Топлата вода подрежда принципа на работа и достойнството на системата

Подове на водна основа

Отопление пространство с използване на топла под - това е далеч от изобретяването на модерността. Такава система се използва още във времето на Древния Рим за отопление на римските обществени бани, наречени терма. По това време тази система представляваше отопляема пещ, въздухът, от който, чрез специални канали, навлизаше в пространството под пода, докато отопляваше повърхността. Днес най-популярните подове на водна основа имат много предимства пред други отоплителни системи.

Принцип на действие на водните подове

Водното подово отопление е най-икономичният вид отопление, тъй като водата като охлаждаща течност е доста евтино съоръжение. Той има висока топлинна мощност и може да се загрява от всеки източник на енергия. Също така такива системи не излъчват вредни вещества и не са източник на електромагнитно лъчение, вредно за човешкото тяло.

Принципът на действие на това отопление е да се прехвърли енергия от охлаждащата течност към повърхността на пода. За тази цел, между основата и покритието на пода, има мрежа от тръбопроводи, които циркулират вода. Освен това, за да се предотврати изтичането на топлина през основата между нея и тръбопровода, се полага слой от топлоизолационен материал. По правило това е полистирен, чиято дебелина зависи от стойността на топлинния товар.

Върху топлоизолационния материал се монтира отразяващ екран от алуминиево фолио с малък въздушен слой. Това ви позволява да насочвате потока на топъл въздух в правилната посока и по този начин да разсеете топлината.

Конструктивни схеми на водните подове

При полагане на системи за подово отопление се използват голямо разнообразие от технологии и методи. Те се избират въз основа на характеристиките на работата, конструктивните съображения и решения, поставени в проекта за проектиране.

За днес най-често използваният метод за създаване на подово отопление се счита за "мокър метод".

В този случай тръбопроводите се полагат върху бетонната и изолирана основа, която се напълва със слой от хоросан или бетон. Това избягва използването на допълнителни топлинни разпръсквачи и предпазва тръбите от механично натоварване отгоре.

Не по-малко популярна е полистироловата система, която е най-подходяща за реконструкция на съществуващи остарели отоплителни системи. Освен това, този метод е подходящ, когато помещението е с малка височина. Подхожда на такава система с подово отопление както върху основата на бетона, така и върху грубия под на дървото, монтирана върху дървените трупи. За подреждането на подово отопление се използват твърди полистиренови плочи, в които има жлебове за полагане на тръбопроводи.

Много по-рядко се използва дървена система за подово отопление. Тя може да бъде направена от шкаф или модулен под, който е монтиран директно върху грубия под, както и върху дървени греди или дървени трупи.

Подложката на лентата е направена от отделни летви, които се произвеждат от ПДЧ. Между тях са оставени жлебове за полагане на тръбопроводи и отразяващи плочи.

Модулната подова настилка е по-технологична, тъй като е сглобена от сглобяеми елементи с канали за отразяване на алуминиеви плочи и тръбопроводи.

За подови настилки за водни системи



Подовото покритие в къщата, където е планирано отоплението, играе важна роля в процеса на пренос на топлинна енергия в помещението. От правилно подбраните декоративни материали до голяма степен зависи от качеството на системата.

Параметрите на подовата настилка трябва да се вземат под внимание при избора на проектна схема, определяне на диаметрите на тръбите, температурата на охлаждащата течност и изчисляването на самата подово отоплителна система.

Да разгледаме всички варианти на обзавеждане:

  • Най-често като завършващо покритие за устройството за подгряване на вода подземно пространство се използват порцеланови плочки или керамични плочки. Използва се и паркет, паркет, линолеум и ламинат. Но все пак идеалният материал за довършване на топъл под с използване на водопровод е порцелановите каменинови изделия. Този продукт се отличава с практичност, висока износоустойчивост, топлинна и механична якост, атрактивен външен вид и дълъг експлоатационен живот.
  • Твърди подови настилки могат да се използват при подреждане на топла вода в случай, че производителят на материала за довършителни работи докаже, че е подходящ за тази цел със специални документи. В края на краищата, въпреки високите екологични и естетически характеристики на дървото, не всички от неговите сортове могат да търпят дългосрочни топлинни ефекти. Във всеки случай, когато използвате подови настилки от дърво, температурата на пода не трябва да надвишава +25 градуса.
  • Ламинатът е идеалното покритие, което е подходящо за подово отопление.
  • Паркет - този материал съчетава всички най-добри традиции на класическите дървени подове в модерното технологично изпълнение. Основното условие за завършване на топъл под, е, че материалът е сертифициран и комбиниран с подово отопление. В този случай оптималната дебелина на покритието трябва да бъде в диапазона от 15 до 25 мм.
  • Балатум. Въпреки факта, че днес той не е сред най-търсените довършителни материали, той продължава да се използва при извършване на икономически ремонти. Поради свойствата си е подходящ за използване с водни системи на топъл под. Освен това настоящите производители предлагат колекции с богата селекция от нюанси, модели и текстури.

Методи за полагане на тръбопроводи

Тръбопроводите за подово отопление могат да се монтират по един от двата метода - охлюв или змия. Всеки от тях има свои собствени финес, особености, предимства и недостатъци. Затова трябва да се запознаете с тях, за да определите кой е най-подходящ за вашия дом.

Полагане на змия

Монтаж на тръби със змия

Технология за полагане на тръби

Този метод на полагане привлича предимно простота в дизайна и самата работа. Ето защо се използва в повечето европейски страни.

Сред недостатъците на този метод е да се отбележат значителните температурни разлики в различните части на топлата под. Това явление се нарича "температурен стринг" и се дължи на неравномерно нагряване на подовата повърхност. Това се дължи на факта, че температурата на охлаждащата течност в края и началото на контура на системата е значително различна, което означава, че интензивността на подгряване на пода в тези зони е различна.

Неравномерното отопление води до намаляване на комфорта в къщата, а при твърде много топлинни загуби подовата повърхност ще стане много гореща.

Метод на охлюва

Полагане на водопроводи за подово отопление с "охлюв" обикновено се използва в промишлени ситуации, или в която има малки топлинни загуби.

Този вариант на инсталиране е по-труден както в изчисленията, така и в дизайна. Но в процеса на полагане по метода на охлюва има последователно редуване на захранващите и връщащите тръби, а замазката на бетоновия разтвор осигурява равномерно разпределение на топлинните потоци. В този случай помещението ще има постоянна средна температура на въздуха, оптимално за човешкото здраве. И няма да има резки промени и други неприятни мигове.

Предимства на системата

Основа за полагане на тръби

Монтаж на тръби за отопление на вода

Отоплението в помещението с воден под е най-подходящият и естетически начин за отопление на къщата. В края на краищата, когато използвате такава система в стаята, няма обемни радиатори, които развалят дизайна на интериора и въздухът се затопля в цялата площ на пода.

Можете да посочите и други предимства, които подобно нагряване на вода дава:

  • Отсъствието на сурови ъгли в помещението и предотвратяване появата на гъбички, тъй като подгряването на водата на пода поддържа влажността в нормалния диапазон.
  • Лесно се почиства, тъй като собственикът не трябва да почиства радиатора от прах.
  • Икономиката - използването на евтина охладителна течност прави възможно запазването.
  • Няма директен контакт с нагревателя, което елиминира изгаряния и други проблеми.
  • Дълъг експлоатационен живот.

заключение

Ние всички мечтаем, че къщата винаги е уютна и удобна. Това може да се постигне само като се гарантира, че стаята има оптимален микроклимат. Отоплението с подово отопление е най-доброто решение, което може да бъде взето по време на строителството или ремонта на вашия дом. Тъй като дори и в най-суровата зима краката ви, и следователно цялото тяло ще бъде удобно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Електрическо отоплениеЕлектрическо отопление
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Принцип на действие на термопомпитеПринцип на действие на термопомпите
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Топлинен акумулатор за отоплениеТоплинен акумулатор за отопление
Водна помпа за отоплителни системиВодна помпа за отоплителни системи
Резервоар за натрупване на отоплителна системаРезервоар за натрупване на отоплителна система
» » Топлата вода подрежда принципа на работа и достойнството на системата
© 2021 BggeHat.com