Отопление на пещ с водна схема

Благодарение на топлината, възможно е да се създаде най-уютната и удобна среда за живот в къщата. Начини за отопление на къщата има много голям брой и всяка година този списък се допълва с нови методи. Въпреки разнообразието на съвременните системи за отопление, старите системи са еднакво популярни. Най-старият вид отоплителна система е отоплението в пещта. Това отопление се използва от човечеството, за да загрява домовете си за повече от едно хилядолетие.
парно отопление на печката
Схема на отоплителната пещ с водна схема

Традиционните пещи са изработени от материал като червена тухла. Такива пещи са инсталирани възможно най-близо до центъра на помещението или в центъра му. Такова подреждане е необходимо, за да се разпространи топлината не само в помещението, където е инсталирана пещта, но и в съседните помещения. Предната страна на печката обикновено е насочена към кухнята и се използва не само за отопление на помещението, но и за готвене или сушене. Гърбът на печката служи като източник на топлина за други съседни стаи в къщата. 1 кв. М метър фурна е достатъчно, за да загрява около 35 квадратни метра. метра от площта на къщата. Въз основа на тези стойности можете да определите каква площ е необходима за фурната в дома ви.

Предимства и недостатъци на отоплението на печката

Традиционното отопление през печката има своите предимства и недостатъци. Традиционните пещи могат да бъдат намерени дори в най-модерните жилища. Отоплителните системи на фурните могат да се използват в частни къщи или вили, в селски къщи или в страната. Сред предимствата на такава отоплителна система са следните:

  • Лесна и бърза инсталация. Традиционната фурна може да бъде изградена от евтини и лесно достъпни материали.
  • Лесна работа и поддръжка.
  • Такава отоплителна система има висока ефективност. Ако отоплителната система е проектирана възможно най-правилно, тази цифра може да достигне ниво 60. Стойността на тази ефективност е почти подобна на ефективността на устройството, което работи с течно гориво.
  • Модерно отопление на печката може да се комбинира с уред като камина. По този начин получаваме не само дизайн за отопление, но и декоративен елемент.
  • Чрез отоплението на печката в къщата можете да създадете уютна и комфортна атмосфера.
  • Благодарение на такива компоненти на пещта като амортисьори е възможно да се регулира температурния режим в къщата.
загряване на пещта с водна схема
Пещта е важен елемент във вътрешността на къщата

Системата за отопление на дърва има своите недостатъци. Скриването на такива недостатъци ще бъде неправилно, тъй като те трябва да бъдат взети под внимание по време на организирането на печката отопление:

  • Значителна част от полезния район се губи. Една по-ефективна пещ е по-голяма и по този начин ще има по-малко свободно пространство в стаята.
  • За да може печката да се загрее до желаната температура, това отнема известно време. Моментът на запалване на пещта не означава, че той вече започва да разпределя топлината в стаята.
  • Пещта бързо замърсява помещението, в което се намира. Това означава, че ще трябва да се почиства периодично.
  • Отоплението в пещта не може да затопли къщата по един и същ начин. В близост до фурната температурата винаги ще бъде по-висока, отколкото в други части на сградите.
  • Ако такава система се използва по неправилен начин, съществува опасност от отравяне с въглероден окис.
  • Рискът от пожар е по-висок.
загряване на пещта от собствените си ръце
Изгарянето на печката е дълъг процес

Пещи с водна верига

Напоследък такива системи за отопление като комбинираната система за отопление с вода и печка са популярни. Отоплението в пещ с водна схема работи благодарение на фурната, към която е свързана отоплението с вода.

Комбинираната система е добра, защото ви позволява да разпределяте топлината около къщата по-равномерно.

Друго предимство на такава комбинирана система е, че тя е подходяща за едновременно затопляне на няколко помещения. Фурната, която е свързана към водния кръг, работи по подобен начин, подобно на котел на твърдо гориво. Ако сравните тези две системи, първият отоплява не само охлаждащата течност, но и стените и каналите за дим, които играят важна роля при отоплението на къщата. Топлината се прехвърля на отоплителните тела, но след това пещта продължава да отделя топлината, докато се охлади напълно.

Най-важният компонент в отоплението в пещта е топлообменник или серпентина.

Този компонент е инсталиран в камината и цялата отоплителна система е свързана към него. Топлообменникът може да се различава в дизайнерските си особености, но най-важното е, че той не пречи на циркулацията на охлаждащата течност и я загрява до максималната температура.

печка отопление
Инсталиране на топлообменника в печката

Топлообменникът обикновено се произвежда за определена пещ. Материалът за неговото производство може да бъде стоманен лист или метални тръби. Стобските регистри са по-популярни, тъй като се произвеждат много просто и бързо. Друго предимство на стоманените регистри е, че те са лесни за почистване от въглеродни отлагания. Има недостатък с стоманени бобини - те имат малка отоплителна площ. В тази връзка, рулони от метални тръби ще бъдат по-изгодни.

Характеристики на комбинираната отоплителна система



Системата за отопление на печката, която отоплява помещението с охлаждаща течност, е организирана по същия начин, както конвенционалната система с котел, работещ с твърдо гориво, както е видно от видеото по-долу. Основната разлика е, че входът на намотката е малко по-висок от този на котела за твърдо гориво. Това условие е задължително в случай на организиране на комбиниран тип отоплителна система.

Друго условие, което е необходимо за непрекъсната работа на конструкцията, е разположението на разширителния резервоар в най-високата точка на отоплителния тръбопровод. За да може циркулацията да бъде възможно най-свободна и естествена, тръбопроводът трябва да се постави с максимален наклон, доколкото е възможно. Има моменти, когато да се увеличи този показател като ефективност, е необходимо допълнително да се монтира циркулационна помпа. В този случай обаче отоплителната система ще зависи от източника на електроенергия.

Нюанси, които могат да възникнат по време на организирането на комбинираната система

Има два начина да инсталирате такава система, като например загряване на пещ със собствените си ръце с водна схема:

  • Изграждане на нов уред за отопление;
  • Монтирайте топлообменника в готов проект.

Вторият вариант ще бъде по-сложен и ще изисква известно време. За това е необходимо първо да се разглобява и да се инсталира нова структура. Може би, също е необходимо да се заменят някои части, които вече са служили на своите собствени.

модерно отопление на печка
Кухненски блок с топлообменник и водопровод

Етапи на изграждане на пещта

Разбира се, всички етапи се извършват на базата на сцепление на печката. Първият етап от полагането на пещта ще бъде изграждането на фундамент. Под основата се подготвя яма. В ямата е необходимо да се сложат няколко слоя счупени тухли или чакъл. Всеки слой трябва да има ширина от 15 до 20 см. Също така е необходимо да се поставят няколко реда тухли. Това ще изисква циментова каша. Покрива се слой покривен филц или покривен материал отгоре. Фондацията трябва да се издига на няколко сантиметра над пода.

За да се подготви зидария от глина и пясък, това ще отнеме няколко дни. Процесът на готвене ще се проведе на няколко етапа:

  • Подготовка на глина. За зидарията най-добрият вариант е да се използва синя глина. Три дни преди началото на глината, глината трябва да се накисва във вода в съотношение от 1 към 1, ако глината е мокра. Ако глината е суха, пропорцията трябва да изглежда така: 1 до 2. Разтворът трябва да се разбърква и при необходимост да се добави вода.

  • Приготвяне на пясък. За зидарията е най-добре да се използва скален пясък от кристален тип. Можете обаче да използвате речен или морски пясък. Преди употреба пясъкът трябва да се почисти. За тази цел тя трябва да бъде потопена във вода и да настоява за два-три дни. Периодично трябва да изтече мътна течност, докато водата се изчисти напълно.
  • Смесване на разтвора. На нападателя трябва да направите постелка от пясък и цимент. Трябва да се изтъркаля, докато се получи хомогенна маса. Получената смес трябва да се излива в предварително приготвен съд и да се напълни с глинен разтвор. Материалът, който ще се окаже, трябва да е като гъста сметана. За да увеличите плътността на разтвора, можете да добавите сол към него. Една кофа вода изисква един килограм сол.

  • Проверете качеството на разтвора. Готовият разтвор трябва да е доста пластмасов. Той трябва да се разстила добре и да не се разпада на парчета. За да проверите колко добре е излязла композицията, трябва да се извади с помощта на мистрия и да се постави върху тухли. Ако се придържа към мистрия, трябва да се добави още малко вода и пясък. Глината трябва да се добави в случай, че няма да върви добре.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителни пещи с водна веригаОтоплителни пещи с водна верига
Пещи с водно отоплениеПещи с водно отопление
Отоплителни пещи за вилиОтоплителни пещи за вили
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Пещ с водна схемаПещ с водна схема
Пещ с нагревателПещ с нагревател
Модерни пещи за отопление на домаМодерни пещи за отопление на дома
Схема на отопление двуетажна къщаСхема на отопление двуетажна къща
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
» » Отопление на пещ с водна схема
© 2021 BggeHat.com