещната пещТемпературата на горене на дърва за огрев от различни видове дървесина в пещната пещ
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Как да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалимКак да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалим
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Какъв вид дърва е по-добре за използване, за да разпали саунаКакъв вид дърва е по-добре за използване, за да разпали сауна
Как правилно да запалите камина с дърва за огрев, инструкции от типа "turn-by-turn" и…Как правилно да запалите камина с дърва за огрев, инструкции от типа "turn-by-turn" и…
Birch дърва, основните свойства на популярното дървоBirch дърва, основните свойства на популярното дърво
» » Какъв вид дърва е по-добре за пещ, съвети за избор на дървесни видове
© 2021 BggeHat.com