Отоплението на фурната все още е актуално

Пещта за отопление на частна къща е обичайният и най-разпространеният начин за отопление на малки самостоятелни къщи. В някои случаи фурната е единственият възможен начин за организиране на топлината в къщата. Материал печка, и burzhuyka, в допълнение към основните функции за отопление все още могат да играят роля и декоративен състав в интериора.

Отопление в пещ в модерен интериор

Отопление в пещ в модерен интериор

Предимства на метода за нагряване на пещта

Да опишем положителните аспекти на обзавеждането на пещта в къщата:

  • сравнително ниски разходи за полагане и довършване на печката;
  • възможността за комбиниране на пещта с камината;
  • Откритият огън създава специална атмосфера в отопляемата стая;
  • на територията на нашата страна, дърва за огрев все още не е дефицитно гориво.
Отопление на печка и камина в едно ...

Отопление на печка и камина в едно ...

И сега за отрицателните моменти на работа на пещта

  • Сериозната печка от руски тип изисква за себе си голяма площ от помещения - дебелите стени на такова отоплително "устройство" натрупват топлина в нея, поддържайки комфортна температура в стаите на къщата дори след като пламъкът е избледнял;
  • дълъг период на нагряване на масивна пещ или нейната инерция, която впоследствие се компенсира чрез продължително охлаждане;
  • ефективността на пещта е само 25 - топлинните загуби са максимални през комина;
  • фурната не загрява въздуха - първоначално затопля стените й, а стените вече затоплят въздуха.

Правилното разположение на пещта и изборът на неговата конструкция

Оптималното разположение на пещта в къщата трябва да отговаря на това изискване - възможно най-много стаи трябва да се свържат с нея. Източникът на топлина в такава пещ е огънят и потокът от горещи продукти на изгаряне в сложните канали на комина.

Отоплението в пещ е възможно само на 2 етажа.

Двуетажна фурна

Двуетажна фурна

Върхът на пещта е желателно да доведе до коридор или кухня. Топла повърхност на печката в стаята. При проектирането на пещта трябва да се има предвид, че 1 м2 от неговата повърхност може да загрее до 35 м2 стая.

При планирането на помещенията е необходимо да се вземе предвид местоположението на мебелите - стените на "огледалната" фурна не трябва да бъдат покрити с мебели или други прегради. Голяма стена от печката трябва да излезе в голяма стая.

Изборът на тип пещ е необходим по отношение на неговия топлообмен и функционалните характеристики. Ако се нуждаете от котлон или фурна, помислете за местоположението на фурната в кухнята и в съседната стая. Дългата и тясна фурна с камина, която напуска коридора, е идеална за отопление на две големи съседни стаи.

Сега в тематичните публикации и в Интернет можете лесно да намерите стъпка по стъпка инструкции за полагане на печки от различни видове.

Как да направите основата под печката?

Изборът на вида пещ ви позволява да определите размера и дълбочината на мазето под пещта. Този обект "сграда" е издигнат непосредствено след запълването на основната основа на къщата.

Основата на печката в частна къща

Основата на печката в частна къща

Моля, обърнете внимание! Основата на печката не е свързана с основната основа на къщата, за да се избегне унищожаване с различни течения от стени и печки.

Основата за тухлена пещ се излива в монолитен стоманобетон. Размерът му трябва да надвишава общите размери на бъдещата пещ с 10-15 см от всяка страна. Дълбочината на основата е от 0,5 м до 1 м. С насипна почва и тясно разположена подземна вода фондацията не се задълбочава, но увеличава площта си.

Ако къщата се намира на твърда монолитна основа, то печката е построена върху възглавница, допълнително издигната върху нея на пода.

Желязната печка не изисква мощна основа за себе си.

Желязна печка в къщата

Избор на материали за пещта



За продължителна работа на пещта е необходимо да се изгради от качествена тухла.

За "тялото" на печката се използва нормално изгорена червена тухла. Такава тухла, когато я подслушва, дава метален звук и когато падне, тя се разцепи (ако се раздели) на големи парчета. Той е удобен за полагане, тъй като той лесно се поддава на правилно разделяне.

Червена тухла

Червена тухла

Най-горещите части на пещта: пещта и коминът (в близост до пещта) трябва да бъдат изработени от огнеупорни тухли.

Огнеупорни тухли

Огнеупорни тухли

Хоросанът за зидария на основата на глина и пясък не трябва да се отдава на здравината на тухления материал, като в същото време осигурява надеждна смес от тухли помежду си.

По тези въпроси е по-добре да се консултирате със специалисти във вашия район, тъй като глината може да бъде различна. Но приблизително имате нужда от 2-2,5 кофи от глина за 1-1,5 кофи пясък за полагане на 100 парчета. тухла. Разтворът се довежда до консистенцията на гъста сметана. Увеличаването на здравината на зидарията може да бъде добавено към разтвора на Портланд цимент (до 0,5 литра на кофа) или сол на маса (150 г на кофа). За полагане на тръба и основата може да се използва разтворът, в който се прибавя варното "тесто".

Увеличаваме ефективността на пещта

Увеличаване на ефективността на пещта може да инсталира в нея допълнителен воден топлообменник и създаването в останалата част на къщата система за отопление на водата. Това е особено вярно в присъствието на стаи, които не влизат в контакт със стените на пещта.

Пещ с водна схема

Пещ с водна схема

Отоплението в пещ с водна схема осигурява по-равномерно разпределение на топлината и позволява повишаване на ефективността на цялата отоплителна система у дома. Всъщност, когато изграждаме пещ с воден топлообменник, получаваме един вид воден бойлер с твърдо гориво, който не само отоплява охлаждащата течност, но и дава топлина в стаята през стените му.

При избора или производството на топлообменник трябва да се обърне специално внимание на качеството и дебелината на метала. Използването на тънък (до 5 мм) метал е насочено към принудителния анализ на пещта след няколко години поради изгаряния топлообменник.

Структурна схема на отопление на пещта с водна схема

Структурна схема на отопление на пещта с водна схема

Да обобщим малките резултати

Пещта за отопление в частна къща е ефективен начин за отопление в частни къщи, с правилно проектирана и вградена печка.

Фурната в къщата е красива и ефективна

Фурната в къщата е красива и ефективна

Ниска цена на дърва за огрев ви позволява да спестите на отопление. Цената на 4-6 "кубчета" на нарязани дърва варира между 6-7 000 рубли. И тези дърва за огрев трябва да бъдат достатъчни за половин година на отоплителния период за средната частна къща. Поръчането на недървесни дървета може да запазите.

"Злато" за Европа от Русия

В същото време, централизирани разходи за отопление в диапазона от 3-3.5 хиляди рубли за добре обзаведени 3-стаен апартамент.

Пещта за отопление е автономна, въпреки че изисква ежедневно внимание на собствениците.

Изгоряла къща

Това видео трябва да изглежда всеки, който иска да направи печка в домовете си

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Пещи с печкаПещи с печка
Дълго гореща печка за изгаряне на дърваДълго гореща печка за изгаряне на дърва
Отопление на пещ с водна схемаОтопление на пещ с водна схема
Пещ със собствени ръцеПещ със собствени ръце
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Пещ с водна схемаПещ с водна схема
Пещи за домаПещи за дома
Печка с печка със собствени ръцеПечка с печка със собствени ръце
Пещ с нагревателПещ с нагревател
» » Отоплението на фурната все още е актуално
© 2021 BggeHat.com