Имате ли нужда от пода и как да го изберете?

Има мнение, че топлата подове са изключително луксозни и твърде скъпи. Но в действителност това не е така. Нека разгледаме какви проблеми могат да бъдат решени чрез подреждането на топъл под.
Подгряващите подове са сред най-икономичните отоплителни системи. Благодарение на инсталационните характеристики на такава система, зоната на цялата стая се отоплява, което превръща пода в една голяма батерия. Топлинната енергия се разпространява равномерно в помещението. Това допринася за бързото нагряване на помещението и за намаляване на разходите за отопление.

Оборудван с топъл под

Оборудван с топъл под

В апартаментите с централизирано отопление често се наблюдава ситуация, при която отоплението все още не е включено и времето е вече много студено. В такива случаи използвайте вентилаторни нагреватели или маслени нагреватели, които са твърде енергийно интензивни и освен това изгарят кислород. Няма такива недостатъци в топъл подове.

Ето защо, ако решите да оборудвате висококачествен топъл под, е важно да знаете какви видове отопление се случват, как да изберете топъл под, и какви случаи трябва да се използват.

Разнообразие от топли подове

Основната отличителна черта на топлата подове е типът на отоплителните елементи, които са в сърцевината на дизайна на отоплителната система. На съвременния пазар можете да изберете няколко опции за отопление:

  • Електрически тип отопление, което е разделено на кабелен и инфрачервен тип;
  • хидравличен (воден) вид отопление.

Характеристики на водните подове

Основните недостатъци на водния тип на топлата етаж са капиталовата природа на работата в подготовката за нейното инсталиране, както и високата цена и сложността на инсталирането на водната система. Необходимо е напълно да се премахне старото покритие заедно с потапянето. Самият дизайн на отоплението заема много място поради необходимостта от изолация на основата за водния под. Едва след тези работи тръбите се поставят за постоянна циркулация на гореща вода, а на върха се излива замазка. В резултат на това, само изграждането на водния под отнема 6-8 см от дебелината на пода, в допълнение, се добавя слой от изолация дебелина от 5-16 см.

Целият дизайн на водната система е доста масивен, което може да бъде голяма пречка при инсталирането му в апартамент. В този случай е необходимо специално разрешение за подреждането на водния под. В допълнение, инсталирането на водна система е препоръчително само при отопление на цялата площ на къщата или апартамента.

Независимо от разходите и сложността на инсталацията, водната система на топлата под трябва да бъде избрана заради икономическата й работа и ниските експлоатационни разходи.

Водна отоплителна система

Водна отоплителна система

Характеристики на отоплителната система

Принципът на функциониране на електрическото отопление е високото ниво на топлопредаване и дългосрочното запазване на топлината в подовата настилка от бетонна замазка с керамични плочки. Отоплението, подът и керамичните плочки за дълъг период от време отделят топлина. Това означава, че максимално потреблението на енергия ще бъде завършена преди затоплянето на сцената етаж, а след това електрическото поле ще се включи само, за да се върне загубите на топлина по време на охлаждане на повърхността на пода.

За разлика от отоплението с вода, където охлаждащата течност непрекъснато циркулира през системата и топлинната енергия се прехвърля по пътя на по-малко съпротивление, електрическите елементи затоплят повърхността по същия начин. Това, разбира се, в полза на добър електрически етаж, но в реалния свят, това води до някои ограничения по отношение на някои видове подови настилки и мебели устройствени изпълнения.

По проект, електрическият тип на топлата под е разделен на инфрачервени и кабелни. Електрическата подова настилка на кабела се вписва в дебелината на замазката, но почти не влияе на нейното ниво и дебелина. Инфрачервеният електрически под може да се монтира директно върху повърхността на готовата замазка със субстрат от тънък слой изолация с отражателни свойства.

Цената за инсталиране на топъл под, протичаща от електричество, е малка, както и самите нагревателни елементи, но нивото на потреблението на електроенергия може да бъде доста високо. Ето защо, преди да изберете електрическото изображение на топъл под, е важно внимателно да се изчислят възможните разходи и броят на нагревателните елементи, необходими за загряване на помещението.

Електрическа отоплителна система



Електрическа отоплителна система

Електрически видове топли подове могат да затоплят малки стаи, като: веранди, балкони, балкони, открити пространства и тавани.

За да изберете най-накрая специфичен електрически или воден тип отопление, трябва да определите неговата цел и начин на работа. Възможно е да се използват някои варианти за комбиниране на централизирано отопление с автономна отоплителна система или пълно отопление на цялата площ с подреждане на топъл под.

Комбиниране на топъл под с централно отопление

Основната задача на допълнителната отоплителна система, която ще работи заедно с централното отопление, е малкото нагряване на подовата настилка по цялата повърхност. Често това отопление изисква баня или балкон. И така, какъв топъл под, ще бъде по-добре да се справи с тази ситуация?

Най-равномерното разпределение на топлината се осигурява от електрическия под, дори и при всякакви конструкции. Това зависи от постоянната температура на елементите си по цялата дължина, когато е свързана към един терморегулатор.

Водоотопляемият под за този случай не може да се приближи, тъй като горещата вода, която циркулира през система от тръби, постепенно се охлажда и подът се нагрява неравномерно. Има няколко схеми на поставяне на тръби, в които може да се постигне максимална еднородност на подовото отопление и при монтаж на водно отопление. Въпреки това, като допълнение към основната система за отопление, все още е по-добре и по-лесно да се използва електрически под. И за да разберете колко струва топло етаж, трябва ясно да се изчисли броят на нагревателни елементи и други компоненти, както и определя от процеса на инсталация (с ръцете си, професионален).

Електрическа схема

Електрическа схема

Схемата за отопление на водата

Схемата за отопление на водата

Подово отопление като основно отопление

Възможно е напълно да се замени класическата отоплителна система с топъл под. За тази цел най-подходяща е система за отопление на водата.

Най-важното изискване за отопление с помощта на топли подове е отоплението на цялата площ на жилищните помещения до нивото на изискваната температура (от 20 ° C и по-висока). Важно е да се вземат предвид топлинните загуби и неравномерното разпределение на топлината през прозоречни рамки, външни стени и тавани. В такива случаи електрическите отоплителни системи са малко по-ниски от водните, тъй като електрическата система не се вписва под домакинските уреди и мебелите и следователно студените мостове и места със значителни топлинни загуби неизбежно ще възникнат около тях.

Правилното подреждане на тръбите на водния под е възможно да се постигне голямото пренасяне на топлината близо до външните стени и да се намали нивото му е по-близо до централната част на помещението, където излишното нагряване е неподходящо.

Така, въпреки високите разходи за правилно инсталиране на отоплителна система, е по-добре да се инсталира като пълноценна заместител на традиционните отоплителни системи.

Какъв е етажът, който да изберем?

Невъзможно е да се каже недвусмислено кой етаж е по-топъл. Правилно монтиран и използван по предназначение - той ще се справи добре с техническите си задачи. Същото важи и за цената на топъл под. Монтиране на електрическата система на площта на цялата къща може да бъде с по-ниска цена от водата. Но по-късно водната система ще изисква по-малко разходи за отопление на къщата или апартамента, особено ако се използва непрекъснато.

Така, след като сте научили какъв вид топъл под, характеристиките на инсталацията и тяхната цена, лесно можете да изберете необходимата отоплителна система за някои стаи или цялата къща или апартамент.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Затопляне на подаЗатопляне на пода
Електрически отоплителни радиаториЕлектрически отоплителни радиатори
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Комфорт на вашия дом с топъл национален комфортКомфорт на вашия дом с топъл национален комфорт
Енергоспестяващо отоплениеЕнергоспестяващо отопление
Топъл цокълТопъл цокъл
Отопление на балконаОтопление на балкона
Полагаме топъл под плочкиПолагаме топъл под плочки
Конвектори за нагряване на тръбиКонвектори за нагряване на тръби
» » Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
© 2021 BggeHat.com