Топла технология на пода

Устройството на топла подова настилка

Днес е налице трайна тенденция да се инсталират топло подове в домове, които могат да бъдат нагрявани както от охлаждащата течност, която циркулира през тръбите, така и от електрически кабел. И в двата случая инсталирането на подово отопляем под е свързано с редица строителни работи.

Схематична диаграма

Частната къща се различава от градския апартамент, защото подът често е студен, дори ако батериите са много горещи. За да се топло и да ходят в къщата без обувки, под подови покрития лежи тънки тръби, формиращи обща система за отопление. Охлаждащата течност циркулира през тръбите - обикновено обикновена вода. Могат да се използват и течности без замръзване.

Важно! Почти е невъзможно да се направи такава система за подово отопление в градски апартамент с централизирано отопление, тъй като е необходимо да се вземе топлоносителя от общата отоплителна система.

Отнема много сила и нерви, за да получите разрешение в съответните тела, за да инсталирате топъл под и да се свържете с централизирана отоплителна система.

Монтаж на тръби

Подово отопление - основна схема

Ако в къщата е инсталирана нова версия на котела, най-често тя е оборудвана с автоматична система, която поддържа температурата на охлаждащата течност в подовите тръби отделно от общата система. Това е удобно, когато системата не е основният източник на топлина, но служи като спомагателно средство за отопление на помещението.

Освен това, ако подът се нагрява в различни помещения, е възможно да се поддържа определен термичен режим във всяка от тях отделно, като се използват температурни датчици и всички същите автоматизации. Трябва обаче да се разбере, че в малките стаи - баня, баня и други - полагането на тръби на топла подова настилка е непрактично. Освен това е много по-трудно да се направи това, ако подобна работа се извършва в експлоатирана къща. На етапа на строителството обикновено няма проблеми с поставянето на тръби във всяка стая.

Устройството на топъл под, означава инсталиране на циркулационната помпа в отоплителна система, тъй като при естествено движение на топлопренасящата вода не може да мине през всички тръби и да се издигне отново в котел за повторно нагряване.

Подово отопление на пода може да бъде подредено, ако подът е дървен, изработен от ламинат, плочки и други конструкции. Само за всеки тип подови настилки системата на пода е различна.

Изграждане на водния под

Ако работата се извършва върху бетонна плоча, последователността на операциите ще бъде както следва:

  • Полагане на хидроизолация
  • нагревател
  • Полагане на тръби
  • устройството на подсилена циментова пясъчна замазка
  • довършителни настилки

Но не във всяка частна къща приземният етаж е направен от стоманобетонни плочи. Най-често това е земята между основната панделка. В този случай вода подово технологията устройство включва пясък и чакъл podsypku, който е равен и уплътнен с овлажняване всеки слой. Дебелината на пясък слой 6-7 cm, 8-10 см от чакъл. За легла подредени изолация и бетон се излива в смес от около 10 см. Подреждане по-трайни и надеждна конструкция може да се предвиди предварително засилване диаметър телена мрежа от 3 mm, ако желаната височина със стъпка 10 клетки × 10 см.

Устройството на водния под

Бетонова замазка върху подово отопляемия под

За podsypki вземете по-малко развалини, отколкото за замазка. Посявка или хидроизолационно покритие се прави с помощта на битумни съединения. За поставяне на хидроизолацията можете да използвате рубероид, фибростъкло или фибростъкло. Следващият етап ще бъде полагане на топлоизолационния материал. За тази цел най-често се използва полистирол под формата на плочки. Дебелината на изолационния слой зависи от много фактори и се изчислява отделно.



Понякога чакълът керамзит действа като нагревател, който се излива отгоре с циментово-пясъчна замазка. И тъй като чакълът може да бъде изместен под натоварване, е по-добре да се направи подсилена подова замазка.

Тръби от подово отопление се полагат по изолационния слой и се фиксират здраво.

Над отопление тръби са монтирани задължително мрежа за подсилване на натоварване от теглото на хората, мебели и други разпределя равномерно по цялата площ на етаж. Мрежата предпазва тръбите от водния под. Последният етап от подово отопление единица е полагане на бетон с дебелина от 10 см. Важно е, че слой от бетон над тръбите е не по-малко от 5 см. За замазка може да служи като основа за плочка, която е залепена след окончателното изравняване на повърхността на пода.

Важно! Когато се използва като довършителни материали за покрития, съдържащи полимерен добавка (ламинат, линолеум, и т.н.), трябва да се обърне внимание на инструкцията, която показва дали те могат да бъдат използвани за подово.

Различия на водния под от отоплителната система на радиатора

Комфортен под

Под

Ако сравним водния под с отоплителната система на радиатора, можем да направим следните изводи:

  • Топлината, издигаща се отдолу, е по-удобна за човек, отколкото за топло пространство на главата и за студ в краката.
  • Радиаторите, разположени под прозорците, трябва да изразходват много топлинна енергия за отопление на тези места, тъй като прозорците с двоен стъклопакет за топлопроводимост са много по-ниски от стените. Докато топлината, излъчвана от дъното, незабавно затопля околния въздух.
  • Топъл подът позволява да се спести гориво, използвано в отоплителните котли, тъй като в тръбите на подово отопление охлаждащата течност може да има температура, почти 2 пъти по-ниска от тази в радиаторите.
  • Има възможност за пестене на гориво, ако в отоплителната система се включва интелигентна автоматизация, която ви позволява да регулирате температурните условия във всяка стая.

Но има някои недостатъци на топъл под. Това включва намаляване на височината на помещението, което не се случва при отопление на радиатора. Разположението на преградните стени, ако инсталирането на тръби за подово отопление е извършено на етап строителство, изисква специални грижи. Това е необходимо, за да не се повреди тръбната система от прекомерно натоварване, ако преградите са изградени от тухлени или бетонни блокове.

Сравнете водното и електрическото подово отопление

За устройството за подово отопление се използват главно модерни тръби от пластмаса или метал-пластмаса. Те имат редица положителни характеристики, включително дълъг експлоатационен живот, лесна инсталация и ниска цена. Трайността на пластмасовите тръби достига 50 години, както информират производителите. Трайността на електрическите кабели в най-добрия случай се оценява на 25 години, а подмяната на радиаторите се извършва след 15-20 години работа.

Предимствата на нагряването на кабела са моменталното нагряване на подовата повърхност, докато топлоносителят изисква известно време за отопление, както и за охлаждане след изключване на отоплителната система. Това създава известни трудности при регулирането на топлинните условия в помещенията.

Етаж с електрическо отопление

Електрически отопляем под

Когато се използва подово отопление, повърхността се нагрява неравномерно, което се дължи на невъзможността да се поставят тръби с малка стъпка. Същевременно, с електрическия подов вариант, контурите от кабела могат да бъдат положени с най-малка стъпка.

Топлоносителят, преминаващ през тръбите, на изхода има температура 2-3 градуса по-ниска от тази на входа, което води до неравномерно нагряване на подовата настилка.

Устройството на водния под означава наличието на циркулационната помпа, тъй като многобройните извивки на тръбите за подово отопление създават затруднения при циркулацията на топлоносителя.

Височината на помещението при използване на електрическата система се намалява с по-малко количество поради малката дебелина на електрическите проводници. Въпреки това електрическата система на топлата под не е напълно безопасна, поради което по време на монтажа трябва да се обърне специално внимание на този рисков фактор.

Предимства на водния под

Основните предимства на водната конструкция за отопление на къщата:

  • Няма нужда да инсталирате радиатори, които не декорират помещението по никакъв начин.
  • Комфорт и риск от настинка поради студени крака.
  • Устойчивост на подовата настилка на дървените повърхности поради отсъствието на мухъл и други гъбички.
  • Няма конвекция на въздуха от горещи радиатори, при която прахът и различните микроорганизми се разпределят в помещението.
  • Способността да се поддържа термичен режим в единична стая.
  • Електрическа безопасност в сравнение с електрическите системи.
  • Няма електромагнитно излъчване.
  • Спестява консумацията на гориво.
  • Топъл подът може да бъде монтиран почти под всяка подова настилка.

заключение

Която и да е система за отопление, подът е избран от наемодателя - вода или електричество, всеки от тях осигурява комфорта на живот в селска къща. Възможността да се разхождате в къщата през студения сезон е удоволствие, достъпно само за тези, които имат топъл под.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Помпа за отопление тип, цел и правила за подборПомпа за отопление тип, цел и правила за подбор
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
» » Топла технология на пода
© 2021 BggeHat.com