Някои полезни съвети за избор на топли електрически подове

Електрическо подово отопление

Преди да вземе решение за избор на електрическо подово отопление, е необходимо да се разбере принципът на функционирането му и дали такова отопление в апартамента или къщата е толкова необходимо. В края на краищата има традиционни радиатори и такова отопление е достатъчно за всяко жилище. Изглежда, че е вярно, но топлата етаж все още има право на живот и това вече не подлежи на съмнение.

Какво привлича системата "топъл под"?

Отоплението на пода отдолу е възможно само при използване на вода и електричество. Водните подови настилки са тръбопроводи с малък диаметър, които се полагат под покритието. Най-често е вградена в циментово-пясъчна замазка. Но под дървения под може да се монтира и без устройство с подобен дизайн. През тръбите горещата вода циркулира и по този начин затопля подовата настилка и вече от нея се затопля във въздуха в стаята.

Принципът на електрическия под е същият, но вместо гореща вода подовата настилка загрява специален кабел или други материали, свързани към мрежата.

Независимо от вида на топъл под, той също действа положително върху човек. Пространството се загрява отдолу и топлината постепенно се издига. Работата на радиатори за отопление на вода или електрически уреди за отопление се основава на различен принцип. Тук въздухът се загрява на нивото на самия отоплителен уред. Според законите на физиката, той се издига, докато пода остава студен. Но човек е по-важно от топлината в краката, отколкото в главата.

В този случай системата "топъл под", скрита под подовото покритие, не образува въздушни потоци, които разпространяват прах в цялата стая. В случай на електрически нагреватели от различни видове и радиатори, точно това се случва. Ето защо топлата подове привличат вниманието на потребителите в последно време.

Но трябва да разберете, че такива системи рядко могат да бъдат единственият източник на топлина в къща или апартамент. Твърде малко енергия от такова отопление, за да затопли къщата през зимата, когато прозорецът е -30 градуса. Теоретично системата на топъл под може да се използва като единствен източник на топлина. Но в този случай, къщата трябва да бъде изолиран, така че никаква топлина ккал не може да пропуснете през стена, прозорец, тавана или вратите, които го правят практически невъзможно.

Топлите електрически подове могат да осигурят удобен микроклимат, но само ако са правилно подбрани. На пазара на отоплителна техника има два основни типа - водни и електрически.

В частна къща е възможно да се организира всяка система, но за помещения в жилищни сгради е възможно само една опция - електрическо оборудване.

Помислете как да изберете правилния електрически под, какъв вид система ще бъде оптимална.

Видове топло електрически подове

Подови настилки от филм и кабел

Два вида електрически подове

Електрическите подове са представени от три типа системи:

  • Отоплителен кабел.
  • Отоплителна мат.
  • Инфрачервен под.

Изборът на топъл етаж винаги трябва да се основава на техническите характеристики, присъщи на една или друга форма, и на тяхното съответствие с възложените задачи.

Подгряващите подове на базата на отоплителен кабел в опростена форма могат да бъдат представени, както следва. В подовата замазка е монтиран специален кабел, който е свързан към мрежата и термостата. Чрез загряване на кабела, подът и подовата настилка се нагряват и вследствие на това въздухът в помещението. Този сорт е известен трудно да се инсталира. В допълнение, подреждането на подова настилка повдига повърхността си, най-малко 4-5 см. В апартаменти с ниски тавани това може да бъде значителен недостатък.

В случай, че не можете да направите замазка, можете да изберете нагряване. Основата на топъл под в такива системи отново е отоплителния кабел, но не се намира в замазката, а върху стъклената мрежа. Такъв подгряван под е поставен върху груб грунд без изработване на бетон. Това не изисква сложно редактиране. Достатъчно е да извадите матката в помещенията и да я свържете към електрическата мрежа.

Филтният инфрачервен топъл под може да се счита за вид термомат. Основната разлика между тях е принципът на действие. Термометрите създават конвекционни токове, докато филмовите подови плочи излъчват инфрачервена енергия, осигурявайки по-голяма ефективност на затоплянето на стаята. Структурно, инфрачервеният топъл под е двуслоен полимерен тънък филм (дебел около 0,4 мм). Между двата слоя са нагрети графитни елементи, свързани към медни шини.



Важно предимство на филмовите подове е възможността да се полагат не само под леки подови настилки, но и под керамичен гранит, керамика. Такива отоплителни системи не изискват подреждане на замазки, сложни монтажни работи. Тези филмови подове са подобни на термо-рогозките.

Критерии за избор на топли подове

IR комплект за стил

Подложка за инфрачервени лъчи

За да изберете топли подове, трябва да оцените техническите характеристики на всеки от техните сортове, да ги свържете с характеристиките на работата. Най-важният параметър е мощността. Консумацията на енергия зависи не само от разнообразието на системата, но и от условията на работа. Така например, консумацията на електроенергия на отоплителния кабел в сухо помещение е 100-120 вата / квадратен метър. м. За термометри тази цифра е 160-180 вата / квадрат. м. Ако искате да изберете топли подове за мокри помещения, трябва да имате предвид, че консумацията на енергия трябва да бъде дори по-висока.

Отоплителният кабел има друго важно предимство - топлинно спестяващите характеристики на подовата замазка, в която е монтирана системата. По време на монтажа, в допълнение към замазката се прави допълнителен слой изолация. Експертите съветват използването на фолийни изолационни материали, които предотвратяват преминаването на топлината през пода в долните стаи. Това е особено важно при подреждането на топъл под, в апартамент, разположен на първия етаж и в частна къща.

Най-важното предимство на термо-мат и филмови системи е лекотата на подреждане. Оформлението на подложката може да се извърши независимо, като се използват обичайните инструкции.

Единственото нещо, което трябва да бъде поверено на специалистите, е връзката на системата с електрическата мрежа. Важно е поставянето на филмови подове и подложки да се извърши изобщо без промяна на пода.

Дори и в сравнение с отоплителните кабели, консумацията на енергия на термоматите не може да се нарече недостатък в пълния смисъл на думата. На пазара има разновидности на тези системи с въглеродни пръти. Този вид топли подове са сравнително млади, но можете да очаквате, че в близко бъдеще ще спечели значителна популярност сред потребителите. Карбоновите термометри могат да се подреждат на открито, в помещения с висока влажност. Те се отнасят за отоплителни системи с така наречената "жива" топлина. Въглеродните шевове имат способността да се саморегулират, което намалява потреблението на енергия в сравнение с традиционните термометри с 50-60.

Предимства на съвременните технологии

Схема за оформление

Стилна схема за банята

Отделно е необходимо да се каже за инфрачервени топло подове. Те са на стойност, ако искате да получите оптимална комбинация от висока ефективност и достъпни оперативни разходи на отоплителната система. Тяхната инсталация се извършва и като полагане на конвенционален термомат. Потреблението на енергия в сравнение с отоплителните кабели е с 15-20 по-ниски. Инсталирането на програмистите ви позволява да намалите разходите за енергия с още 20-25.

Термичен филм може да се постави на всяка база, включително - на стария под. Тя е с малка дебелина и следователно не намалява височината на помещението. Използвайте топлата подова на термичната лента веднага след монтажа. Сухото монтиране на системата улеснява разглобяването и преместването й в друга стая, например когато се движите.

Подходящи инфрачервени подови настилки за оформяне при чувствителни на топлина подови настилки. Те могат да бъдат монтирани под килим, ламинат, паркет, линолеум. Добре доказани термични филми в комбинация с дървени подове, осигуряващи еднакво затопляне на стаята. Това е важно, тъй като при неравномерно нагряване пукнатината на подовата настилка вероятно се дължи на температурната разлика.

Термометри и термо филми могат да се използват във всяка стая. Филмът или матката лесно се нарязват на модули от всякакъв размер и форма. Топъл под може да се постави не само под цялата повърхност на подовата настилка, но и на малки площи, например, точно до леглото или банята.

IR филм за ламинат

Пример за подреждане

Termoplenok значително предимство е използването на инфрачервена топлина, която се изпраща директно на лицето, от устройството за загряване на въздуха за отопление енергия не се консумира. За хора с алергични заболявания, метаболитни нарушения и редица други соматични заболявания Инфрачервен етаж може да донесе много ползи, като предоставя благоприятен ефект върху цялото тяло.

Филмовите подове и въглеродните термо филми имат още една важна характеристика - висока поддръжка. Нагревателните елементи са разположени по такъв начин, че ако някой от тях не успее, останалите продължават да изпълняват функциите си. Те са напълно безопасни за хората, тъй като дизайнът осигурява надеждна изолация.

Нека да говорим за удобство

Момчето и момичето на пода

Комфорт в употреба

За да изберете най-доброто подово отопление, си заслужава да обърнете внимание на простия контрол на отоплителната система. Основното устройство за управление на топлия под е термостатът. Температурата в помещението се контролира от сензори, които дават сигнал на органите за управление. Най-простият термостат осигурява правилната температура на топъл под. Ако искате, можете винаги да изберете мултифункционална опция:

  • Контрол на температурата на пода.
  • Контрол на температурата на въздуха.
  • Автоматично управление на работата на системата и др.

заключение

Вероятно, за да отговорим недвусмислено, въпросът как да изберем подходящ топъл под е невъзможен. Всеки потребител има свои собствени субективни критерии. Въпреки това винаги е необходимо да се обръща внимание не само на разходите или лекотата на монтаж на конструкцията, но и на нейните технически характеристики, които могат да разкажат много.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолацияКак да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолация
Самостоятелното монтиране на топъл под е процесСамостоятелното монтиране на топъл под е процес
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Топла технология на подаТопла технология на пода
Топлата вода подрежда принципа на работа и достойнството на систематаТоплата вода подрежда принципа на работа и достойнството на системата
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
» » Някои полезни съвети за избор на топли електрически подове
© 2021 BggeHat.com