Самостоятелното монтиране на топъл под е процес

Монтиране на топъл под

Желанието на мъжа за комфорт го кара да развива различни методи за подобряване на условията на живот. Как действахме по-рано, когато стаята беше студена? Увеличете температурата с допълнителни батерии или нагреватели. Сега за нашето удобство и безопасност част от тази задача се поема от инсталирането на топъл под. Благодарение на отоплителната система в домовете тя става много по-топла.

За да разберете дали е възможно монтирането на такъв воден под от нашите ръце, ви предлагаме да се запознаете с нашата информация.

Класификация на топли подове

В зависимост от подгряващия източник на топлоенергия подовата настилка отдолу системата за отопление е разделена на вода и електричество. В сравнение с традиционното централно отопление, където топлината идва от радиатори, то има много предимства:

  • Еднообразно нагряване на помещението отдолу нагоре, което е по-удобно за човешкото тяло.
  • Липса на алергични реакции, дължащи се на факта, че прахът не се покачва с въздушни течения, тъй като това се случва, когато се използва методът на загряване с конвекция.
  • Запазването на подовото покритие за по-дълъг период от време, тъй като рискът от развитие на мухъл и различни гъби се изключва.

Какви видове подово отопление съществуват?

Името му е дадено на пода от отоплителната система, която е инсталирана в къщата или апартамента. Цялата площ на помещението се нагрява чрез повишаване на повърхностната температура на пода.

Воден под

Името говори само за себе си - всички процеси протичат с използването на вода. Тази опция е доста популярна в нашата страна и е добре, че тя може да бъде инсталирана не само в нови къщи, но и в вече построени сгради, сгради и отделни апартаменти.

Изследванията потвърждават, че с този метод се пести енергия за отопление. Температурната разлика в радиатора и топлата вода е 20. Но поради факта, че цялата повърхност се затопля равномерно, тези степени не се усещат и човек се чувства удобно.

Електрически под

Отопляеми плочки

Хубаво е да ходите по гладка топла плочка

В момента това е най-разпространеният вид. По вид отоплителен елемент има подове:

  • Film.
  • Род.
  • Кабел.

В зависимост от метода на отопление:

  • Конвекция.
  • С помощта на инфрачервено лъчение.

Устройството на водния под

Разбира се, инсталирането на система за подово отопление е най-добре възложено на специалисти. Но да видим дали е задължително. Всички необходими материали за стилизиране ще бъдат закупени от вас. След това ще трябва да изчакате, докато господарите дойдат при вас. След като сте проверили и проверили нивото, дали повърхността е равна, където тръбите ще се поберат, те ще намерят много коментари, които ще трябва да бъдат премахнати за вас. Отново време, пари и нерви.

С появата на нови материали в строителната индустрия не е трудно да инсталирате сами водния под. Просто трябва да знаете някои точки, за да избегнете непоправими грешки по време на работата.

Като използваме горещата вода като основен и основен източник на топлина, нека анализираме принципа на действие на този метод. Това е съвсем просто.

Вместо да окачите батерията на стената, поставете специална гъвкава тръба на пода, по която се движи топлата вода, като отоплявате помещението. Източникът на отопление може да бъде газов котел или централно отопление.

Субстрат и тръбопровод

Монтаж на отопление на вода

За съжаление прилагането на този метод е проблематично в старите жилищни сгради. Това изисква много координация и връзки. Вие ще бъдете обвързани с комунални услуги, които ще започнат да отопляват само при определени условия, които определят началото на отоплителния сезон.

Но в модерните жилищни сгради, дори на етапа на проектиране, вече има вариант за монтаж на топла вода - има съответни решетки за връзка. И не забравяйте първо да се обърнете към комуналните услуги. Тук получавате разрешение и препоръки. В противен случай изчакайте неприятности. Що се отнася до собствениците на собствените си къщи, няма ограничения.

Някои нюанси на редактирането

За да не затоплите съседите от дъното, за които ще бъдете непонятно благодарни, че сте се погрижили за тях, повърхността на пода под тръбите трябва да бъде покрита с топлоизолационен материал.



Като облицовъчен материал се полага такъв, който има висока топлопроводимост, така че ефективността на системата да не е 0.

Поставете тръбите на пясъчно-циментова замазка. Такава основа може да издържи на достатъчно големи товари. И най-важното е, че увеличава площта за отопление няколко пъти. В края на краищата тръбите в участъка им имат малка повърхност.

Група на колекционерите

Окабеляване от колектора

Група за подгряване на подовата настилка

Започваме работа, като избираме място под колекторния шкаф. Тя трябва да се намира в долната част на стената в центъра на стаята. Тук отоплителните тръби на топлия под ще бъдат свързани към централното отопление или към основното независимо отопление на къщата.

За да сте сигурни, че чекмеджето не изпъква силно, ще трябва да работите здраво и да го ударите във вертикалната повърхност на стената директно близо до пода. Той също така инсталира някои регулиращи елементи.

Сега се изисква да има тръби - тръби за връщане и захранване. Не забравяйте да закрепите затварящите клапани в техните краища. Ще има желание да изключите тази стая от общата отоплителна система - затворете клапаните. Метал и пластмаса са свързани чрез компресионно приспособление. Следващият етап ще бъде връзката на колектора. Входът му е свързан към вентила, а към страничните изходи посредством фитинга свържете металопластичните тръби на топъл под. Всичко, от което се нуждаете за работа, можете да закупите в специализирани магазини, където компетентните търговци ще ви съберат набор от необходими детайли.

Подготовка на повърхности за монтажни работи

Повърхността на пода трябва да бъде относително равна. Когато замазката има различна дебелина, отоплението в помещението също ще е неравномерно. За да изравнете основата, можете да използвате циментово-пясъчен разтвор или специални сухи смеси. Когато полагате хоросан или хоросан, трябва да използвате нивото на сградата, за да увеличите повърхността до хоризонтала.

На чист под, освободен от прах и мръсотия, се полага тънък слой хидроизолационен филм. Влагата от долния слой не трябва да се издига. На периметъра отдолу към стената е прикрепен колан за амортисьори.

Полагане на топлоизолация

Инсталиране на IR филм

Изолация на подовата настилка

Благодарение на топлоизолационния слой, можете да спестите 15-20 топлина. Не спестявайте пари за този материал - той бързо ще се изплати, а в бъдеще само ще ви помогне да запазите семейния си бюджет. Дебелината на слоя може да бъде от 5 см до 25. Тя зависи от това, което е по-долу. Ако стаята се нагрее, тогава слоят не трябва да бъде висок. Материалите за топлоизолация са различни. По този въпрос ще ви помогнат да разберете експертите на магазина.

Наскоро са произведени специални топлоизолационни подложки за изграждане на подово отопление. От една страна, те вече имат ръбове за полагане на тръби.

Полагане на тръби

На повърхността на основата основава мрежа от армировъчни прътове. Той е на него със стъпка от 1 м ще бъдат инсталирани тръби. Идеалната дължина на веригата е 50-60 м. Не е в рамките на допустимите граници, а след това добавете още един контур.

За компенсиране на топлинните загуби има няколко начина за полагане на тръби:

  • Паралелно - полагането на тръби една след друга.
  • Спирално полагане на тръби под формата на спирала.

За тези цели обикновено се използват полипропиленови тръби или металопластични тръби. От стената до тръбата трябва да е разстояние най-малко 7 см.

Предварително краят на тръбата е фиксиран към колектора и започва инсталирането на тръби от топъл под. Всеки контур трябва да бъде интегрален, така че да няма допълнителни връзки. Останалият край е свързан с колектора. Сега трябва да сте сигурни, че системата работи. За това трябва да го изпитате. Първо за 30 минути, а след това за два часа. И ако всичко е наред, можете да започнете да изсипвате системата с циментово-пясъчна замазка.

Устройството от цименто-пясъчна замазка и окончателното завършване на пода

Бетонова замазка

Намажете подовата отоплителна система

Материалът за наливане може да се закупи от всеки строителен магазин или да се приготви самостоятелно, което ще бъде малко по-евтино, но физически не е по-лесно. Как да го използвате правилно е посочено на всеки пакет. Само не забравяйте, че тръбите трябва да са под работно налягане, а височината на разтвора над отоплителните тръби не трябва да бъде по-малка от 2 см за тяхната безопасност.

След като замазката получи подходящата здравина - обикновено след 30 дни - да продължи с довършителните работи. Идеален за керамични плочки или други материали с добра топлопроводимост.

заключение

Ако решите да направите вашия дом уютен и удобен за живеене, не забравяйте, че всичко може да бъде уредено със собствените ви ръце, включително шпакловане на повърхности, монтаж на пода и монтаж на таван за шкафове. Всички тези работи се извършват не за една година. Така че получавайте качествени продукти и следвайте инструкциите. Тогава вашите близки ще се гордеят с това, което сте направили за тях, и ще ви обкръжат и къщата с вашата топлина и любов.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Стоманени радиаториСтоманени радиатори
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Конвекторно отоплениеКонвекторно отопление
Топъл цокълТопъл цокъл
Водни конвектори за подово отоплениеВодни конвектори за подово отопление
Отопление на балконаОтопление на балкона
» » Самостоятелното монтиране на топъл под е процес
© 2021 BggeHat.com