Пещи с водно отопление

Всеки собственик на селска къща първо се замисля как да осигури хол с топлина. Най-често срещаните видове отоплителни системи са водата и печката. Но технологиите като правило не стоят неподвижни, но непрекъснато се движат напред, като същевременно се фокусират върху максимална функционалност и удобство. Това ни позволи да изберем система, която съчетава най-добрите възможни предимства от всички възможни устройства. Ето защо, широко използвана пещ с нагряване на вода.

Техното предимство е в възможността за повишаване на ефективността на отоплението, като същевременно се насърчава еднаквото разпределение на топлината в помещенията, което ви позволява да намалите разходите за закупуване на гориво. (Виж също: Специфичност на водната отоплителна система)

пещи с водно отопление


Дизайн характеристики на водна пещ


В частните къщи най-често се използва отопление на печки, традиционният тип се характеризира с неравномерно разпределение на топлината във всички помещения. В резултат на това се оказва, че в близост до самата фурна е много горещо, но колкото по-далеч от нея, толкова повече стаите не се нагряват. Именно поради тази причина целият живот на семейството на тази къща е концентриран близо до огнището.

На този фон пещта за отопление на вода за домашно отопление е от голяма полза. Основното му предимство е в конкретната система на вътрешното устройство. Тя позволява по-равномерно и рационално разпределяне на топлината, която идва от фурната, към всички помещения в къщата, а стаите ще бъдат нагрявани равномерно. Това е второто предимство на такава пещ.



Важно е да знаете: фурни с бойлер за отопление на вода, работещи като котел за твърдо гориво.



Единствената разлика е, че в допълнение към нагряването на отоплителната среда, отоплителните пещи с водна схема загряват димните канали и стените, които участват в отоплението на къщата. Това позволява предаването на топлина на радиаторите по време на отоплителния процес. Важно е също да се отбележи, че добре отопляемата повърхност на пещта ще излъчва топлина и в същото време, когато процесът на изгаряне приключи. (Виж също: Модерни методи на отопление)

Най-търсената дървена печка за отопление на вода в малки градове и села. Това се обяснява с факта, че все още не се извършва газ в тези райони, така че жителите са принудени да използват пещта, за да затоплят домовете си.

Също така, подобни уреди за отопление се използват във вили и селски къщи поради факта, че това е много удобно и икономично, тъй като не изисква големи финансови инвестиции. За такива пещи не е необходимо да купувате котли, произведени при фабрични условия, които са скъпи.


Устройство за регистриране на пещи


В някои случаи регистърът се нарича малко по-различен, а именно топлообменник, серпентина или котел. Той е инсталиран в камината. Предимството на това устройство е, че регистърът позволява свързването с топлообменника на традиционния дизайн на пещта за отопление на битова гореща вода. (Виж също: Отоплителен котел с водна схема)

Регистрите се предлагат в различни дизайни. Най-често те се изработват с метални тръби или листова стомана. Дебелината на материала не трябва да бъде по-малка от пет милиметра.

Добрият топлообменник осигурява възможно максимално нагряване на водата, която е топлоносителят. В допълнение, тя не трябва да пречи на еднородното и постоянно движение на водата.

пещи за отопление на вода у дома

Създава се регистър за качеството на стоманата, който благоприятства отличното почистване на повърхността от продуктите от горенето, генерирани по време на експлоатацията на пещта. Недостатъкът на използването на стомана е малка зона на отопление, която не може да се каже за топлообменници от метални тръби. (Виж също: Камина с водна схема: идеалният избор)



МОЛЯ, ЗАБЕЛЕЖКА: Производството на регистъра е най-добре възложено на професионалисти, специализирани в инсталирането на оборудване, предназначено за устройството за затопляне на вода. Само в този случай можете да сте сигурни в качеството на извършената работа.



Метод на инсталиране


Пещта за отопление на водата се произвежда в две версии:



  • сгъната, съответстваща на размера на регистъра;

  • Топлообменникът се монтира в вече приготвена пещ.


Втората опция се счита за най-трудна и скъпа. Затова се използва рядко. Това се дължи на факта, че намотката трябва да бъде произведена, като се вземе предвид размерът на камината. Въпреки това и двата варианта имат свои собствени минуси и плюсове.





Важно е да запомните: само правилно изпълнената полагане на пещта може да осигури силата си. Следователно е много важно да се следи вътрешните размери на водната риза, които трябва да започват от 4 см. В противен случай водата ще започне да кипи, което ще доведе до негативни последици. Това е възможно при слаба природна циркулация. Ако пещта за закаляване е оборудвана с кръгова помпа, възможно е да се намали дебелината на ризата, но незначително. (Виж също: Модерно отопление на водата)



Стените на регистъра трябва да имат дебелина около пет милиметра. Ако този индикатор се намали, може да се получи изгаряне, което изисква спешна промяна на топлообменника. И е много трудно да се направи това, тъй като ще трябва да се извърши пълно разглобяване на пещта.



ВНИМАНИЕ: дебелината на стените зависи от това какъв вид гориво ще се използва. Ако печката трябва да се отоплява само с дърво, дебелината може да бъде намалена. При използването на въглища стените трябва да са много по-дебели. Необходимо е също така да се оборудва малка пролука, която трябва да бъде разположена между стената и намотката. Размерът му не трябва да надвишава един сантиметър. Това ще позволи на топлообменника да се загрее по-добре.



Пещ за отгряване


Сортове на водна пещ


Понастоящем има няколко типа отоплително оборудване с отопление:



  1. Тухлени печки с нагревател.

  2. Пещи за течни горива.

  3. Пещ с воден котел от електрически тип.

  4. Пещ, използваща газ.


Благодарение на разширяването на извънградското строителство печките за отопление се използват широко, което не само загрява стаята, но и им позволява да подготвят храна. За тази цел се подава малка фурна с по-ниско отопление и в него е инсталиран отоплителен котел. Подобен дизайн има печка Tale. Този начин на отопление на къщата ви позволява да отоплявате помещението с две камери, което значително ще повлияе на спестяванията при покупката на дърва за огрев.

Нагревателят на мазута работи върху слънчево масло, за което е необходима горелка за вентилатор. Той също така е оборудван с регулатор, който контролира горелката. Горивната линия изисква висококачествена изолация. В противен случай, вискозитетът на горивото ще се увеличи и това ще доведе до необходимостта да се увеличи мощността на горивната помпа, за да се изпомпва. За пречистване на слънчевото масло се осигурява филтриращо устройство за фино почистване.

Електрическите пещи се разделят на обикновени и йонни пещи. Традиционното оборудване генерира топлина от нагревателите, чиято черупка под въздействието на ток се нагрява и дава топлина на водата. Резервоарите се монтират в специален контейнер, който се нарича топлообменник. Електрическите котли са оборудвани с контролен блок.

В йонните котли течността играе ролята на проводник, в капацитета на който са разположени два контакта. Токът, който тече между тях, загрява водата. Такава каменна пещ е компактна, но за нейната работа е необходима вода с най-високо качество.

Пещта, която работи с електричество, е мини-котел с циркулационна помпа, както и разширителен резервоар. Те са прикрепени директно към стената. Освен това те не изискват коминно устройство. Нагряването на водата от пещта, която работи на газ, има два вида котли, а именно кондензационни и конвенционални.



ВНИМАНИЕ: инсталирането на газов котел изисква наличието на разрешителни.



Пещ с пещ

Дизайнът на газовото оборудване включва газови фитинги, горелка и топлообменник, който е направен от мед, чугун и стомана. Освен това котелът е снабден с кръгла помпа, разширителен резервоар и предпазен клапан.

Всички газови пещи са разделени на едноканални и двуканални. Първият тип е предназначен само за отопление на стаята. Ако е необходимо да се извърши отопление на водата, ще е необходимо да се монтира допълнителен котел или газова колонка. Фурната с двоен кръг се използва както за гореща вода, така и за отопление. Недостатъкът на това устройство е, че той не е в състояние да работи в две посоки наведнъж.


Фурнир за зидария


Печките с водно отопление имат много предимства:



  • Такава печка напълно загрява голяма част от къщата.

  • Това не възпрепятства инсталирането на други отоплителни системи.

  • Тухлената пещ може да бъде украсена с всички видове материали за облицовка.

  • За работата му се използва евтино гориво.


Технологията на зидарията на такива пещи се различава от простотата. Конструкцията му се състои от чугунена плоча, пещ и комин. За изграждането на пещта се използват керамични или огнеупорни тухли. Масонството се произвежда върху глинен разтвор, който задължително се добавя с пясък или фина шлака за по-добро сцепление.

На първо място, основата на пещта е изложена. И след като положите четвъртия ред, монтирайте решетката. В тях допълнително ще бъдат монтирани вратите. Едновременно с полагането на тухли е монтиран и отоплителен котел. Когато наблюдаваме последователността на зидарията, всеки може да получи не само висококачествена, но и много красива фурна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителни пещи с водна веригаОтоплителни пещи с водна верига
Пещ с водна схемаПещ с водна схема
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Камини за отопление на къщатаКамини за отопление на къщата
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Пещ с бойлер за отоплениеПещ с бойлер за отопление
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
Фурна за отопление на частна къщаФурна за отопление на частна къща
» » Пещи с водно отопление
© 2021 BggeHat.com